Маски, противогази, кислород...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Маски, противогази, кислород...

Мнениеот zax983 » Пет Ное 19, 2010 4:15 am

Бих искал да зачекна една тема, която никъде не успях да намеря да се обсъжда, а смятам че се налага...

Именно за маските и противогазите, които трябва да носим, карайки в София и предполагам и в други големи градове и страни... И ако при офроуда по-скоро трябват маски за запрашаване, за града по-скоро ще ни трябват противогази... Мен лично ми харесват едни полумаски-полупротивогази... Ест. с нещо такова едва ли на някой ще му стига кислорода, за да кара пълноценно... И в този ред на мисли се чудя дали следкато така или иначе трябва да нося нещо, защо пък да не си сложа и една кислородна бутилка 10-тина килограма пълна мисля че е най-лекия вариант, мисля че ще ми стигне поне за месец и да си карам с допълнително подаване на кислород, мисля че тогава вече наистина ще съм машина :D Само да не е вредно... Но какво по-вредно от въздуха който дишаме на пътя, а както е тръгнало и станало на много места, такъв е вече и в гората, ако има такава... Само в планините е що годе чист и колкото по на високо, толкова по-добре, но там пък си е разреден и с две думи излиза че това трябва за навсякъде, а и съм чувал че допълнителния кислород многократно увеличава способностите!

Та освен дали има смисъл, бих искал да знам, ако има от къде да намеря нещо подобно, в краен случай да си направя, защото независимо от всичко смятам да опитам ;)
Аватар
zax983

Рейтинг: 971

Re: Маски, противогази, кислород...

Мнениеот zax983 » Пет Ное 19, 2010 2:20 pm

Благодаря много, готини маски, доста по-добри от това което съм намерил до сега... но нещо и тук не виждам възможност за допълнителен кислород...

Ах този английски, трябва да го науча ;)
Аватар
zax983

Мнениеот zax983 » Вто Ное 30, 2010 10:54 pm

Ето нещо от един руски сайт, пак не е точно каквото се търси, но е най-близо за сега ;)

Изображение
Аватар
zax983

Мнениеот Ozzie » Вто Ное 30, 2010 10:56 pm

това ми прилича ужасно много на водолазен апарат със затворен цикъл, макар тези клапани по маската да не ми се вързват много с употреба под вода
вероятно е някакъв изолиращ противогаз, но точно в момента 99 % от мозъчните ми клетки ми нашепват, че не им се работи повече за днес
:thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот zax983 » Вто Ное 30, 2010 11:25 pm

Не е много водолазен ;) Руския не ми е сила, така че за повече инфо тук: http://www.dzga.com/catalog/view.php?id=7

Но като стана дума, кой каза че не може и под вода:
Изображение

Но аз търся нещо по-скоро такова, но все пак с кислород:

Изображение
Аватар
zax983

Мнениеот subritual » Сря Дек 01, 2010 12:00 am

:bigeyes: :bowdown:
Ъ-ъ, каква е цената на кислорода?
Че се зарибих нещо.Решил съм да се пръсна като тунингована кола в стил 'Бързи и яростни"
:rofl:
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот zax983 » Сря Дек 01, 2010 1:00 am

Е каква да е цената... Каква е на водата ;) Има го навсякъде около нас, но малко по-трудно се извлича в чист вид. Всъщност в чист вид май не е добра идея!!! Така че си има там някакви уреди за пълнене, които ест. са достатъчно скъпи, бутилките също не са много евтини, но те вече са по-достъпни, все пак има болни, които буквално са вързани за бутилката... Виждал съм едни такива огромни бутилки, може би до 50 литра да стигат, не знам... повече ме интересуват най-малките, но мисля че няма под 10 литра в масови варианти. Та големите май ги пълнят за 20-тина лева, но няма да се учудя ако и малките за толкова ги пълнят ;)

Тук вече идва въпроса с нереалните надценки на алчните производители и още по-алчните търговци... Например оня ден си говорим с едно приятелче зъболекарче и се вайкаше какви са скъпи "зъболекарските" ултразвукови ванички по над 200 лева, пък китайски боклуци... Викам му я питай чичко гугъл: и хоп, хубава, немска ултразвукова ваничка ама за бижута за 25 лева, каква беше разликата ли? Само че беше по-хубава :bigeyes: Или пък гледам в един сайт за алпинисти някакви обувки, като работните които ни ги раздаваха в едно предприятие и се зачудих ония скръндзи как така са ни раздали на 200 души обувки за по 200-300 лева... Поразрових по сайтове за работни облекла и какво да видя, абсолютно същите, ама 1 към 1 като тези дето уж са за алпинисти, но по 20-30 лева... Айде няма нужда да си плащам за марки и всякакви други неоснователни надценки, на разни психопати...

Та тук може и да излъжа без да искам, но мисля че тези 10 литра, които са минималните масови, ти стигат поне за месец с колелото, но тежестта в случая май обезмисля идеята... Затова ако намериш нещо около литърче и пълненето всеки ден или през няколко, ако ти е достъпно става просто перфектно ;) Обаче нека специалистите да се произнесат, колко литра за колко време стигат? Според мен при всички случай стига за един як спринт и даже някакво спрейче да намериш, нещо такова съм чувал че има, но не знам точно какво съдържа...

П.П. Само да не се води специализирано, че това значи една 0 отазад...
Аватар
zax983

Мнениеот si-fi*LISKO » Сря Дек 01, 2010 2:18 am

@Зах, вчера нямаше пари за колело, днес си купуваш бутилки с кислород? :bigeyes: Я си дай велосипеда, в някой свестен сервиз да го стегнат и отивай в гората да караш (че при вас в София не е просто гора, ами е и планина)! Там кислород колкото искаш, безплатен, овлажнен и приготвен точно както трябва. Пък и сваляш 20кг от екипировката ;) За маската нещата стоят по друг начин - ако си ядосал някого и не искаш да те познае, тя наистина ще свърши работа.
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот PtD » Сря Дек 01, 2010 3:11 am

si-fi*LISKO написа:@Зах, вчера нямаше пари за колело, днес си купуваш бутилки с кислород? :bigeyes:

Да, и на мен ми се видя доста странно...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот zax983 » Сря Дек 01, 2010 6:39 am

А къде казах че ще си го купя?

От искам, през мога, до "ще" е много дълаг пътя...

За сега само си мечтая, но дори не знам дали си мечтая в правилната посока... Затова питам има ли смисъл от такова нещо?

От маската има, спор няма... Но кислорода? То ако е само за маска, ще си лепна една мокра кърпа и ще я вържа, напълно безплатно ;)
Аватар
zax983

Мнениеот Alpina » Сря Дек 01, 2010 9:33 am

Аз съм си решил проблема ползвайки Google Earh (малко свободно време за проучване на "терен" също е вариант) ;)
С леко планиране на маршрути ефекта върху дишането е значителен. Понякога успявам да се размина с около 10 движещи се коли за 7км, естествено се налага пресичане на натоварени улици и булеварди , най-често се движа успоредно на трафика на минимум 100м от него... И всичко това без значително удължаване на маршрута... Понякога се чудя на тези, които карат по някой булевард, след като има успоредно на него улица, зад блокове и дървета, която е много спокойна :)
Естествено не е като да си в планината или парка (като последните също може да бъдат част от маршрута)
Освен това е и много по-безопасно :beer:

Има зони, където това все пак е невъзможно, но почти винаги движението по малките улички има голяма разлика, а те винаги са налични.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Сря Дек 01, 2010 10:14 am

zax983 написа:кислородна бутилка 10-тина килограма пълна мисля че е най-лекия вариант, мисля че ще ми стигне поне за месец и да си карам с допълнително подаване на кислород

Някога карал ли си повече от 50км в планина с 10 кила на гърба и маска на лицето? В началото и аз бях така - трупах каквото видя по велосипеда и мен... докато не започнах да карам на планина, което доведе до обратния процес - каквото може да се махне беше махнато от колело, раница, мен самия и прочее.

Според скромното ми мнение карането в София все още не изисква допълнителен кислород.. Нужно е само да се избягва трафика. Ако по малки улички имаш проблеми с дишането - замисли се сериозно, защото явно се претоварваш. Като добавя и това което каза в другата тема, че караш сингълспийд... внимавай със сърцето!
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот evilzet » Сря Дек 01, 2010 11:51 am

Карането в големи градове определено изисква маска. Това е подобно на каската, с разликата, че маската те пази постоянно, а каската когато се наложи. Просто никой от няс не е узрял все още. Запрашеността е много над нормите, а и нормите кой знае колко са либерални. Понякога се чудя карането из града (ходя до работа всеки ден 5+5км) дали като цяло не е по-вредно за организма, отколкото да помага.
Правя същото като Алпина и го препоръчвам на всеки - никакво каране по булеварди, само пресичането им и каране по квартални улички. Винаги може да се подбере маршрут с ненатоварено движение, поне за Варна не съм имал проблеми с най-разнообразни направления.
evilzet

Мнениеот bikerider » Сря Дек 01, 2010 1:53 pm

evilzet написа:Понякога се чудя карането из града (ходя до работа всеки ден 5+5км) дали като цяло не е по-вредно за организма, отколкото да помага.

:agree:
Аз съм убеден в това. Но не съм сигурен докога маските ще помагат в такива условия, защото няма изгледи скоро да стане по-добре.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Дек 01, 2010 2:13 pm

Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Дек 01, 2010 2:42 pm

:)
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Сря Дек 01, 2010 2:52 pm

"Трябва" не означава "Ще"... Макар и да не сме толква богати, че да си купуваме по-голями квоти :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Сря Дек 01, 2010 3:15 pm

Обикновено нормативите от ЕС значат, "направете го... или ще ви скъсаме трътките от глоби". Пък дето вика bikerider, като си ратифицирал договора да си мислил ;)
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Дек 01, 2010 4:18 pm

:offtopic:
Айде бе, все едно не знаеш чии трътки отнасят глобите...
Аватар
bikerider

Мнениеот zax983 » Чет Дек 02, 2010 6:15 am

Еми няма как да не вляза в няколко теми едновременно, включително и в тази: viewtopic.php?f=30&t=54339&p=509331&hilit=+peugeot#p509331

Целта ми е 45км/ч средна скорост само за около 10км, което трябва да са 13,(3) мин., но реално ще са поне 15-20 със светофарите и загрявка и някакво друго мотане като нагли шофьори, които ме засичат безпричинно и може и до 30 минути да отидем... Но пак е на половина от часа който ми отнема с градския транспорт, където имам 17 мин. метро и 40-50 ходене пеша, което е безкрайно неприемливо... Или още по-лошо само километъра пеша до метрото, но след това вместо да бъхтя нагоре по баира, предпочитам трамвай и вече отиваме по-скоро на час и половина с чакането...

Та ми се иска направо да праскам един як спринт до метрото за 1км, после 20мин. с него, но още 1 спирка нагоре, за да не се качвам после, а да спусна още 2-3км на спринт и да стигам за не повече от половин час, но не ме пускат с колело в метрото и дори да искам да му платя билет и на него, пак става много трудно влизането, ако не друго е свързано с разправии и бавена и това всеки път... а аз точно това искам да избегна!!! Отделно майките с количките, които заемат най-много място и само реват че нямало перфектните рампи, сякаш една количка е толкова пък тежка, а и инвалидите които също не заемат по-малко място от велосипед, особено ако са с придружител, който също пътува безплатно... Айде не е безплатно, дори наскоро вдигнаха картата от 5 на 8 лева за 3 месеца... Аз в момента се грижа за такъв човек, но друг ползва картата, та като студент ми е 17 за 1 месец и както прекъснах май нямам право на това намаление и е вече 50 за месец, ако не са я вдигнали още... Та те плащат ли билет за количките? Защо сме така грозно дискриминирани не мога да разбера... Но това пак е друга тема... Та явно няма да мога да си взема сгъваемо колело, защото няма такова на прилична цена, а и като ми се отворят и за него, може и да не си сдържа нервите :dontknow:

Затова си млатя по 10км безплатно, не им пълня гушите и пак стигам по-бързо!!! Като не са ми направили метрото да спира до нас и до университета :D Може ли да имам 3 спирки на едно и също разстояние, цял километър и да нямам никакъв адекватен транспорт до там... Друг вариант е да си взема квартира до университета, но за щастие нямам тези пари, защото спестявайки и тези 1-2 час път на ден, ще стана 150кг докато завърша. Въпроса е че това общо взето ми е единственото свободно време и аз не мога да си го губя карайки бавно, макар че както и да карам, пак стигам за не повече от час...

Идеята е обаче, вместо да ходя малко и да се возя много, да карам малко и да сваля някое килце, да си върна формата и с колелото и т.н. А не да пуша по 5 кутии цигари на ден и да се влача като костенурка... Аз не се задъхвам от това, нямам никакъв проблем... Но един ден може точно това да ми докара някой друг рак на белите дробове или нещо такова... Но съм с тънки гуми и всяка дупка ми е*ава майката... Феникса беше с още по-тънки гуми, но въобще не се усещаше и на половина толкова гадно... А това от най-малкото така отвратително се тресе, че... Не мога да разбера от какво е... А и тези малките улички освен дупките, които не че ги няма и по големите булеварди, там същите тези гадни коли са паркирани една върху друга и за мен съвсем няма място, особено ако две коли искат да се разминат... Но не на последно място съм много зле с ориентацията... Оня ден се опитах да направя точно това и направих нещо като да минеш от София за Търново през Стара загора...

Та поради всичките тези причини, предпочитам да си карам по главните булеварди, с кислородна бутилка... Смятам че ще е доста миниятюрна за половин, до 1 час каране на ден... Въпроса е да има къде да я зареждам всеки ден или пък малко по-голяма за седмица и да я зареждам само през уикенда...

А ако ходя в планината няма да е с бутилка, определено! Знам че там не ми трябва, но не карма там, а в най-гадния град София...

:offtopic: На въпроса карал ли съм някога повече от 50км в планината... Не, но съм тичал толкова, с огромна раница на гърба и подгизнал от държд... Загубих се един път и реших докато обикалям търсейки някаква хижа да го правя на бегом... Поне 6 часа се лутах, а може и повече да е било... Някой веселяк си беше играл с табелките и накрая като обиколих всички възможни пътища, реших че ми остава само да зацепя през гората, в посоката която ми се стори правилната... И извадих някакъв луд късмет да уцеля точно хижата където бяха другите. Но тръгнахме по обяд и като съм тарикат и не ги чакам, а не знам пътя, стигнах чак след 22 часа :agree: Дрехите ми вече бяха изсъхнали на гърба, въпреки пороя който ни валя... Не знам колко километра съм изтърчал, но и цяла нощ да бях тичал, нямаше да се изморя... Също съм тичал до черни връх и обратно, но тогава за щастие имаше кой да ме води, една оправна мацка... Накрая като свършиха отъпканите пътеки си тичаше по ледената коричка на 1м сняг, докато аз и още един потъвахме зад нея ;) После на връщане тръгнахме да се пързаляме, но аз понеже съм късметлия си изпуснах шапката, та се връщах доста за нея и после да ги догоня, че се притесняваха че се стъмва, а и краката нещо почнаха да ни се схващат от пързалянето. Беше си адски студ, но докато тичахме нямаше проблем, та реших да се раздвижа, а и да не ги карам да ме чакат и легна по гръб надолу с главата и се засилвах допълнително и с крака, та как готино се наковах в едно борче, но пък ги догоних :agree: Отделно веднъж реших да ходя до селото на баща ми с колело, което е в посока Ловеч... Мислех да го правя по-често защото планирах да си ходя така до морето, но ми забраниха :D Та 30км се лутах докато изляза от София в правилната посока... После са още 120, но поне не бях сбъркал пътя... Обаче там всичко е изкачване, е*а ми се майката... Но го минах без да спирам!!! Чак като изкачих стара планина спрях да си взема нещо за хапване, макар че имах стотинки само за някакви соленки, а и пак не си прецених времето и се стъмваше, така че за да не се бавя хапвах и пийвах по нанадолнището, докато се пускам по инерция... Много обичах да карам тогава без ръце, нищо че беше по магистралата :nuts: А имах и раница на гърба...

Мислех че сега от застоялия начин на живот съм се скапал, защото наистина се случва и да се задъхам напоследък от някакви смешни неща... Но ето че преди 1-2 години, а може и 3 да са, но няма значение, ходих пак малко в планината и си търчах пак нагоре по баира, без да се задъхам, без да се изморя... Е вярно че тогава все още бях само 100-110кг, но щом в София се случва да се задъхам, а в планината не ми се случва, значи проблема май не е от мен?
Аватар
zax983

Мнениеот skiman » Чет Дек 02, 2010 11:06 am

Сигурен ли си, че това което пушиш са тютюневи изделия? :bigeyes:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот heep » Чет Дек 02, 2010 1:59 pm

zax983 написа:Та поради всичките тези причини, предпочитам да си карам по главните булеварди, с кислородна бутилка... Смятам че ще е доста миниятюрна за половин, до 1 час каране на ден... Въпроса е да има къде да я зареждам всеки ден или пък малко по-голяма за седмица и да я зареждам само през уикенда...

А ако ходя в планината няма да е с бутилка, определено! Знам че там не ми трябва, но не карма там, а в най-гадния град София...

Като водолаз с доста голям опит, мога да ти кажа че тази работа с бутилката е абсоютно невъзможна. Ако вземем една бутилка от 12 литра, която междудругото тежи колкото колелото ти а може и повече и струва към 500лв, и я напълниш на максимум от гледна точка на безопастност - 300 бара, въздуха ще ти стигне за не повече от 10 до максимум 15 мин. каране каквото си описъл.
Въздуха в бутилаката е адски сух - при пълненето се изсушава иначе кондензира в бутилката и следва корозия, което предизвиква (дишайки през устата) изсушаване на гърлото до адска болка при по интензивно дишане още на 5тата минута.
За пълненето - при положение че както виждаш ще пълниш доста, бутилка 12 литра се пълни за около 2-3 часа, най-евтино ще ти бъде да си купиш компресор - цените започват от около 5000лв.
Има и още доста фактори които няма да ти позволят да ползваш такова нещо.

Така че като съвет купи си от онези маски в горните постове - аз имам такава - не е много приятно усещането с нея но върши работа.
Иначе карането в София е пълен ад...
Последна промяна heep на Чет Дек 02, 2010 2:31 pm, променена общо 7 пъти
:beer:
Аватар
heep

Рейтинг: 1632

Мнениеот Salgari » Чет Дек 02, 2010 2:05 pm

heep написа:...

За напред се научи, да пишеш по-грамотно. Голяма мъка беше, докато ти прочета поста.
I will always listen to my coaches. But first I listen to my body. If what they tell me suits my body, great. If my body doesn't feel good with what they say, then always my body comes first.
Haile Gebrselassie
Аватар
Salgari

Рейтинг: 1208

Мнениеот heep » Чет Дек 02, 2010 2:12 pm

Salgari написа:
heep написа:...

За напред се научи, да пишеш по-грамотно. Голяма мъка беше, докато ти прочета поста.

да знам пич, само че в тъпия холандски университет на пситата няма бг., бутона отгоре за Клавиатура не работи така че за да мога да се обадя тук целя по Клавиатурата буквичките - това го писах 30 мин.

Извиняжам се за неудобството...
:beer:
Аватар
heep

Рейтинг: 1632

Мнениеот zax983 » Чет Дек 02, 2010 8:49 pm

Няма какво да се извиняваш, пишеш си напълно разбираемо, аз и без това чета бавно и внимателно, не по диагонала и правописните грешки ни най-малко не ми пречат ;')

Благодаря много за инфото... Явно наистина ще е трудно приложимо, но пък на мен 15 мин. ми стигат! Значи 20 литра бутилка трябва да ми стигне и за двете посоки ;) А тежеста не ме притеснява, най-малкото тя олеква постоянно ;) А аз от себе си смятам да сваля поне 20 до 30кг, така че като ги сваля и сложа бутилката, все едно както съм сега, проблем никакъв ;) Т.е. има един проблем - нямам 6 бона... Нямам и 1 само за бутилката... Дори да намеря къде да я пълня, а 2-3 часа не са проблем, защото и 5 да са за 20 литра, аз имам цяла нощ на разположение за това, което както и да го гледаме са си над 5 часа ;)

Колкото до пушенето, нищо не пуша и никога не съм... Ето затова все още не се задъхвам, е и защото съм сравнително млад... Но чувствам какви лайна вдишвам всеки ден на шосето и смятам да не продължавам да го правя... Ако трябва ще се гърча с някаква обикновенна маска... Ама и те не са много обикновенни, че хубавите струват повече от колелото ми, пък и постоянно се сменят филтри и там...

П.П. За карането под вода, какво ще кажете? Изглежда доста забавно, но щом бутилките изкарват толкова малко....
Аватар
zax983

Мнениеот Ozzie » Чет Дек 02, 2010 9:32 pm

Тази бутилка за да издържи 300 бара налягане, нали се сещаш, че не е направена от ПВЦ?
И празна тежи достатъчно, освен това е и голяма.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Plamen_EM » Чет Дек 02, 2010 9:34 pm

Теб май ти е много скучно ...
Мисля ПтД ти го каза вече, в тази или в някоя друга тема, няма значение, щото ти така или иначе пишеш във всичките.
1. Прочети темата за кратки маршрути.
2. Отвори си някаква карта и си нарисувай маршрута.
3. Разпечатай полученото.
4. Взимай си така получената карта всеки път като тръгваш към университета.
Като ти е нанагорен св. Наум не минавай по него, така или иначе идваш от другия край на града. Какви са тия инвалиди, бебешки колички, кислородни бутилки, подводно колоездене, пет кутии цигари на ден, никога не пушил ...
:) Бъди здрав! Ти си пилона, на който се вее форумното знаме последните дни!
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот zax983 » Чет Дек 02, 2010 11:18 pm

Казах че ако пушех, щях да се тровя по-малко, отколко докато карам в София, независимо от маршрута... Освен това айде да ме светнеш от къде другаде да се кача до Джеймс Баучер, без да са павета и без да заобикалям излишно...

И поне се намериха няколко души които честно да кажат и да ме подкрепят че в София е престъпна нехайност за собственото ти здраве, да караш без защитни средства за дихателната си система. Даже някой много точно го каза, че е по-важно от каската дори!!!

П.П. Нямам принтерче, ще ми е сложно това с отпечатването... Първо ще си измисля маршрута, чак след това ще предприема разходи за отпечатването му, за сега обикалям всеки ден и търся, но по-скоро ще понауча малко по добре София, защото сега знам само по-големите булеварди и то далеч не всичките... Но в крайна сметка все повече се убеждавам, че наистина няма смисъл да карам по другите... И когато все пак си избера оптимален маршрут, карта няма вече да ми трябва, но за сметка на тов аще разкопаят и него или няма да го почистват зимата :D Но ако това не са само главните булеварди, със сигурност няма да е почистено зимата :D Абе GPS ми трябва по принцип, ама да показва къде е почистено и къде е павирано :rofl: Също ако може да показва къде има най-много кислород :rofl:
Аватар
zax983

Мнениеот zax983 » Вто Май 10, 2011 11:38 am

Изображение
Аватар
zax983

Следваща

Назад към Общ форум