mazrocchi Z1 2010 vs domain 318 160 ход

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

mazrocchi Z1 2010 vs domain 318 160 ход

Мнениеот zxcvbnm » Пет Дек 24, 2010 12:27 am

Здравейте така и не намерих такова сравнение м/у 2-те вилки и се чудя коя е по добра за фреериде и към работа и здравина :erm:
zxcvbnm

Рейтинг: 1150

Re: mazrocchi Z1 2010 vs domain 318 160 ход

Мнениеот Shady™ » Пет Дек 24, 2010 11:14 am

Domain
+ Хубавото на Domain-a е че може да го upgrade-неш и на 318/318UT.
+ Има 35мм тръби и е здрава вилка, не се чупи толкова лесно
+ Има МАХАXLE тоест лесно си свалящ каплата без инструменти
- Rebound-a ako не го свалиш(тоест врътката за самият rebound) имаш 99.99% шанс да изпадне по време на каране, тоест все трябва да имаш джоб и да си я носиш или пък комплкет шеснтограни/ или еденичен за врътката.
- До колкото си спомням е и по-тежка от Маrazocchi-то.
Маrzocchi:
+ Маrzocchi-то си е Marzocchi :^:
+ Хубавото при него е че имаш камера с въздух и можех да го регулираш по лесно вместо да сменяш пружината
+ Rebound-a ти е отгоре и лесно можеш да си го настровай "от колелото"
+ Rebound-a няма да ти изпадне
+ По-лека е като вилка
- Няма МАXAXLE/QR
- Не подлежи на upgrade (stock)

Горе долу с това мога да ти помогна...
-
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Рейтинг: 2000

Мнениеот zxcvbnm » Пет Дек 24, 2010 2:16 pm

Мерси ако може още някои коментар ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА АЛЛ :beer:
zxcvbnm

Мнениеот dragomir » Пет Дек 24, 2010 8:32 pm

Преди 3 месеца си взех точно това marzocchi . От bikescentera в Лозенец,продадеми го Shady,но това са подробности :D .Вилката е прекрасна за мен,работата и е чудесна.За domain-a не мога да ти кажа повече от товa,което ти каза Shady.Която от 2-те да вземеш няма да сгрешиш. За здравина силно се съмнявям ,че ще шчупиш една от тях. Успех с избора. :agree:
Аватар
dragomir

Рейтинг: 983

Мнениеот hitar_potar » Съб Дек 25, 2010 12:27 pm

Shady™ написа: + Маrzocchi-то си е Marzocchi :^:

Това какво точно ще рече? :boggled: Че Домейн нема шанс ли??? :dontknow: :lol:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот BurNiNg_IcE » Съб Дек 25, 2010 1:55 pm

hitar_potar написа:
Shady™ написа: + Маrzocchi-то си е Marzocchi :^:

Това какво точно ще рече? :boggled: Че Домейн нема шанс ли??? :dontknow: :lol:

Че е фен на Марцокитата... :D
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Mоля, да ми пишат само наистина заинтересовани хора!
Линк към по-големите внесени части до момента.
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот zxcvbnm » Съб Дек 25, 2010 2:52 pm

Весела коледа непревъщаите и тази тема във спам моля ако някои друг може да даде мнение за 2-те вилки мн ще съм му задължен
zxcvbnm

Мнениеот cladonian » Нед Дек 26, 2010 1:12 am

От няколко дена съм собственик на същото Z1 и не мога да дам много инфо(не е разработено), но мога да кажа, че с точните настройки няма да имаш проблем за разлика от Domaina. Въздушния preload е много яко нещо заради 3 неща:
1. Дава безкрайно много вариации за настройка на твърдостта.
2. Пружината не се натяга, което позволява оптималната и работа.
3. Почти невъзможно е да одариш дъното на вилката (компресията се покачва линейно с хода на вилката).
За жалост не мога да намеря инфо за моделите Z1 правени за Specialized, до колкото разбрах не са с отворена баня, като моделите 2007, което е както + така и - .Ако някой има инфо нека сподели повече за тези вилки.
Domain като цяло, е ценово ориентирана вилка на Rock Shox, a от моите наблюдения, че тези вилки са им много гадни. Конкретно на Domain не съм се качвал, но не монтиран на колело съм разглеждал голям, кютук ми се видя.
Аватар
cladonian

Рейтинг: 1300

Мнениеот hitar_potar » Нед Дек 26, 2010 9:32 am

cladonian написа:От няколко дена съм собственик на същото Z1 и не мога да дам много инфо(не е разработено), но мога да кажа, че с точните настройки няма да имаш проблем за разлика от Domaina. Въздушния preload е много яко нещо заради 3 неща...

Хайде, хайде - не говори глупости! Въздържам се да ти плясна минус само щото вчера пляснах 1, а гледам да се ограничавам в минусите и търся повече мнения, на които да цъкам плюсове - така де, трябва да се търси положителното.
Първо, какви проблеми с Домейн? Кое точно му е гадното на Домейн? Той е един от най-успешните и утвърдени модели на марката, наред с Боксер и Пайк- ;) И под ценово ориентиран не знам кво разбираш, понеже Домейн 318 струва едно 900 - 1000 лв. - да, в сравнение с Тотем или Фокс 36 180, дето носят цена между 1600 и 1800 лв., е ценово ориентиран. :evil:
Относно качествата на Домейн - прекрасна ФР-вилка, имах такава в рамките на 2 месеца някъде, така и не можах да я тествам напълно като хората, понеже дойде зимата. Но това, което ми показа вилката за тия 2 месеца, ме впечатли. Продадох я само защото ми трябваше нещо с повечко ход - моята беше 318 с Ю-търн, демек 160мм ход. Настройката на бавната компресия има голям диапазон, ребаунда също, макар че трябва да си прибираш врътката, понеже лесно пада, Ю-търна е интересна и приятна екстра. Ще подшушна на следващия собственик на Домейна след мен (Probably) да драсне 1-2 реда, щото той успя да я тества както си трябва.
Относно Z1 - кое точно му е якото на въздушния прелоуд? Мой приятел имаше ЕТА-версията от 2006, без никакъв въздух вилката бачка добре (не забележително), с половин атмосфера вътре (което пак е едно нищо) вилката може да се сгъне само наполовина, с още четвърт атмосфера (още мъничко нищо) вилката почти стои заключена... :crazy: Да ти имам и настройката, честно! А как точно липсата на натягане на пружината подпомага оптималната работа??? Пък за Удрянето на дъното на вилката вече казахме - великата настройка с въздуха.
ЕДИТ: Абе аз ли се лъжа, или Z-серията също беше ценово ориентирана??? :lol2:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот sailman » Нед Дек 26, 2010 2:43 pm

hitar_potar написа:Относно Z1 - кое точно му е якото ...Мой приятел имаше ЕТА-версията от 2006...

Не бъркайте Marzocchi Z1 от 2006 г. (особено Ligt ETA), с обсъжданата по-горе Marzocchi Z1 2010 г., дето се произвежда само като ОЕМ за Спешълайзд и може би още някой, не съм сигурен...
Marzocchi Z1 ЕТА от 2006 г. са едни от най-читавите вилки правени от Мардзоки. RC2 хидравилка и пр...достатъчно е писано по въпроса.
А въпросната Z1 от 2010 г.(произвеждана като ОЕМ-ски продукт от 2008 г., между другото) е сънтурска тоалетна с фабрично заложени конструктивни недомислици, заради която от Мардзоки спуснаха информация до сервизните си центрове, в която се описваше как, чрез разпробиването на няколко отворчета с нужният диаметър и на съответните места да се подобри осезаемо работата на вилката. Дефакто, след разпробиването на патроните се получава вилка с Open bath система...Това между другото.
Иначе, към автора: Между тези вилки, дето си ги писал и според мен Домейна е по-добрият избор.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот PRobably » Нед Дек 26, 2010 3:24 pm

Защо вобще ги сравнявате? Карал съм домейн дълго време (версията 318 с U-turn) и е една прекрасна вилка,единствената причина да се разделя с нея беше,че исках нещо двукоронно с повече ход.Вилката фабрично е с 7,5W масло,като с него е типична ФР вилка,което лично на мен не ми харесваше.Търсех нещо доста по-бързичко и с по-добро поемане на малките неравности,демек по ДХ насочена вилка.Единственото което трябваше да направя е да сменя маслото с 2,5W,вилката стана КОРЕННО различна,доста по отзитчива и на мен лично много ми хареса,компресията е ''безкрайна'' на най-меката настройка прави ботъм от място,а на най-твърдата е все едно заключена.С 2,5 масло и ребаунда работеше в по-големи граници.Общо взето като се смени маслото с по-рядко вилката се превръща в мини боксер. :D
За цокито нищо не мога да кажа,но мога да кажа нещо за Air preload-a,абсолютна простотия...Имах за малко 66 RCV,но за жалост не можах да я покарам,но от това което прочетох Air preload-a е безполезен,защото се помпа в уникално малки граници.Единствената полза от него е,ако си много тежък и вилката ти е с много мека пружина,тогава може да си го напомпаш малко за сметка на пружината,което пак не е най-удачния варянт.
Общо взето Домейна е ''вилка за всичко'' и определено е по-добрият варянт във твоя случей.
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Мнениеот cladonian » Нед Дек 26, 2010 5:59 pm

Съжалявам, че някои хора така се обиждат на тема rock shox, имам обяснение за това, но ще го запазя за себе си. Относно кой, къде се произвежда ще кажа само това http://www.youtube.com/watch?v=w-KpEg7z7yQ . Относно Domaina, винаги е бил ценово ориентиран, така беше представен модела от rock shox, даже има статия във форума. Z1 e една от най-успешните серии на Marzocchi. За въздушният preload, това че не можете да го настроите, не е проблем на вилката. А относно работата на пружината с въздушният preload трябва малко познания по физика и материалознание да имате. Ако някой е чел pdf. относно настройка на preload на заден амортисьор с пружина, там пише че оптималната работа на пружината е при натягане не повече от 2 3 оборота, надявам се да разберете какво искам да ви кажа. Относно Z1 от Specialized мога да кажа, че се настройва бързо и с много голяма прецизност което на мен ми харесва. За работата на вилката, ще кажа след като я изтествам в планината. За работата на Domain нищо не мога да кажа, но за моя стил на каране е прекалено тежка вилка за нужните ми от 160мм ход.
Аватар
cladonian

Мнениеот Krismars » Нед Дек 26, 2010 9:06 pm

Като карал Боксер Рейс 2010 и Домейн 318 мога да споделя нещо интересно. На Боксера цялата хидравлика е едно към едно с тази на Домейна. Разликата идва от малкото повече ход на Боксера. Купих Домейна с uTurn, после си купих нужните неща, за да го направя с 180 ход. Смених и маслото с 2.5W, но все пак си остана леко твърде прогресивна, но това е заложено в самата хидравлика. Боксера ми беше една идея по-мек, защото имаше малко повече ход, но като цяло работеше почти по същия начин. Шимстака доколкото видях почти нямаше разлики в нареждането си, но тука вече говоря по спомен, въпреки всичко хидравликите на двете вилки са абсолютно идентични. З1 от новите не съм карал, но като цяло ми се вижда по-лош вартиант от Домейна. Успех в избора :agree:
Аватар
Krismars

Мнениеот dragomir » Нед Дек 26, 2010 11:21 pm

Krismars написа:З1 от новите не съм карал, но като цяло ми се вижда по-лош вартиант от Домейна. Успех в избора :agree:

И какво точно му е предимството на домайна?Аз сам си супер доволен от цокито!Щом не си карал цокито си говориш на изуст!
Аватар
dragomir

Рейтинг: 983

Мнениеот Krismars » Нед Дек 26, 2010 11:46 pm

Казах според мен, всеки си има право на мнение, не ти налагам моето ;)
Аватар
Krismars

Мнениеот PRobably » Нед Дек 26, 2010 11:46 pm

А ти си карал домейна така ли ? Как па така само тия дето си карат з1-цата я хвалят? Просто приемете,че домейна е по-добрата вилка от двете,не е нужно да се самозалъгвате. :lol:
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Мнениеот hitar_potar » Пон Дек 27, 2010 12:19 am

cladonian написа:Относно кой, къде се произвежда ще кажа само това http://www.youtube.com/watch?v=w-KpEg7z7yQ .

И къде мислиш се произвежда великото Цоки? :rofl: Справка - 2008 и 2009 година обявени за най-успешни за фирмата ( :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: )... Ама няма клипче в Ютубата и аз да ти покажа... те не са снимали явно, щото сигур ги е срам да покажат как изработват Z1-чката. :bowdown: :lol: Z1 била една от най-успешните вилки на марката. Ми аз по-горе казах, че и Домейн е една от най-успешните вилки на Рок Шокс. Относно въздушната пружина - каква физика, какво материалознание, кви 5 лева? И защо даваш пример със задни амортисьори? :dontknow: Какви натягания, какви врътки, ние тука си говорим за помпене на вилка. ;) Относно теглото не знам как са тия новичките, дето ги правят за Спешълайзд, ама старите не само че не отстъпваха много много на Домейн откъм тегло, а някои версии дори го надминаваха. ;)
dragomir написа:И какво точно му е предимството на домайна?Аз сам си супер доволен от цокито!Щом не си карал цокито си говориш на изуст!

Предимството е в 3-те мм по-дебели тръби, което ще рече по-здрава, по-устойчива на усуквания вилка. За да съм напълно ясен, качвал съм се на Домейн, Z-ки от 2004, 2006 и 2007 година - Домейна като цяло излиза пред тях. 2004 беше на приятел, който много си я обгрижваше и пазеше, та вилката бачкаше чудно - само дето тежеше майка си и баща си, а беше с 32мм тръби, демек Домейн е по-здрав от нея. 2007 пък беше по-лека, но пък се усещаше още по-кекава, бачкаше много добре. 2006 - някъде по средата откъм тегло, но работата й беше просто покъртителна.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот cladonian » Пон Дек 27, 2010 1:06 am

Съмнявам се, че от Specialized ще си поръчат неработещи вилки за собствените си колела. Не искам да хваля нито една от двете вилки просто казвам факти. От няколкото ми кръгчета с Z1 и настройки по мой вкус, мога да кажа,че вилката работи доста меко първите 8 – 10 см след което постепенно се втвърдява и не съм успял да я свия повече от 14 см. Наличието на това втвърдяване е в следствие на увеличаване на налягането на въздуха, което е плюс при поемането на сериозни удари. Нещо което ми прави лошо впечатление е пластмасата, от която са изработени капчката на въздушния прелоуд и врътката на ребаунда.
Аватар
cladonian

Мнениеот hitar_potar » Пон Дек 27, 2010 1:17 am

Демек искаш да ми кажеш, че от 160мм вилката не може да си изпълни хода и прави само 140, така ли? Екстра, екстра! :D
Въздушния прелоуд сме го пробвали на няколко 66-ци, както и на въпросната Z-ка от 2006 - при всичките при напомпване с наистина минимално количество въздух, вилките ставаха изключително твърди още от началото и се обезмисляше наличието им, ако се карат така. Мислехме, че нещо не правим като хората, ама не - всичко си е както трябва да си бъде.
В същото време Домейн си е с изпитана технология, здрав е, работещ е, въобще - той е избора пред всяка Z-ка. Щото не само Z-ките могат да се нагаждат с правилните настройки - Дмоейн също има какво да покаже. ;)
И сега се сетих за още 1 преимущество на модела на Рок Шокс - има Maxle 360 проходна ос. ;) :evil:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот cladonian » Пон Дек 27, 2010 1:30 am

Не съм написал никъде, че въпросните Цокита са правени в Италия а и съм далеч от тази мисъл. Просто казвам, че и Rock Shox ги правят в Азия. Hitar_potar разбира се не е схванал какво искам да кажа, относно въздушния прелоуд. При обикновения прелод има стрес на материала (пружината) още преди да започне самата и работа (ако разбира се се използва прелоуд). При въздушния прелод не се влияе върху пружината, въздуха действа като втора независима пружина.
Аватар
cladonian

Мнениеот PRobably » Пон Дек 27, 2010 1:46 am

Никой не казва,че въздушния прелоуд е нещо лошо,казвам че прелоуда в тези вилки не е кой знае колко добре измислен.
Аватар
PRobably

Мнениеот cladonian » Пон Дек 27, 2010 1:55 am

Съгласен съм, че настройката не е много userfriendly, но това е защото налягането е много ниско и не се хваща от манометъра на помпите за въздушни вилки. Има осезаеми разлики даже в половин обем на помпата.
Аватар
cladonian

Мнениеот hitar_potar » Пон Дек 27, 2010 2:25 am

Абе както и да го въртиш и сучиш, резултата е същия - имаш някаква настройка, дето тотално ти одървя вилката. Мерси! Подкрепям мнението на Пешо - грам не е измислено като хората.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот cladonian » Пон Дек 27, 2010 3:25 am

Нормално е да стена твърда ако се помпа над границите, а за Z1 са от 0 – 1 атмосфера. Ако толкова трябва да е мека може да се кара без налягане. Просто настройката с въздух може да бъде много прецизна, което мен лично много ме радва.
Аватар
cladonian

Мнениеот PRobably » Пон Дек 27, 2010 3:48 am

Границите са твърде малки за да се настрой прецизно,а ако се кара без въздух какъв е смисъла от настройката?Да се каже,че я има...Домейна е в пъти по-удачен.Простичък,надежден,здрав.Малко е тежък,но не е болка за умиране.Да не говориме,че по-натам във времето момчето може да си го направи на 180 ход.Има 1001 причина поради който е по-добрата вилка от двете,а автора това е попитал.
Аватар
PRobably

Мнениеот hitar_potar » Пон Дек 27, 2010 8:42 am

cladonian написа:Нормално е да стена твърда ако се помпа над границите, а за Z1 са от 0 – 1 атмосфера. Ако толкова трябва да е мека може да се кара без налягане. Просто настройката с въздух може да бъде много прецизна, което мен лично много ме радва.

Щях да отговоря на това, ама Пешо вече е откраднал думите от пръстите ми. И е прав! Далеч по-прецизно щеше да бъде, ако границите примерно бяха от 0 до 5-6 атмосфери, а не до 1. А да се кара без налягане наистина обезмисля тази настройка.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот TeDo_BaPHa » Сря Дек 29, 2010 9:37 pm

Макар да карам Цоки(3-то подред) наистина въздушния прелоуд леко куца. Куца най-вече не невъзможността да се нацели правилно налягане(понеже лично как не знам, но аз без проблеми си го нацелвах... ;)!) колкото факта, че дори малко налягане повлиява на поведението на хидравликите, било то ребаунд или компресия, понеже да не забравяме, че повечете Марзочита са с отворена баня и въздуха си е в директен контект с маслото на хидравликата. Това е ясно забележимо, след малко напомпване.. ;). та за това е поставено ограничението от 1 атм, просто след това вилката е коренно различна и в повечето случаи отвратителна като работа ;)! Това си е от лични наблюдение... Примерно малко напомпване при ребаунда го прави по-бавен, което се променя с настройката на ребаунда, но работата се променя леко.
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот DEMON BOY 13 » Нед Яну 02, 2011 4:01 pm

PRobably написа:А ти си карал домейна така ли ? Как па така само тия дето си карат з1-цата я хвалят? Просто приемете,че домейна е по-добрата вилка от двете,не е нужно да се самозалъгвате. :lol:

Абсолютно съгласен съм с теб,тия дет карат Z1 неса стъпвали на домейна,както и тия,които са карали домейн неса стъпвали на Z1.
Над Z1 2010 имам някакви наблудения,понеже мой приятел кара такава (dragomir).Лично на мен ми харесва работата на вилката,даже работи много добре.Тежа 75кг и като я карам обира всичко.За домейна нямам почти никакви впечатления,но евентуално ще закопувам домейн този месец.Ако го купя ще напиша какви са ми впечатленията и от двете вилки :smash:
Аватар
DEMON BOY 13

Рейтинг: 1231

Мнениеот Joker_Here » Нед Яну 02, 2011 7:59 pm

Shady™ написа:Domain
+ Хубавото на Domain-a е че може да го upgrade-неш и на 318/318UT.
+ Има 35мм тръби и е здрава вилка, не се чупи толкова лесно
+ Има МАХАXLE тоест лесно си свалящ каплата без инструменти
- Rebound-a ako не го свалиш(тоест врътката за самият rebound) имаш 99.99% шанс да изпадне по време на каране, тоест все трябва да имаш джоб и да си я носиш или пък комплкет шеснтограни/ или еденичен за врътката.
- До колкото си спомням е и по-тежка от Маrazocchi-то.
Маrzocchi:
+ Маrzocchi-то си е Marzocchi :^:
+ Хубавото при него е че имаш камера с въздух и можех да го регулираш по лесно вместо да сменяш пружината
+ Rebound-a ти е отгоре и лесно можеш да си го настровай "от колелото"
+ Rebound-a няма да ти изпадне
+ По-лека е като вилка
- Няма МАXAXLE/QR
- Не подлежи на upgrade (stock)

Горе долу с това мога да ти помогна...
-

Това найстина толкова голям проблем ли е?Ако да,как да я махна?
I'm riding Specialized Big Hit FSR 2 2010.
Аватар
Joker_Here

Рейтинг: 1208

Мнениеот NWD » Нед Яну 02, 2011 9:34 pm

Ако питаш за врътката за рибаунда-просто трябва да я дръпнеш по-силно и ще се извади ;)
Аватар
NWD

Рейтинг: 1056

Следваща

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд