Избор на заден шок

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на заден шок

Мнениеот Sartor » Съб Дек 25, 2010 1:17 pm

В момента ми предстои ъпгрейд, като част от него влиза нов шок.

До сега карам с X-Fusion PVA и съм адски доволен от него, но в момента го няма наличен и не се знае кога ще докарат.

Другите възможности остават на RockShox (за които не чувам добри отзиви при високата им цена) и новата серия на Suntour. Suntour не са се доказали като водещ производител, както са и X-Fusion, но новата им серия изглежда с една идея по-добра от предишните.

Не искам да чувам за пружинен кютек, който тежи около кило - само въздушни шокове. Задължително условие е да има компресия и rebound и да е нов, а не втора ръка.

Да се ограничим на бюджет от 300лв.
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Re: Избор на заден шок

Мнениеот acidrain » Съб Дек 25, 2010 4:22 pm

Защо не провериш при Дани за някой Fox float r?Само с един гол rebound е обаче.
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот Ozzie » Съб Дек 25, 2010 4:48 pm

Sartor написа:Задължително условие е да има компресия...

аммм... то на въздушните компресията не се ли регулира чрез налягането във въздушната камера?
Изображение
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Sartor » Съб Дек 25, 2010 6:32 pm

acidrain написа:Защо не провериш при Дани за някой Fox float r?Само с един гол rebound е обаче.

Дори и Fox, няма много настройки и (ако греша ме поправете) не е платформен (ProPedal).
Аватар
Sartor

Мнениеот Admin » Съб Дек 25, 2010 6:34 pm

Ozzie написа:
Sartor написа:Задължително условие е да има компресия...

аммм... то на въздушните компресията не се ли регулира чрез налягането във въздушната камера?
Изображение

Не, налягането си е за твърдостта, а компресията си е отделна настройка, част от системата за маслена амортизация. Често става дума само за low speed компресия, която се ползва като платформа.

Sartor, така, както си поставил нещата, май ще трябва да изчакаш новите модели на X-Fusion. ;)
Аз вярвам, че Rock Shox Monarch са чудесни шокове, но има една особеност - те идват с различен "тунинг" (обозначени са с букви), т.е. за един тип окачване се ползва един тунинг, за друг е различен. Обсъждаше се наскоро това в тази тема: viewtopic.php?f=28&t=81270
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот acidrain » Съб Дек 25, 2010 6:38 pm

Sartor написа:
acidrain написа:Защо не провериш при Дани за някой Fox float r?Само с един гол rebound е обаче.

Дори и Fox, няма много настройки и (ако греша ме поправете) не е платформен (ProPedal).

Има фабрично настроена платформа.Само трябва да гледаш означенията отстрани на шока, какво е нивото на платформата.
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот sailman » Нед Дек 26, 2010 12:53 pm

@sartor
Кире, не е лошо, като търсиш съвет за заден амортисьор, да споделиш за каква рамка го гласиш. Това би ни помогнало да ти дадем по-адекватни съвети. :)

Според скромното ми мнение, към момента, в ценовата категория до 300 BGN, шоковете на X-Fusion О2 PVA нямат алтернатива. Като конструкция и технически решения са твърде подобни на Fox Float сериите. Дори подозирам, че липсата на амортисьор с платформа, дето да е обявена като такава (както в случая с PVA) от продуктовия ред на X-Fusion за 2011 г., е точно във врьзка с откровено откраднати технически решения :8D: Особено, като знаем, че Екс фюжън произвеждаха (и продължават)редица детайли за Фокс ;)
Фактическите разлики между конструкцията на X-Fusion и Fox Float (говоря за най-простите модификации - само rebound при Fox и rebound to lock при X-Fusion) се свеждат до няколко основни разлики. Накратко: ползване на грес вместо прословутия Fox Float fluid (чиято функция, мимоходом до спомена е само да задържа налягането във въздушните камери), липса на порт за обезвъздушаване на патрона на масленото смекчаване и липса на пропедал при X-Fusion. Който пък има заключване (на рибаунда) в крайна позиция, но без всякаква защита от резки удари. Предполагам и някои от материалите са може би различни, но това е в сферата на догатките...
За съжаление нищо положително не мога да кажа относно евентуалните прилики и разлики при реализацията на платформите на двата производителя.
Тъй като Екс Фюжън едва от година предлагат платформени амортисьори, все още не ни е попадал такъв в състояние за сервизиране, та да му разгледаме карантията, а информация относно въпросната липсва...Предполагам с основание :evil:

Въпроса на каква рамка ще се слага въпросният амортисьор съвсем не е от празно любопитство. При някои рамки необходимостта от шок с платформа е съвсем осезаема. При други - не толкова. Натвърдвам "платформа", а не компресия, защото двете неща са различни.

Има и един друг аспект - понякога, ако човек има късмет, може да попадне по интернет магазините или в Е-бей на шокове нови, но поради екзотичните си размери или други разни причини (например от демо-велосипеди) да са на твърде приятни цени.
Аз, например попаднах в Е-бей на Fox Float RP 23 от 2010 г. за 200 долара. С доставката и `сички "салтанати" ми стъпи на 380 лв. точно. Абсолютно редовен внос през митница и пр.
Уловката в случая беше следната: шока беше с размери 7,25/2" (184,15/50,8 мм.). Това е размер произвеждан за Трекове и Гари Фишери и некои др. - с една дума ОЕМ-ски шок. Обаче тутакси ми текна, че таман би легнал между ушите на моята Ф7-ца със съответния положителен резултат - при коефициента на окачването на Ф7 около 2.9 към 1, то при монтаж на шок с 5.85 мм. по-малко "око до око" ;) задницата слиза с около 17 мм. (по-точно с 16.96 мм.), което при А2С на вилката 511 мм. води до нЕкои само положитилни последици - средно на 341 мм. и челен ъгъл около 67 градуса. Това без загуба на хода от 152 мм. Промените усетих моментално в положителна посока...
Цитирах този твърде частен и малко Off topic случай (за което, моля да ми простите) , та да илюстрирам факта, че гъвкавият и съчетан с познания и мисъл подход при избор на толкова важен елемент от велосипеда с двойно окачване, като задният му амортисьор, може да бъде определящ твърде много за впечатлението от работата на окачването му. А и на поведението на велосипеда като цяло.
Тъй че, моят съвет би бил да се оглеждаш за нещо ново и интересно по Мрежата, като преди туй си си изяснил какви точно са ти изискванията към шока.

Колкото до моделите на Екс Фюжън за 2011 г. - гледайки картинките, на пръв поглед пак са се изхитрили да прекопират доста от Фокс. Как ще работи това, обаче нямам представа, щото при тия работи, незабележими (на картинка) разлики водят до съвсем различна работа.
А, да...да не забравя - нищо не се знае още и за цената им :dontknow:
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот Sartor » Нед Дек 26, 2010 1:21 pm

Благодаря за изчерпателния отговор Sailman, рамката, за която го глася е Specialized Enduro 2008/2009. :beer:

Ще се обадя да питам във Веломания кога се очакват новите шокове и на каква цена още утре. :beer:
Аватар
Sartor

Мнениеот Sartor » Пон Дек 27, 2010 2:33 pm

Кофти новини - X-fusion ще има чак на пролет. :bawling:

Явно новия кон няма да се оборудва с тези шокове...
Аватар
Sartor

Мнениеот vpravov » Пон Дек 27, 2010 3:45 pm

@Sartor-e, като гледам в chainreactioncycles, какви намаления има на задните амортисьори, чак аз се чудя дали да не си взема. Важното за тебе е да си знаеш какъв размер ти трябва. А според тази тема, за рамка Specialized Enduro 2008 - той е 200Х57. Имаш и вариант за под 200лв. Та рови се, виж какво е налично в този размер и избирай. :agree:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот Sartor » Пон Дек 27, 2010 3:49 pm

Да след кратка намеса установихме, че размера на шока е 200 х 57. Ще огледам и ще преценя, кое ще е най-добре. :beer:
Аватар
Sartor

Мнениеот codename47 » Пон Дек 27, 2010 4:07 pm

sailman написа:..то при монтаж на шок с 5.85 мм. по-малко "око до око" ;) задницата слиза с около 17 мм. (по-точно с 16.96 мм.), което при А2С на вилката 511 мм. води до нЕкои само положитилни последици - средно на 341 мм. и челен ъгъл около 67 градуса. Това без загуба на хода от 152 мм. ..

и аз съм чел за този ефект(за моята рамка) но си мисля че това е все едно да се сложи огромна вилка - такава, че челния ъгъл да стане 67 - това започва да товари челото извън предвиденото според мен.
Ето една тема за Ендуро-та: http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=652669
може това да е полезно:
"Mansy - I was in a similar situation but with a 2009 Pitch Comp. My Pitch came stock with the Xfusion shock but I knew that the Pitch Pro came stock with the RP2 shock. I asked Specialized what Compression & Rebound "Tune" and type of canister (regular, XV1, XV2, etc) I would need if I wanted to fit a Fox RP23 shock on my Pitch. Below is their reply:

"That is a great question. The Fox shock on that bike has a med tune on the compression and a soft tune on the rebound. The proper air can for the bike is the regular air volume..."

Since the Enduro SL and Pitch share the same geometry/linkage I would assume that your Enduro would require the same RP23 shock."

ето ти един шок: http://cgi.ebay.com/2009-Fox-Racing-Flo ... 230cafc96c
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Sartor » Пон Дек 27, 2010 5:48 pm

Вече е решено! След като говорих с хора, които ползват бъдещия ми шок и са го изтормозили тези дни на минусовите температури. :beer:
Аватар
Sartor

Мнениеот sailman » Пон Дек 27, 2010 11:19 pm

:offtopic:
...да товари челото извън предвиденото според мен.
Няма такваз опасност, вЕрвай ми ;) :peace: Специално за Ф7 говоря, де.
Айде да не спамим в темата на Кирето де... :praying:
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот Sartor » Сря Дек 29, 2010 8:32 pm

Колкото и жалко да звучи взех шок за AM/FR/DH с ProPedal (един Fox DHX - пружина). Доволен съм какви настройки има, както и че ще е по газачен надолу. Като го тествам в планината, ще кажа.

Догодина ще видите за какво става дума на живо (а преди НВ, ще гледам да го тествам в планината). :beer:
Аватар
Sartor

Мнениеот ivcho01 » Чет Дек 30, 2010 1:43 pm

това няма ли да свърши работа http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=43596
Аватар
ivcho01

Рейтинг: 1220

Мнениеот Sartor » Чет Дек 30, 2010 2:36 pm

ivcho01 написа:това няма ли да свърши работа http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=43596

Вече съм взел един Фокс DHX RC-4 (203x57mm) с тунинг за DH race за почти същата цена. :)

А този има само rebound, но няма компресия (DHX-a има rebound, high speed + low speed compression).
Аватар
Sartor

Мнениеот ivcho01 » Чет Дек 30, 2010 4:26 pm

добра сделка си сключил. Може ли да се възползвам от твоята тема за да попитам на тоя pitch http://www.specialized.com/us/en/bc/SBC ... nuItemId=0 какъв заден амортисьор с propedal или lock мога да му сложа . Сега е с X Fusion 02R, Custom tuned for Specialized, rebound adj., 7.875x2.25".
Аватар
ivcho01

Рейтинг: 1220

Мнениеот rianmao » Чет Яну 13, 2011 10:24 pm

Не знам, аз си поръчах RP23 190мм eye to eye ще видим как ще работи, за RAM AM. Доста се рових из нета докато се реша да е този шока, но като цяло отзивите са основно положителни... http://www.mtbr.com/cat/suspension/rear ... 38crx.aspx
What doesn't kill you makes you stronger
Аватар
rianmao

Рейтинг: 1262

Назад към All Mountain/Ендуро продукти