Ледени Гуми

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Ледени Гуми

Мнениеот airborneone » Пет Дек 24, 2010 3:32 pm

EccentricMOTION написа:Да изровим една стара тема, която смятам за актуална за настъпилия зимен сезон. Предполагам от тогава доста хора са правили/карали с такива гуми. Бих искал да помоля за инфо:
-какъв е броя на винтовете/болтовете за оптимална производителност?
-какво е за предпочитане при каране на сняг - болт+гайка или рапидни винтове?
-какво използвате за бандаж - вътрешна гума от колело, от кола, боза, спрейове?
-каква е дължината на използваните болтове/винтове?

Хем ровиш в прахта, хем нищо не четеш...
Не се ц*гани за пари за гума, за да не се наложат пари за хирург :popcorn:
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот Admin » Пет Дек 24, 2010 6:07 pm

Едва ли някой вече си прави такива гуми. Много са тежки, а и бая време отнема направата - по-лесно е да си купя гуми за кал и да не карам, когато е заледено, а само когато има хубав сняг. ;)
Ако държиш да пробваш, по спомен съм си правил подобна гума с 200 рапидки, не им помня дължината, май беше 8 или 10 мм. Можеш сам да си го измериш - идеята е само връхчето да стърчи около 1-2 мм. Бях си купил рапидки с обла глава за кръстачка, но не с конусовидна като на винтовете за дърво. Не им помня дебелината, ще да е била нещо от сорта на 2-3 мм.
Като бандаж, доколкото си спомням, ползвах Duct Tape - повече от това реших, че не е нужно, тъй като главите на винтовете нямаше как да наранят вътрешната гума, а и те си стояха доста здраво завити в грайферите.
Така и не успях да изпробвам гумата повече от веднъж, защото ми откраднаха колелото, барабар с нея.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Дек 24, 2010 6:49 pm

Благодаря за отговора :) Идеята ми е по-скоро да има с какво да се занимавам няколко дни, да пробвам как работи. Гуми за кал/сняг имам :beer:
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот airborneone » Пет Дек 24, 2010 11:20 pm

[quote="EccentricMOTIONда има с какво да се занимавам няколко дни[/quote]
Да отидеш да покараш няма ли да ти е достатъчно?
Ако не в София се предлагат достатъчно работи, със смени 24/7....
Аватар
airborneone

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Дек 25, 2010 12:16 am

airborneone написа:[quote="EccentricMOTIONда има с какво да се занимавам няколко дни Да отидеш да покараш няма ли да ти е достатъчно?
Ако не в София се предлагат достатъчно работи, със смени 24/7....

Стига с този хаплив тон! Работа си имам. Не мога да отида да карам поради факта, че велосипеда ми все още не е сглобен напълно. Но какво ли обяснявам.... Това какво да правя решавам сам. Допитвам се относно гумите с шипове.

Днес пробвах на една стара гума. Опитах и варианта с нитове, по-точно с поп-нитове. Как се процедира - дупчиш с шило гумата, провираш нита/4х18/ и щракваш с нитачката. Образуват се доста приятни по форма шипове, но само до тук. Изкривяват се наляво-надясно, меки са/алу-нитове използвам/, абе не става с две думи. :beer:
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот BurNiNg_IcE » Съб Дек 25, 2010 12:27 am

Защо изобщо се занимаваш с глупости, не е като гумите за сняг да не са на достъпна цена..? Преди 2-3 години в България надали е имало Wet Scream-ове и затова са ги правили тези маймунджолъци. Сега това което си си наумил според мен е загуба на време и пари. :peace: :beer:
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Mоля, да ми пишат само наистина заинтересовани хора!
Линк към по-големите внесени части до момента.
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот codename47 » Съб Дек 25, 2010 1:43 am

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот deadahmed » Съб Дек 25, 2010 1:51 am

codename47 написа:http://www.pinkbike.com/photo/4627554/

Със страничните може да надере вилката или носача.
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот Admin » Съб Дек 25, 2010 6:09 pm

Мда, не знам защо ги е направил толкова стърчащи...
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот X_NRG » Пон Дек 27, 2010 9:54 am

Само аз ли се притеснявам за задника и камбанките си, че като видя такава гума и ме заболява?
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот рс » Пон Дек 27, 2010 11:14 am

Вероятно не сте много тези, които се удряте в гумите си като карате. Останалите очевидно не толкова добри. :dontknow:
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот Sartor » Пон Дек 27, 2010 9:11 pm

рс написа:Вероятно не сте много тези, които се удряте в гумите си като карате. Останалите очевидно не толкова добри. :dontknow:

Мисля, че от статията на сайта за зимното каране беше упоменато, че е препоръчително да се ползва само предна гума с шипове. След някое и друго спускане на снежно се убедих в това - освен ако нямаш калник (или тъй наречения гъз-гард). Добре, че нямам гуми с шипове, че щях да се върна с разпрани гащи (и нещо друго сигурно) - просто на сняг се усещам, че се изнасям много повече назад, за да не ми затъне предната гума и да направя човка. :peace:
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот PtD » Вто Дек 28, 2010 1:03 am

Sartor написа:Мисля, че от статията на сайта за зимното каране беше упоменато, че е препоръчително да се ползва само предна гума с шипове. След някое и друго спускане на снежно се убедих в това - освен ако нямаш калник (или тъй наречения гъз-гард). Добре, че нямам гуми с шипове, че щях да се върна с разпрани гащи (и нещо друго сигурно) - просто на сняг се усещам, че се изнасям много повече назад, за да не ми затъне предната гума и да направя човка. :peace:

Първо, не можеш да разчиташ на калника да те опази от шиповете, защото има лошото свойство да се размества. Второ, това, че се изнасяш назад не е никак хубаво, защото предната гума губи сцепление, поработи над това.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот airborneone » Вто Дек 28, 2010 9:29 am

PtD написа:
Второ, това, че се изнасяш назад не е никак хубаво, защото предната гума губи сцепление, поработи над това.

Зимното каране в пудра/сняг.... някакси изисква изнасяне на г*за.. иначе води до човкация :popcorn: :D
Аватар
airborneone

Мнениеот PtD » Вто Дек 28, 2010 12:31 pm

airborneone написа:Зимното каране в пудра/сняг.... някакси изисква изнасяне на г*за.. иначе води до човкация :popcorn: :D

Само на определени места при определени обстоятелства ;) :popcorn:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот vlassadar » Вто Дек 28, 2010 12:33 pm

Колкото и да си чешате езиците, до истината се достига само с каране в различни снежни условия. Никога не ми е липсвала гума с шипове, колкото и сцепление да има, просто отнема удоволствието от висшия пилотаж, който изисква постоянната промяна на сцеплението. Дори по стъклен лед се преминава ако не е прекален и със страничен наклон. Мекия материал на гумата е в пъти по-важен от шиповете, също и ниското налягане. При липсата на камъни карам с много ниско, почти мога да смачкам гумата до каплата на ръка. Така контактната повърхност се увеличава в пъти, оттам карането става песен. А чатала съм си го палил яко и само от грайферите на Минионите, в този момент съм си представял какво би станало ако там имаше рапидки... И не на последно място паданията са много по-безопасни през зимата, та и да се пада често от липса на сцепление - не е голяма работа
Аватар
vlassadar

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Дек 28, 2010 2:10 pm

Колко 'ниско' е ниското налягане в гумите - 1.5amt, по-малко?
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Ozzie » Вто Дек 28, 2010 10:27 pm

vlassadar написа:Така контактната повърхност се увеличава в пъти...

но също така се отнема възможността на гумата да се самопочиства от снега между централните грайфери

P.S. offtopic
и изобщо това дето всяка зима го разправя майора Костов от КАТ (и кой ли още не), намалете налягането в гумите, за да увеличите контактната площ, са абсолютни дивотии
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Alpina » Сря Дек 29, 2010 12:07 am

Нелепо е, че продължава да има хора, които правят такива самоделки с по 5 и повече милиметра издадени шипове (буквално) и не могат да проумеят (какво ли очаквам от такива), че "гумите с метални шипове" реално представляват такива с малки метални пъпки
Това с тия сантиметри срърчащи рапидки и какви ли не щуротии са малоумщина, която би работила ефективно само в един частен случай, а не в зимна обстановка като цяло и изобщо няма да става за твърда настилка и лед...

Производителите на гуми в цял свят сигурно са някакви кретени, че да правят гумите така:
Schwalbe Marathon Winter Studded
Continental Spike Claw 120 Studded като тази има вариант и с повече "шипове"
Изобщо вижте на този сайт как трябва да изглеждат такива гуми
http://www.bicycletires.com/71zz/700c_s ... oducts.htm
http://www.bicycletires.com/suzz/studde ... oducts.htm

Ето какво трябва да се ползва за самоделки:
http://i00.i.aliimg.com/photo/v0/327913 ... e_stud.jpg
http://i01.i.aliimg.com/photo/v0/327918 ... w_tire.jpg
http://i01.i.aliimg.com/photo/v0/327915 ... e_stud.jpg

А не http://www.kisarengas.fi/renkaat/IMG_0033.JPG
Или като тази "генитална творба http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... 0067618762

:offtopic:

Ozzie, Професор Майор Костов да пробва да взима завои с над 130 (например) зимата с ниско налягане в гумите като толкова много разбира... :crazy:

P.S. :offtopic: 2
bikerider, e та да си сменяме налягането в гумите на всеки 100км - човек луд ще стане :dontknow:
Този номер бих го приложил, само ако затъна някъде и в никакъв друг случай...
Производителя пише че трябва да са 2.0-2.2 зимата... колата изписва същото - как ли пък ще вярвам на Костов :D
Последна промяна Alpina на Сря Дек 29, 2010 12:22 am, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Сря Дек 29, 2010 12:11 am

@EccentricMOTION: С една дума - вече няма никакъв смисъл. Ако искаш studded гуми - купи си истински. Ако искаш гуми за сняг/кал - купи си гуми за сняг/кал.

<offtopic>

Ozzie написа:и изобщо това дето всяка зима го разправя майора Костов от КАТ (и кой ли още не), намалете налягането в гумите, за да увеличите контактната площ, са абсолютни дивотии

Абе ако се замислиш за динамичната контактна площ в движение - хич не са дивотии. За спиране да не говорим.

@Alpina: "намалете налягането" не означава "спуснете ги на 1 bar", освен това със сигурност е говорел за скорости под 130, даже и под 100 ;)

</offtopic>
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот vlassadar » Чет Дек 30, 2010 9:39 am

Саше, няма да се возя при тебе... :bigeyes: Някак си ми изникна пътя до Боровец, като говориш за завои, над 130, сняг... Не ща да знам. А преди това - метеоролозите това, реката онова... Миналата седмица присветнах на рейса №3 щото една скала беше паднала на пътя, половин минута след това е паднала голямата канара върху него, не ми се мисли от какво съм бил на косъм.

Както написах, извън всякакви теории, по чисто практичен път съм стигнал до ниското налягане. Сега, докато колата се лендзи по завоите и носи, гумите на колелото не се огъват странично, а стъпват осезаемо по-стабилно и контролирано, а и така гумата поема малките неравности по твърдата настилка вместо да се литка насам-натам стъпвайки върху няколко бутончета от грайфера. Но разбира се, всеки си има вкус и аз просто споделям моя. Пък нека някой друг да каже дали се справям с колелото върху сняг.
Сега се сетих за ралитата в пустините - какво правят като се окопаят - спадат налягането драстично или помпат на макс?

Ниско налягане е най-ниското възможно преди да има (голяма) опасност от спукване от snake-bite. Уетовете са си твърдички заради двойната стена, което позволява доста по-ниско налягане от едностенна гума. Всичко е въпрос на усещане. Не използвам никакви манометри.
Аватар
vlassadar

Мнениеот Kamaka » Чет Дек 30, 2010 11:44 pm

една идея и от мен, става лесно не е много ефектна за лед, но не пречи да се пробва
http://cache.gawkerassets.com/assets/images/4/2010/12/diytiresss.jpg
Kamaka

Рейтинг: 1162

Мнениеот lusi5001 » Пет Дек 31, 2010 5:52 pm

И какво ще се постигне с тези свиснки опашки ?
Иначе сега няма какво да правя и мисля да си направа такива като на коденаме и искам да питам колко винтчета горе доло си сложил на гума ? и да питам дали ако сложа по ъглите на гумата ще ми драскат вилката
Много искам нова рамка ! ...
Аватар
lusi5001

Рейтинг: 872

Мнениеот Admin » Пет Яну 14, 2011 8:39 pm

Аватар
Admin

Мнениеот trix » Пет Яну 14, 2011 9:23 pm

мисля ,че може да се търси решение като платнените вериги при автомобилите,може би с лента увита през гумата и шината
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Предишна

Назад към Общ форум