Свирене на хидравлика :С

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Свирене на хидравлика :С

Мнениеот HERO » Сря Дек 29, 2010 6:44 pm

Здравейте от скоро съм собственик на AVid Juicy 3 хидравлика но наскоро взе много да свири ...
Дали накладките са попили масло незнам...Като карам 15-20 мин на спирачка се оправя и като се приберам вечер не свири,но спира,но като си изкарам сутрин колелото и свири като са награтя имам чусвтсвото,че спира ама иначе неще :X помгайййтее
HERO

Рейтинг: 1094

Re: Свирене на хидравлика :С

Мнениеот hobi » Сря Дек 29, 2010 6:52 pm

Да си държиш колелото на влажно място?
Бог обича смелите!
Аватар
hobi

Рейтинг: 1187

Мнениеот pascalaa623 » Сря Дек 29, 2010 6:54 pm

Здравей,
и на мене така ми става от време на време ако се намокри спирачката,сняг,кал и т.н.
но не е и изключено
Като карам 15-20 мин на спирачка се оправя
както казваш ти омаслен ротор/накладки.
Изображение
Аватар
pascalaa623

Рейтинг: 1265

Мнениеот HERO » Сря Дек 29, 2010 6:59 pm

hobi написа:Да си държиш колелото на влажно място?

Ми на влажно място едвали в коридора го държа,но вече се дразня и мисля да сменя накладките ?
HERO

Мнениеот marsa » Сря Дек 29, 2010 7:00 pm

На мен май ми свирят от студа по- скоро, отколкото от влагата. Като хвана със съвсем леко усилие спирачките и покарам 50-100м дисковете и накладките се загряват малко и звука изчезва напълно. Става дума за механики, но се съмнявам причината да е различна.

П-с: При мен свирене се получава само ако колелото е стояло навън на "-" някой час, без да се кара.
Последна промяна marsa на Сря Дек 29, 2010 7:01 pm, променена общо 1 път
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот HERO » Сря Дек 29, 2010 7:00 pm

pascalaa623 написа:Здравей,
и на мене така ми става от време на време ако се намокри спирачката,сняг,кал и т.н.
но не е и изключено
Като карам 15-20 мин на спирачка се оправя
както казваш ти омаслен ротор/накладки.

ротора е нов Avid g2 ...
HERO

Мнениеот azze » Сря Дек 29, 2010 7:02 pm

Може да не е центрован роторът.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот pascalaa623 » Сря Дек 29, 2010 7:03 pm

Най-вероятно както marsa :peace: каза от студа...или от топло на студено се изпотява и... :dontknow:
Според мен не е проблем,просто времето е такова. :D
:wavey:
Изображение
Аватар
pascalaa623

Мнениеот HERO » Сря Дек 29, 2010 7:16 pm

pascalaa623 написа:Най-вероятно както marsa :peace: каза от студа...или от топло на студено се изпотява и... :dontknow:
Според мен не е проблем,просто времето е такова. :D
:wavey:

съмнява ме да е от ротора а може и да е от времето не се знае ще изчакам да се столи :)
HERO

Мнениеот TENDER » Чет Дек 30, 2010 12:16 am

azze написа:Може да не е центрован роторът.
В случая това няма значение. Центрован или не, при спиране накладките се трият във въртящия се ротор. Не се притеснявай! Сезона е такъв. Натрупва се мърсотия по феродото. Затова свири. Леко влошаване на спирачните качества е нормално да се очаква при тези метеорологични условия. Целогодишно ходя на работа с колело. Имам наблюдения че солта която остава по феродото, след като то изсъхне, е най-сериозен причинител на свирене и влошаване на спирачните качества на спирачките. Като за начало, след каране обливай феродото с хладка вода за да отмиеш солта. Не оставяй солената вода да изсъхне върху накладките ти!
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот HERO » Чет Дек 30, 2010 12:41 am

Ами до скоро никаде не съм карал на сол :Х но незнам скоро бях запалил накладките с запалка и подпушиха малко и от тогава 1 ден беше пренущувло и не свиреше но сега пак :@
HERO

Мнениеот Stancho » Чет Дек 30, 2010 10:37 am

Към автора на темата: Не се притеснявай от свиренето, докато спирачката спира. Твоят проблем ми звучи като много мръсотия по накладките, която явно се трупа... Съветът ми е да си вземеш от Веломания един спрей Weldtite Disc Brake Cleaner и с него да понапръскаш малко по - обилно да почисти всичко (съхне сам после). Още по - добре е, ако си достатъчно грамотен технически, да извадиш накладките върху една салфетка и така да ги напръскаш обилно и после с друга суха и чиста салфетка да ги почистиш (нарочно не парцал, за да не се случи да има нещо мазно по него). След тази процедура мойте Juicy 3 са си перфектни, като ги карам 3 сезона вече. :agree:
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот HERO » Чет Дек 30, 2010 12:28 pm

Stancho написа:Към автора на темата: Не се притеснявай от свиренето, докато спирачката спира. Твоят проблем ми звучи като много мръсотия по накладките, която явно се трупа... Съветът ми е да си вземеш от Веломания един спрей Weldtite Disc Brake Cleaner и с него да понапръскаш малко по - обилно да почисти всичко (съхне сам после). Още по - добре е, ако си достатъчно грамотен технически, да извадиш накладките върху една салфетка и така да ги напръскаш обилно и после с друга суха и чиста салфетка да ги почистиш (нарочно не парцал, за да не се случи да има нещо мазно по него). След тази процедура мойте Juicy 3 са си перфектни, като ги карам 3 сезона вече. :agree:

Еми в Габрово мисля,че няма от каде да намеря такав спрей :S А иначе този спрей не върши ли същата работа като меглио и др обезмастители ...Съмняваме да има мрасотия...Значи като карам спират да свири обаче като го пребера в нас е добре...На другата сутрин е същото лайно свири и не спира :@ :bowdown:
HERO

Мнениеот DragonG » Чет Дек 30, 2010 4:11 pm

Май и аз ще си купя такъв спрей. За този ли говорим?

HERO написа:
controltech написа:Смажи ги обилно с грес :liplick: да не земете верно да ги смажете :crazy:
И при мен става така,но аз съм с механика и като карам в снега направоо..

абе ей ти ебаваш ли се с грес дискови омг ..

Абе човека си е написал че се бъзика! :D :beer:
Изображение
Аватар
DragonG

Рейтинг: 1240

Мнениеот zafirovp » Чет Дек 30, 2010 6:19 pm

Имаш ли рески по ротора. Може малки камъчета да са заседнали в калипера.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот Fanatico » Чет Дек 30, 2010 6:37 pm

Ау мале, какво толкова му мислите бе, може ли да се кара - може. Какво като скърца? Това е спирачка и не стои на бюрото или в някоя кутия на топличко. Като е мазна я загряваш хубаво някъде и толкова..
Последна промяна Fanatico на Чет Дек 30, 2010 6:47 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот Stancho » Чет Дек 30, 2010 6:38 pm

Автора, Meglio и други обикновени обезмаслители, КОЙТО НЕ СА ЗА СПИРАЧКИ, не ги използвай върху спирачки, защото пак омасляват, дори и малко... На универсалния ми обезмаслител пише изрично да не се използва за спирачки... Резултата го чуваш доста добре и усещаш. Само обезмаслител и препарат за спирачки трябва да използваш.
Аватар
Stancho

Мнениеот PtD » Чет Дек 30, 2010 8:47 pm

Абе, авторе, изясни си какъв ти е приоритетът - да ти спират спирачките, или да са тихи... :wavey:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот HERO » Чет Дек 30, 2010 8:55 pm

PtD написа:Абе, авторе, изясни си какъв ти е приоритетът - да ти спират спирачките, или да са тихи... :wavey:

@PtD и двете искам да спира и да не свири .. Но тя свири и не спира мамка и :@ Давайте идеи защото вече ще я хвърля
HERO

Мнениеот pascalaa623 » Чет Дек 30, 2010 9:02 pm

Е,добре де :smash: откъде да знаем,не била омаслявана и т.н.
Дай още информация,не можеш да обясниш ли какво :dontknow: ако трябва дай снимки. :V:
П.П.
Провери си ротора/накладките,миришат ли ти на масло,на един приятел точно такава спирачка J3 му плюеше масло от долу (калипера) някъде семеринг ли какво беше не знам точно. :wavey: И съответно много свиреше и не спираше. :eek3:
Изображение
Аватар
pascalaa623

Мнениеот Geronimo » Чет Дек 30, 2010 9:20 pm

Какво толкова го мислиш? Почисти ротора и накладките, дори и да не са омаслени периодично почистване е задължително. Ако след това имаш същия проблем то най-вероятно се дължи на времето. Толкова е просто...
Аватар
Geronimo

Рейтинг: 1683

Мнениеот Admin » Чет Дек 30, 2010 10:53 pm

@controltech
Не си прави шега с неща, които някой може да вземе насериозно!
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Stancho » Пет Дек 31, 2010 12:40 am

Аз мисля, че проблема вече му е изяснен... Човечеца каза, че си чисти спирачката с Meglio, което я е омаслило, и сега тя си свири и не спира... Единият вариан за оправяне е да си вземе спрей за почистване на дискови спирачки, а за други варианти - търсачката ще е доста изчерпателна... Мисля, че @admin може да заключи темата... :)
Аватар
Stancho

Мнениеот controltech » Пет Дек 31, 2010 7:55 am

Admin написа:@controltech

Аз говоря съвсем сериозно иска да не скърца-грес и няма да скърца ;)
Но става нагъл иска да не скърца и да спира :dontknow:
controltech

Рейтинг: 999

Мнениеот Stancho » Пет Дек 31, 2010 11:36 am

controltech написа:
Admin написа:@controltech

Аз говоря съвсем сериозно иска да не скърца-грес и няма да скърца ;)
Но става нагъл иска да не скърца и да спира :dontknow:

Всъщност не е! При мен как може спирачките да не скърцат и свирят и да спират много??? Може би просто не ги поддържа като хората... Защото на братовчед ми Juicy 3 не спира и скърца, защото никой не я чисти и поддържа. Мойте пък не издават звук и спират много, но от време на време се почистват със спрей за дискови спирачки и не ги оставям заляни с гняс...

Въпрос на поддръжка.
Аватар
Stancho

Мнениеот PtD » Пет Дек 31, 2010 12:29 pm

Stancho написа:Въпрос на поддръжка.

Това просто не е вярно :nono:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Stancho » Пет Дек 31, 2010 1:31 pm

Колега, би ли се обосновал?

Все пак за 3 сезона каране на тези спирачки с всякакви размери дискове. Също така 2 сезона карах с Avid G2 и после преминах на Shimano RT-79 (XT 6 bolt) и досега не съм имал проблем с тях... Винаги когато се появи скърцане ги пръскам по - обилно със спрея, който споменах по - горе, и всичко се оправя (вярно, че става рядко, но когато се получи - спрея помага). И за 3 сезона ми вършат перфектна работа за спускане, а аз с екипировка съм 70 кг. (не съм чак толкова лек).

П.П. Не го приемай като заяждане или нещо такова. :beer:
П.П.2 @Fanatico не става въпрос за постоянно глезене, но автора не е избрал правилния начин на поддръжка и използва Meglio, което е омаслило спирачката. Затова казвам, че е въпрос на поддръжка.
Последна промяна Stancho на Пет Дек 31, 2010 1:55 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
Stancho

Мнениеот Fanatico » Пет Дек 31, 2010 1:41 pm

Надявам се и PtD да се обоснове, но ще го направя и аз, като потвърждение. ;)
Аз също съм дори и малко повечко от 70кг с екипировка, а и спирачките ми не са от най-добрите, но пък за сметка на това, с 203мм ротори са ми напълно достатъчни. От сумати и време не съм ги бутал. Тоест, от както съм ги настроил добре, ако трябва да съм честен. Карам колелото почти постоянно, във всякакви атм. условия, нито ги пръскам с нещо, нито чистя. Стои в стая, която не се отоплява, когато не карам Разбира се, не пъхам кал и подобни гадости нарочно, но когато стане така, че скърцат или нещо такова, просто ги позадържам малко и се оправят. Ако не стане, просто карам така и не се занимавам, пак си спират, никакви проблеми. Преди време сменях задни накладки, скоро ще сменям и предни, когато се налага да свалям или регулирам, вътре няма нищо, освен прах от феродото. :)
Това, че не ги преглеждам редовно, не значи, че не ги поддържам. Просто за мен няма смисъл от постоянното глезене.
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот SeSSion » Пет Дек 31, 2010 3:26 pm

Зависи и от накладките. Задната ББ5 (органични накладки), когато се намокри си скърца задоволително. Предната Еликсир 5 (синтеровани накладки), когато се намокри скърца доста по- малко.
SeSSion

Мнениеот quinnie96 » Съб Яну 01, 2011 12:43 pm

За да не пускам тема, питам тук :agree:
Карам с Tektro Auriga Comp, купих я по средата на лятото, нова. И до сега нямам проблеми с нея, спира перфектно, но свири.
Ту се оправя, ту пак почва да свири. Това в топло време, през лятото. :dontknow:
Ако има някакво значение, 180мм. ми е диска.
100% е от диска и накладките, но с какво да ги почистя? Само това ме интересува. И какъв по-точно е този спрей, за когото говорите? Той ще помогне ли за свиренето? Пак казвам, спира перфектно.
Спирачка и накладки:
http://screambikes.eu/hidravlichna-disk ... -comp.html
http://screambikes.eu/nakladki-za-disko ... 10-11.html
btw, в линка, който съм дал пише, че издават по-голям шум от органичните накладки. Сега, да разбирам ли, че е нормално да свири?
Благодаря.
quinnie96

Рейтинг: 1281

Следваща

Назад към Веломеханик