Пукане при силен натиск RAM ht2 ?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Пукане при силен натиск RAM ht2 ?

Мнениеот HERO » Нед Яну 09, 2011 5:57 pm

Здравейте отново колеги ;)Днес забелязах,че нещо ми пука от сутринта,но не обърнах внимание :) Обаче към 12-13 часа вече като започнах да спирам с предната спирачка и взе да се чува често ....
Пукането идва от челото на рамката от чашките някаде ..... Вилката няма луфт а тя е DURO DJ D карам я с Дискова спирачка Avid bb5(с обикновения ротордето върви към спирачката)Рамката е RAM HТ2 а чашките са VP от 17-20(незнам точно)... Сега като се прибирах не се чува но понякога се обажда .. Чашките неска ги натегнах и спря да се чува но след 20-тина мунитки пак започна да се чува като натисна по рязко спирачката (някой път се чува) И да попитам има ли опасност ако го карам така или утре да намеря време да отида в сервиз да ми го видят .... ?! :beer:
HERO

Рейтинг: 1094

Re: Пукане при силен натиск RAM ht2 ?

Мнениеот pascalaa623 » Нед Яну 09, 2011 6:05 pm

Според мен идва от детелинката/пеперудката на вилката,може да се е пукнала или да не е набита хубаво. :)
Изображение
Аватар
pascalaa623

Рейтинг: 1265

Мнениеот HERO » Нед Яну 09, 2011 6:11 pm

pascalaa623 написа:Според мен идва от детелинката/пеперудката на вилката,може да се е пукнала или да не е набита хубаво. :)

Е да де ама на старата рамка Sprint Apolon не ми правеше тия номера ?! От когато сложих новите чашки и смених рамката от тогава е това нещо ?
HERO

Мнениеот pascalaa623 » Нед Яну 09, 2011 6:24 pm

Не е и изключено да не са ти набити добре чашките.С колко спейсъра караш под,над лапата?
Изображение
Аватар
pascalaa623

Мнениеот HERO » Нед Яну 09, 2011 6:33 pm

pascalaa623 написа:Не е и изключено да не са ти набити добре чашките.С колко спейсъра караш под,над лапата?

Най добре ще е да направя снимка а ? Със един на VP ? http://www.album.bg/crazybikers/ заповядай снимки :)
Други няма ли дадат своето мнение :) Кажи ако искаш да направя една отпред :)
HERO

Мнениеот HERO » Нед Яну 09, 2011 6:36 pm

А дали може може да се чува ако не е затегната хубаво предната капла ?
HERO

Мнениеот Admin » Нед Яну 09, 2011 6:40 pm

Най-вероятно причината е в чашките. Възможно е например да има лек луфт, който да не можеш да усетиш на ръка, но да води до припукване при спиране. Възможно е също така самите чашки да са се скапали нещо. Във всички случаи е добре да посетиш сервиз. Оледай рамката и за пукнатини, макар че се съмнявам да е това, ако не си правил някакви глупости с нея.
Ако са чашките, няма непосредствена опасност от едно каране, но не е хубаво да ги караш дълго с подобен проблем, т.е. при първа възможност в сервиз.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот HERO » Нед Яну 09, 2011 6:46 pm

Ами чашките силно ме самнява,защото те попринцип са нови от вчера ми е рамката и едва ли ще има пукнатини (дай боже да няма) но на ръка не усещам луфт ... но ако знае или се е зблъсквал с такъв подобен проблем да сподели :)
HERO

Мнениеот SeSSion » Нед Яну 09, 2011 7:03 pm

Обрал ли си добре луфта? Конуса хубаво ли си го набил на стержена? Сигурен ли си, че има достатъчно място между тапата и стержена за да може да се обере луфта?
SeSSion

Мнениеот Voiso » Нед Яну 09, 2011 7:42 pm

SeSSion го подкрепям най- вероятно тапата на чашките ти оипра в стержена няма достатъчно хлабина за да се обере луфта.Пробваи с по-голям спейсър ако не стане виж си хубаво пеперутката дали не изпуска, ако всичко това си го направил и пак го има може да си престегнал преди и да си счупил дробинките затова виж дали са ОК. 99% е от чашките ,но така насляпо .Има вариант да е и от вилката те Сънтур са съмнителни...
Изображение
Аx ти Black Metal ,прееееб*х си цигулката ....
Аватар
Voiso

Рейтинг: 1250

Мнениеот HERO » Нед Яну 09, 2011 8:43 pm

Луфт няма .... и ако е счупена пеперудката ще има луфт,а то няма.От вилката не е на старата рамка както казах нямах такав проблем ... Само кажете ако трябва някакви снимки да направя ....
Снимки може би утре,защото сега нямам ток на апарата ... http://www.album.bg/crazybikers/images/26445698/ тук намерих една ако можете да кажете по нея нещо :X :wavey:
HERO

Мнениеот pascalaa623 » Нед Яну 09, 2011 8:52 pm

Admin написа: при първа възможност в сервиз.

:peace:
Изображение
Аватар
pascalaa623

Мнениеот Admin » Нед Яну 09, 2011 9:03 pm

Няма как да направиш снимки на нещо, което по принцип не се вижда, а се усеща. Чашките понякога са деликатен компонент - от пренатягане също може да пукат и да се износят по-бързо. Хората преди мен те насочиха и към други конкретни възможности - всичките са ми се случвали (например звездата да изпуска, но само по малко). Възможно е дори лапата да "изпуска" с някакви десети от милиметъра. Затова е добре първо да отидеш в сервиз, за да изключиш най-очевидните възможности, а и за да го погледне/чуе някой с повече опит. Няма да стане "по форума" тая работа.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот HERO » Нед Яну 09, 2011 9:24 pm

@Аdmin май не ми разбра мисълта на горния пост :)Мисълта ми беше от тези снимки да видите дали всичко е наредено като хората и дали всичко е легнало както трябва :) не са притегнати .. не съм натягал много,дали ако сега натегна малко ще се пооправи :) ?
HERO

Мнениеот pascalaa623 » Нед Яну 09, 2011 9:29 pm

Не разбра ли,че трябва да посетиш сервиз,както каза админа,не можем да ти погнем така във форума. :dontknow:
Изображение
Аватар
pascalaa623

Мнениеот SeSSion » Нед Яну 09, 2011 9:35 pm

HERO написа:Чашките неска ги натегнах и спря да се чува но след 20-тина мунитки пак започна да се чува като натисна по рязко спирачката

Щом си ги притегнал и е спряло да се чува за известно време това означава, че някъде нещо изтърва. Може лапата ти да изтърва. Виж дали си затегнал хубаво болтовете на лапата, а също не пречи да почистиш стержена и лапата отвътре с някакъв обезмаслител. Може да е мазно и за това да изтърва по- лесно. :dontknow: При мен също се чуваше пукане преди. Оказа се, че чашките имаха луфт. Има и друг вариант- написа, че чашките са нови, може да не са се "разработили" и за това да е така.
SeSSion

Мнениеот HERO » Нед Яну 09, 2011 9:36 pm

pascalaa623 написа:Не разбра ли,че трябва да посетиш сервиз,както каза админа,не можем да ти погнем така във форума. :dontknow:

0Да бе разбрах.Просто исках да кажа на адмна с горния си пост с снимките за това айде админе лок темата неможахте да помогнете и ви разбирам :) LOCK !
HERO

Мнениеот Ozzie » Нед Яну 09, 2011 9:50 pm

SeSSion написа:..чашките са нови, може да не са се "разработили"...

абсолютни глупости
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот HERO » Нед Яну 09, 2011 9:54 pm

Ozzie написа:
SeSSion написа:..чашките са нови, може да не са се "разработили"...

абсолютни глупости

Моля ??!????
HERO

Мнениеот Plamen_EM » Нед Яну 09, 2011 11:32 pm

:idea: Два пъти ти казват за пеперудката, ти им обясняваш за рамката. Тя НЕ е на рамката. Иначе нямам представа дали пукането е от нея.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот k0cTaHeB » Пон Яну 10, 2011 3:08 am

По-вероятен вариант:

Чашките да са инсталирани без да са били почистени самите те и/или челото на рамката.
Прах/пясък/ситни камъчета могат да доведат до пукащ ефект.
Неправилно поставени/обърнати на обратно лагери. Ако са капсуловани, може да не са напаснали добре и да са застанали под ъгъл. Ако са със сепаратор и съчми, може да си пръснал някоя съчма или да си повредил сепаратора, което води до хронично луфтене в челото.
Накриво забита пеперуда(пеперудата е елемента от чашките който се набива в стержена на вилката). При силно затягане на болта може да се получава ефекта на наместването или изкормването на въпросната пеперуда. Има специален инструмент по велосервизите за центроване на пеперудата.
Непочистен стержен и/или лапа, преди да се сложи.
Също провери дали болтовете на лапата които са захванати от към кормилото не са отпуснали.
Гресирани болтове са по-склонни към саморазвиване.

По-невероятен вариант:

Да не си признаваш и тайничко да си издевателствал над рамката в резултат на което да си я пукнал без да разбереш.
При мен подобно пукане имаше когато бях пукнал рамката без да разбера. С просто око не можеш да видиш пукнатината, но може да я има, затова силно ти препоръчвам да оглеждаш заварките по рамката с фенер, защото понякога лака в/у боята може да те заблуди и да я пропуснеш.
Прегледай внимателно този район Изображение
Цък в/у снимката за по-голям формат.
Както и всички заварки около и по челото.
Изображение Интереса клати феса.
http://www.gravitamin.com http://chetaplusplus.com/
Аватар
k0cTaHeB

Мнениеот MacLeod » Нед Мар 20, 2011 2:40 pm

Отскоро имам абсолютно същия проблем. Рамката е Рам HT2 2008, чашките са стандартните за HT2. Явно ще трябва да локализирам проблема, но предполагам че е от чашките. Интересувам се от следните 2 неща:
1. До какво може да доведе карането с пукащи чашки ? По конкретно, може ли да навреди на рамката ?
2. Ако се наложи да ги сменям, дали бих могъл да сложа тези на HT2-ката: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=19877

Благодаря предварително :beer:
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот king of bike » Нед Мар 20, 2011 7:07 pm

MacLeod написа:Отскоро имам абсолютно същия проблем. Рамката е Рам HT2 2008, чашките са стандартните за HT2. Явно ще трябва да локализирам проблема, но предполагам че е от чашките. Интересувам се от следните 2 неща:
1. До какво може да доведе карането с пукащи чашки ? По конкретно, може ли да навреди на рамката ?
2. Ако се наложи да ги сменям, дали бих могъл да сложа тези на HT2-ката: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=19877

Благодаря предварително :beer:

Тези чашки няма да станат на твоята Хт2-ка, защото тази рамка е с полу-интергрирани чашки, а тези, който си дал са за чело 1.1/8.За хт2 са съвместими ето тези чашки http://bikescenter-bg.com/index.php?ste ... 787&lang=2 .Попринцин не е добре да се кара с пукащи чашки, защото ако има луфт може да овализираш челото или да го спукаш.
ВИНАГИ КАРАИТЕ С КАСКА
Аватар
king of bike

Рейтинг: 1145

Мнениеот MacLeod » Нед Мар 20, 2011 8:07 pm

Значи може да повредя рамката.. Неприятно ! Аз искам някакви по - висок клас. Гледам има и полуинтегрирани на хоуп: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=18084. А и не съм сигурен, че проблемът е в чашките. Ще ги сменя, единствено ако проблемът е в тях.
Иначе тази работа с чашките хич не ми е ясна. Какво значи полуинтегрирани или интегрирани ? Какви се водят тези, които бях дал в по - горния линк ? На полуинтегрираните пак пише 1.1/8".. Търсих статии в нета, но не можах да разбера кое какво е :banghead: Ако може някой да обясни просто и ясно ще съм благодарен. Също така кое е най - доброто, или няма най - добро ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот massada » Нед Мар 20, 2011 9:37 pm

ами аз имах подобен проблем с пукане,и се оказа че не съм сложил едно гумено уплътнение,висте може да имате нужда от такова и вие
massada

Рейтинг: 995

Мнениеот veskoz » Пон Мар 21, 2011 12:27 pm

Възможна причина. Уан Дистрибюшън мрази да чисти боя/лак от легла, лагерни и т.н.
Хлабината която се образува след временно ползване (улягане на боята) става голяма.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот konopr » Чет Мар 24, 2011 3:47 pm

принципно алуминиевите рамки са доста акустични и могат да предават звука от пукащи части така, че да се чуват на друго място. В случая най-логично е да е от някоя част отпред, понякога пука вилката, понякога главината, но не е изключено да идава от задната част на колелото, но да се чува отпред, така че те съветвам да хвърлиш едно око за луфтове и т. н. към средното и задницата.

На мен ми се е случвало да разглабям и профилактирам задната главина, средното, да сменям педалите заради пукане при въртене основно в изправено състояние с повече сила и натиск... и пукането накрая се оказа че идва от седалката :D
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот fall_out » Чет Мар 24, 2011 4:45 pm

И аз съм го имал същия проблемс с пукането на колчето на седалката. А за автора на темата - скоро да си сменял/пренаплитал предна капла?
От моя боб толкова.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот Ozzie » Пет Мар 25, 2011 7:10 pm

king of bike написа:
MacLeod написа:...дали бих могъл да сложа тези на HT2-ката: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=19877

Тези чашки няма да станат на твоята Хт2-ка, защото тази рамка е с полу-интергрирани чашки, а тези, който си дал са за чело 1.1/8

може и да се явява offtopic, а може и да не се явява, но полуинтегрираните чашки също са 1 1/8"!
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот MacLeod » Пет Мар 25, 2011 9:16 pm

Ozzie написа:
king of bike написа:
MacLeod написа:...дали бих могъл да сложа тези на HT2-ката: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=19877

Тези чашки няма да станат на твоята Хт2-ка, защото тази рамка е с полу-интергрирани чашки, а тези, който си дал са за чело 1.1/8

може и да се явява offtopic, а може и да не се явява, но полуинтегрираните чашки също са 1 1/8"!

Точно това ми направи впечатление и на мен. И тъй като по тази тема с чашките съм на ""вие" и не знам какво значи интегрирани, полуинтегрирани се зачудих дали мога да си сложа тези от по-горния линк. Ето го пак: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=19877.
Аватар
MacLeod

Следваща

Назад към Веломеханик