Za vilka bez rezba

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Za vilka bez rezba

Мнениеот ksemerdjiev » Вто Май 13, 2003 4:41 pm

Zdraveite.Kupih si vilka RST 281 EL no niama rezba.Samo v trabata na strejena ima ne6to kato zvezda s rezba okolo 5mm.
Kajete mi kak se zahva6ta tova 4udo za6toto i poniatie si niamam.
Ina4e e vtora raka koeto zna4i 4e e karana
Predvaritelno 10x za infoto
ksemerdjiev

Рейтинг: 1200

Мнениеот Admin » Вто Май 13, 2003 8:54 pm

Това нещо се захваща с лапа и чашки без резба. Набиваш половинките от чашките долу и горе на челната тръба на рамката + тази част от долната чашка, която се набива на стержена на вилката, после нанизваш стержена заедно с лагерите и т.н. (абе сглобяваш чашките с други думи. Sorry, че ми се губят термините в момента, ама само английските думи ми се въртят в главата, не съм се замислял за българските им съответствия). Та, като сложиш чашките (лагерите + другите половинки, които не се набиват в рамката) над тях, пак на стержена, слагаш лапата. Към чашките трябва да има една капачка за лапата с един болт - този болт се навива в звездата, която е в стержена (тя също е част от чашките, по принцип, но се продават и отделно). Притягаш достатъчно, но не чак до най-стегнато положение и проверяваш за луфт. Ако е много натегнато, отхлабваш малко. Ако има луфт, затягаш още. Като се стигне до идеалното положение (кормилото се върти леко и свободно, но без луфт) затягаш здраво болтовете на лапата - оттук-нататък вече тя държи цялата система. При чашките без резба регулирането на луфта става много лесно, за нула време. Абе изобщо, това е по-добрия вариант.
Само че, ако правилно съм разбрал, ти досега си бил с чашки с резба. Значи и с колче, а не с лапа. А може би рамката ти е за стандарта 1", докато новата вилка очевидно 1 1/8" :?:Дано да не е така, както си мисля, защото тогава вилката няма да стане за рамката ти. Но има и рамки с 1 1/8 с чашки с резба, така че може и да нямаш проблеми (освен че ще трябва да купиш нови чашки и лапа).
Пиши каква е рамката и знаеш ли за кой стандарт е челото.

Животът е кратък, карай бързо!
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот ksemerdjiev » Сря Май 14, 2003 9:11 am

Mnogo 10xxxx za infoto.4ak se 6a6nah ,4e niakoi se e zael tolkova podrrobno da mi opi6e cialata tazi rabota.Az i v saita v grafa "Statii" namerih ne6to po vaprosa ,no tozi otgovor za men si e napalno iz4erpatelen.Taka kato gledam pri men vsi4ko e nared po vaprosite s 4elnata traba taka ,4e edva li 6te imam problem s nastroikite.
o6te vednat blagodaria za informaciata ,za6toto az sam ot Elhovo i tuka se se6ta6 ,4e niama koi da pitam po vaprosa
Bye
P.S. Za poreden pak se ubejdavam ,4e tozi sait dava cialata informacia za MTB v BG web prostranstvoto :)
ksemerdjiev

Рейтинг: 1200

Re: Za vilka bez rezba

Мнениеот Dido_nm » Съб Яну 15, 2011 9:43 pm

Първо се извинявам че ползвам чужда тема, която е и доста старичка, но проблема ми е подобен и реших да задам тук своя въпрос.
При мен проблема е, че искам да извадя от рамката вилката, но нещо са ми непълни познанията и не успявам. Стигам до етапа в който съм свалил лапата и от там на татък незнам какво се прави. Дърпам вилката надолу, но непомръдва. Невиждам никакви резби, изглежда горната половина на горната чашка е набита на колчето на вилката, защото се върти заедно с вилката и при опит да я размърдам с ръка- непомръдва. Незнам как са регулирали луфта на вилката но дори и със свалена лапа вилката си остава с перфектен луфт /тоест луфт липсва и си се върти свободно/. Между горната чашка и колчето на вилката се вижда нещо като срязан пръстен, но той е на еднаква височина с горната половина на чашката и невиждам как може да се извади. Въпросът ми е как да извадя вилката от рамката за да я сервизирам /мисля че има влязла вода и трябва да я почистя и да смажа лагерите/. Прилагам и една снимка, ако може с нещо да ориентирам някой който се отзове да ми помогне, кое как изглежда.
Прикачени файлове
15012011(001).jpg
(343.62 KiB) 281 пъти
Dido_nm

Рейтинг: 1220

Мнениеот mladen » Съб Яну 15, 2011 10:23 pm

Този срязания пръстен е конусен и в момента той е заклинил и държи вилката . Най - лесно е да чукнеш леко горния край на стержена ( металната тръба на която се захваща лапата ) като внимаваш да не подбиеш стержена . За целта можеш да подложиш едно дървено трупче и леко да чукнеш по него . Когато отпусне малко конусния пръстен , вече без проблем ще демонтираш вилката . Успех
mladen

Рейтинг: 1365

Мнениеот Dido_nm » Съб Яну 15, 2011 11:51 pm

mladen написа:Този срязания пръстен е конусен и в момента той е заклинил и държи вилката . Най - лесно е да чукнеш леко горния край на стержена ( металната тръба на която се захваща лапата ) като внимаваш да не подбиеш стержена . За целта можеш да подложиш едно дървено трупче и леко да чукнеш по него . Когато отпусне малко конусния пръстен , вече без проблем ще демонтираш вилката . Успех

Благодаря за бързия и ясен отговор. Утре ще пробвам, надявам се да успея :)
Dido_nm

Рейтинг: 1220

Назад към Веломеханик