износена резба на ухото на вилката,за завиване на спирачката

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

износена резба на ухото на вилката,за завиване на спирачката

Мнениеот windv » Нед Яну 23, 2011 12:45 pm

Здравейте,
купих си вилка от форума, която беше описана като " в перфектно техническо състояние", а в действителност не е съвсем така...
Долното ухо за завиване на болта, който държи преходника, на който се закача спирачката почти няма резба. Като взех вилката, имаше преходник, който е голям за моят диск и го свалих. Явно много време си беше седял там и по някакъв начин беше стегнат, но когато го махнах и започнах да завивам моя, се затегна леко и превъртя. Тогава загрях за какво става въпрос. Когато завивам само болта, явно стига до края на дупката и затяга леко, но когато сложа всички шайби, преходника и спирачката, не захваща никъде. Като погледнах вътре, и с просто око се вижда , че резбата е Чао...
Има ли възможност да се пренавие тази резба или съм се минал много стабилно. И ако се пренавие, по-голям болт ли ще трябва да търся.
Не намерих такова запитване в чзв. Ако съм пропуснал, а е имало такава тема, моля кажете коя е.
Ако няма как да се направи нова резба, ще трябва да скалъпвам някакви скоби ли?
Вилката е Marzocchi.
Благодаря!
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Рейтинг: 2000

Re: износена резба на ухото на вилката,за завиване на спирачката

Мнениеот rsf » Нед Яну 23, 2011 1:16 pm

Според мен най-добрия вариант е нови ботуши или някакви със здрави резби. Да нарязваш нова по-голяма резба, или нещо да пробваш да закърпваш положението точно на спирачка не е добра идея.
rsf

Рейтинг: 1519

Мнениеот SeSSion » Нед Яну 23, 2011 1:20 pm

Тази тема може да ти помогне.
SeSSion

Мнениеот windv » Нед Яну 23, 2011 2:01 pm

Благодаря за темата!! Трябваше по-внимателно да потърся.
Това със смяната на ботушите абсолютно отпада като вариант, от финансова гледна точка.
Ще пробвам с лепило за метал - Bison Epoxy Metal. Някой ползвал ли го е, или друго?
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот rsf » Нед Яну 23, 2011 3:05 pm

Епoксидна смола за пластмаса е използвана за закърпване на пукнатина в пластмасова вана у нас и мога да ти кажа, че върши работа.
rsf

Рейтинг: 1519

Мнениеот SeSSion » Нед Яну 23, 2011 4:18 pm

Във ваната върши работа, но тук става въпрос за спирачка. Аз не бих се доверил на лепило да ми дърши спирачката.
Най- лесно е да отидеш и да ти направят нова резбра с 1 размер по- голяма, ще си купиш и нов болт и си готов. Не вярвам да ти вземат повече от 10лв. за услигата.
SeSSion

Мнениеот outfaced » Нед Яну 23, 2011 7:10 pm

Iма достатъчно здрави лепила. Но трябва да си знаеш,това е последното слагане на преходник на тая вилка.
Следващ размер резба в повечето случаи не е оферта, понеже изтънява стените и става още по-слабо.

За какъв mount става дума ... PM или IS :dontknow:

Има и едни решения на Loctite за такива проблеми, но при мен поне не се получи. Идеята им е да се сложи в добре почистения отвор едно нещо като пластелин. Добавя му се преди това втвърдител. След като леко се втвърди се навива болта, който е намазан с някаква смазка (върви си в комплекта). Така се изчаква да стегне и после се предполага, че понеже е смазан болта може да се развие и след него да остане читава резба. Само че при мен нито се разви като хората, нито това, което остана беше здраво и ставаше за нещо. Така че не препоръчвам ... А струваше и 20+лв. май. :xx(:
Последна промяна outfaced на Нед Яну 23, 2011 7:20 pm, променена общо 1 път
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот eMcKu » Нед Яну 23, 2011 7:20 pm

А добре, не може ли, да се използва Метчик, за оправяне на резбата ?
На една резба, за водач на жилата на рамката, се оправих с метчик. От тогава си купих цял комплект.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот outfaced » Нед Яну 23, 2011 7:22 pm

eMcKu написа:А добре, не може ли, да се използва Метчик, за оправяне на резбата ?
На една резба, за водач на жилата на рамката, се оправих с метчик. От тогава си купих цял комплект.

ако е заминала цялата, не ...
Ако само е наядена в началото, може и да може. Зависи и от материала. В алуминий е едно, в магнезий друго.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот sailman » Нед Яну 23, 2011 7:43 pm

Решението на подобни проблеми е известно отдавна, но кой знае защо остава в мъгла за велосипедните технически гении?... :dontknow: HELICOIL
Ето ТУК могат да се видят различни варианти на комплекти за ремонт на повредени резби.

Грубо но евтино решение е да се разпробие отвор, в който да се монтира (залепи с "течен метал" или пр. конструкционно двукомпонентно лепило)втулка с диаметър позволяващ нарязването на резба М6
А пък, ако има достатъчно материал, може и външно втулката да се нареже с резба. Въпреки, че сглобката с правилно лепило осигурява нужната здравина, в случая.
Може да се проследи мисълта ми по тая груба скица Изображение
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот monkols » Пон Яну 24, 2011 2:50 pm

пробвай с резба М7.трудно се намират болтове и метчик,но не е невъзможно.разликата в диаметър ти е 1 мм. и няма да се наложи да отслабваш нито ботуш,нито преходник,нито калипер.лесно,здраво и ефтино :beer:
monkols

Рейтинг: 1245

Мнениеот bikerider » Пон Яну 24, 2011 3:01 pm

Преди всичко друго пробвай с по-дълъг винт! Изчисти колкото можеш превъртяната резба и виж колко здрава резба е останала. Ако имаш поне 5мм, значи си спасен.

@sailman: не че нещо... ама така се стяга калипера към втулката, а ухото се подлага на прекалено голямо напрежение. Ако наистина щетата е на долното ухо.... не мисля, че може да се направи нещо смислено, което да издържи на рязко спиране.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот sailman » Пон Яну 24, 2011 3:45 pm

Може би не съм се изразил правилно. Идеята ми е да се залепи /навие и залепи плътна втулка, в която да се разпробие отвор и нареже резба. Така все едно въстановяваш целостта на метала. Ако не е поразена цялата стара резба става още по-здраво. Колкото до здравината - на читавите лепила дават якост около 140 кг/см., че и отгоре (по спомен), при туй на опън, а не на срязване.
За протокола - така съм ремонтирал изтръгнати шпшлки от цилиндрови блокове (а там стойностите на притягане са пъти над тия на калипъра) и за проблеми след туй не съм чул.
Все пак, тоя метод може да се пробва но без гаранция за читав резултат във всеки отделен случай. Също, задължително е да се правят нещата от човек, дето зане какви ги върши.
Аватар
sailman

Мнениеот bikerider » Вто Яну 25, 2011 7:58 am

По-скоро аз не бях прецизен :peace:
Резервите ми в случая са относно количеството материал около втулката.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот sailman » Вто Яну 25, 2011 10:15 am

Резервите ми в случая са относно количеството материал около втулката.

Има го тоя момент, ама докато не се види, не може да се каже нищо 100% :agree:
Аватар
sailman

Назад към Веломеханик