това, кой как е падал и какви неща е поглъщал като малък, според мен не е много меродавно. по тая логика почти всички живеем живот с двуцифрен номер. аз даже не им знам броя на всичките такива леки инциденти от глупост, които съм правил през годините.
но, по темата, спомянм си веднъж, пред може би десет години, с един приятел щяхме да правим купон на неговата "вила" (слагам я в скоби, щото е по-скоро лятна кухня) в село Столник. всичко добре, ама накрая се оказа, че сме само двамата с мнооог алкохол. и понеже беше люта зима, 4-ти февруари, си бяхме напалили печката. то пък една бечка беше, побираше само по една цепеница и тя изгаряше за отрицателно време. а другата подробност е, че почти 90% от цепениците бяха мокри, защото ги вадихме от една купчина, зарината от снега. както и да е, всичко беше идеално, докато не се напихме ужасно, с вино и ракия. какво и как е станало, никой незнае. първото нещо, което си спомням е, как се будя и оня отворил всички прозорци, врати и седи в средата на стаята, а аз се възмущавам ужасно от неописуемата му глупост (това става 2-3 секунди, след като си отварям очите) и изобщо не забелязвам, може би съм привикнал спейки, че мирише на пушек, та не се трае.
след първите ми няколко остри реплики, той леко изнервен ми се сопва - кво дзяеш бе, токущо ни спасих живота. щехме да си умрем като кучета.
и ми разправя. как съм заспал, а той с най-чисти подбуди си е налял едно шише вода, за да ме олее ида ме събуди, слжил е една цепеница върху печката, за да се суши и е зачакал да се утаи калта на дъното на шишето, за да не лее кал по леглото и естествено, да пийне още малко. обаче нещеш ли и той заспал и добре, че се събудил по някое време, не за друго, ми за да повръща, в легенчето, което си бил сложил предвидливо под леглото. та свършил си работата и се огледал, че цялата стая е в пушек. в началото не му направил впечатление. помислил, че телевизора е дал на късо и затова дими. ама след минута-две поотрезнял и станал да разгледа какво аджеба става, когато видял, че цепеницата върху печката, сложена да се суши, си е изсъхнала най-пичовски и даже си е изтляла, както е била нажежена печката. цялата си изтляла в стаята и добре, че се е събудил да повръща, иначе си бяхме умрели там, имайки предвид, че в съседство други хора просто нямаше.
та това е. лошият алкохол ни спаси с последействието си и нежеланите странични ефекти, кито се появяват върху неопитни пияници.
и все пак

Veni, vermini, vomini.