Спирачки ''Спешно''

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Спирачки ''Спешно''

Мнениеот zikzuk » Сря Фев 09, 2011 12:01 am

Избота ми се ограничава до бюджет 280лв с роторите(185/200 или 200/200) и за сега имам няколко оферти:
1.Avid Elexir 5-До колкото имам наблюдения, спирачката има голяма спирачна сила и добра модулация,но според някои течала.Роторите не са избрани още,но сигурно ще бъдат 203 заден и 185 преден.
2.Formula k18 200/200-Спирачките според момчето са на 3 месеца, на снимките изглеждат нови и запазени.Нямам никакви наблюдения над тях, а и нищо не успях да намеря освен няколко ревюта.
3.Avid Code-Един мой познат кара въпросната спирачка и чесно казано ме е отказал от закупуването на такава, защото при неговото каране за отрицателно време, те се напълниха с въздух и спираха все по малко!
4.Avid Juice 5-За тази спирачка не съм чул нито добри нито лоши отзиви.До колкото знам всичко е до това да случиш на бройка,която спира и работи добре.Едни ми казват,че тече, а други, че нямат ниакъв пробле! :banghead:
5.Avid Juice 3-Наблюденията ми над тази спирачка, бяха на един приятел , с който карах:течаха,гълтаха въздух и съответно губеха спирачна сила.

Сега малко за мен:Тежа 74кг и съм висок 180см.Спирачките ще се карат на твърдак и след това,живот и здраве, на мекица.Търса достатъчно голяма спирачна сила за моите килограми и аграрене и добра модулация.Ще се кара главно freeride, ако може така да се нарече!

П.П:Клона към Формулите,защото са най запазени и върват пълен комплект, а и ги взимам от познат и приятел.Те са с ротор AVID G2 203 и Avid Polygon 203.
П.П:Наистина ми е спешно! :peace:
Аватар
zikzuk

Рейтинг: 1205

Re: Спирачки ''Спешно''

Мнениеот webster1102 » Сря Фев 09, 2011 12:49 am

Здравей,

Имаш богат избор,който е доста добър.Карал съм всички спирачки.Накратко за всяка една от тях

Elixir - Дорба спирачна сила,не ми е правила проблеми,карах я на сняг,спирачната сила остана същата и по време и след карането.
Formula - Доста добра спирачка :).На външен вид е доста приятна за окото,както и при спирането е също толкова добра.Нямам порицания към нея,наистина си заслужава.
Code - Аз лично не бих си я купил.Както сам си се убедил спирачката гълта въздух и почва да изпуска,НО също и зависи дали ще попаднеш на модел(макар,че уплатненията на спирачката рано или късно заминават,не ти я препоръчвам).
Juicy 5 - В момента съм с така предна 203мм ротор.Добра спирачна сила,само ми се появи луфт във лостчето,което е нормално според мен.Не ми е текла,нито гълтала въздух.Декември месец я карах на сняг,и почна да изпуска.Дали е издала фира или е заради студа - Божа работа.След като се стопли и я покарах,спирачната сила се възвърна,както си беше.За парите спирачката си заслужава,но може и по-добре според мен.
Juicy 3 - Не ти я препоръчвам.Гълта въздух,тече,свидетел съм как омазни ротора на един приятел.Много лоша спирачка според мен,бих си купил BB7(която е механична и спира по-добре във всички случаи).

И така да обобща:Спирачката която бих ти препоръчал(и няма да се охарчиш многo) е Elixira,препоръчвам ти да я караш с 203 ОТПРЕД и 185 Отзад,повярвай ми,трябва ти охлаждане отпред,а не отзад.Общо взето това е,ако имаш въпроси питай.Успех.
Аватар
webster1102

Рейтинг: 1287

Мнениеот zafirovp » Сря Фев 09, 2011 1:36 am

Аз също съм за Елексира и Формулата. И все пак, препоръчвам 203 мм отзад, не само зарди охлждането. Ако ще даваш толкова много пари за спирачки, по-добре да дадеш още 20-30 лв отгоре, за още по-силна спирачка.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот zikzuk » Сря Фев 09, 2011 9:50 am

Сега за сега клона към Формулата, не за друго защото са по нови и запазени и най малко ги взимам комплект.
П.П:Сега ми хрумна, че ако увелича бюджета с около70тина лева, с малко късмет мога да взема Saint нов и евентуално Elexir за отпред,но това за сега е само мимолетна мисъл в главата ми!Да се съредоточим върху важната част!
Аватар
zikzuk

Мнениеот bozidar » Сря Фев 09, 2011 10:10 am

zikzuk написа:Сега за сега клона към Формулата, не за друго защото са по нови и запазени и най малко ги взимам комплект.
П.П:Сега ми хрумна, че ако увелича бюджета с около70тина лева, с малко късмет мога да взема Saint нов и евентуално Elexir за отпред,но това за сега е само мимолетна мисъл в главата ми!Да се съредоточим върху важната част!

Само спирачка Saint нова ти върви колкото бюджета за двете, около 270-290 . При такъв избор вземи Elexir или К18 другите две не могат да се слагат в това сравнение и като цена, и като спирачни сили, все пак сравняваш спирачки с 3 години "инженерна" разлика
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

Мнениеот zikzuk » Сря Фев 09, 2011 10:15 am

Говоря за втора ръка, с малко касмет може да се вместа!
Какви проблеми би могла да ми създава Формулата, ами Елексира?
Аватар
zikzuk

Мнениеот PtD » Сря Фев 09, 2011 11:00 am

Честно, не знам откъде ги измисляте тия спирачки ELEXIR. Няма такива. Не можете да четете ли, що ли... :erm:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот snejko » Сря Фев 09, 2011 11:37 am

Аз съм за Elixir-a в момента съм с такива 203мм от пред и 185м от зад, уверявам те няма да сгрешиш.
П.П. Само се запаси с накладки, че оригиналните си заминават бързо! :D
Успех в избора. :beer:
Аватар
snejko

Рейтинг: 1233

Мнениеот flex » Сря Фев 09, 2011 11:53 am

При този бюджет ти препоръчвам да се обърнеш внимание и на Deore 2011. Shimano доста са се надминали с тях и можеш да си ги позволиш дори нови. Имам опит с такива от скоро и съм доста приятно изненадан, като се има на предвид колко съм капризен.
Chuck Norris smells what the Rock is cooking... because the Rock is Chuck Norris' personal chef.
Аватар
flex

Мнениеот zikzuk » Сря Фев 09, 2011 1:43 pm

PtD написа:Честно, не знам откъде ги измисляте тия спирачки ELEXIR. Няма такива. Не можете да четете ли, що ли... :erm:

Моя е грешката, специялно се върнах да поправа темата, защото бях написал Elixir. :crazy:
Сега по темата Deore-тата ми хванаха окото,но не мога да намера от каде да купа комплекта или поне да вида цена и т.н.

П.П:Блазни ме идеята да купа един заден Saint M810 и по нататък да събирам за предна, но това е само идея!
Аватар
zikzuk

Мнениеот bozidar » Сря Фев 09, 2011 5:04 pm

zikzuk написа:
PtD написа:Честно, не знам откъде ги измисляте тия спирачки ELEXIR. Няма такива. Не можете да четете ли, що ли... :erm:

Моя е грешката, специялно се върнах да поправа темата, защото бях написал Elixir. :crazy:
Сега по темата Deore-тата ми хванаха окото,но не мога да намера от каде да купа комплекта или поне да вида цена и т.н.

П.П:Блазни ме идеята да купа един заден Saint M810 и по нататък да събирам за предна, но това е само идея!

Купи си предна първо. Когато караш със скапани спирачки си мислиш, че спирането ти идва от задната защото "заковава", увеличава триенето многократно и спираш. При "истинските" спирачни сет-ове повече спирачна сила, поради много физични закони, би трябвало да има предната, точно както е на колите, моторите и тн... Та ако ще си купуваш 1 спирачка по- добре да е предна. Не съм сигурен, че ще разбереш аргументитте ми, но това е правилното. Също така забелязах че още в първия пост си решил да слагаш 203мм отДзаД и 185 за преден ротор. Съветвам те да прочетеш някоя и друга статия от ЧЗВ за да си спестиш едни 50лв за преходници, след време като увреш. Успех!
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

Мнениеот hitar_potar » Сря Фев 09, 2011 10:05 pm

bozidar написа:... Успех!

Накратко казано, при спиране предната гума има далеч по-голямо сцепление от задната, понеже тогава тежестта отива напред. Божидар е прав - ако ще караш с различни спирачки, по-мощната трябва задължително да е отпред, с по-голям ротор.
Относно избора ти - твърдо съм за Еликсир, дали 5, дали R. Карах такава (R) над година и половина, в момента я мъчи друг съфорумник, още си е жива и си спира от зверски нагоре. Карал съм я във всякакви условия - жега и прах, дъжд, калчища, снегове и минус 15 градуса зимата - нито се разтече, нито глътна въздух, нямаше и загуба на спирачна сила от външните условия. :agree:
Със смесени чувства съм за Формула - в Русе имаше 1 сет К18 - много приятен външен вид и тегло, откъм спирачна сила и модулация конкурираха Еликсира. Дотук със силните й страни! Много дребни накладки - следователно свършваха много бързо при по-сериозно каране; постоянни проблеми с гълтане на въздух и оттам потъване на лостчeто, при което спирачката просто отказва. Няколкото й ходения до Пловдив за ремонт не помогнаха, та се наложи замяна на спирачката с нова (тва за задната, там беше много зле положението, предната след простичко реблийдване държеше що годе добре). Обаче и новата задна отново се оказа много проблемна. Собственика им сега се радва точно на Еликсир. ;)
Джуси 5 и 3 са почти една спирачка, много много дребни разлики имат, следователно и еднакви проблеми... ако се появят. При мен компания на Еликсира правеше Джуси 5 2009 отзаде, отново над година и половина - единствено по модулацията се отличаваше малко от предната. За Авид Код има писано много - въпрос на случване на бройка: русенските половината текоха, останалите - все още не. ;)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот crossenduro2 » Чет Фев 10, 2011 10:03 am

zikzuk написа:

То точно се пише Avid Elixir :D, а не Elexir :crazy: . На еликсири съм се качвал доста. Спирачките са без грешка. Спира много и има добра модулация. Но на мен не ми хареса единствено, че лостчетата нямат голям ход. Но това зависи от човека. Сега си купих Avid Juicy 7 203/185 мм ротори и да ти кажа не съм сгрешил. Е не е върха на сладоледа, но на мен са ми достатъчни. :beer:
Изображение
crossenduro2

Рейтинг: 1225

Мнениеот stamen » Пет Фев 11, 2011 12:18 pm

Насочвам те към elixir аз съм с такава и няма грешка.един приятел има к18 и в момента тази спирачка е с спукан апарат,не знам на какво се случило,интересното е че е спукан отвътре.
Аватар
stamen

Рейтинг: 1142

Мнениеот joker_brand » Пет Фев 11, 2011 9:31 pm

И аз давам глас за Elexir-a :agree: . От всички изброени по-горе спирачки, Elexir-чето ми допада най-много като настройки, работа и прецизност на изработката !

п.п успех в избора :beer:
Аватар
joker_brand

Рейтинг: 1996

Мнениеот Holz » Съб Фев 12, 2011 10:43 am

Elixir 5 в случая
не, а ти ?
Аватар
Holz

Рейтинг: 1864

Мнениеот zikzuk » Съб Фев 12, 2011 12:55 pm

Поради липсата на пари за нови комплект спирачки Elixir 5 и липсата на такива втора ръка в пазара (ако не се появят до 1-2 дена), сигурно ще избера Formula-те, защото мога да ги взема от приятел съвсем малко карани и много запазени.Много искам да купа 2 Еликсира,но за малко изпуснах офертата на колегата писал по горе. :bawling:
Мерси за помоща, имате по една бира от мен когато се засечем по трасетата :beer:
Аватар
zikzuk

Мнениеот Capoeira » Съб Фев 12, 2011 6:12 pm

Във форума се продават и доста ефтини CODE 5 спирачки, който мога да ти гарантирам, че не гълтат и нямат проблеми, продават само и единствено защото собственика си има вече The ONE.
viewtopic.php?f=18&t=83044
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот zikzuk » Чет Фев 17, 2011 7:43 pm

Момчета и момичета,мерси за мненията,понеже момчето с формулите беше некоректно и ме накра да чакам безмислено дълго,днес се сдобих с 2xAvid Elixir 5 в доста добро състояние!
Отново мерси за мненията!
Аватар
zikzuk

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд