Здравейте на всички!
Първо да дам малко информация - казвам се Иван, карам единствено и само градско (около 30км на ден - до работа и обратно, както и разцъкване из града), имам мераци и за по-дълги разходки, но само на асфалт.
Имам Drag Hacker и съм доста доволен от него, допада ми да карам твърда рамка. Сменил съм касета на средно преди 3-4 години (още преди да излезе от магазина), метални педали, колче и седалка, сложих и външни гуми Wormdrive. Тоест не съм пипал нищо по-съществено, а преди няколко седмици се ентусиазирах да ъпгрейдна малко за идния сезон.
Харесах Shimano Alfine, но се оказа, че с поръчката и работата ще излезе доста над бюджета ми (който е около 300 лева). Бих казал, че най-важно ми е да се сдобия с малко по-тежки скорости (де факто ползвам само 10та (мн рядко), 16та, 17та и 18та), като последната доста често ми идва лека.
Та да си дойдем на думата интересува ме според вас:
1) Заслужава ли си да инвестирам тези пари в това колело - както споменах - рамката ми допада, не ми пречи, че е тежка (понеже и аз съм доста тежичък).
2) Мислех да ги инвестирам в нови венци и курбели. Спрях се на групите Acera и Alivio - приемам всякакви съвети - заслужават ли си, други идеи? Acera ще ми излезе около 240лв (ама чета за нея доста неласкави мнения), а Alivio - около 300. Драмата е, че е пълна смяна на системата и с това вървят венци, курбели, задна главина, обтегач, главина, команди, ос-касета и верига. Евентуално мислех да сменя само отзад на първо време, макар че няма да спестя много - резонно ли е?
3) някакви мнения за единствен венец отпред - доколкото четох имало опасност от доста падания на веригата, усуквания при най-леките и най-тежките скорости, съответно по-бърза захабяване и прочее - правилно ли съм се ориентирал, че не си е работа? Ако да - има ли вариант с два венеца отпред (може би нефиксирани команди), и заслужава ли си само и само да махна най-малката плоча отпред?
Ами туй то - ще се радвам на всякакви съвети и мнения!