Проект за Закон за горите и планинско колоездене

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Проект за Закон за горите и планинско колоездене

Мнениеот IVO Jordanov » Пон Юни 07, 2010 3:54 pm

От всичко прочетено до тук мога да отъждествя личното си мнение с това на did.
Идеята за Асоциация по планинско колоездене също ми се струва логична и с удоволствие бих си заплащал някакъв членски внос, ако същата работи за да защитава интересите на планинските велосипедисти :peace:
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Сря Дек 08, 2010 7:15 pm

http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... ni_gorata/

какво стана с нашите текстове ?
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот did » Сря Дек 08, 2010 10:11 pm

outfaced написа:http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2010/12/03/1004730_hvani_gorata/

какво стана с нашите текстове ?

Е, какво очакваше да е станало с нашите текстове? Поставени са на мястото си - в блеежката под черта в PR-а на закона, поставена за замазване очите на критиците на законопроекта:

Нормативният акт нямаше да бъде възможен във вида, в който тръгва към четене в пленарна зала, без силния натиск от страна на неправителствения сектор.

Явно са чути пак само пискливите и способни да "усвояват средства" НПО-та, а тези с аргументираните мнения, които не са си платили където трябва и колкото трябва, ще трябва да се надяват ОТНОВО да се приеме закон-недоносче, който догодина ще се ремонтира. Не че тогава някой ще ни чуе... :xx(:

Дано не съм прав.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот STAFF » Сря Дек 08, 2010 10:20 pm

Дано, дано... ама надали! :D
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Мнениеот ИНОПЛАНЕТЯНИН » Чет Дек 09, 2010 5:00 pm

kapitanblood написа:Гореспоменатите,трябва май ние да си ги вразумяваме, :argue: :boxing: ,иначе няма кои,не че подтиквам към насилие,ама се е доказало,че в БГ,нещата трябва да стават с КРАЙНИ мерки,макар на някой,да не му харесва... :agree:

:agree: :peace: Много си прав ! Като му липсва възпитание от родител - КОЙ ДА МУ ГО ДАДЕ !? :dontknow:
Аватар
ИНОПЛАНЕТЯНИН

Рейтинг: 1588

Мнениеот silvertm » Чет Фев 10, 2011 10:47 pm

Ами това е, законът е приет, текстовете са си същите. Само номерацията на членовете е малко по-различна:

Законът за горите приравнява велосипедистите в планината с моторите и бъгитата

Ще трябва да се маркират трасета, при това докато още мастилото не е засъхнало, че зимата се изниза...
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот did » Чет Фев 10, 2011 10:49 pm

silvertm написа:Ще трябва да се маркират трасета, ...

А... може ли трасетата да се маркират с велосипед? :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот silvertm » Чет Фев 10, 2011 11:22 pm

did написа:А... може ли трасетата да се маркират с велосипед? :D

Ами за целта често се ползва... ендуро :eyebrow:

Видях в новата тема, че хората се надъхват, ама няма смисъл. Решението си е маркиране на колкото е възможно повече трасета за велотуризъм, като се започне от вече съществуващите туристически маршрути със споделен режим - пешеходен/велосипеден. Като погледнато от моята камбанария АТВ и ендуристи трябва да са аут от тая трапеза по дефиниция.
Не може и не трябва да може да се кара абсолютно навсякъде, нито да се проправят безразборно нови туристически пътеки.
silvertm

Мнениеот veskoz » Пет Фев 11, 2011 10:48 am

Браво! :clap:
Точни и аргументирани, макар за кратко.

п.п. Пък и красиви....
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот ivan_radev1 » Пет Фев 11, 2011 11:11 am

veskoz написа:Браво! :clap:
Точни и аргументирани, макар за кратко.

п.п. Пък и красиви....

:agree:

Добре, че успяхте да направите разграничение с моторните спортове, че бТВ се опитаха да ни вкарат в един кюп с подбора на предишния гост. Всъщност това е най-големият риск.

silvertm написа:Решението си е маркиране на колкото е възможно повече трасета за велотуризъм, като се започне от вече съществуващите туристически маршрути със споделен режим - пешеходен/велосипеден.

Не е това решението. Няма нужда от маркировка по маршрутите, които не се използват често.
Аватар
ivan_radev1

Мнениеот RedHawk » Пет Фев 11, 2011 1:38 pm

silvertm написа:.....Решението си е маркиране на колкото е възможно повече трасета за велотуризъм, като се започне от вече съществуващите туристически маршрути със споделен режим - пешеходен/велосипеден.

Това не ми се вижда решение.
И какво, в планината където карам има само два-три маркирани маршрута, а аз карам по 10 пъти повече маршрути.
И излиза, че решението ми е да взема една кофа боя и да изпонамацам навсякъде та после да карам там.
Нещо не ми се вижда практично и с по-малка намеса в природата. :dontknow:

п. п. Стигнахме и до там, че сега се опитваме да си поделим, и природата.
Да я ползваме всеки поотделно. Не знам докъде ще я докараме така. :confused:
Аватар
RedHawk

Мнениеот STAFF » Пет Фев 11, 2011 1:51 pm

:rofl: :rofl: :rofl: :clap:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Мнениеот silvertm » Пет Фев 11, 2011 6:44 pm

RedHawk написа: п. п. Стигнахме и до там, че сега се опитваме да си поделим, и природата.
Да я ползваме всеки поотделно. Не знам докъде ще я докараме така. :confused:

Парцелиране...
За съжаление парцелирането на каквито и да било ресурси е тенденция.
Изхвърлянето на моторите и АТВ-тата от горите също е вид парцелиране. Въпросът е къде да се спре. Т.е. къде е границата и как тя да се пази.
Аз не се наемам да определя и да обобщя. Мога да кажа само за себе си, че на велосипед в гората имам по-малък отпечатък върху природата, отколкото повечето пешеходни туристи. Знам също и че това е така за една голяма част от велосипедистите. Но не мога да дам гаранция за всички. Защото има и такова велосипедиране, което има поведение на "тих" мотор.
А както можеш да видиш от коментарите по темите във форума за въпросната законова забрана, самите велосипедисти също се разделят помежду си по "агресивни" и "спокойни" стилове на каране. И макар да прилича на "Како Сийке, аз не съм от тях", това си е търсене на границите.
silvertm

Мнениеот RedHawk » Пет Фев 11, 2011 7:48 pm

silvertm написа:..... самите велосипедисти също се разделят помежду си по "агресивни" и "спокойни" стилове на каране. И макар да прилича на "Како Сийке, аз не съм от тях", това си е търсене на границите.

В едно от мненията от коментарите по темата в сайта на БТВ имаше думи които изцяло споделям. И с течение на времето и наблюдения съм стигнал до същия извод :

Разделям хората, ходещи в планината на два типа. Такива, които уважават природата и такива, които я приемат за даденост и я "употребяват".

За мен тези две изречения много точно определят границата. Независимо дали си колоездач, моторист, ловец, турист и т. н. това са двете основни разлики на посещаващите планината.
А точно това е лошия момент, че тези два типа са размесени помежду си и са обединени от друг общ интерес и това обикновено е във вреда на природата. В моменти когато съм афектиран
и аз съм склонен да причислявам цели групи като цяло за вредни и нямащи място там, но при трезва преценка винаги стигам до горните доводи.
Може да прозвучи много лирично, но когато отивам сред природата, аз отивам с нагласата, че тя ме допуска до себе си и споделя своите красоти с мен. И съм благодарен че мога да
изпитам радостта да съм там.
И както казах разногласията и проблема според мен идва от това друго деление, и това е много трудно да се избегне, та нещата не вървят на добре.
:beer:
Аватар
RedHawk

Мнениеот BASE » Нед Фев 13, 2011 10:55 pm

За мен този закон е поредната безсмилица на нашите мили държавници. И мисля , че налагането му ще е напълно безрезултатно.
ALWAYS RIDE AS FAST AS YOU CAN WITH A HELMET ON.
BASE

Рейтинг: 1165

Мнениеот silvertm » Пон Фев 14, 2011 9:31 am

BASE написа:...И мисля , че налагането му ще е напълно безрезултатно.

А според мен да се разчита на това, че законите няма да се прилагат, просто няма бъдеще. И въобще не е работеща позиция.
silvertm

Мнениеот hitar_potar » Пон Фев 14, 2011 12:36 pm

Снощи към 10.30 по БТВ даваха някакъв репортаж относно целия случай. За съжаление точно тогава се прибирах от работа и не успях да го зяпам. Някой може ли да даде линк към записа, понеже аз в сайта на БТВ не го намирам? :V:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот mimus » Пон Фев 14, 2011 1:14 pm

[quote="hitar_potar"]Снощи към 10.30 по БТВ даваха някакъв репортаж относно целия случай. За съжаление точно тогава се прибирах от работа и не успях да го зяпам. Някой може ли да даде линк към записа, понеже аз в сайта на БТВ не го намирам? :V:[/quote]

http://www.btv.bg/videos/emisii/video/7 ... _Novinite_
след 13 минута
Аватар
mimus

Рейтинг: 1220

Предишна

Назад към Общ форум