Отностно окачване..

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Отностно окачване..

Мнениеот ACID BURN » Съб Фев 19, 2011 5:40 pm

Ммм тъка първо един въпрос, които е страни от темата:
След като си направих профилактика на вилката, дойде време да изхвърля старото масло. Е хубаво, обаче се замислих.Добре, за да си изхвърлиш батерията трябва да отидеш до магазина и да я дадеш там, поне аз така знам, замислих се какво да направя с маслото, защото да го излея някъде навънка не е правилно, а пък да го излея в канализатцията също не е редно. В тоя ред на мисли, някой ако може да ме светне какво да направя със старото масло ще съм му благодарен. :)

Същинският въпрос:
Сменям лагерите на рамката си (АМ 05'). Да, обаче там където е закрепена самата кобилица за рамката има едни алуминиеви болтове, които я държат. Производствено рамката е затегната страааашно много и следствие от това в опита си да развия болтовете като внимавам да не заголя 6-цата болт шестограм се случи точно това. :xx(: Мислих, мислих, като идеи ми идват да отрежа болта или да заваря гайка върху него.Ама някакси не знам как ще се получи момента със заваряването, а да срежа болта... ммм някакси не е идейно в самия случай, защото той вероятно ще е скъпичък, а аз и без това нямам пари :) :D. Идеята е да сваля кобилицата и да махна лагерите от нея и да сложа нови.Лагерите са добре тези при закрепването на рамката, но тези при закрепването на сийтпоста и кобилицата не са добре хич. Едно, че са малки, второ, че са кофти марка и им е трудно да се движат. Мислих да избия лагерите от тази снадка, ама с менгеме ще е неудобно, защото трябва цялата рамка да я държа, а пък да блъскам с отверка по кобилицата вероятно ще разлуфтя другите два лагера. Ако някой има идея, как да оправя положението ще съм благодарен. :)
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Re: Отностно окачване..

Мнениеот royalracing » Съб Фев 19, 2011 5:57 pm

1-Кво ще стане ако го изсипеш в канала :confused:
2.Стругар :agree: или си купуваш течна стомана,слагаш във дупката,пъхаш шестограма и го изчакваш да изсъхне(около 12часа..зависи модела на течната стомана) :confused: Но ако нямаш опит по-добре се довери на някои които разбира
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Рейтинг: 1180

Мнениеот Falcor » Съб Фев 19, 2011 6:04 pm

Всеки автосервиз има съдове за отработено масло. Не вярвам да ти откажат да излееш няколко милилитра в съда им.
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот stamen » Съб Фев 19, 2011 6:09 pm

Пробваи с натъртване или с набиване на звезда.След това ще смениш болта. :agree:
Аватар
stamen

Рейтинг: 1142

Мнениеот PtD » Съб Фев 19, 2011 6:13 pm

PRObably1 написа:1-Кво ще стане ако го изсипеш в канала :confused:

Алооо, на 2-рия етаж има ли някой? За петролни разливи чувал ли си?

Edit: айде малко смляно наготово.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот subritual » Съб Фев 19, 2011 6:21 pm

Falcor написа:Всеки автосервиз има съдове за отработено масло. Не вярвам да ти откажат да излееш няколко милилитра в съда им.

:offtopic: :D Аз знам поне няколко сервиза, които се отопляват през зимата с него.Единия е в близост до жилищен блок.
Аватар
subritual

Мнениеот royalracing » Съб Фев 19, 2011 6:27 pm

Пробвай с еврейска звезда :idea:
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Рейтинг: 1180

Мнениеот ACID BURN » Съб Фев 19, 2011 6:36 pm

Както откликна PTD, изливането на такива полу-синтетични или не знам кви вещества в канализатцията не е редно да се прави.Пък питейната вода в света става все по-малко, предполагам, че всички знаят, че това е глобален проблем както затоплянето. :) Значи решението е да отида в сервиз?

Отностно този течен метал не съм много сигурен, ще проуча. Сега чувам за него. Натъртването ще прецака още повече болта. Болта е алуминиев не стоманен, тоест не съм сигурен, че е алуминиев може да е няква сплав.
@stamen: Под звезда какво имаш предвид? :dontknow: :)

Благодаря на всички за отговорите до тук.
Да ви е честита 138-мата годишнина от обесването на В.Левски. :peace:
Аватар
ACID BURN

Мнениеот stamen » Съб Фев 19, 2011 7:08 pm

Става въпрос за еврейска звезда,като я набиеш ще натъртиш и болта.Трябва да се развие. :agree:
Аватар
stamen

Рейтинг: 1142

Мнениеот M.Wasilew » Съб Фев 19, 2011 7:24 pm

PRObably1 написа:1-Кво ще стане ако го изсипеш в канала :confused:

Защо пишеш врели некипели в форума , мислиш ли с тази твойта "глава" :crazy: ?! И незнам защо копираш ник-а на въпросния човек @PRObably , който със сигурност не пише такива фафли във форума щом рейта му е с 200-300 повече от твоя :eek2:

По темата , има един течен метал който се излива при резбите когато за изядени , сега ми светна дали с такъв метал ако излееш нова глава няма да стане работата :dontknow: .Това ми е мнението за болта защото натам малко не разбрах какъв е проблема :D .

Успех ! :)
Аватар
M.Wasilew

Рейтинг: 1282

Мнениеот ACID BURN » Съб Фев 19, 2011 7:57 pm

Ще пробвам със звездата, ако се прецака, ще пробвам с метала... ако ли не.... ще го срежа
Ще пиша кво се е получило... :)
И благодаря за отговорите :)
Аватар
ACID BURN

Мнениеот bobi108 » Съб Фев 19, 2011 8:18 pm

При мен се получи същата "инфекция",на същия модел рамка, само че, аз успях да отчупя главата на този "болт" при стягане :D Материалът от който е направен, ако не се лъжа не е алуминии, а някаква гадна цамова сплав, с вложка от втулка с резба и болт 4мм :crazy:.
Реших проблема като ми изработиха от 10мм.-ва калибрована стомана шпилка.Прибавих няколко грама към колелото, но пък стана "железно"! :rofl:
Що се отнася до разваленото легло за шестограма, съвета за течния метал е най-щадящия за кобилицата!Прежалваш един шестограм и го заливаш с лепилото, изчакваш времето необходимо за втвърдяване и след това го развиваш. :beer: :beer: :beer:
Течният метал е всъщност двукомпонентно лепило, с което можеш да лепиш желязо, това е най-просто казано. ;) Струва около 20лв. :crap: .
Ето го моето решение:
Изображение
Аватар
bobi108

Рейтинг: 1386

Мнениеот zafirovp » Съб Фев 19, 2011 11:13 pm

Все пак опитай да набиеш по-голям размер еврейска звезда. Така вече развъртам всеки прецакан болт. А случйно да знаете, къде се изхвърля DOT?
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот venko » Нед Фев 20, 2011 12:09 am

Да ви е честита 138-мата годишнина от обесването на В.Левски. :peace:

:offtopic:
Ти нормален ли си ? Казваш го така, все едно всички трябва да празнуваме. Това не е нова година!
Това е ден на нацианален траор!!! Замисли се!
ОН: Иди в сервиз, там все ще измислят нещо.
"Човек, който не пие, е обладан от нечисти сили, служи на дявола и извънземните, става гей или умира от гъбички и херпес" Фьодор Михайлович Достоевски
Аватар
venko

Рейтинг: 1566

Мнениеот ACID BURN » Нед Фев 20, 2011 12:32 am

Извинявам се, че е прозвучало така. Аз почитам тази личност и едва ли тва съм искал да кажа. Исках да отбележа и да подсетя тези, които са забравили или въобще не знаят. :peace:
Аватар
ACID BURN

Мнениеот zero knowledge » Пон Фев 28, 2011 7:50 pm

bobi108 написа: Ето го моето решение:
http://media.snimka.bg/8104/022463692.jpg?r=0

Горките ти колена.
19.6.16.6
Аватар
zero knowledge

Мнениеот bobi108 » Пон Фев 28, 2011 9:06 pm

Горките ти колена

Коленете са ми екстра вече 46 години,благодаря, след "модификацията"- също! Уверявам те, че и колелото се чувства прекрасно! :peace: Проблем за коленете би следвало да има, ако курбелите са на мястото на задната ос! На моето не са там. :lol:
Аватар
bobi108

Рейтинг: 1386

Мнениеот zero knowledge » Пон Фев 28, 2011 10:06 pm

Браво!

Не знам за теб, но при завиване вътрешната част на коленете често се допира до рамката. Гайката на шпилката се намира на потенциално опасно място. На това отгоре стърчи много и може да причини нещо повече от дискомфорт, дори и при наличие на наколенки. Ти си карай както си знаеш, но това решение не е за препоръчване. Бъди здрав.
19.6.16.6
Аватар
zero knowledge

Мнениеот bikerider » Вто Мар 01, 2011 7:41 am

@zero knowledge: е, все пак такава травма изисква по-сериозно каране :D
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот ACID BURN » Сря Мар 02, 2011 1:16 pm

Малко се забавиха нещата с отговора, исках да покажа кек беше преди и как е сега, но организатцията на РАМ е страаашна! :)
Както и да е. Така изглеждаше болта след заоблянето.Всъщност опитахме се да го извадиме с клещи, обаче сплавта е тооооолкова мека, че при самото захващане с клещите болта се ронеше...
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1626 ... 1ZfEIm.JPG
Решението беше набит шестограм в леглото на болта... иии благодаря на Господ успяхме да развартим болта.
Благодаря, защото от вътре болта беше ръждясал леко, но по-невероятното беше това, че болта беше затегнат с нечовешката сила. Вече 4-ти работен ден се разправям с КУПУВАНЕТО на този болт, но нещо ми писва да се занимавам с хората от РАМ и мисля да го направя на струг същия болт. Положителната страна е, че ще си направя (надявам се, защото може и да не стане номера въобще) болта от стомана. Тъй като този болт е подложен на голям стрес, едно зареди положението му, второ това колело се кара мнооого сериозно, мисля, че колелото ще има една леееееееекааа идея по-добра коравост. Повярвайте ми тоя болт с тъп нож може да му направите деруга и досега просто се учудвам как е издържал на толкова дълго и толкова интензивно каране.

Като екстра към този проблем може да добавя едно подобрение, което ще ви покажа. Но това ще се случи, ако имам време за него и имам пари за него.Пък ще видиме и колко ефективно ще е това подобрение.

Ще направя снимки на новия болт, ако въобще може да се направи такъв, ако ли не ще мисля някъв друг захват... :crap:
Аватар
ACID BURN

Мнениеот Stancho » Сря Мар 02, 2011 3:58 pm

Аз лично като строших преди време същия болт (когато карах АМ), се свързах с RAM и за 10-тина лв. в БАС ми доставиха нов. Другия вариянт е на стругар да си направиш нещо, но когато се разтърсих ми обявяваха сумички от по 30 лв, за болт, който няма да е на шестограм, а за гаечен ключ... Вече ако си намерил по - добро решение - сподели го, защото ще е полезно. Оригиналните болтове са от много слаба сплав и заради нуждата от ниско тегло самия болт е кух с много тънки стени... :)
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот ACID BURN » Нед Мар 13, 2011 8:03 pm

Добър вечер!
Една седмица чакане мина. Успяха да ми направят болт за проблемното място и то от неръждавейка!
Отидох в града на самоковите- Самоков :D , стругаря си свърши блестящо работата и то за около 30-тина минути. http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2499 ... 8x85Dd.JPG
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1654 ... mVjU4h.JPG
Толкова бях щастлив като се прибрах в нас. Веднага го взех и опитах да го сложа, обаааааче именно мъжкия, който е горе на снимките беше с около 1/10 от милиметъра по-широк... опитах се да го изшкуря..., нооо кого лъжа. Това си е здрааава стомана. Баща ми опита с флекс да го изтъни леко, но в крайна сметка нищо не направи и му надра главата и го направи по-грозен.
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1716 ... p58OLF.JPG
Това е женския болт от неръждавейката. От другата страна го държи оригиналния болт. Исках да покарам с целия болт, нооо... както и да е. Следващата седмица. :)
Не мога да дам някви отзиви дали има подобрение в работата. Тва времето ще покаже. Теглото е с около 50-тина грама повече. А болта съм сигурен, че ще е мноооого здрав.
Пробвах цялото колело до преди няколко часа. Много съм доволен от профилактиката, която си направих, особено от вилката, която си я разглобих, смазах, сложих ново масло... абе профилактика... Много съм доволен и от болта и бих казал, че въпреки нервите вложени, времето вложено, което сега ми е малко иии най-вече това чакане, мисля, че целия "пакет" се получи страхотно. :)

Бях обещал един елемент да ви покажа.... Ееее и тва ще почака.
Еми това е от мен, надявам се да съм бил полезен за някого. :)
Аватар
ACID BURN

Назад към Веломеханик