Въпрос за курбел ( Деоре ХТ )

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за курбел ( Деоре ХТ )

Мнениеот MacLeod » Съб Фев 26, 2011 7:48 am

Здравейте, купих си нови курбели Shimano Deore XT. Точно тези http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=20679. Отидох да ми ги монтират и за сега нямам проблеми. Левият курбел се държи от 2 болта, които ми прави впечатление че не са много натегнати. Въпросът ми е до каква степен трябва тези болтчета да се натегнат ? В момента има мегдан за още, ако ги напъна.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: Въпрос за курбел ( Деоре ХТ )

Мнениеот azoic » Съб Фев 26, 2011 8:48 am

MacLeod написа:Здравейте, купих си нови курбели Shimano Deore XT. Точно тези http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=20679. Отидох да ми ги монтират и за сега нямам проблеми. Левият курбел се държи от 2 болта, които ми прави впечатление че не са много натегнати. Въпросът ми е до каква степен трябва тези болтчета да се натегнат ? В момента има мегдан за още, ако ги напъна.

Няма нужда от натягане до скъсване. На самия курбел е написано с каква сила да се натегнат, а това става с динамометричен ключ. Предполагам там където са ти ги монтирали са използвали точно такъв.
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Рейтинг: 2000

Мнениеот azoic » Съб Фев 26, 2011 11:42 am

...мисля, че се натягаха до 15Nm максимум :agree:
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Мнениеот MacLeod » Съб Фев 26, 2011 2:40 pm

А аз като човек, който няма подобен ключ, но искам през определен период да си проверявам болтчетата, как да разбера че всичко е точно без да ходя по сервизи ? С обикновен ключ за колело не става ли ? Няма да се напъвам да натягам много.
Аватар
MacLeod

Мнениеот azoic » Съб Фев 26, 2011 2:52 pm

MacLeod написа:А аз като човек, който няма подобен ключ, но искам през определен период да си проверявам болтчетата, как да разбера че всичко е точно без да ходя по сервизи ? С обикновен ключ за колело не става ли ? Няма да се напъвам да натягам много.

Става естествено, но както сам каза не се затяга многооо ;)
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Мнениеот MacLeod » Съб Фев 26, 2011 2:59 pm

Мерси, да се надяваме че съм уцелил дозата напрежение :) Защото вече не е както ми го бяха стегнали в сервиза ( БАС ). Любопитен човек, върти напред назад... Не съм натягал много здраво, надявам се да не е и хлабаво.
Аватар
MacLeod

Мнениеот joropc » Съб Фев 26, 2011 3:39 pm

Аз съм с такива курбели.Когато си купих колелото, след около седмицa ги проверих с динамометричен ключ - не бяха мръднали.Правих това още два-три пъти, но досега не са се разхлабвали.Иначе, натягането на болтовете, трябва да е между 12 и 14 Nm.
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот Metel » Съб Фев 26, 2011 5:19 pm

На левия курбел там където са болтовете има един отвор, в него има една пластмасова пластина. Затягаш докато почти двата края опрат в пластината. Така и друг път може да прецениш колко да стягаш :agree:
Аватар
Metel

Рейтинг: 1751

Мнениеот MacLeod » Нед Фев 27, 2011 3:31 pm

На левия курбел там където са болтовете има един отвор, в него има една пластмасова пластина. Затягаш докато почти двата края опрат в пластината. Така и друг път може да прецениш колко да стягаш

Хм това не е ли множко ? Видях го отвора и пластината, но в момента си има разтояние. И в бас както ми ги бяха стегнали, също е имало явно, защото беше маалко по - хлабаво стегнато от сега.
Аватар
MacLeod

Мнениеот Metel » Нед Фев 27, 2011 6:28 pm

Хмм, мойте курбели(Saint) ги стягам с динамометричен и има съвсем малко разтояние... От сорта на 0.25мм от всяка страна.
Аватар
Metel

Рейтинг: 1751

Мнениеот MacLeod » Нед Фев 27, 2011 8:35 pm

При мен в момента въпросното разстояние е точно 1 мм. Но мойте не са Сейнт, а Deore XT. Може при сайнт да е друго. А може и да трябва да стегна още, знам ли... Но както ми ги бяха стегнали в бас, болтчетата бяха съвсем малко по - хлабави от сега, тоест разстоянието пак е било около 1 мм.
Аватар
MacLeod

Мнениеот did » Нед Фев 27, 2011 8:38 pm

Не се шашкай за стягането на тия винтчета. Не се саморазвиват! Карай си колелото спокойно и се радвай на курбелите. Ще ти служат дълго.

... и никакви пластинки и разстояния не ти трябва да гледаш. Те не са никакъв критерий за това, колко трябва да се стяга.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот MacLeod » Нед Фев 27, 2011 9:18 pm

Чул те господ Дид. Досега съм счупил две бройки от "Truvativ isoflow". Мога със сигурност да кажа, че имат фабричен дефект и изкарват максимум 9 месеца преди да се развие левият курбел. Периодично натягане може и да удължи периода, но според мен най - много с още някой и друг месец. След като се развие веднъж, второто развиване идва много по - бързо. Надявам се деоре ХТ да нямат нищо общо с изофлоуа, както и цената им няма нищо общо :)
Аватар
MacLeod

Мнениеот TeDo_BaPHa » Нед Фев 27, 2011 10:05 pm

MacLeod написа:Мога със сигурност да кажа, че имат фабричен дефект и изкарват максимум 9 месеца преди да се развие левият курбел.

Говори си пред огледалото :)... Колко пъти е казано във форума, че да се обощава е най-грашното нещо, а да казваш, че си сигурен.. ;)! Много странно как някои хора с години си ги карат ;)?
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот MacLeod » Нед Фев 27, 2011 11:32 pm

Много странно как някои хора с години си ги карат
Ами ако тези хора карат два пъти в седмицата, може наистина години да изкарат. Аз карам всеки ден и съм потрошил два броя труватив изофлоу. И двата изкараха като по часовник по 9 месеца до първото развиване на левия курбел. Плюс това вторя го натягах понякога. След като се разви го гресирах и пак го завих. Избута още 4 месеца и пак се разви. Втори път не съм го завивал, ами го хвърлих. Мога да кажа, че не съм ги използвал извън предназначението им.
Аватар
MacLeod

Мнениеот did » Нед Фев 27, 2011 11:37 pm

@MacLeod:

На мен същия XT курбел ми го монтира механик в сервиз в Германия преди около 2 години. Тогава аз също се притеснявах, че точно при тия винтове той не посегна даже към динамометричния ключ, макар на други места да го използва. Човекът си ми обясни, че на тия курбели това не е слабо място и от стотици такива, точно там проблеми досега не са имали. Основното за живота на курбелите е да се челоса средното, но ти това вероятно си го знаеш.

Аз също нямам, но и не карам често.

Дано това ти помогне да спиш спокойно.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Айката » Пон Фев 28, 2011 8:24 am

MacLeod написа:
Много странно как някои хора с години си ги карат
Ами ако тези хора карат два пъти в седмицата, може наистина години да изкарат. Аз карам всеки ден и съм потрошил два броя труватив изофлоу. И двата изкараха като по часовник по 9 месеца до първото развиване на левия курбел. Плюс това вторя го натягах понякога. След като се разви го гресирах и пак го завих. Избута още 4 месеца и пак се разви. Втори път не съм го завивал, ами го хвърлих. Мога да кажа, че не съм ги използвал извън предназначението им.

Аз ползвах такива курбели поне 4 години редовно каране и нищо не им стана и все още са живи,а са купени 2004-5,та недей да съдиш по твоите,че всички са дефектни. :agree:
Аватар
Айката

Рейтинг: 1198

Мнениеот bikerider » Пон Фев 28, 2011 11:18 am

@MacLeod: един практичен съвет от мен - натягай толкова, колкото си натягаш стержена или кормилото в лапата. Обикновено ~1мм процеп е индикация за достатъчно затягане, но зависи от конкретната сглобка. Колкото за проверката - не трябва да можеш да затягаш БЕЗ сила. Ако можеш, значи са хлабави.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот rarekin » Пон Фев 28, 2011 11:33 am

Голям зор с тия курбели. :D

@Автора на темата

Или имаш усет за това как и колко трябва да затягаш на определени места или не. А и да имаш пак не е лошо да се доверяваш на създадените за целта инструменти. Освен ако не живееш някъде, където сервизите не разполагат с нужния динамометричен ключ, спокойно можеш да оставиш да ти проверяват периодично колко са затегнати болтовете (каквато е и препоръката на производителя), когато се отбиеш за някаква друга услуга.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот MacLeod » Пон Фев 28, 2011 8:24 pm

did написа:Основното за живота на курбелите е да се челоса средното
Надявам се хората от Бас да са си свършили работата. Гледайки отвън нищо не може да се разбере..
bikerider написа:Колкото за проверката - не трябва да можеш да затягаш БЕЗ сила. Ако можеш, значи са хлабави.
Ако това е условието, значи всичко е точно :agree:
Аватар
MacLeod

Назад към Веломеханик