Съвет за предна спирачка

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвет за предна спирачка

Мнениеот Skittleslolz » Нед Фев 27, 2011 2:43 pm

Здравейте колеги,
След като преди 1 година си взех Tektro Auriga Comp предна, преди 2 седмици от спирачката се чуваше гаден звук при натискането на лостчето и намалено спиране. Казвам си, трябва да е от накладките след като карам вече 1 година със оригиналните. Еми отидох в магазина, смениха ми ги със накладки Kool stop от 30-тина лева и се прибирам със мисълта, че ще се разработят, като имаше подобрение от последното спиране със старите накладки. Качих се на планината леко ХЦ, но никакво спиране от спирачката. Пак си казвам, че накладките не са се разработили. Карах 5-6 пъти по 10-на километра по асфалт но даже работата ставаше по-зле. Увеличаваше се скърцането при спиране, и пак нулево спиране. Накрая се ядосах и отидох в магазина от където веднага ми казаха, че спирачката пуска масло. ( извинявам се, но не запомних какво точно ми каза момчето. Бях ядосан :D ) Както и да е. Ще се сменя спирачката, но не знам дали хидравлика ще е правилният избор, като се има впредвид изискванията ми. А те са именно - Модулация; Да има спирачна сила малко или много; Надеждност. Във същият магазин веднага ми предложиха Magura Julie за 140 лева, но исках да се разтърся и за други варианти. Натъкнах се на Quad Deuce FR. Цената ме устойва, малкото но положителни коментари за нея ме радват, харесва ми и настройката на отдалечеността на лостчето. "доказана в много състезания с невероятна модулация на спирачната сила." - така пише в сайта на вносителя, което също ме устройва.
Има ли хора, които са карали тази спирачка или имат наблюдения в/у нея от по-дълго време, защото коментарите които намерих бяха от сорта на "взех, я засега е добре." Ако може споделете мнение след по-дълга експлоатация. Замислих се и за варианта ББ7 със лостче SD7 и качествени брони/жила.
Мисля, че за тези пари Avid Juicy 3, не е добро решение след прочетеното във форума. Не знам как стои въпросът със спирачките на Shimano. Забравих да спомена, че мога да отделя максимум 160 лева.
Приемам и предложения от CRC, като се чудя дали за 180-190 лева си заслужава Elixir R спрямо претенциите по-горе и дали има смисъл да давам по-вече пари. (В ЦРЦ е намалена в момента)
Благодаря предварително. :peace:
"The most incomprehensible thing about the world is that it is comprehensible."
Skittleslolz

Рейтинг: 1215

Re: Съвет за предна спирачка

Мнениеот Metel » Нед Фев 27, 2011 4:34 pm

Бюджета ти само спирачка ли включва или цял комплект(+ротор, преходник)?
Аватар
Metel

Рейтинг: 1751

Мнениеот SeSSion » Нед Фев 27, 2011 4:55 pm

Защо не си вземеш такава спирачка. Влиза в бюджетът ти, идва с ротор, по- лека е от Quad- а. Има настройка за контактната точка и за отдалечеността на лостчето, а също и работи с накладки на шимано, което е плюс, защото имаш голям избор от марки и модели.
SeSSion

Рейтинг: 2000

Мнениеот Skittleslolz » Нед Фев 27, 2011 5:10 pm

Metel написа:Бюджета ти само спирачка ли включва или цял комплект(+ротор, преходник)?

Имам вкъщи един 203мм тектровски диск, и един 160мм aligator, а за преходника - може и без него, но все пак е желателно със спирачката да има и диск и преходник.
ПП Май се очертава нова максимална цена - 200лв :evil: Special thanks to Баба и Дядо :D
Skittleslolz

Мнениеот Metel » Нед Фев 27, 2011 6:20 pm

Помисли и за Elixir 3 и 5, има ги в chainreaction. Иначе Hygia-та наистина не е лош избор, както и Quad-а. Щях да ти кажа да погледнеш и Shimano, но там цената отива малко над твоя бюджет... Единствено SLX-а е подходящ за тебе като гледам, излиза 140 лева, а ротор и преходник за 60 лева могат да се намерят.
Аватар
Metel

Мнениеот Skittleslolz » Нед Фев 27, 2011 7:29 pm

След прочетени Review-та на Elixir R разбрах, че накладките са прекалено близо до диска което ме съмнява за добра модулация. Не искам от спирачката да блокира гумата, а аз да определям спирачната сила. Някой ако има впечатления от Еликсир Р моля да ми каже как се представя, защото за 170 лева мисля, че си е далаверка. :idea:
Мисля, че в момента дилемата ми е м/у Quad Deuca FR и Elixir R.
Благодаря за мнението, но няма да откажа ако повече хора се включат със предложения/впечатления/съвети/критики/. :peace:
Skittleslolz

Мнениеот hitar_potar » Нед Фев 27, 2011 11:26 pm

При така поставен въпрос няма дилема, избора е ясен - Еликсир Р. Спирачката има чудесна модулация, сравнително мощна е, можеш преспокойно да си контролираш спирачката при спиране. Какво точно имаш впредвид с това, че накладките били прекалено близо до диска? Кви са тия дивотии? Нали се сещаш, че дори нещо от това да е вярно, разликата в сравнение със спирачка от друга марка ще се измерва в части от милиметъра. :lol:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот Skittleslolz » Пон Фев 28, 2011 12:19 am

hitar_potar написа:Какво точно имаш впредвид с това, че накладките били прекалено близо до диска? Кви са тия дивотии? Нали се сещаш, че дори нещо от това да е вярно, разликата в сравнение със спирачка от друга марка ще се измерва в части от милиметъра.

"The pads are SOOOOO close to the rotor, that any warp - even the most modest - causes squeaking, rotor rub, friction etc. etc. etc. It makes them almost impossible to set up correctly" Това е едно от мненията във друг сайт, но повечето пишат едно и също а именно доколкото успях да си го преведа - накладките са толкова близо до ротора, че всяка малка кривина колкото и малка да е причинява скърцане. Нищо, това мен не ме притеснява. След разглеждане на сайтове, към списъка ми със подходящи спирачки се появи и http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=58355 (За тези които не искат да чакат да им зареди ЦРЦ, това е Hayes Stroker Gram.) За Hayes като цяло съм чувал от приятели, че правят качествени спирачки. Този модел се вмества в бюджета ми, но искам да попитам това, че пише Intended Use: XC Race, Trail, AM значи ли, че няма да се справи и с по-агресивни карания в гората или при АМ спирачките е намалена спирачната сила за сметка на теглото? Бих се зарадвал за мнения относно Hayes-a :popcorn:
Skittleslolz

Мнениеот Joker_Here » Вто Мар 01, 2011 2:19 am

Аз карам Еликсир 4,спирачки с 203мм преден и 185 заден ротор.Нямам никакви такива проблеми със скърцане от "вибраций".Единствено са скърцали след като измия байка,но скърца докато изсъхне което значи 10-15мин.Препоръчвам ти Еликсир Р,едва ли има ОГРОМНА разлика с Еликсир 3/4/5.
I'm riding Specialized Big Hit FSR 2 2010.
Аватар
Joker_Here

Рейтинг: 1208

Мнениеот Metel » Пет Мар 04, 2011 5:37 am

По-хубаво да не е Elixir R, защото след време ще трябва да се карат с ластици лостчетата...
Аватар
Metel

Мнениеот zafirovp » Пет Мар 04, 2011 11:10 am

Аз съм за Hayes-a. Голям фен на марката съм, взимай Stroker Ryde или Trail.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд