joropc написа:2.Когато легнеш в чувала, лягаш на една страна и леко се присвиваш на кравай.Това нещо съм го чел, не мога да обясня защо трябва да има такова положение на тялото, но определено първоначалното затопляне е с пъти по-добре, отколкото да лежиш по гръб.
Rayko написа:.. Аз спя с челника на главата...
PtD написа:Причината да се стопляш по-бързо, като се свиеш на кравай, е елементарна и вече я обсъждахме - нарича се специфична повърхност и е отношението на повърхността към обема. Колкото по-малка специфична повърхност има едно тяло, толкова по-трудно то осъществява топлообмен.
PtD написа:А правенето на майонеза какво казва в случая, да влизаме ли мокри в чувала или не?
PtD написа:@veskoz, в грешка си.
joropc написа:Гледам, че тия тестове не важат за мен.
Нито съм на 25 години, нито съм 70 килограма, пък и не съм сигурен, че квадратурата на кожата ми е 1.82м2....
did написа:... понеже обемът ти, така или иначе, е константа
did написа:Няма лошо! Поне в това отношение хората с по-голям обем имат някакво преимущество
Stuny написа:Да вкарам и аз малко опит в темата
Често при колоездене краката си замръзват (поне при мен), дори без условията да са баш екстремни. Та си мисля че е най-добре да се направи нещо допълнително по въпроса , особено ако чувала(температура конфорт) ти е на границата при конкретните условия. Един вариант е - газово котлонче - гореща вода в бутилка в чувала при краката. Друг вариант да си стоплиш хубаво краката (с чорапите) на огъня , тук май условията са малко по рализчни. Трети - просто да се раздвижиш (клекове , подскоци) и така да загрееш. От тук нататък - вълнени чорапи , дори 2 чифта ако имаш подходящи които не ти стягат.
Още нещо незаегнато в темата - шалтето. Скромния ми опит показва , че зимен чувал + еднослойно шалте(~8мм) не е достатъчна изолация от снега.
За дрехите - най си ми е приятно да спя гол , но фактите показват , че като е студено по-добре с дрехи . Потя се малко повече и се вмирисвам повече, но със сигурост ми е по-топло.
Да спомена , че при -20 не съм спал на открито!
Stuny написа:Да спомена , че при -20 не съм спал на открито!
рс написа:Със шалте и чувал е приятно да се спи при -30. Може би зависи дали има сняг, аз говоря за условия със сняг под шалтето.
NovemberCharlie написа:По въпроса за спане при -20 има филмчета на Рей Миърс.
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 364 госта