До сега с XCR-а с 9-ка ос и V-brake не съм имал никакви проблеми, но предполагам, сученето идва от това, че спирачната сила идва по-близо до оста при дисковата спирачка.
Иначе
Епикон с 15-ка ос е на парите на Дуро с 20-ка, но пак си остава с макс диск 185мм. По принцип мисля, че 203-ка ще ми дойде по-добре от гледна точка на загряване и охлаждане, не толкова от към спирачна сила, но щом Евгени казва, че няма проблеми, мисля че с един 180мм ХТR IceTech ротор ше заспи системата с Епикон 15-ка.
@Зого: Аз "твърда" и "мека" вилка го разбирам в смисъл на характеристиката килограми/свиване, това при Дуро само с пружините може да се промени (ако някъде се намерят/навият такива), или евентуално с прелоуда, но като съдя по жалкия такъв на ХCR не мисля, че ще може да се натегне за 115кг. Да не говорим, че отделно въпросния прелоуд (поне при ХСR) "втвърдява" пружината за сметка на хода, отивайки в по-горна част на характеристиката ѝ, което от моя гледна точка е зверски безсмислено.
А предполагам, че фабрично са го измислили да си е добре рибаунда с неговото си масло. За него, мисля, че килограмите нямат никакво значение, освен в случай, че се сложат мощни пружини, и за да се уравновеси тяхната опънова сила при разгъване на вилката може да се наложи по-гъсто масло.
Както и да е, в моя случай, чичо доктор днес ме "зарадва", че имам доста време да събирам за по-хубава вилка, та ако не отиде бюджета за профилактика на ключица, може и да погледна нещо по-марково, но за сега така като ви слушам Епикон 15мм ос като че ли е най-добрия вариант.

Мерси за съветите!