Пребоядисване на рамка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Пребоядисване на рамка

Мнениеот tx3m » Сря Юли 11, 2007 9:55 pm

Дойде време и аз да пребоядисам вече надрасканата си рамка. Първо искам да подчертая , че изчетох всички възможни теми по въпроса, заедно с всичките им постове, но така и не можах да разбера това, което ме интересува. А то е: поради причината, че не мога да си сваля средното(когато го слагах помолих хората от БАС да ми изпратят заедно с него и ключът за монтаж/демонтаж , защото тука хората по сервизите такъв ключ нямат) мисля да не я боядисвам прахово, защото до колкото разбрах трябвало да е свалено всичко (което в случая е невъзможно). Та питам:
1. Свалянето на старата боя (в случая е само лак, но едва ли това е от голямо значение) ще стане ли достатъчно добре с терминатор, или трябва да търся песъкоструйка (за която също не съм сигурен, че имаме в града). Но от тук следва и подвъпрос - след като не мога да сваля средното пясъкоструйката ще има ли някакъв отрицателен ефект върху него, като олющване или най-вече влизане на пясък в него?
П.П. Ако има значение средното е такова: Изображение
2. Какво боядисване да избера ( праховото както казах ще бъде невъзможно)?

Еми мисля че казах всичко, което ме интересуваше. Ако има още нещо, което съм забравил да попитам, разбира се ще го добавя по-нататък. Надявам се някой добър гражданин да ми помогне с тази дилема :popcorn:
Аватар
tx3m

Рейтинг: 1371

Мнениеот kapitango » Сря Юли 11, 2007 10:15 pm

Ако средното ти движение е с капсуловани лагери, трудно ще проникне каквото и да било в него. Но все пак, ако искаш да го запечташ добре докато траят процедурите по боядисването, ти препоръчвам следния метод. Вземи си една тубичка евтин силикон, без значение за какво е. Вземи една клечка за уши и намажи остта и местата където се слага ключа за развиване на касетата с някакакво масло може и с маргарин. Намажи съвсем тънко, недей да клепеш безразборно. След това напълни добре със силикона същите тези места. След като се твърди силикона, ще можеш да го махнеш когато поискаш понеже маслото няма да му позволи да залепне по контактните повърхности. Така ще си имаш перфектни силиконови тапи, които ще предпазват ОС- касетата ти докато траят всички процедури по боядисването и ще можеш да ги отстраниш когато пожелаеш съвсем лесно. Останалата част от оста облепи с хартиено или някакво друго тиксо.
КОГАТО "СИЛАТА НА ЛЮБОВТА" ПОБЕДИ "ЛЮБОВТА КЪМ СИЛАТА", СВЕТЪТ ЩЕ ОПОЗНАЕ МИРА!
Аватар
kapitango

Рейтинг: 1200

Мнениеот Sp3c7r3 » Сря Юли 11, 2007 10:28 pm

Терминатор (повечко) и фина шкурка. Много внимателно. Невероятно добре. :agree:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот Teodor40 » Сря Юли 11, 2007 10:37 pm

Бе тия лагери не са чак толко добре защитени. Само името им е малко внушително. Не бих рискувал с песъкоструиика, ако не съм запечатал добре средното. Лепи яко тиксо и готово! Само обезмасли преди това за да име ефект от него ;)
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот tx3m » Сря Юли 11, 2007 10:43 pm

Добре значи на въпрос 1. получих отговор, който подкрепя и мойте виждания така че мисля написаното до тук е достатъчно, за да се справя с този проблем. Сега обаче остава въпрос 2. а именно - Какво боядисване да бъде - дали аз да си я пръсна внимателно със спрейче, така че да не останат капки, или да я дам някъде да я оцветят с пистолет(от който не съм сигурен също че няма да има капки)?
Аватар
tx3m

Мнениеот Sp3c7r3 » Сря Юли 11, 2007 11:12 pm

Внимателно си я пръскаш сам със пистолет и компресорче или носиш да ти я пръснат така както ти искаш под твоят зорък поглед защото е за 2 минути работа а после не искаш да повтаряш операцията с терминатора (пясъкоструйката :dunno: ). А спрейчето на някой дето много го мразиш с повечко вазелинче... :banana: :paperba:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот Karamphilov » Чет Юли 12, 2007 2:11 am

Защо не си купиш инсртумент за сваляне на касетата - струва ми се по просто.
GSM: 0877 04 84 18
e-mail: [email protected]
Karamphilov

Мнениеот tx3m » Чет Юли 12, 2007 8:45 am

Karamphilov написа:Защо не си купиш инсртумент за сваляне на касетата - струва ми се по просто.

Еми защото едва ли ще ми се наложи друго сваляне на касетата, и мисля че поне за сега не си струва да давам пари за такъв инструмент :)

А междувременно се сетих и още нещо което исках да попитам. Преди слагането на самата боя, рамката трябва ли да е обработена с нещо (грунд) или това би трябвало да го направи бояджията?
Аватар
tx3m

Мнениеот kapitango » Чет Юли 12, 2007 9:53 am

Ако преди боята се положи нянкаква основа, то боята ще бъде доста по- устойчива (по трудно ще се лющи). Ако отгоре я запечаташ с някакъв акрилен лак то така ще се драска по -трудно. Тези неща ускъпяват мероприятието по пребоядисването, но определено си заслужават.
Аватар
kapitango

Мнениеот tx3m » Чет Юли 12, 2007 10:38 am

kapitango написа:Ако преди боята се положи нянкаква основа, то боята ще бъде доста по- устойчива (по трудно ще се лющи). Ако отгоре я запечаташ с някакъв акрилен лак то така ще се драска по -трудно. Тези неща ускъпяват мероприятието по пребоядисването, но определено си заслужават.

Един приятел ми каза върху боята да сложа лак за броня на кола, защото мил еластичен, и щял да не дава да стават даскотини от камъчета. Това и смятам да направя. Можете ли да ми кажете каква основа (грунд) да търся (като качества, дори може и като марка) ?
Аватар
tx3m

Мнениеот kapitango » Чет Юли 12, 2007 12:31 pm

Най- добре е бояджията, който ше ти боядисва рамката да ти избере или да ти редложи ти да си избереш от няколко марки основи. Всеки, който е в този бранш знае какво да препоръча в зависимос от бюджета, който имаш. Принципно бояджиите пазаруват с отстъпки и ще ти излезе по- изгодно така. Друг е варианта да му е останал материал от преди и да ти излезе още по- евтино. За една рамка ще ти трябват около 200- 250 гр. боя и толкова основа. Може да се ръсне и с по- малко но ако искаш да стане качествено няма нужда пестиш материал.
Аватар
kapitango

Мнениеот tx3m » Чет Юли 12, 2007 6:15 pm

Оффф. Днеска поне 4 часа се мъчих да сваля лака от рамката с терминатор, и най-накрая, след неистови мъки и няколко неприятни момента след капки по кожата от горепосоченото вещество, вече рамката е на 99% гола. Сега вече остава единствено да поразпитам по бояджийниците за цени, и да си избера най-изгодното, и с най-добро качество. Дано до средата на другата седмица вече всичко да е приключило, и след като ми мине и последният изпит, най-накрая да мога да се порадвам на вече подмладеното си колелце :) Благодаря на всички, които се опитаха да ми помогнат :beer: . Ако има още нещо, се надявам пак да има полезни отговори и предложения :popcorn:
Аватар
tx3m

Мнениеот nikitoMTB » Чет Юли 12, 2007 6:40 pm

ами ако драскотините са по-дълбоки с какво се запълват ???
Аватар
nikitoMTB

Рейтинг: 1804

Мнениеот kapitango » Чет Юли 12, 2007 9:13 pm

nikitoMTB написа:ами ако драскотините са по-дълбоки с какво се запълват ???

Ако са много дълбоки с кит. Ако не са много дълбоки шприц кита ще ги напълни. Ако има дефекти по заварките и се изисква по дълбоко запълване е хубаво да се ползва фибро кит и след това да се шприцва. Всяка една ръка кит се обработва с различна едрина шкурка докато се стигне до минаването на водна и финалното боядисване и лакиране. И преди съм казвал, че големия майсторлък е в подготовката за боядисване. Тази подготовка е над 80% от работата.
Аватар
kapitango

Мнениеот nikitoMTB » Чет Юли 12, 2007 10:10 pm

kapitango написа:
nikitoMTB написа:ами ако драскотините са по-дълбоки с какво се запълват ???

Ако са много дълбоки с кит. Ако не са много дълбоки шприц кита ще ги напълни. Ако има дефекти по заварките и се изисква по дълбоко запълване е хубаво да се ползва фибро кит и след това да се шприцва. Всяка една ръка кит се обработва с различна едрина шкурка докато се стигне до минаването на водна и финалното боядисване и лакиране. И преди съм казвал, че големия майсторлък е в подготовката за боядисване. Тази подготовка е над 80% от работата.

благодаря :agree:
Аватар
nikitoMTB

Мнениеот NaKi4_pZ » Чет Юли 12, 2007 11:09 pm

kapitango написа:Ако преди боята се положи нянкаква основа, то боята ще бъде доста по- устойчива (по трудно ще се лющи). Ако отгоре я запечаташ с някакъв акрилен лак то така ще се драска по -трудно. Тези неща ускъпяват мероприятието по пребоядисването, но определено си заслужават.

ок..ама на моито колело боята като е мат и ако го "запечатам" с лак от горе ще си остане ли мат или не. :confused:
ПП.мисла че няма да е мат пак..ама да питам :D
Аватар
NaKi4_pZ

Рейтинг: 1217

Мнениеот SpoileR » Съб Юли 14, 2007 1:11 pm

@tx3m, а защо не пробва да свалиш средното със вестник и тръбен ключ и да си идеш на прахово като пич? :dunno:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Рейтинг: 2000

Мнениеот tx3m » Нед Юли 15, 2007 5:22 pm

Мислил съм и по варянта с тръбен ключ, но се опасявам че посля няма да мога да го затегна като хората. Иначе, живот и здраве, намерил съм къде да ми я боядисат така, както искам, и ако всичко върви по план, след каот я дам утре, до няколко дена трябва всичко да е готово :)
Аватар
tx3m

Мнениеот nikitoMTB » Нед Юли 15, 2007 5:49 pm

tx3m написа:Мислил съм и по варянта с тръбен ключ, но се опасявам че посля няма да мога да го затегна като хората. Иначе, живот и здраве, намерил съм къде да ми я боядисат така, както искам, и ако всичко върви по план, след каот я дам утре, до няколко дена трябва всичко да е готово :)
ще дадеш снимки като я боядисат ;)
Аватар
nikitoMTB

Мнениеот SpoileR » Пон Юли 16, 2007 2:07 am

Непременно.... и аз искам да го видя ;)
:beer:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот tx3m » Пон Юли 16, 2007 12:30 pm

Непременно !!! Нали и аз трябва да се похваля :D :popcorn:
Аватар
tx3m

Re: Пребоядисване на рамка

Мнениеот Alex Madman » Съб Мар 12, 2011 5:22 pm

Здравейте! Първо искам да се извиня, че повдигам толкова стара тема, но мисля, че това е по- добре, отколкото да отварям нова :)
Та мисля да си занеса алуминиевата рамка на прахово боядисване, но попаднах на това мнение, което ме притесни малко:
joker_brand написа:Преди и аз имах такова мнение, докато лично не се сблъсках с проблема "стара рамка -> умора в материала" ! Имах RAM DH (на 4 сезона активно каране) рамката имаше отвратителен външен вид ! Почти нямаше боя, лагерите бяха станали ужасни, но по учудване рамката нямаше цепки . Беше карана със вилка и шок по предписание и явно това си оказа влияние . В един момент реших, че след 4 години вярна служба е дошъл моментът да се погрижа за нея . Нова боя, нови лепенки и нови лагери . Колелото блесна, но поради травми и неблагоприятни метереологични условия го карах рядко и то само в града . За почти 2 месеца, рамката буквално се разпадна ..... започна да се суче, криви, цепи и буквално да се къса . Задните уши, където се захваща преходникът започнаха да се кривят и съвсем лесно можех да им променя посоката наляво/надясно и то с ръце

Това, което ме плаши е, че става въпрос точно за стара рамка- Giant DH Team, мисля, че е от 2002г (ЦЪК). Доста ме хвана страх да не се появят горе описаните проблеми. Четох наляво- надясно по темите и беше писано, че няма да има проблеми, но ставаше въпрос за сравнително по- нови рамки. Как стоят нещата с тези, които са на възраст? :erm:
П.П. дали ще е добра идея да покрия леглата на лагерите и някои резби с хартиено тиксо?
Fanatico написа:Егати тъпото колело, тема и автор.

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Рейтинг: 1495

Мнениеот 1volution » Съб Мар 12, 2011 9:34 pm

"Материала който ще се боядисва прахово трябва да отговаря на две задължителни условия: 1. Да е електропроводим - прахът се наелектризира с обратен заряд спрямо заряда , с който се наелектризира детайла за да може да полепне по детайла.
2. Да е термоустойчив - детайла се изпича при около 250-300 С , при което всяка една прашинка се разтопява и се слива със съседната за да се получи гладък слой боя ."

Имай предвид, че термичната обработка може да окаже влияние върху здравината на рамката(още повече, ако е стара)....най-добре е да се посъветваш със специалист...
Аватар
1volution

Рейтинг: 1220

Мнениеот Alex Madman » Съб Мар 12, 2011 9:55 pm

1volution написа:Имай предвид, че термичната обработка може да окаже влияние върху здравината на рамката(още повече, ако е стара)

Точно от това се опасявах :boggled:
Може и да звънна в Пласто, че там мислех да я пребоядисам да ги питам и тях. Друг не се сещам да попитам, всъщност затова се обръщам към вас, че вече не знам какво да правя. Навсякъде срещам някакви противоречиви мнения, простотии.... :(

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Мнениеот 1volution » Съб Мар 12, 2011 10:09 pm

Alex Madman написа:
1volution написа:Имай предвид, че термичната обработка може да окаже влияние върху здравината на рамката(още повече, ако е стара)

Точно от това се опасявах :boggled:
Може и да звънна в Пласто, че там мислех да я пребоядисам да ги питам и тях. Друг не се сещам да попитам, всъщност затова се обръщам към вас, че вече не знам какво да правя. Навсякъде срещам някакви противоречиви мнения, простотии.... :(

По-добре е да се посъветваш със специалист по металите, а не бояджия........дори може да се поровиш в нета първо...току - виж си намерил полезна информация....
Аватар
1volution

Мнениеот Alex Madman » Съб Мар 12, 2011 10:15 pm

Благодаря за съвета :beer:
Ще потърся специалист и ще проуча въпроса подробно, тъй като хич не ми се иска да си съсипя рамката :agree:

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Мнениеот taurus13 » Нед Мар 13, 2011 12:21 am

На Пласто не вярвай - те са бояджии, ама и като бояджии имат кусури - поне аз имам лоши впечатления от работата с тях, макар и преди няколко години. А защо непременно прахово боядисване - не е ли по-добре с качествен авто лак - тъкмо нямаш нагряване на детайла, пък и търпи следващо пребоядисване. Праховото е еднократно покритие за мен - свалянето му става с доста зор с песъкоструен апарат.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Alex Madman » Нед Мар 13, 2011 12:43 am

Ами насочих се към праховото боядисване, тъй като четох, че е покритието се получава доста устойчиво. В смисъл притеснявам се ако я занеса да ми я боядиса някой автобояджия да не започне да се лющи боята в следствие удари от камъчета и други подобни. :erm:
Ако че така като казваш, започвам да се замислям, дали това не е по- добрия вариант, след като се избягва термична обработка.
П.П. Поразрових се малко и се оказа, че рамката е направена от някаква алуминиева сплав- Aluxx SL, но само толкоз. Никъде не намирам повече информация за тоя материял. От сайта на Giant разбирам само, че е някаква тяхна си специална рецепта и че била 30% по- корава от 6061 :dontknow:

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Мнениеот 1volution » Нед Мар 13, 2011 1:17 am

Аз намерих това:

Giant AluxX frames all receive heat treatment, which uses a special combination of temperature and liquid curing. The frames are put into an oven and heated to a temperature of 535°C (1100°F). After removal from the oven they are quench-cooled in a liquid solution bath. This method ensures that the aluminum cools at a uniform rate, thus reducing potential flaws. After cooling, frames are realigned to exacting tolerances. The frames are then heated again to a temperature of 180°C (390°F) to complete the heat treatment process.

Температурата на закаляване е 535°C, а температурата при праховото боядисване е 250-300...тоест половината - не мисля, че е добра идея като цяло.
Реално погледнато едно качествено пръскане( грунд > боя > лак ) е достатъчно устойчиво.
Аватар
1volution

Мнениеот Alex Madman » Нед Мар 13, 2011 12:17 pm

Ясно, благодаря, колеги :beer:
Решено е- ще се ходи на автобояджия :agree:

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Следваща

Назад към Веломеханик