Катастрофата в Чернобил

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Re: Катастрофата в Чернобил

Мнениеот PtD » Чет Мар 17, 2011 7:27 am

Кефи ме когато хората се изказват като последна инстанция :smokin:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот Antares » Чет Мар 17, 2011 8:25 am

Downhill_01 написа:
Пърл Харбър преди близо 70 години от японците и сега всичко това им се връща.

Ами хирошима
Пича е гледал само филма "Пърл Харбър" с всичките му драми, мелодрами, сълзи и сополи. Зак'во да се занимава да се интересува от последствията от удар с ядрено оръжие...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот veskoz » Чет Мар 17, 2011 9:14 am

Няма ли кой да изтрие тая боза?! :(!:
Загинали са хора! Имайте уважение! :(!:
Чешане на малоумни кратуни пълни със лайна.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот рс » Чет Мар 17, 2011 9:25 am

Много жалко, но вече ще си говорим за двете най-големи ядрени катастрофи в централа в света вместо само за най-голямата в Чернобил. Чернобил като гледам служебно ще трябва да се сложи на трето място.
Конструктивни и експлоатационни особености... май не са присъщи само на руските машини, ама много пепел се хвърли досега.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот lostrider@ » Чет Мар 17, 2011 9:50 am

Fallout написа:Във форума за Чернобил има много писано за аварията, за тази преди нея в Маяк, има и много снимки. Също има и информация за други атомни централи освен тези в Русия. Ако се интересувате си заслужава да погледнете. Ето линк към форума.

Чернобил се намира в Украйна.

Трагедията е ужасна - и тази в Чернобил и тази в Япония. Трагедии се случват постоянно и те не са свързани само с природни стихии. Иначе, за Пърл Харбър.. Мнението на @Suspect е Трагично, също като големите стихиини трагедии. То по тая логика, в САЩ трябва да е измряло поне половината население.. Защо ли? Ами: Ирак, Афганистан, Виетнам..да изброявам ли още? :crazy:
Аватар
lostrider@

Мнениеот Fallout » Чет Мар 17, 2011 2:34 pm

Чернобил се намира в Украйна.

Да знам, просто грешка от бързане.
" Когато изтеглиш предпазителя на гранатата, тя престава да бъдя твой приятел"
Аватар
Fallout

Рейтинг: 1220

Мнениеот Alpina » Чет Мар 17, 2011 4:45 pm

veskoz написа:Загинали са хора! Имайте уважение! :(!:

Зае*и ги хората, безсмислено са загинали са още животни - лишени от каквато и да е възможност да се спасят... :(
И без това популацията на хората се контролира само от други хора или такива природни катаклизми... Какво оставаше да не се случва и това.... отдавна щяхме да си ядем лайната "оти друго нЕма".

Такива събития са интересни от стотици гледни точки, защо винаги масово се ограничаваме от една - човешката трагедия.

За мен лично ми е страшно интересно да наблюдавам как една от най-откачените нации се справя по повече от брилянтен начин в тази ситуация.
Ако това се беше случило другаде щеше да е коренно различно. Да не казвам, че докато японците часове след оттеглянето на водата вече действаха, на други места по света вече години след такова бедствие реват за помощи...

Не знам дали на някой му правеше впечатление как "стойността на човешкия живот" се изменя в течение на времето на такова събитие... В първия час след земетръса по всички новини имаже числото 16 за загинали - по време на втория стана 19, няколко по-късно 36 а няколко дена по-късно се закръгля на 1000....
Демек в началото всеки е от значение, в момента +/-1000...

Щом толкова ви пука за хората - прочетете в едната Сиера Леоне колко умират ежеседмично.... И това не е от вчера, ами е днес ще е и утре...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Antares » Чет Мар 17, 2011 6:08 pm

Веско, щом не ти харесва тази тема - никой не те принуждава да я четеш, камо ли да даваш оценки и да класифицираш участниците. Аз например не чета темата за пияниците.

Японците много, ама много ми се дигнаха в очите. Въпреки трагедията - не съм забелязал да са ревнали пред цял свят за помощ. Със завидна методичност започнаха да противодействат. Предприетите действия с атомната криза също заслужават адмирации. Сигурен съм, че ще са си стъпили на краката и ще са се отърсили от този удар, доста преди ние да сме спрели да ревем и да се оправдаваме със световната криза.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот did » Чет Мар 17, 2011 6:39 pm

http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/03/17/ ... _iaponiia/

Японците не ги мислете. Те ще са са се справили с тази трагедия, много преди ние да спрем да мрънкаме за кризата и световното положение.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот hitar_potter » Чет Мар 17, 2011 7:02 pm

Alpina написа:Не знам дали на някой му правеше впечатление как "стойността на човешкия живот" се изменя в течение на времето на такова събитие... В първия час след земетръса по всички новини имаже числото 16 за загинали - по време на втория стана 19, няколко по-късно 36 а няколко дена по-късно се закръгля на 1000....
Демек в началото всеки е от значение, в момента +/-1000...

Има една приказка... Смъртта на един е трагедия, смъртта на хиляди е статистика. Жалко, но в тая приказка има много вярно.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Daniel Panev » Чет Мар 17, 2011 10:35 pm

Harka написа:Е той кашкавалът не стана ли 15лв. килото?

С нетърпение ще очаквам твоя разказ от първа ръка по тази толкова увлекателна тема...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Harka » Чет Мар 17, 2011 10:45 pm

Както и в първия пост за Борис, така и тук не разбрах каква е връзката... :dontknow:
Аватар
Harka

Мнениеот рс » Пет Мар 18, 2011 12:14 am

Всъщност сега започват да излизат доста сведения, че още когато са строени, е имало много забележки към системите им за сигурност и то на конструктивно ниво... Но когато става дума за пари...?

На бас, че не може да се познае за коя централа става дума. "Лошата" руска в Украйна или хубавата в Япония, заради която ще ядем вносна риба само с дозиметричен контрол преди консумация.
Отговорът все пак - и за двете. Видях го написано по повод сегашната катастрофа (нали вече не е авария?).
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот bluskanie » Пет Мар 18, 2011 4:24 am

Лоша работа с тая Япония. А още по-лошо е, че не може да се вярва на казаното по медиите. Общо взето седим и чакаме... а вятъра духа право към мен...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот skiman » Пет Мар 18, 2011 10:04 am

Изображение
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот Alpina » Пет Мар 18, 2011 12:26 pm

Само аз ли силно се съмнявам в горния линк?
Особено в thumbnail формат.... особено при наличие на такива путнатини, особено при липса на общо в ландшафта....

bdz43r :agree:
Сега се загледах в табелката и далекопровода :beer:
Последна промяна Alpina на Пет Мар 18, 2011 12:38 pm, променена общо 2 пъти
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bdz43r » Пет Мар 18, 2011 12:30 pm

Същото място е, но на втората снимка е снимано от по-далече и на практика изобщо не се вижда развитието на пукнатините от първата снимка.
Аватар
bdz43r

Мнениеот veskoz » Пет Мар 18, 2011 5:07 pm

Antares написа:Веско, щом не ти харесва тази тема - никой не те принуждава да я четеш, камо ли да даваш оценки и да класифицираш участниците. Аз например не чета темата за пияниците.

1. Не ми харесва 'щото е написана от празен череп (заглавието ми го говори)!
2. Оценките и класификацията са право на личния избор (както знаеш не храня без причина (по мои критерии) когото и да било). Не те кефи даден личен избор - оценяваш негативно. Имаш права - ползваш ги.
3. Пияниците са смешни. Т'ва не е!

Така ли е?!
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Downhill_01 » Нед Мар 20, 2011 2:37 pm

Тази трагедия и сега взима вертви...А животните, ами минават на инстинкти започват сами да се оправят и сега само те живеят в тази зона.Някой хора искат да я направвят природен резерват ,защото само страха за животи ни може да ни накара да оставим едно кътче на земята почти незасегнато от хората.Тя се възползва от тази трагедия и завзе зоната ,всички постройки на хората ще изчезнат след време и там ще си остане само дивата природа.
Колега, ся ти пожелавам много здраве.
Поздрави жената и децата, бате,
и стига си писал по тея форуми бе глупак.
Аватар
Downhill_01

Рейтинг: 1159

Мнениеот azze » Нед Мар 20, 2011 2:52 pm

Downhill_01 написа:всички постройки на хората ще изчезнат след време и там ще си остане само дивата природа.

И един мармот увива шоколада в станиол.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот Antares » Нед Мар 20, 2011 8:06 pm

Downhill_01 написа:Тази трагедия и сега взима вертви...А животните, ами минават на инстинкти започват сами да се оправят и сега само те живеят в тази зона.Някой хора искат да я направвят природен резерват ,защото само страха за животи ни може да ни накара да оставим едно кътче на земята почти незасегнато от хората.Тя се възползва от тази трагедия и завзе зоната ,всички постройки на хората ще изчезнат след време и там ще си остане само дивата природа.
Радиацията не е бил постоянен или често присъстващ фактор в дивата природа. По тази причина еволюционно животните нямат никакви защити от нея и не знам да имат сетивната възможност да я установят като вредител, дразнител и въобще фактор. Не бих нарекъл онова там 'дива природа'...

Веско да, така е. Според теб. Но не и според други. Нека не изхождаме от частното към общото. Както аз не намирам алкохолизирането за нещо забавно, също така не намирам за светотатство да обсъждам човешки трагедии. Разликата между мен и теб е, че не се мъча да ти налагам своите виждания, като универсална истина.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот bluskanie » Нед Мар 20, 2011 9:30 pm

Тъкмо обратното. Дазано е, че някои животни не издържат на място с радиация, даже бягат от там. Такива са градските гълъби и други птици. Точно хората нямат сетива, да усещат радиация. Тя няма цвят и мирис и не ти става лошо от нея. Освен това, след всичко изчетено на тази тематика, не намерих да се споменава някъде за резистентност към радияцията.
Друг е въпроса, че не е много ясно дли малко количество радиация, може да доведе до фатални последици. Чернобила е бакл до 99- та година мисл цели 14г след трагичната авария. Да не говорим, че сега тм се завъжда живот.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Downhill_01 » Пон Мар 21, 2011 10:30 am

Еми не знам ,това което гледах и четох разбрах че животните си живеят там имат си поколения ,но живеят по-кратко.Радиация има и тя е смъртоносна за нас хората.Експертите са си мислели че това място ще се превърне в ядрена пустиня ,но там има природа.Наскоро гледах филм за стара жена която живее там.Завърнала се е 10 месеца след трагедията и си живее.Има си кокошки ,гледа си зеленчуци и с това се храни.Думите и бяха ''И без това ще умра но препочитам да умра тук ,във родното си място".А Чернобил не работи от 2000 г - 15.12.2000 г. 13ч 17мин Окончателно спиране на 3-ти енергоблок, с което активният живот на Чернобилската АЕЦ приключва.
Колега, ся ти пожелавам много здраве.
Поздрави жената и децата, бате,
и стига си писал по тея форуми бе глупак.
Аватар
Downhill_01

Рейтинг: 1159

Мнениеот PtD » Пон Мар 21, 2011 1:51 pm

bluskanie написа:Тя няма цвят и мирис и не ти става лошо от нея.

Teзи трите съвсем не са вярни.

Има цвят (при определени условия) - син.
Има мирис (при определени условия) - на озон.
И ти става даже много лошо от нея (при определени условия), много бързо.

И със сигурност доста от животните я усещат и се разкарват. Защото животните като усетят нещо несвойствено, стават нервни и гледат да го избягнат. А не като хората баш там да си наврат носа!

@Downhill_01
Смъртоносна, my ass. Хората си работиха години в съседната сграда на 4-ти реактор. Не съм чул да мрат като мухи.
Аватар
PtD

Мнениеот PtD » Пон Мар 21, 2011 1:54 pm

Downhill_01 написа:Радиация има и тя е смъртоносна за нас хората....... Наскоро гледах филм за стара жена която живее там.Завърнала се е 10 месеца след трагедията и си живее

Tи въобще мислиш ли като пишеш? :lol2:
Аватар
PtD

Мнениеот buzzjn » Пон Мар 21, 2011 5:34 pm

@PtD
Това за синия цвят никак не го проумявам. За миризмата се опитвам да си го обясня, но все не успявам. Озона е отровен, не е радиационен. Нито пък се сещам за изотоп на кислорода. Единствен радиоционен газ, за който се сещам е радон, но той като благороден такъв няма мирис. Интересно ми стана, моля били обяснил. И извинил моето невежествето. :dontknow:
От чисто любопитство питам, а и да науча нещо.
buzzjn

Рейтинг: 1190

Мнениеот PtD » Пон Мар 21, 2011 6:03 pm

1. Ефект на Черенков.
2. Йонизиращо лъчение... като се йонизира кислородът във въздуха какво се получава?
3. Radation sickness, провери в wikipedia.
Аватар
PtD

Мнениеот buzzjn » Пон Мар 21, 2011 6:20 pm

PtD написа:1. Ефект на Черенков.
2. Йонизиращо лъчение... като се йонизира кислородът във въздуха какво се получава?
3. Radation sickness, провери в wikipedia.

Благодаря!
Срам ме е, че не се сетих за ефекта на Черенков, а съм го учил. Все пак преди 3 годинки. И сега се сещам, че докато бяхме на практикум по дозимерия и лъчезащита, все имах усещането че дишам прах и между зъбите ми скърца пясък. Добре, че навреме се отказах от тея дивотии. И все пак говориш за много големи енергии. Не е най-практичния начин за детектиране на радиация. :roll2:
buzzjn

Рейтинг: 1190

Мнениеот did » Пон Мар 21, 2011 6:28 pm

buzzjn написа:И сега се сещам, че докато бяхме на практикум по дозимерия и лъчезащита, все имах усещането че дишам прах и между зъбите ми скърца пясък...Не е най-практичния начин за детектиране на радиация. :roll2:

Така си е. Една радиация почне ли да ти скърца като пясък между зъбите и да се вижда, значи или е твърде много, или е просто пясък :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bluskanie » Пон Мар 21, 2011 9:33 pm

PtD, Така, така. При определени условия може. Но ставаше дума за радиационните частици във въздуха. Не са сини на цвят! За мирис - ами вероятно си прав, но пак става дума за висока консистенция, която, както каза did, ако я усетиш - too late. За вредата - пак е въпрос на количеството, което е облъжило индивида. Ето тук е моя въпрос: Колко е количеството радиация, която може човек да поеме, без особени последствия? Според мен няма точен отговор и това, дето го казват по новините "По-ниско от нормата" според мен са празни приказки. След Чернобил официално има около 300 пострадали от самата радиация, от които са загинали около 10% от остра лъчева болест, а останалите са били увредени, по някакъв начин. Сега някой може да изреве, че 20г. по-късно са измирали от рак и сърдечни заболявания или друго, но дали има меродавна статистика... съмнявам се много.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

ПредишнаСледваща

Назад към Бла - Бла