Избор на предна светлина за 100тина лв.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на предна светлина за 100тина лв.

Мнениеот madsnake » Сря Мар 16, 2011 1:59 pm

Здравейте,
изчетох малко материали напоследък за тези светлини включително и тук във форума. Огледах light shootout-a на mtbr, но там най-евтината светлина беше 140$. Разгледах продуктите на сигма (главно Karma и Powerled Black), но нещо не можах да харесам тази насоченост на светлината в точка. Огледах и един модел на Spanninga а именно HL 2000. Цената му в момента е доста приемлива (под 100 лв. без зарядно и батерии). Видях, че един колега тук във форума е писал няколко добри думи за фарчето, но исках да питам дали повече хора нямат наблюдение върху модела. Аз в момента карам с предишния модел HL 1000, който си е safety light и общо взето служи за да ме виждат, а не аз да виждам. Желанието ми е да се докара някаква прилична светлина за нощно каране в планината, за града се справям и с наличните ми светлини. Предпочитам фарчето да се захранва от АА батерии, защото имам доста.
Аватар
madsnake

Рейтинг: 2000

Re: Избор на предна светлина за 100тина лв.

Мнениеот mover » Сря Мар 16, 2011 4:28 pm

Има такава тема:
viewtopic.php?f=3&t=77698

Този модел е под 110 лева, доставката е безплатна:
http://www.dealextreme.com/p/ha-iii-ssc ... -set-25149
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот madsnake » Сря Мар 16, 2011 5:42 pm

Да, четох и тази тема, но предложеното там не се храни с АА батерии, което означава, че съм зависим от разни литиеви батерии. Това е малко неприятно, ако се окаже, че трябва да се кара по-дълго време на фар.
Аватар
madsnake

Мнениеот mover » Сря Мар 16, 2011 6:17 pm

madsnake написа:Да, четох ... предложеното там не се храни с АА батерии, което означава, че съм зависим от разни литиеви батерии. Това е малко неприятно, ако се окаже, че трябва да се кара по-дълго време на фар.

А прочети ли това:
Runtime: Hi:3 hours; Low: 4.5 hours (manufactuer rated)

Мислиш ли, че лампата ще ти трябва повече от 4,5 часа на едно каране?
Миналата година редовно карахме през седмицата и практиката показа, че дори и с връщане по улиците до вкъщи светя 1-1,5 часа на 1 каране и с едно зареждане карах поне 3-4 пъти. Батериите са в цената на комплекта, издържат няколко години (не знам колко, защото при мен са с първия к-т) и се продават пак там без да са ужасно скъпи. Ако мислиш че ще правииш "епични" карания, вземи си колкото са ти необходими http://www.dealextreme.com/p/4400mah-ex ... 8650-32756

Ползвам и друго фарче с 4хААА батарии, несравнимо по-слабо (само при катерене или в града), но на всеки 5-6 часа се налага да ги подменям, което е в пъти по-неикономично.

Ще ми е интересно, ако има някакво друго подходящо предложение, макар, че досега не съм срещал.
Все пак, прочети внимателно предишната тема, почти всичко е казано, но ако искаш да питаш нещо по този модел, моля...
Аватар
mover

Мнениеот taurus13 » Сря Мар 16, 2011 6:28 pm

Е, в това отнощение Сигма PowerLed Black е добро решение с възможността за добавяне на контейнера за батерии - ако желаеш, можеш да си купиш само фара без литиево йонния акумулатор за 129лв.
Иначе светлината никак не е толкова насочена - на практика е точно премерена насочеността и за байк - не ти трябва да светиш в околните храсталаци, а напред имаш около 25 метра добро осветление.(можеш да осветиш до 70м)
Аз карам нощем само с този фар, но монтиран на каската и без никакви проблеми си вдигам по 40 км/ч на бързи пътеки. Карал съм и по трудни, стръмни каменисти терени нощем - пак никакъв проблем.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот mover » Сря Мар 16, 2011 6:52 pm

Колеги, нека когато става дума за техника, където е приложимо, да сравняваме нещата предимно с мерни единици и числа.
С уважение към марката Sigma, но този модел "дава" 90 лумена, а азиатчето - 900 лумена (дори и да надписват, пак е много пъти повече).
Едва ли е съвсем коректно, но това е като да сравняваш свещ и ел. крушка.
Аватар
mover

Мнениеот joropc » Сря Мар 16, 2011 6:53 pm

taurus13 написа:Е, в това отнощение Сигма PowerLed Black е добро решение .....

:agree:
Само да не беше пустият му държач(стойка) за кормилото.Чупи се все едно е за фар, който струва 5 лева.После цената от 35 лева, която платих за нова такава, хич не ми хареса.Иначе фарът си е топ, спор няма.

@mover
Няма как азиатчето да е 900 лумена.Колата ми е с биксенон и съм сигурен, че е с по-малко.Пък и сравнено.. да свети 10 пъти повече от Sigma-та....Просто на пишещият описанието на фара му е трепнала ръката.
Това разбира се го коментирам, без да съм запознат със въпросните светлини.Всичко е възможно. :peace:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот taurus13 » Сря Мар 16, 2011 7:36 pm

Стига бе 900 лумена - то това е равно на цяла лампа от типа енергоспестяваща с мощност 16 вата... :rofl: - светодиодите имат светлинен добив около 50-60 лумена на ват. Има грешка в описанието на този осветител - сигурно си е 90 лумена.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот mover » Сря Мар 16, 2011 7:37 pm

joropc написа:1. Няма как азиатчето да е 900 лумена.Колата ми е с биксенон и съм сигурен, че е с по-малко.
2. Пък и сравнено.. да свети 10 пъти повече от Sigma-та....Просто на пишещият описанието на фара му е трепнала ръката.
3. Това разбира се го коментирам, без да съм запознат със въпросните светлини.Всичко е възможно. :peace:

Жоро, предлагам да прегледаш линковете, които съм дал - "старата" тема и описанието на азиатчето и тогава да "спорим".
1. В "старата" тема съм писал от собствено сравнение, че азиатчето свети по-силно от един фар на къси на Пежо 407 и по-слабо от същия фар на дълги
2. Не само този модел е 900 лумена, най-мощният - с 3 диода "Мики Маус" е 1400 лумена - за него можеш да пишеш на прителя ми al
3. Получава се малко по шопски "те такова нещо нема, епа нема"

Ако някой се интересува, в "старата" тема са коментирани и недостатъците на модела и подобните на него.

П.С. Само не си мислете, че съм зарибен от хонгконгския продукт, той даже не е мой, а на приятеля tkyosev, който ми го остави докато е в чужбина. Затова си мисля, че съм по-обективен от всеки друг, защото не съм давал пари, които да се опитвам да нарека успешна инвестиция
Аватар
mover

Мнениеот taurus13 » Сря Мар 16, 2011 8:04 pm

Сега като гледам по внимателно виждам, че този фар дърпа по 2,4А ток от 4 броя акумулатори всеки с капациет от 2000до2400mAh. Елементите са свързани два по два последователно и след това в паралел. Обшия капацитет на пакета при напрежение около 7,5 V е макс. 4,8 Ah. - повече от два часа при тоя ток няма да свети. Може би токът е малко по-малък. Във фара обаче се вижда, че е ползван елемент от 4 обединени мощни диода - може би по 5 W с по нисък светлинен добив или 3W с по-висок такъв. При това положение, няма проблем да се извадят над 800 Lm от този фар.
Така че, това е един много мощен фар - в пъти по-мощен от сигмата - тя е само с един диод. :agree:
(Добива от светодиоди от тоя тип е около 40-100lm/w - според диода)
Не искам да си мисля, как се охлажда това чудо...

П.С. При Сигмата е отбелязан не светлинния поток в лумени, а осветеността в луксове. Това е адски относително и малко некоректно, защото лукс се характеризира като лумен на метър квадратен. 1lx=1Lm/1m2

П.С.2 Страница 100 на каталога - който иска може да си спретне мощен фар и сам....
Последна промяна taurus13 на Сря Мар 16, 2011 8:40 pm, променена общо 4 пъти
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот eMcKu » Сря Мар 16, 2011 8:07 pm

www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот mover » Сря Мар 16, 2011 8:58 pm

mover написа:С уважение към марката Sigma, но този модел "дава" 90 лумена, а азиатчето - 900 лумена

Сгрешил съм мерната единица за Sigma, сори - правилното е 90 лукса:
http://far-za-velosiped.pazaruvaj.com/s ... p45874995/
...taurus13 го е обяснил подробно,
taurus13 написа:...При Сигмата е отбелязан не светлинния поток в лумени, а осветеността в луксове. Това е адски относително и малко некоректно, защото лукс се характеризира като лумен на метър квадратен. 1lx=1Lm/1m2

----------------------------------------------------
@taurus13, не разбирам кой фар с 4 диода имаш в предвид:
taurus13 написа:Сега като гледам по внимателно виждам, че този фар дърпа по 2,4А ток от 4 броя акумулатори всеки с капациет от 2000до2400mAh. .... Във фара обаче се вижда, че е ползван елемент от 4 обединени мощни диода - може би по 5 W с по нисък светлинен добив или 3W с по-висок такъв. При това положение, няма проблем да се извадят над 800 Lm от този фар.
Така че, това е един много мощен фар - в пъти по-мощен от сигмата - тя е само с един диод.

-----------------------------------------------------
taurus13 написа:...Не искам да си мисля, как се охлажда това чудо...

Този, който ползвам аз е с един диод (Total emitters: 1): http://www.dealextreme.com/p/mj-808-ha- ... -set-44459
не трябва да стои на място при пълна мощност, само при движение, за да има обдухване. Но на икономичен режим няма проблем с охлаждането, а и при него е достатъчно мощен, за (почти) всяко спускане.
Аватар
mover

Мнениеот taurus13 » Сря Мар 16, 2011 9:40 pm

Елемента е един, но той е изграден от няколко отделни диода - така постигат големите мощности от по 10-15 вата. - затова му викат и излъчвател(или лампа), а не диод.
Изображение
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот subritual » Сря Мар 16, 2011 9:52 pm

Тези емитери се нуждаят от малко по-сложно захранване.Пускането им на непрекъснат прав ток просто ги кара да греят и да се изхабяват бързо.
Но все пак фар за 30 долара,който като пуснеш за първи път да те накара да се напикаеш се постига точно така.
Аватар
subritual

Мнениеот madsnake » Сря Мар 16, 2011 11:06 pm

Като за начало - неща без гаранция над 10 лв. аз не купувам, за вас не знам. Батерията си остава пречка за мен, дори наистина да свети като на автомобил. Та аз и калници нямам защото ме дразнят, въпреки че са удобни. Просто това са ми изискванията, даже съм писал в първия пост за батериите :) Гледам, че някои колеги се изказват ласкаво за Sigma Powerled. Аз и гледах само снимки, но светлината ми се видя крайно насочена. При положение, че казвате че не е такава ще взема да мина през някой магазин по-късничко вечер за да видя лъча на живо. Другото, което забелязвам, че тази Spanninga (Hella) HL 2000 даже никой не я спомена, май не струва :)
Аватар
madsnake

Мнениеот mover » Чет Мар 17, 2011 12:40 am

@taurus13, от теб научих интересни неща. Благодаря!

@subritual, убий ме, ама нищо не разбрах: Ако само аз съм толкова тъп, пиши ми на л.с., та да схвана, особено за "непрекъснатия прав ток" и за "напикаване за първи път с фар от 30 (?) долара"

@madsnake, В тази тема you are the boss, но щеше да ни улесниш, ако беше написал още в заглавието: "Кой от следните 3 фара да избера...", че ме подведе с това "Избор на предна светлина за 100тина лв.". Ти имаш конкретни продукти, които те интересуват, а аз си помислих, че търсиш по-широка информация. Дано намериш твоя отговор.
БТВ, за какви цели ти е фара: за катерене, разходки, за спускане или комбинирано - ако го кажеш, сигурно ще е в помощ на тези, кито ще ти отговорят.
А пък ако купиш нещо и имаш път през Пловдив, обади се да си премерим....мечовете.

От мен: Лека нощ! :sleeping:
Аватар
mover

Мнениеот madsnake » Чет Мар 17, 2011 7:28 am

Не съм конкретизирал три модела, даже продуктите на Сигма ги бях изключил. Просто колегите написаха добри неща за тях и затова пак се замислих. Имах предпочитание за батериите само. Аз карам само ХС, така че ми трябва за спокойно каране в планината през нощта. Реално не се бях замислял за покупка от DX-a заради гаранцията, защото не мога да прежаля 100тина лв. за единия тест. Именно затова съм пуснал и темата :) Като взема и намина, обещавам да си ги премерим :)

Поздрави.
Аватар
madsnake

Мнениеот taurus13 » Чет Мар 17, 2011 8:05 am

Някои от колегите си накупиха и едни компактни фарчета, които светят добре, но са с една голяма Li-ion батерия(пакет) - мисля, че ги купуваха за около 50 и кусур лева от Дани, но не съм съвсем сигурен. ( kvelikov и ivan_radev1 - имат такива)
Иначе за Sigma PowerLed Black, в другата тема споделих, но да го кажа и тук - моят фар имаше няколко дребни проблема. Основния проблем се явява една слаба пружинка на пакета за батерии, която не може да избута хубаво батерията и понякога при тръсване, тя губи контакт и фарът гасне. Тъй като останалите 3 са силни и дебели, предполагам, че просто са им свършили пружинките и са сложили това недоразумение, което е малко непрофесионално от тяхна страна.
Та ако купуваш такъв фар, огледай дали всички пружинки на контейнера са еднакви, да не стане като при мен - довечера ще му направя една снимка.
Другия недостатък на фара е стойката - малко е ефирна за този фар. Освен това, в БГ не предлагат стойка за каската, където е много по-удачно да се носи и се налага да си приспособиш нещо, както направих аз.
Иначе третото ми оплакване беше, че лесно се завърта фара, но тук грешката си беше моя - това се регулира, чрез натягане на винтчето на стойката - сега не ми се върти сам.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот lusi5001 » Чет Мар 17, 2011 2:45 pm

http://screambikes.eu/svetlini/far-sigm ... karma.html Този е много добър и на добра цена (поне според мен)
Може да се монтира на каска , на кормило , водоустойчив е , с голям ъгъл на светлината ... Според мен за цената си е много добър :)
Много искам нова рамка ! ...
Аватар
lusi5001

Рейтинг: 872

Мнениеот subritual » Чет Мар 17, 2011 3:06 pm

mover написа:@subritual, убий ме, ама нищо не разбрах: Ако само аз съм толкова тъп, пиши ми на л.с., та да схвана, особено за "непрекъснатия прав ток" и за "напикаване за първи път с фар от 30 (?) долара"

За да работи един светодиод добре и да му се одължи живота е необходимо захранване,което много добре да регулира тока,но и по-важното да има генератор на правоъгълни импусли,който да му осигури почивка.
Характеристиките на живот,дадени от производителя,например за повечето продукти от дийл екстрийм са в най-идеалните условия.
Тъй,че диода като е нов свети силно,но дори при няколко прегрявания отлсабва.А емитера няма ефективно охлаждане,дори да му сложиш едно кило алуминий отзад,затова трябва по-интелигентно захранване. :beer:
Аватар
subritual

Мнениеот evilzet » Чет Мар 17, 2011 3:58 pm

С други думи, повечето светодиодни светулки реализират икономия като не светят постоянно, а както казаха, захранването им е с правоъгълни импулси. Това спомага и за охлажданерто. Един вид мигат, но бързо и с такъв коефициент на запълване, че не се забелязва. А некачествените си светят постоянно и бързо хабят батериите.
evilzet

Мнениеот taurus13 » Чет Мар 17, 2011 5:01 pm

Бе то най-добре да направят и една обратна връзка - термодатчик следи темп. на лампата и системата регулира тока според нуждите, така че да не се стига до прегряване.
Следващия фар мисля да си го направя аз.... :D , като използвам корпуса на PowerLed-a...
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот subritual » Чет Мар 17, 2011 7:14 pm

Най-добре е да намерим начин да си поръчаме оптика, която да разпръсква по подходящ начин светлината,не кръгово ами под формата на линия,абе както при автомобилите.
Аватар
subritual

Мнениеот moz » Пет Мар 18, 2011 9:08 am

Ако искате наистина да карате нощем по черно забравете всякякви фарчета с батерии в корпуса.
moz

Мнениеот taurus13 » Пет Мар 18, 2011 11:16 am

Те батериите в корпуса са за многодневни карания, където нямаш зарядни станции. Иначе за еднократните и аз съм фен на Li-ion ните батерии. Те обаче имат един недостатък - ако навън е студено и акумулатора ти е на каската(както е при мен), доста по-бързо му отива заряда. Трябва да си направя един удължителен кабел, за да го прибирам на топло до тялото.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот konopr » Пет Мар 18, 2011 11:37 am

аз още не съм зацепил, защо хората продължават да си монтират фарове по байковете, след като отдавна изобретен е челникът :D
аз примерно си карам с един челник Petzl - 1 ват, свети на 60 м напълно зареден, има и по-икономичен режим на светене, който ползвам най-често, понеже сравнително рядко имам нъжда да включвам на дълги по познатите маршрути, 3 батерии ААА. Много е лек челника, 90 кинта струва :)

http://www.alloutdoor.co.uk/head-torches/petzl-torches/compact-petzl/petzl-tikka-xp-high-output-led-headlamp-graphite-.htm
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот taurus13 » Пет Мар 18, 2011 11:43 am

Все пак вероятно е по-слаб от фар...особено от ония зверове по-горе. Иначе монтирането на фар на кормилото на планинско колело е неудачно, освен ако не караш по много гладки пътеки.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот moz » Пет Мар 18, 2011 11:46 am

Не си зацепил, щото не си карал с истинска светлина, това челниче например е 60 лумена, истинските започват от 600, разстоянието като мерна единица може да предизвика само смях. А за закрепването си е най-добре една на кормилото и една на каската (не на челото).
moz

Мнениеот тучо чучо » Пет Мар 18, 2011 1:03 pm

konopr написа:аз още не съм зацепил, защо хората продължават да си монтират фарове по байковете, след като отдавна изобретен е челникът :D

Вземи предвид карането в мъгла, дъжд или прах, с осветление, намиращо се на височината на очите и ще разбереш защо.
Аватар
тучо чучо

Мнениеот mover » Пет Мар 18, 2011 2:41 pm

Последните трима, които сте писали: taurus13, moz и тучо чучо имате различно мнение къде да се закрепи светлината. Въпреки това според мен не си противоречите, защото всичко зависи от конкретната "пътна" ситуация.

Най-универсално е това, което прави moz: отдалече (от 1-2км) изглежда като мотриса яхнала друга мотриса и така двечките си наваксват разписанието напряко през гората :D

Конкретно при такова разположение, когато аз съм карал с 2 фара съм забелязал следния недостатък: отнася за каране в гора. Поради това, че не си въртя в синхрон врата и кормилото, двете светлини не са успоредни, а се "пресичат". Получава се неприятният ефект, че има двойно повече сенки на дърветата, които се движат по различен начин. Това ме обърква, пътечката ми се "свива", а също и лостчетата на спирачките.

Затова надолу предпочитам да карам с един силен фар на главата (каската).
Аватар
mover

Следваща

Назад към Общ форум