Разглобяване на педали

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Разглобяване на педали

Мнениеот Камен » Нед Мар 27, 2011 9:04 am

Колеги, взе да ми скърца педала и се замислям да го разглобя. Обаче пластмасовата тапа изглежда трябва да я пробия за да се добера до края на оста. Модела е VP-565. Моля посъветвайте.
Камен

Рейтинг: 1200

Re: Разглобяване на педали

Мнениеот spirov92 » Нед Мар 27, 2011 9:14 am

Разглобявал съм подобни педали, пластмасовата капачка я махнах с ножче. Като го разглобиш обаче е доста трудно да го сглобиш, особено ако нямаш правилните инструменти-или ще има малко луфт, или ще се върти трудно. Аз по-скоро бих си купил нови педали. :beer:
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот Stancho » Нед Мар 27, 2011 10:29 am

С педали от 20 лв. дори и механици не биха се заели да ги оправят. Нервите са ужасно много, защото вътре дробинките са много малки и много на брой и много трудно се редят. Простото решение е 20 лв и нови педали, както каза колегата над мен.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Geronimo » Нед Мар 27, 2011 11:12 am

Много бързо се отказвате. За много хора 20лв са си 20лв. Последно преди година или повече ми се наложи да ремонтирам педали VP-559. Общо взето в тези педали има същите части като в главина. Конуси, легла, съчми, шайби, контрагайка и пластмасова тапа против мръсотия. Тапата е лесната част от ремонта, маха се с остър метален предмет (отвертка, нож и т.н.), връща се на мястото си без инструменти.
От частите вътре не си спомням добре, но мисля че най-отгоре беше контрагайката, за нея ми беше проблем да намеря подходящ ключ, тъй като е голям размер, а отвора в педала е малък, след това има шайба със засечка, така че да не може да се върти. При мен шайбата беше "залепнала" от грес. Под нея трябва да е конуса и след като го махнеш се виждат топчетата. Внимавай като разглобяваш, че топчетата са много малки и лесно се губят. След като е свален конуса педала излиза от оста и от другия край мисля че бяха само топчета, а другия конус е отлят върху самата ос. Може да бъркам някои неща, преди доста време беше, след това минах на далеч по-горен клас Tioga и съм забравил за проблемите.
Аватар
Geronimo

Рейтинг: 1683

Мнениеот Камен » Нед Мар 27, 2011 12:31 pm

Много благодаря - педала е разглобен, почистен и сглобен.
За контра-шайбата и за втората гайка използвах пинсета. Капачката се оказа най-трудното нещо :) Всъщност не ми беше ясно дали това не е поредната неразглобяема китайщина и за това питах.
Камен

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик