Колосалната ми тема : Project F4

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Колосалната ми тема : Project F4

Мнениеот Merchant » Чет Юли 07, 2005 3:36 pm

(Още от тук ще кажа , ако някой не е съгласен с идеята и има предвид само да се подиграва с темата , моля да не пълни темата с Off-Topic-и и да не пречи на тези които сериозно се отнасят към нея)
Ще започна така...
Мнозина от нас(дори и аз) притежават рамката Drag F4 и по точно стария модел. Много въпроси относно подобрения и възможностите й вече са задавани и затова искам да отправя молба към всички притежатели на такава рамка да споделят опита си и всякакви подобрения , които са правли по нея. Това е доста дълга тема и си мисля че с оригиналната окомплектовка DRAG Bicycles Ltd. направо обиждат рамката. Нека никой , който я кара в оригиналния вариант да не се обижда от думите ми но това просто е така. Рамката не случайно се казва F4 Freeride . Всички знае какво е фрийрайд и можем да разграничим обикновения от техничния , бързия , а да не говорим от екстремния фрийрайд...

А ето и оригиналната окомплектовка на рамката...
Може да види на този адрес който не вярва :
http://www.velomania-bg.com/prod_drag.html

Става въпрос за части от най нисък клас :

F4 26”
Рамка : Alu 7005
Преден амортисьор : SR Suntour XC 50
Заден амортисьор : Наскоро нашумелите - ? Ltd.
Заден дерайльор : Shimano Acera
Преден дерайльор : Shimano C050
Преден диск : Shimano BR-M475 160(5) mm.
Команди : Shimano Acera EF 35

Даааа... Страхотно колело ... за градско каране например , но фрийрайд ? Това не става и за лек фрийрайд дори. То не става и за Trail (не Trial) дори. Да не говорим за бърз или техничен фрийрайд. С тази тема искам да покажа възможностите на това колело. Искам да ви кажа че с следващите подобрения на рамката. Тя ще става за бърз и техничен фрийрайд без проблем. Няма да се притеснявате че ще се пукне по шевовете когато карате с 70 км/ч (както се беше случило на някой в форума). Извинявам се за колосалната дължина на темата(по-едно време мислех да напиша статия) , но си мисля че си заслужава хората да знаят за тези хитрини . Разбира се не излиза съвсем без пари . Даже хич , но е далеч по евтино отколкото да си купите новия RAM FR с пълна окомплектовка.

И така първото което си миля е че трябва да се подсили рамката на няколко места по точно определен начин. Първовто видях от една рамка за Trial на Magellan Bikes. За момента не можете да г видите но скоро ще имам чертежите на рамката и подробно ще ви опиша за какво става въпрос. Взети са още подилки от Orange Patriot 7+ и от самите вас. В случая говоря за моята рамка.

Сега да кажа две думи за компонентите. (Това е само примерна конфигурация и не означава че нищо друго не става, споделям само моята представа за бъдещото колело) Както е написал Любомир Ботушаров – едно фрийрайд колело трябва да има от 100 до 180 мм. ход. Тъй като рамката няма да понесе над 150 мм. ход без подсилване подробно ще опиша как да си я направите така че да издържа всякакви вилки(изключение правят най-чудовищните вилки с над 180 мм. до 300мм. ход- за тези са нужни по-специални рамки). Още не съм решил коя вилка е най- подходяща за рамката , но трябва да е нещо от рода на 160 – 175 мм. ход. Тук се изкажете вие. Предложете вилка.
За кормило аз използвам FSA FR 270 и съм адски доволен. Команди Deore XT , но в никакъв случай Dual Control. Изцяло палцови упралвние на скоростите. Лостчетата за спирачките зависят от спирачките които сте си подбрали....
Гриповете са ми Scott тук избора е огромен , всички добри грипове са походящи. Лапа Race Face Prodigy 80 mm. Forged или подобна по размер и качество. Да кажем FSA FR 270… Чашки Race Face DH или FR. Спейсъри Pazzaz , FSA , Ritchey или други. Гуми Michelin XTREM 2.5 или Maxxis High Roller 2.5 Slow Reezay’
Колелата са такива. Главини HONE 36H за диск наплетени на капли SunRIMS Double Wide със спици DT Swiss. Спирачки – механични или хидравлични HONE 203 мм. отпред и 160 мм. отзад . Курбели HONE 44/32/25 или други HONE. Средна касета Race Face Evolve FR шлиц . Задни зъбчатки Shimano Deore 11/32 9-ка , верига Dura-Ace 9-ка Башгард Blackspire или Race Face за 44 зъба. Преден дерайльор HONE за ос. Заден обтегач Shimano XTR(гордея се че имам един такъв) Всички жила , кожуси , брони и накрайници – Jagwire
Колче Race Face Carbon 30.4 , Седалка Selle Royal Look HG 2007 или друга с гел на Selle Royal . Автоматите нека бъдат Pazzaz и т.н. и т.н. и т.н. и т.н. и т.н.

Но не компонентите са тези които предизвикаха написването на тази тема. Става въпрос за подобренията на рамката. Смяна на кобилици и задница 200 мм. шок. За всичко това ще стане въпрос малко по късно когато имм чертежите.
Понеже не съм гений или някакъв изключителен разбирач от колела единственото което искам е да споделите неща като кои фрезисти имат опит с F4 , какъв е точния адрес на Калин в Бояна(тоя дето прави задници от дуралуминий със кобилици от самолетни перки и т.н. просто споделете опита си, за да помогнет какт на мен така и на другите. ИСКРЕНО СЕ ИЗВИНЯВАМ ЗА КОЛОСАЛНИЯ РАЗМЕР НА ТЕМАТА, НО НЯМАШЕ КАК ИНАЧЕ. НЯМА ДА СЕ ПОВТОРИ.

Айде лека и безаварийна...
Merchant

Рейтинг: 1200

Мнениеот 4getcredo » Чет Юли 07, 2005 3:53 pm

[quote]Курбели HONE 44/32/25 или други HONE :dark: Средна касета Race Face Evolve FR шлиц[/quote]

:banghead:
Я си помисли пак!!! Може да го направим и като игра - кое е излишно? Има и други...

:headpho: :D

Edit: Не се заяждам, съвсем доборнамерено е. Опитай се да понаучиш повече за компонентите, освен имената, които си изброил, и тогава събирай!
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Рейтинг: 2000

Мнениеот Waldemar » Чет Юли 07, 2005 4:02 pm

Виж, не искам да се заяждам , но ако сложиш тези компоненти дето си изредил на тази рамка, ще е малко като " на свинче звънче", щом ще даваш толкова пари, що искаш да спестяваш от рамка и да правиш глупости, всяка заварка/корекция на рамката няма да я подобри а ще я развали със сигурност, просто защото за да е успешен един такъв тунинг се искат технологични възможности които малко хора в БГ могат да ти осигурят ( може да твърдят че могат ма само на думи ), а освен това се изискват и доста големи познания/опит за да се получи нещо читаво. По добре като си тръгнал да даваш пари ги дай за нещо истинско и забрави за всички тези работи дето приличат на тунингована лада.
100% Bill Gates Free
Аватар
Waldemar

Рейтинг: 1489

Мнениеот Shady™ » Чет Юли 07, 2005 5:35 pm

Идеqта за подобрениq по рамката са супер, ама ба6 такива ... ;)
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот Merchant » Чет Юли 07, 2005 7:01 pm

Радвам се че поне сте си направили труда да прочетете труда ми.

@Shady
Щом не си съгласен , кажи ти какви подобрения са нужни. А и както казах не е нужно да са такива частите. И последно... Не разбрах каква е грешката ми отбелязана от 4getcredo. Разяснете ми я...
Merchant

Мнениеот TOYAGA » Чет Юли 07, 2005 7:13 pm

[quote="Merchant"]
... Не разбрах каква е грешката ми отбелязана от 4getcredo. Разяснете ми я...
[/quote]

При курбелите Hone е използвана Hollowtech II конструкция, която е АБСОЛЮТНО несъвместима с касетата Race Face Evolve, която е ISIS.

За останалото няма да кажа нищо, щото ако почна...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот bikerider » Чет Юли 07, 2005 7:30 pm

някой вече спомена за свинче-звънче :viking:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот SkottY » Чет Юли 07, 2005 8:11 pm

Еми аз имам точно такава рамка и се опитвам да слагам доста добри части по нея ,също така ше сменям кобилици и тн.Но ваобще не съм си помислял да давам пари за части от толкова висок клас като някои от изброените горе.
Иначе рамката е доста здрава и може да понесе доста екстремно каране ,стига да се лагерова задницата.
Аватар
SkottY

Рейтинг: 1220

Мнениеот par4ok » Чет Юли 07, 2005 11:57 pm

ами защо мислиш че курбелите ще станат на средното което е на ISIS а доколкото знам и помня Shimano нямат курбел на ISIS техните са само квадрат,octalink,octalink2,holowtech и holowtech2(не съм сигурен дали се пише така)а и задния обтегач е за спортно ХС каране и не мисля че би било добре да го сложиш за ФР ако е тъй що не го вземеш направо с монтаж HONE.а и за ФР вилка с 150мм ход е добре(поне са мене като се има в предид че сега карам сънтур ХС60)и подсилките също не е ли по добре ако се слагат само когато е необходимо да не да си е купиш и от магазина веднага да е занесеш да е "шият"ако мога така да се изразя.
par4ok

Мнениеот TOYAGA » Пет Юли 08, 2005 7:41 am

@ par4ok

[quote]... доколкото знам и помня...[/quote]

Очевидно не знаеш/помниш достатъчно, така че се въздържай от мнения/съвети...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот skiman » Пет Юли 08, 2005 8:30 am

[quote="TOYAGA"]

@ par4ok

[quote]... доколкото знам и помня...[/quote]

Очевидно не знаеш/помниш достатъчно, така че се въздържай от мнения/съвети...
[/quote]

Рулираш!:beer::D
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот Merchant » Пет Юли 08, 2005 9:56 am

Да мерси за пояснението. Аз това го знам всъщност , но го забравих докато писах темата. Извинете н недоразумението...
Все пак нека не се концентрираме върху грешките ми а върху това как да се подобри максимално рамката. Целта на тази тема не е да създава спорове между вас(ex. Toyaga/par4ok)
Айде по живо по здраво :beer:
Merchant

Мнениеот did » Пет Юли 08, 2005 10:13 am

значи в природата има общи за всички области принципи. общовалидни, един вид. например начинът да подобриш максимално рамка F4 е същия, като да сготвиш максимално добре боб.

аналогията е абсолютно точна, така че вместо за рамката ще поясня за боба.

най-добре се готви боб сред природата, например в Родопите, където можеш да си купиш от Смилянския боб. прекрасен, шарен... мммм. Палиш огън на някоя полянка на входа на Пампорово, гледаш природата... приготвяш едно менче, тринога, огън, наливаш планинска вода... бобецът се измива добре. слага се в студена вода. завира. хвърляш първата вода. слагаш го във втора. завира. хвърляш водата. слагаш боба в трета, пак студена. завира. хвърляш водата.... а през цялото време на 50 метра от тебе в ресторант "чевермето" въртят едни ****** :liplick:

ако си разумен човек на тоя етап или спираш да мислиш за ******, взимаш си менчето с бобеца и отиваш някъде на по-самотно място да си го ядеш, или хвърляш боба заедно с водата и си поръчваш в ресторанта 1 кило от ******, кана червено вино и прясно изпечена пита и въобще не се сещаш за туй, дето си го правил преди половин час.

анадъмна?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юли 08, 2005 10:20 am

@did:nono:Туй описание е за друга тема:D
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Назад към Архив