Компютър

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: Компютър

Мнениеот ХристоС. » Нед Апр 24, 2011 10:18 pm

Така... като човек, който е част от компютърния бизнес в България от години и управител на компания, която се занимава с внос на компютърна техника, ще напиша няколко реда по въпроса, който се разисква, за да помогна на теб, както и на някои други заблудени хорица да разберат каква е причината за заблуждението ви всъщност за това доколко са „нереални“ цените.

Първо ще засегна една твоя теза, която си цитирал - това с „поръчването директно от производител“ няма как да се случи, защото производителите с крайни клиенти не работят (някои го правят, но е по-скоро изключение и един вид маркетингов похват, а не основна дейност на компанията; цените също са си като при продажба „на дребно“) - по простата причина, че крайният клиент не може да осигури достатъчен оборот, за да е рентабилна занимавката с него на компанията, необходимо е да се държат много повече хора на стаж, което би рефлектирало така или иначе върху цените, отделно процедурите по закупуване / рекламация на стока ще са много повече на брой и много по-усложнени. От друга страна, повечето средно големи компании не предлагат ексклузивитет на партньорите си да дистрибутират само те тяхната марка, така че ако имаш желание да работиш с някой brand и си достатъчно реномирана компания, предвид самата марка, с която би искал да работиш - няма проблеми да започнеш да предлагаш продуктите им, гарантирайки и осигуряването на определен (тримесечен / шестмесечен / годишен) оборот към тази марка. Само ще добавя, че за по-малки по обем доставки кумпаниите обикновено използват услугите на утвърдени компании - DHL, UPS, FedEx - които от своя страна гарантират в достатъчно голяма степен, че няма да има проблеми с транспорта на стоката на компанията и клиентите ще са доволни от сроковете на доставка и състоянието на пратката им... дори теоретично да допуснем, че повечето компании биха започнали да работят с крайни клиенти, стоката на повечето от тях се изпраща от Китай, Тайланд или Малайзия - в този случай минималният ти транспортен разход е вече от порядъка на $90-100 (дори за дреболия)... което в повечето случаи няма как да е рентабилно като покупка за самия клиент.

Какви са причините цените на техниката (и по-специално компютърната) да не са в повечето случаи идентични с тези в USA? Ще опитам да ги систематизирам в няколко точки, като предпочитам да не се започват след това дискусии по въпроса, базирани на теоретични и хипотетични аргументи.

- обем на продажбите (по данни от последните няколко финансови години, средногодишният оборот само на един американски online магазин - Newegg - е значително по-голям от този, генериран от всички държави на Балканския полуостров), от който зависят допълнителните търговски отстъпки
- схема на дистрибуция (в Щатите online търговията е много по-развита, разходите за продажби online на компаниите са много по-малки - за логистика и складова база - при гаранционен проблем потребителите връщат стоката директно на производителя, а не на магазина, от който тя е закупена; в България (а и в Европа, като цяло) повечето директни вносители не работят изобщо с крайни клиенти и продажбите се извършват чрез поддистрибутори, което води до генериране на по-големи разходи покрай придобиването на една стока от желаещият да я закупи потребител. В случай на нужда от обслужване на гаранция, крайният клиент, който си е закупил някакъв продукт го връща на поддистрибутора (често повече от един), той го препраща към директния вносител, за да може след това стоката да извърви обратния път... изключение правят преносимите компютри, защото за всяка марка обикновено отговаря оторизиран сервиз). Цените биха могли да паднат малко в случай, че online търговията се развие малко повече, но това трудно ще стане скоро по ред причини, включително и заради народопсихологията ни - българинът е мнителен и рядко е склонен да купува неща, които не е „пипнал“ предварително.
- маркетинг (поради по-слабите продажби маркетинговите бюджети, които отпускат компаниите-производители на своите партньори са по-малки и се налага партньорите да инвестират често и собствени средства в реклама... или ползват и без това сравнително малките бюджети, за да „субсидират“ цената на определени продукти, което повишава продажбите в краткосрочен план, но не може да осигури ръст в дългосрочен... какъвто и много трудно може да бъде осигурен, така или иначе, защото покупателната способност на българина не му позволява да сменя компютъра си ежегодишно, а ресурсът от потенциални клиенти е силно ограничен - тук на компютъра се гледа като на дълготрайна инвестиция...)
- транспорт (разстоянието от Азия до USA е много по-малко от това до Европа; предвид много по-голямото търсене - огромната част от стоката се превозва с кораби, което е многократно по-евтино от транспортирането със самолет или по суша (по-голямата част от стоката, която пристига в България, се превозва с кораби до Холандия и оттам се организират групажи по суша, с ТИР-ове; за по-дребни „неща“ често се налага и транспортирането им по въздух, което е сериозно перо в цената).
- цена на капитала (почти всички вносители в България оперират с банкови пари - кредитни линии - което им позволява да работят, но и рефлектира на разходите им)
- други (които няма да засягам толкова детайлно)

И, не на последно място - цените в България на компютърната техника, на фона на тези във Великобритания, Швейцария, Италия, че дори и Гърция, е по-ниско - може би са едни от най-изгодните в целия ЕС. Често в Германия някои аналогични модели стоки могат да бъдат закупени по-евтино, но това отново е следствие на огромната разлика в потреблението. Дори да не говорим само за обама на продажбите на годишна база - да вземем за пример средната цена на закупен нов компютър в България, независимо дали настолен или преносим - тя е под 1000 лв. (с монитор, за настолните компютри). В Германия тази цена е близо € 1000...

Вариантът цените да спаднат е основно един - да се купува повече, много повече, отколкото сега. И да се купува редовно. Предвид, че в момента пиша в „байкърски“ форум, а не в „хардуерен“, ще си позволя да отбележа, че надценките на вносители и търговци в компютърния бранш са средно между 2 и 3 пъти по-малки от тези на повечето вносители и търговци на велосипеди (а тези на занимаващите се с търговия с коли и авточасти въобще няма да коментирам - обаче от тях рядко съм чувал някой да се оплаква, колкото и да е странно), така че намирам за крайно пресилено твърдението, че „цените са нереални“ - напротив, съвсем реални са и има редица икономически фактори, които ги правят такива, колкото и да не ни се иска.
The phoenix was reduced to ashes, from which a new, young, strong phoenix arises, reborn anew to live again.
_loading resurrection: complete
_starting rebirth: started
_metamorphosis: beta state
Аватар
ХристоС.

Рейтинг: 1511

Мнениеот zax983 » Нед Апр 24, 2011 10:31 pm

Разбира се че не всички са боклуци, но когато стигнем до там "купих си всичко, за да разбера кое си струва", нещо не ме устройва... Или дори "кое е най-малко зле", вместо "кое е най-добре"...

И тъй като спора е безсмислен, тъй като всички сме съгласни със спада на качеството в глобален мащаб. Пак те приканям, ако имаш мнение за издръжливите лаптопи, да говорим за тях, а не да спорим за глупости, ясни ни на всички. Аз лично търся нещо с което ако се пребия като куче, една кост здрава да не ми остане, но лаптопчето да е цяло.

От друга страна там пък не ми харесва че не мога да си намеря батерия която да ми изкара дори цял ден, а какво остава за една екскурзия с него... А ако трябва да търся контакт през няколко часа, със същия успех мога да си вържа и PC-то на гърба...
Аватар
zax983

Рейтинг: 971

Мнениеот zax983 » Нед Апр 24, 2011 10:54 pm

Христо, точно в момента няма цени с които да съм съгласен :) Това е продиктувано основно от доходите ми в момента... Аз не мога да не се съглася с повечето от фактите които изтъкваш. Но пропусна да ми обясниш как точно покупателната способност на българина ще се увеличи, след като доходите му намаляват, а цените се качват... Освен това доходите намаляват, при условие че работим много повече, а цените се увеличават при условие че качеството намалява, еми не става така... Не ми трябва да разбирам от икономика за да ми е ясно че така просто няма да стане...

Ще си позволя да не се съглася само с две неща:

1. Дългосрочна инвестиция трябва да бъде всяко едно нещо, пък ти ако си баровец сменяй го и всеки месец ако искаш... Аз си имам телефон на 5-10 години може би, батерията му още кара по 1 седмица с 1 зареждане, това е телефонът! Гаджето от друга страна си ги сменя ежегодно, без да има каквато и да било необходимост от това, но както казах, това е въпрос на личен избор. Явно че ти предпочиташ клиенти като нея, но дори и те се оплакват, защото качеството е паднало до там, че и те да го усетят... Дори се стига до там умишлено да търся стари неща, за които знам че дори при една прекомерна амортизация биха били по-качествени от съвременните им заместители, които като се замислиш не се характеризират с нищо друго освен по-високата цена, но не и по-голяма функционалност например. Просто не може да топиш захар и да я продаваш като мед, не става...

2. Не е вярно че имаме най-ниските цени, просто не е вярно... Ти винаги ще намериш начин да се измъкнеш за която и да е страна, но ето че миналата година гледах в онлайн магазините на Румъния 2, до 3 пъти по-ниски цени от който и да е от нашите, а ей я къде е границата... Ще си яхна колелото и транспорта ще ми е равен на 0 :) И повярвай ми, въобще не ме интересува защо цената е по-висока, интересува ме само че не е поносимо. За което съм съгласен че ти вина нямаш, но пък не е коректно да отричаш факта. Нима не могат да ги сглобяват в Правец?
Аватар
zax983

Мнениеот Harka » Нед Апр 24, 2011 11:22 pm

ХристоС. написа:(а тези на занимаващите се с търговия с коли и авточасти въобще няма да коментирам - обаче от тях рядко съм чувал някой да се оплаква, колкото и да е странно)

Всъщност не е странно. Цените на новите автомобили у нас са едни от най-ниските в Европа, а като добавим и почти задължителната допълнителна отстъпка, която е характерна тук - нещата съвсем не са такива, каквито може би изглеждат в очите на хората. Нещо повече - бих се обзаложил, че в немалко случаи печалбата от продажбата на един нов автомобил за 50 000лв. е по-малка, отколкото печалбата от продажбата на един лаптоп за 1000лв. (примерно). Действително, частите са тези, от които се печели повече, но ситуацията в момента е такава, че оцеляване е думата, която описва автомобилния бранш в България на този етап.

@zax983:

Пак летиш в облаците...
Аватар
Harka

Рейтинг: 2000

Мнениеот ХристоС. » Нед Апр 24, 2011 11:33 pm

Качеството е такова, за каквото плащаш. Другото, за което плащаш, са иновациите (intel например, по официални данни, са инвестирали $59,000,000,000 в проучвания и нови разработки). Би могъл да си сигурен, че не е все едно да си закупиш дънна платка за 150 и такава за 750 лв, макар че шансът някоя от тях да се развали е приблизително еднакъв, дори бих казал, че поради по-голямата сложност на реализация, по-скъпата е по-вероятно да се повреди. Но въжмосностите, които ти дава по-скъпият хардуер, са много по-големи (макар и не в пъти - затова си има винаги „златна среда“, която е и най-интересна за масовия потребител).

Покажи ми в момента 2 до 3 пъти по-ниски цени на актуални продукти в Румъния, извън рамките на ограничени промоции - ще ми бъде интересно (подчертавам, че съм компетентен само що се отнася до компютърна техника и велосипеди) :popcorn: Между другото, може и да не си запознат, но румънският пазар е много по-развит от българския и е между 3 и 5 пъти по-голям за различните сфери. Не съм казал, че имаме „най-ниските цени“, а „едни от най-ниските в ЕС“.

Покупателната способност на населениуето въобще не съм я коментирал - обясних единствено (с други думи), че колкото по-малко се купува нещо, в толкова по-голяма степен то се превръща от масова в луксозна стока, което неминуемо се отразява на цената.

Има много фактори, влияещи на цените на стоките, но главната причина те да се увеличават прогресивно от години насам е, че азиатците, които по-рано взимаха по 2 смени поред срещу двойна дажба ориз, изискват все по-високо реално заплащане на своя труд и нормални условия, в които да го упражняват. И все още е по-евтино да се ползва работната ръка в тези държави, отколкото местна за компаниите-производителки (на каквото и да било).

В Правец няма съвсем нищо и нищо не може да се произвежда там. Нито има кой да инвестира милиарди в разработване на нови технологии, нито в съвременна производствена база и закупуване на патенти (това, че преди 30 години никой не ни е гонел за присвоена интелектуална собственост на чужди компании, защото не сме застрашавали по никакъв начин пазарите им не означава, че нещо подобно може да се случи и днес), а и въобще къде мислиш, че може да се намери квалифициран персонал, който би бил склонен да получава няколко десетки долара месечно и да работи по 12 часа, 6 дни в седмицата... което даже би било незаконно.

P.S: Harka, знам че даде само пример с лаптопа, но все пак да кажа, за да не си вадят грешни изводи невнимателно четящите - обичайната надценка от вносител до краен клиент, която си начислява търговецът, е в рамките на 4-8%, от които се приспадат разходите на самия търговец (за заплати, наем / режийни, гориво, маркетинг и реклама евентуално) - тоест, реалната печалба в определени случаи може да е нещо доста имагинерно накрая. Освен това имах предвид пазара на употребявани автомобили в по-голяма степен, отколкото този на нови - защото все още този пазар заема най-съществен процентен дял, новите автомобили, които се търгуват, са доста малко (отново се опира и до народопсихология, защото често закупуването на среден клас употребяван автомобил в рамките на експлоатациоенен период от 5 години води до разход, почти равен на разхода, правен за същото време за закупуването на изплащане на нов автомобил в същия клас (предвид по-честите ремонти, които се налагат, липсата на гаранционно обслужване, при кражба и тотална щета - по-неизгодните застрахователни премии, и т.н.)... сигурно сме най-голямата гробница за стари автомобили в Европа, само защото купуваме трошки „на далавера“).
The phoenix was reduced to ashes, from which a new, young, strong phoenix arises, reborn anew to live again.
Аватар
ХристоС.

Мнениеот Harka » Пон Апр 25, 2011 12:01 am

ХристоС. написа:P.S: Harka, знам че даде само пример с лаптопа, но все пак да кажа, за да не си вадят грешни изводи невнимателно четящите - обичайната надценка от вносител до краен клиент, която си начислява търговеца, е в рамките на 4-8%, от които се приспадат разходите на самия търговец (за заплати, наем / режийни, гориво, маркетинг и реклама евентуално) - тоест реалната печалба в определени случаи може да е нещо доста имагинерно след тяхното приспадане.

Аха, а сега сложи надценката от процент или дори части от процента, която си начислява търговеца на новия автомобил и сметни колко е "реалната" печалба - де да беше имагинерна... :)
Не ме разбирай погрешно, де - в никакъв случай нямах предвид, че продажбата на един лаптоп е нещо супер печелившо, а че продажбата на един нов автомобил е нещо доста непечелившо.

Edit:

Прав си за автомобилите втора употреба, но там все пак е и нормално печалбите да са по-големи. В масовия случай търговците на такива автомобили се занимават само с това, т.е. рядко продават резервни части или пък имат сервиз. Съответно и за да са на все пак някаква печалба, трябва да слагат достатъчно голяма надценка на бангиите, които продават. А колкото до народопсихологията ни по отношение на колите на старо - тя до немалка степен е стимулирана и от законите ни, които по абсолютно никакъв начин не "санкционират" това да караш 15-годишен курник, както е навсякъде в Европа. Но тук все още автомобилът се смята за гражданско право (Admin да ме поправи за термина, ако не е точен)...
Аватар
Harka

Мнениеот ХристоС. » Пон Апр 25, 2011 12:07 am

В България май единственото „печелившо“ е да познаваш „точните хора“ и Държавата (в тяхно лице или чрез тях) да ти „бута аванта“... ама и това си е до време, понеже лобитата (управниците) се сменят.
Аватар
ХристоС.

Мнениеот zax983 » Пон Апр 25, 2011 12:19 am

И в крайна сметка мога да си купя кола на цената на най-евтиното колело, което е пълен абсурд...

И точно най-големите проблеми са с най-ниските класове... Е не могат да ми продават 2 колела с верига за стотици левове, както не могат да ми продават боклучав лаптоп за хиляди... Високите класове, качествените стоки, нека са си скъпи.

А до колко нямаме подходящи специалисти? Мисля че имаме в излишък дори. Вярно че образователната ни система на всички нива без изключение е пълен боклук, но колко да са квалифицирани китайците, които до вчера са работили за една дажба ориз? Сега работодателите искат да работиш за 5-тима, да ти плаща като за половин китаец, а някак помеждудругото на 20 години да имаш 3 висши и ако може и неговата работа да вършиш... И така не става :)

Остава само да ми кажете че цените на храните са реални...
Аватар
zax983

Мнениеот Harka » Пон Апр 25, 2011 12:34 am

ХристоС. написа:В България май единственото „печелившо“ е да познаваш „точните хора“ и Държавата (в тяхно лице или чрез тях) да ти „бута аванта“... ама и това си е до време, понеже лобитата (управниците) се сменят.

Абе те да ти бутат аванта 4 години, пък после нека се сменят... За съжаление това е част от действителността ни...

P.S. Местя темата в "Други".
Аватар
Harka

Мнениеот vpravov » Пон Апр 25, 2011 12:35 am

@zax983, купи си един учебник по микроикономика и спри да ни занимаваш с глупости! Това, че сме дребни и бедни, си е наш проблем, а не на производителите.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот Harka » Пон Апр 25, 2011 12:37 am

@zax983:

Да, наистина, звучиш меко казано неадекватно...
Аватар
Harka

Мнениеот bluskanie » Пон Апр 25, 2011 3:19 am

Antares написа:М'да, и може би Biostar и MSI са равностойни, като качество на изработка, компоненти? Codegen и Corsair правят еднакво добри захранвания?

А като цена равностойни ли са бе, Майна? Умник мамин :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Antares » Пон Апр 25, 2011 10:44 am

Оф, теленце такова :)
Ако потреблението ти се състои в браузър, офис пакет и пасианс - MSI са нечестно скъпи. Но ако намираш и друга работа на компютъра си - тогава определено цените са равностойни.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот hitar_potter » Пон Апр 25, 2011 5:54 pm

Antares написа:Оф, теленце такова :)
Ако потреблението ти се състои в браузър, офис пакет и пасианс - MSI са нечестно скъпи. Но ако намираш и друга работа на компютъра си - тогава определено цените са равностойни.

bluskanie имаше съвсем друго предвид в самото начало...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот did » Пон Апр 25, 2011 6:28 pm

zax983 написа:Вярно че образователната ни система на всички нива без изключение е пълен боклук,...

Скрий се бе!

Образованието не се състои в обучение на занаят, а във възпитание на начин на мислене. Няма как днес да те научат, кое и как ще се прави след 4 години. Може само да те научат как да четеш, търсиш, мислиш и смилаш всичкото това през призмата на една непроменяема във времето теория. Ама тройкаджиите така и не разбират никога, че по време на обучението единственото, което си струва да се учи, е теорията. Другото е занаят и се учи по друг начин.

Ти си добър занаятчия, но не си образован. Отдал си твърде време на занаята и не си научил важното.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот zax983 » Пон Апр 25, 2011 7:34 pm

А как разбра че съм тройкаджия :dontknow:

Всъщност дипломата ми е към 5, "без да съм научил важното", както твърдиш ти, с което просто доказваш думите ми, че образованието ни не струва, иначе аз как така имам не добър, а много добър успех :D

П.П. Даже ако бях положил минимално усилие да се измазня на накои олигофрени, всъщност можех да бъда и с отлична диплома, но това е в разрез с принципите ми. Забележи, да се измазня, не да уча по съотевтния предмет, защото в нашата образователна система всъщност знанията нямат никакво значение, а уменията още по-малко :) В момента срещам същите трудности и във висшето си образование дори, което меко казано ме отвращава... Решавам си всичките задачи, но ме ебават, че не мога и не искам, дори да можех да ксерокопирам лекциите на някакъв изкуфял олигофрен, които дори не винаги са верни... Не мисля че това е най-добрата образователна система... Освен това, ако разчитам на нея да ме научи да мисля, по-добре да се самоубия...
Аватар
zax983

Мнениеот did » Пон Апр 25, 2011 7:46 pm

Да, и това е част от обучението. Трябва да се научиш да се справяш с олигофрени на всяко ниво.

Просто спри да очакваш, че в образователна институция, па ако ще да е и най-великия на света ВУЗ, някой ще те научи как да работиш, след като си завършиш образованието. Това е невъзможно.

Впрочем, за мен "тройкаджия" е всеки, който не разбира смисъла. Такъв човек, даже и да може да решава всички задачи по образец, да пише всички теми, ако не е вникнал в идеите, вероятно ще получи петици, но никога шестици. Отличната оценка е за мислещите и за хората с идеи. Та... така.

Предлагам да спрем с :offtopic:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот zax983 » Пон Апр 25, 2011 10:57 pm

Звучиш ми като учител и то добър, но ще трябва да те разочаровам, че ако си такъв то определено си един от малкото. Аз за 12 години съм имал не повече от 3-4 кадърни учители, но може би ще е по-коректно да ги събера като 1 за 6 години, един от десетки... За 12 години това прави половин учител съм имал :) Това са хората които са спечелили уважението ми като хора и професионалисти, всичко останало беше измет... Комплексирани, нереализирани и некадърни боклуци... И какви да станат после техните ученици? Но проблемът е че образователната система и политика, позволява и дори толерира това...

Оценката 5 е една от най-рядко получаваните от мен оценки, но явно аз не се изразих ясно. Дипломата ми е около 5, защото имам към 30% 3-ки къде по милост, къде наказателни :) И съответно около 70% напълно заслужени отлични оценки. Където съм имал дори минимален интерес - там имам 6 - макар и не винаги заслугата за това да е била на учителя. Където учителите са били некадърни, там имам 3 :) Трябва ли да обяснявам, че един учител има право да се нарече такъв, само и единствено ако може да привлече интереса на всеки един свой ученик, дори на олигофрените...

Но едно нещо винаги ми е липсвало, а именно това да изискват от мен да мисля, дори по-скоро ако си позволя лукса да мисля, рядко оставам ненаказан за това...

Във висшето образование разбира се не съм очаквал да ме учат по-добре, всъщност много отдавна съм осъзнал че няма да ме научат на нищо, всичко трябва сам да уча... И в този ред на мисли - аз защо им плащам?! Но поне очаквах да ме оценяват адекватно и точно тук ние с теб говорим за едно и също нещо, а именно че от мен не се иска да разбирам и да мисля, от мен се иска само и единствено да съм ксерокс, ама точно малоумен зубър, защото ако си позволя да мисля, това веднага ми носи негативи... И пак ще попитам, аз за какво плащам?

И точно тук е връзката с темата, която ми се стори че ти убягна за момент. Както всяка друга стока или услуга, когато взимам боклук на символична цена, тогава знам за какво плащам. Когато взимам най-доброто на най-високата цена, тогава също знам за какво плащам. Но къде е тази златната среда за която говорите вие, когато според вас взимам нещо достатъчно добро на минималната разумна цена, при която имам право да търся качество? Всъщност точно там са най-големите боклуци... Боклуци за стотинки, се пробутват за левове, а боклуците за левове се пробутват за стотици, стотиците за хиляди и т.н. И продължавам да си задавам най-големия въпрос. Въпросът е защо има боклуци на толкова високи цени? И точно ако не ги купуваме, те ще слязат от пазара и ще останат само нещата които си струват парите, това разбира се е само на теория :)

Като пример мога да дам дори стоките от първа необходимост, защото там човек няма избор... Но ето че в кварталния магазин бананите от 3 лева изгниха няколко пъти, без да ги купи никой и сега са 2 лева и гледам се купуват :) Аз разбира се няма да си купя, защото всъщност реалната им стойност е не повече от 1 лев за килограм. По същия начин не си купувам нищо със спекулативно завишена цена. Да вземем например картофите, една от основните храни в България. Нали като се увеличи консумацията и цената пада, така твърдеше някой по-нагоре в постовете. Е да но не и в България... Тук противно на всякаква логика, цената се покачва правопропорционално на търсенето... Хората нямат пари за друго, ядат повече картофи, цената им става двойна и тройна, дори четворна... Това си е геноцид отвсякъде... Опитвам се да откажа хляба с картофи, но явно и тях ще трябва да откажа, май ми остана само ориз. Всъщност не знам цената на ориза, тъй като в момента ми е без пари, ако трябваше да го плащам предполагам че щях да предпочета работодателя ми да ми плаща в дажби ориз, тъй като в един момент явно заплатата ми не би могла да ми ги осигури, абе много умни били тези китайци. А тук нашите спекуланти обаче им е скъпа работната ръка, защото и шепа ориз им се вижда много да плащат на хората които ги правят богати.

Аз съм бил свидетел как си перат мафиотските пари и пак с цялата си наглост крадат дори от работниците си... Работодателите в България са изроди. Разбира се за да няма обидени, ще кажа че 99% са такива, като ще съм краен оптимист че има поне 1% читави. А търговците дори няма да ги коментирам, все пак те печелят точно с измама. Защо да слага надценка 8%, като може да сложи 80% и овцете пак купуват... Но не и аз!
Аватар
zax983

Мнениеот bluskanie » Пон Апр 25, 2011 11:03 pm

Лелее, и до работодателите се стигна вече :)

Antares, много си нахъсан да спориш, ама поне уцелвай темата, по която говорим. Ако не можеш да разбереш от едно прочитане, прочети пак.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Antares » Вто Апр 26, 2011 7:19 am

Абе чак нахъсан... Ако аз съм нахъсан, к'во да кажем за мистър Мускул?
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Joker_Here » Чет Апр 28, 2011 12:31 am

ХристоС. написа:И, не на последно място - цените в България на компютърната техника, на фона на тези във Великобритания, Швейцария, Италия, че дори и Гърция, е по-ниско - може би са едни от най-изгодните в целия ЕС. Често в Германия някои аналогични модели стоки могат да бъдат закупени по-евтино, но това отново е следствие на огромната разлика в потреблението. Дори да не говорим само за обама на продажбите на годишна база - да вземем за пример средната цена на закупен нов компютър в България, независимо дали настолен или преносим - тя е под 1000 лв. (с монитор, за настолните компютри). В Германия тази цена е близо € 1000...

Айде споко... Аз никога не бих си купил нещо повече от България,по-простата причина,че тая магазините,не са лоялни към клиентите.Ако някакъв продукт(независимо какъв,не говоря само за компютърен хардуер),се повреди и е в гаранция,то трябва да правиш някакви фокуси за да ти върнат парите/сменят.

Също така,не говори,че било по евтино от Германия,защото след 1 месец ще купувам нов комп за около 2000 евро(ПЦ + консумативи + монитор),и хич не е от гадни части.Сигурен съм,че ще ми излезе по-скъпо в България.А и дори и да е по евтино в България,пак не бих го купил от там,защото не са лоялни към клиентите си. Живея в Чехия.

Също така,не искам да започвам темата,колко е минималната работна заплата в България и колко е в Германия.И кое колко скъпо е. :beer:
I'm riding Specialized Big Hit FSR 2 2010.
Аватар
Joker_Here

Рейтинг: 1208

Мнениеот zax983 » Чет Апр 28, 2011 1:56 am

А е доста важна точно тази тема... Днес обявиха официално, че минималната работна заплата и тази година няма да бъде вдигана...

Аз предлагам като си купиш тази машина, да постнеш малко инфо тук за цена/части или ако е цяла конфигурация. Да видим Христо дали може да предложи по-добра цена в който и да е български магазин ;)

Също така напълно те подкрепям за липсата на коректност към клиента.

И понеже някой говореше за манталитет, а аз загатнах, но не доразвих темата. Ако може някой да ми обясни защо по празниците цените се вдигат, вместо да са по-ниски, както в други страни. И само не ми се хващайте за думата празник и за някоя инцидентна промоция. Защото искам да наблегна отново на твърдението, че за да смъкнат цените трябва да купуваме повече. Е да но манталитета на българския търговец е, че точно тогава трябва да вдигне цената, за да спечели повече... Трябва ли да давам примери с 8-ми март и цветята или пък цената на агнешкото сега или на рибата по никулден и т.н. Колкото повече пазаруваме, толкова повече вдигат цените, докато не стигнат невъзможни нива и щем не щем спираме да купуваме, тогава следва промоция, ама ако саги вдигнали със 100% и ги свалят с 50% и овцете викат УРА и пак тръгват да купуват като невидели, само дето заплатата им за този период и с 5% не се е вдигнала... А най-голямата ирония е че това се случва дори там където ние произвеждаме съответните стоки. Значи технологията е старата, работниците не получават повече, материалите не са по-скъпи, но крайната цена е по-висока... Дори често и цената на едро е същата, но не и за крайния потребител.
Аватар
zax983

Мнениеот rarekin » Чет Апр 28, 2011 6:59 am

zax983 написа: Е да но манталитета на българския търговец е, че точно тогава трябва да вдигне цената, за да спечели повече...

:offtopic:

Увеличаването на цените на горивата в Германия преди всички големи празници + отпускарския сезон, когато германците се скъсват да пътуват, стигат ли ти? Изобщо, що не си вземеш кучето и детето и ...

:offtopic:
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот PtD » Чет Апр 28, 2011 10:57 am

Съвсем нормално е търговците да вдигат цените, щом търсенето се увеличава. Като не ви изнася, не купувайте.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Joker_Here » Чет Апр 28, 2011 11:39 am

PtD написа:Съвсем нормално е търговците да вдигат цените, щом търсенето се увеличава. Като не ви изнася, не купувайте.

ДА,съвсем нормално е.Ама нормално ли е да българина да получава минимална работна заплата около 150 лева?(нещо такова ми се върти в главата не съм сигурен)

Държавата ни е много,ама много объркана и върви директно надолу.

@zax Компютъра ще си го сглобя,няма да е готова конфигурация,но ако искате ще постн-а спец(както и монитора и консумативите)като го взема. :beer:
I'm riding Specialized Big Hit FSR 2 2010.
Аватар
Joker_Here

Рейтинг: 1208

Мнениеот STAFF » Чет Апр 28, 2011 11:42 am

Joker_Here написа:Ама нормално ли е да българина да получава минимална работна заплата около 150 лева?(нещо такова ми се върти в главата не съм сигурен)

Нормално е всеки да получава толкова, колкото е изработил.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Мнениеот agent_Jekov » Чет Апр 28, 2011 11:47 am

STAFF написа:
Joker_Here написа:Ама нормално ли е да българина да получава минимална работна заплата около 150 лева?(нещо такова ми се върти в главата не съм сигурен)

Нормално е всеки да получава толкова, колкото е изработил.

Да, но кой определя колко е "нормално" да получиш и колко си изработил? Аз за моята работа например в Германия щях да взимам поне 5 пъти повече, но да кажем, че и живота е 2-3 пъти по-скъп - е, пак съм на печалба.
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот STAFF » Чет Апр 28, 2011 11:54 am

Пазарът определя кое е нормално. Ти сигурен ли си, че в Германия има кой да купи "твоята работа" на 5 пъти по-висока цена?
Аватар
STAFF

Мнениеот agent_Jekov » Чет Апр 28, 2011 12:12 pm

Значи има някакъв голям проблем с пазара тук. Иначе брат ми е там от 10 г. вече, ако знаех немски да съм заминал до сега. Но нали трябва някой да им работи тука все пак, та затова се оплаквам. :)
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот STAFF » Чет Апр 28, 2011 12:28 pm

При добро желание за 10 години всеки може да научи всеки език на прилично ниво. Оплакването няма да оправи нито пазара тук, нито пазарната стойност на труда ти там.
Аватар
STAFF

ПредишнаСледваща

Назад към Други