Избор на размер за регулируемо колче за седалка.

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на размер за регулируемо колче за седалка.

Мнениеот Pla-men » Пон Апр 25, 2011 9:23 pm

От доста време имам желание да си взема регулируемо колче за седалка, но ме мъчи един въпрос, а именно какъв размер да е то.
Сегашната ми рамка е с размер 31,6 мм. Имам намерение в близко бъдеще да я сменя, рамките които съм разглеждал са с различна дебелина на седалковата тръба и това усложнява избора на колчето. Днес се зачудих дали да не избера най-малкия размер на колчето (27,2 мм.) примерно това и да си купя този продукт, според зависи от рамката на която ще го ползвам.

Като изключа разликата в грамажа, която смятам за минимална, има ли други недостатъци на този вариант ?
Аватар
Pla-men

Рейтинг: 1440

Re: Избор на размер за регулируемо колче за седалка.

Мнениеот crossenduro2 » Пон Апр 25, 2011 10:03 pm

Според мен вземи по-малкия размер, защото да не се окаже да си вземеш рамка, която да е с по-малък или по голям размер на тръбата ;)
Изображение
crossenduro2

Рейтинг: 1225

Мнениеот mover » Вто Апр 26, 2011 1:48 pm

Pla-men написа:....Като изключа разликата в грамажа, която смятам за минимална, има ли други недостатъци на този вариант ?

:offtopic: Пламене, имаш интересен подход: първо си хресваш копчето (колчето), а след това балтона (рамката), който да пришиеш към него (перифраза на една поговорка).
Мисля, че другите хора слагаме на първо място: вида на каране и съответно рамката+вилката (а икономически зависимите: цената). :D

Като оставим шегата настрана, по темата:
Тези колчета според мен са едни от най-развиваните напоследък продукти, така че ако не ти е спешно вземането на решение, докато го осъществиш ще има още много модели.
За мен лично това, това което посочваш като пример X-Fusion Hilo е с малък ход - 100мм. При мен разликата в положенията на седалката мин/макс е почти 200мм, така че или ще ми върши работа частично, или ще е с цената на сериозен компромис.
Освен това, точно примерното е доста тежко, а като му сложиш и втулка, ще стане към 300гр по-тежко от най-леките в сегмента.
Сериозен функционален недостатък на тези колчета е, че бързо се "разхлопват", а при допълнителните 2 хлабини, които ще създадеш с втулката: между сед. тръба и втулката и м/у втулката и колчето, този процес ще има още повече шансове.

Все пак, по-добрият маркетинг е да се допиташ до някой, който ползва такова колче, а най-добре - да го пробваш.
Бих ти казал: първо си избери рамката, а след това колчето (сори, че се повтарям, но понякога чуждите думи звучат отрезвяващо).
Поздрав!
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот Pla-men » Вто Апр 26, 2011 2:56 pm

По принцип не съм се спрял на този модел, просто го дадох за пример.
Разликата в цените на колче и рамка е доста голяма, в момента мога да си позволя колче, а рамката е на по-заден план.
Сега карам с телескопично колче на Titec което е с подобно тегло.
Мисля, че издигането от 100 или 125 мм. ще са ми достатъчни.
Харесвам моделите на Kind Shock, но не намерих подходящия пример с размер 27,2 мм. и затова показах X-FUSION HILO.

Сериозен функционален недостатък на тези колчета е, че бързо се "разхлопват", а при допълнителните 2 хлабини, които ще създадеш с втулката: между сед. тръба и втулката и м/у втулката и колчето, този процес ще има още повече шансове.

Отзивите които съм чел в чужди форуми не потвърждават твоето мнение, че бързо се "разхлопват".
Защо мислиш, че ще има луфт между колчето и втулката ?
А и теглото на подобна втулка е незначително за мен
Аватар
Pla-men

Мнениеот mover » Вто Апр 26, 2011 3:46 pm

Пламене, ти първо поиска съвет, а след това изглеждаш засегнат: "опроверга" всяка точка от моя пост.
За мен ти нямаш проблем, след като имаш изградено мнение по всеки аспект на въпроса с колчето.
Успех!
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот moz » Вто Апр 26, 2011 3:58 pm

Другата възможности е Gravity Dropper, които са механични и по-издържливи от хидравличните.
По принцип обаче за другите размери имаш по-голям избор на добри модели. В момента според ревютата най-добър е Rockshox Reverb, но нямат 27.2. Очаква се скоро и Fox влязат в играта (също без опция 27.2).
Иначе много повече от 100 мм "ход" няма да намериш (за 27.2 със сигурност), според мен е достатъчно, разлуфтване между колчето и втулката няма да има.
moz

Рейтинг: 2000

Мнениеот Pla-men » Вто Апр 26, 2011 8:02 pm

Ако мога да си формулирам въпроса по различен начин то би изглеждал така :
Има ли разлика в качеството при варианта с размер 27,2 мм. и 30,9 мм./31,6 мм. при един и същи модел ?
Аватар
Pla-men

Мнениеот outfaced » Вто Апр 26, 2011 10:25 pm

e тва е КОЛЪТ http://www.rasebike.com/rapid.htm ... 9" ход ... размери достатъчно
и все пак, това за мен си остава излишна глезотия ... и +400грама. Като знам колко пари съм дал за да ги сваля тия 400г. от къде ли не и да дам още толкова за да ги кача на толкова неподходящо място ... ъъъм ... нивгаш. :peace:

Pla-men написа:Ако мога да си формулирам въпроса по различен начин то би изглеждал така :
Има ли разлика в качеството при варианта с размер 27,2 мм. и 30,9 мм./31,6 мм. при един и същи модел ?

The post rod diameter remains the same for all post sizes. Only the diameter of the sleeve changes
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Pla-men » Вто Апр 26, 2011 10:39 pm

outfaced написа:и все пак, това за мен си остава излишна глезотия ... и +400грама. Като знам колко пари съм дал за да ги сваля тия 400г. от къде ли не и да дам още толкова за да ги кача на толкова неподходящо място ... ъъъм ... нивгаш. :peace:

Може и да си прав, но аз гледам от друга страна, преди време карахме с твърди рамки, щото меките бяха тежки, преди това са карали и с твърди вилки, щото меките са тежки... не си представям вариант в който някога ще се кача в планината с твърда вилка. Мисля, че в бъдеще и с колчетата ще стана ако не същото то доста близко.
Отчитам факта, че съвременните продукти са в пъти по-леки от тези преди години, но и твърдите вилки и рамки са по-леки от преди :)
Аватар
Pla-men

Мнениеот moz » Сря Апр 27, 2011 8:34 am

outfaced написа:e тва е КОЛЪТ http://www.rasebike.com/rapid.htm ... 9" ход ...
и 150 - 200 гр. над останалите. It is a bit agricultural :rofl: , heavy at 667g and not the easiest to use, but it does work - http://www.bikeradar.com/gear/category/ ... -09-35240/
За останалото: който е карал той има право да коментира, аз мисля да пробвам и тогава ще спорим.
moz

Мнениеот Pla-men » Сря Апр 27, 2011 9:29 am

moz написа:За останалото: който е карал той има право да коментира, аз мисля да пробвам и тогава ще спорим.

И аз съм на това мнение.

Moz ти на Gravity Dropper ли си се спрял ?
До колкото съм разглеждал в mtbr най-масови са моделите на KIND SHOCK, но това беше преди да излезе модела Reverb на Rock Shock, от тогава не съм разглеждал много.
Последна промяна Pla-men на Сря Апр 27, 2011 9:31 am, променена общо 1 път
Аватар
Pla-men

Мнениеот moz » Сря Апр 27, 2011 9:30 am

Още се чудя между Gravity Dropper и KS I7.
moz

Мнениеот Pla-men » Сря Апр 27, 2011 9:39 am

От къде мислиш да пазариш?
На Европейския пазар продава ли се Gravity Dropper (online имам предвид)?
Аватар
Pla-men

Мнениеот moz » Сря Апр 27, 2011 9:47 am

Има ги: http://www.bike-components.de/shop/cat/ ... table.html, тука и на още няколко места, в ибей също.
moz

Мнениеот Pla-men » Сря Апр 27, 2011 10:07 am

Интересно, цената е доста висока, дори по-висока от на reverb.
С какво е по-добър от останалите, освен 60-те грама разлика с reverb и 25 мм. по-малко ход от него? ( гледам Gravity Dropper Turbo модела).
Аватар
Pla-men

Мнениеот moz » Сря Апр 27, 2011 10:30 am

За това ти казвам, че при другите размери седалкови тръби имаш по-голям избор откъм цени и качество. Иначе по-принцип механичните се считат, че са по-некапризни и лесно сервизиращи се от хидравличните, а и на практика вечни, сменя се някаква втулка и това е. Хидравличните пък имат предимство, че могат да се свалят до всякакво положение.
moz

Мнениеот Pla-men » Сря Апр 27, 2011 11:00 am

Ясно, мерси.

Надявам се скоро да мога да се похваля.
Ако ме изпревариш, ще се радвам да прочета отзиви.
Аватар
Pla-men

Назад към All Mountain/Ендуро продукти