Компютър

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: Компютър

Мнениеот taurus13 » Съб Апр 30, 2011 12:21 am

Е добре - всички напускат по материални причини, но не всички после дрънкат врели-некипели по форумите. ;)
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот Harka » Съб Апр 30, 2011 12:49 am

taurus13 написа:Никой не е 100% безпристрастен - битието определя съзнанието...

Е, явно все пак се имаш за по-безпристрастен от тази твоя приятелка... Но доколко е безпристрастно човек сам да определя колко е безпристрастен?

Знаеш ли, аз също имам една позната, бивш директор на видно столично предприятие. След падането на режима направо изпада в безтегловност... в смисъл, че пясъчната кула се чупи и изведнъж става никой. Та така и по съвременните критерии не постига нищо повече от ниския среден стандарт. Определено е имала добри шансове да стане "пост-комунистическа номенклатура", ама... явно не винаги се получава.
Та за какво ти казвам това ли - просто ми се вижда доста семпло някой да прави тънки сметки какъв би бил този или онзи ако еди кой си не бил еди какъв си или не бил направил еди какво си. Обстоятелствата са били благоприятни, някой се е възползвал от това. Точка. Дали е "справедливо" или не - може и да не е. Но какво от това? Все едно да тръгна да се възмущавам как ако принц Уилям не беше принц, а обикновен военен, щеше само да сънува сватба като днешната. И какво? Той ли е виновен за това? Може би трябваше да стане отшелник в някой манастир и да се покайва цял живот заради това, че се е родил със златна лъжица. А някой питал ли го е? А някой питал ли е тази твоя приятелка дали иска да бъде дъщеря на баща си? А тебе някой питал ли те е дали искаш да се родиш в България, а не в някоя колиба в Сомалия?
Аватар
Harka

Мнениеот taurus13 » Съб Апр 30, 2011 1:30 am

Аз не се оплаквам от несправедливостта - такъв е живота - всеки се ражда с някакви качества, визия, положение. Аз лично съм доволен от себе си. Просто исках да отбележа, че е някак тъпо някой от своята удобна позиция да обвинява другите в мързел или мрънкане, особено след като не си е дал труда да провери, какви са причините за тази несправедливост.
Седи си западняка, клати си краката и обвинява африканеца в мързел и мрънкане. Същевременно други западняци, разсипват държавата и ресурсите на африканеца, по най-безскруполен начин. Това обаче нашия индивид, дето си клати краката не го интересува.
За съжаление човешкия род някак не е устроен да живее в хармония - изяж или ще бъдеш изяден, подтискай за да бъдеш свободен и пр. - такива правила управляват света от самото му сътворение до днес.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот bluskanie » Съб Апр 30, 2011 3:27 am

taurus13 написа:А като чуя пък някой, че се бил чупил от БГ, щото много му мрънкали и всеки обвинявал другия за нещо, направо умирам от смях - всички се чупят за кинти, спокоен живот и добра пенсия, а после дрънкат простотии през форумите.
Тая тема скоро ще я заключат...

Ами ти какво иакаш от живота? Малко кинти, стрес и несигурност?

Освен това, аз съм сигурен, че ако в България си нещастен, малко яероятно ще е различно, където и да идеш...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот zax983 » Съб Апр 30, 2011 6:01 am

taurus13 написа:Имах една позната....Починалия и татко бивш директор на видно столично предприятие, купувал(дали) апартаменти на поразия по време на социализма и всичко това сега в наследство на щерката. Живее си в центъра на София и прибира пари от имотите. Завършила е естествено икономика. Приятелите на татко и, са все важни клечки усвоили паричките на партията и въртящи разни бизнеси и далавери. Нея самата я уредили във важна комисия към едно мининстерство, където почти не се вясва, но взима солидна заплата. Отделно върти собствена счетоводна фирма, като клиенти са и все фирми от обкръжението на приятели и роднини на таткото. Приятелите и, все разни депутатски синчета и дъщерички и пр. Гъза не си е мръднала нещо да търси - всичко и пада отнякъде. Харчи пари наляво и надясно, пазарува си в Париж, ходи си на екскурзийки в Рио и т..н Жива пост-комунистическа номенклатура.

Та за какво ви казвам това ли - ами това момиче е твърдо убедено, че в България си се живее много добре и всички останали само се оплакват, просто щото са мрънкала. Тя е убедена, че няма бедни хора или поне не знае какво значи беден човек, но не се и интересува - живее си в нейния стъклен буркан пълен с благоденствие, напълно изолирана от реалния живот на 90% от българите. Тя смята, че всичко сама е постигнала, защото е невероятно умна, тъй като тати, това и е повтарял цял живот.
Когато се запознах с нея, аз бях шокиран, как е възможно да има такива наивни хора. Нима самата тя никога не се е замисляла, какво би била тя, ако беше родена в семейство на обикновени работници, на които заплатата все не достига. В какви училища би учила, как би ходила по интервюта за работа и как би работила по 10 часа за обикновена заплата, като шефа я прави на луда калинка(щото не е и хубава даже). Човек обаче има невероятното свойство да си изгражда една собствена представа за нещата, която добре го устройва и да не се интересува от друго.
Например, когато повечето от нас получават в пощите си всекидневно огромния тираж от хартиен спам, генериран от магазините за хранителни стоки, никой не се замисля, че това всъщност не е безплатно - плащат го милиони хора от третия свят, където западната цивилизация оре и експлоатира наред хора и ресурси за без пари, за да може ние да гледаме тази лъскава хартийка с ненужни неща. Това обаче не ни интересува, това е част от нашия стандарт. АКо трябваше обаче ние самите да засадим гората, да я отгледаме, изсечем, обработим и направим на хартия, цената би била друга и друга песен щяхме да пеем.

Ето затова хората никога не могат да постигнат съгласие по тези въпроси - всеки си има собствена истина, която го устройва и малцина са хората, които се опитват да бъдат безпристрастни анализатори.
Съгласен съм на 100% с всичките ти постове в тази тема до сега, особено за най-нелепото изказване на не помня вече кой, но скоро не бях чувал по-голямо противоречие от това "абе тук е супер и затова се махнах..."

Освен това може ли адреса на тази, ще намеря най-гнусния хепатитен мангал, айде от мен да мине няма да е спинозен. И ще му платя да я изнасили, дори мисля че ще мога да си го позволя. Точно толкова е лесно да направиш на някой мръсно в нашата прекрасна държава, може и само с 5-10 лева да мина. Даже съм готов да си я излежа после, дори за човек ще излежа този боклук! Защото в момента издръжката на един затворник е не по-малко от 1000 лева, а аз в момента не мога да си намеря работа за такива пари. А за да съм сигурен че ще съм уреден докато държавата се оправи - 50 години ли казахте - ще взема да го заснема и да го пусна в интернет, тъкмо ще съм сигурен че и тя си е получила заслуженото. То пък и правосъдната ни система е толкова готина, че това може да не е достатъчно за да ме осъдят или да умра от глад докато ги чакам...

Ще кажете че съм мързелив и търся лесния път? Ами не е така:
1. Работя от 14 годишен!
2. Работил съм и за 5-6 лева на ден и за 100 лева на ден.
3. Работил съм на 3 места едновременно и съм учил през това време...
4. На 28 години съм, имам повече от 10 години трудов стаж, нямам постоянна работа само от 2 години... Всъщност тогава започнах и висшето си образование.
5. Счупил съм се от работа, а нищо не съм постигнал за дузина години. Да живее България!

И тук не броя това че още на няколко годинки съм копал на село с мотиката. О да, тогава се изкарваха пари дори от това, по няколко бона всяко лято само от няколко дръвчета с праскови и редове с ягоди между тях. Забележи, аз бях алергичен и към двете и всичко ме сърбеше, но бачках! Но все пак това е било семеен бизнес така да се каже, затова не го броя, но не мога да не отчета че това сега е невъзможно, по редица причини независещи от нас... Говоря за истинска работа. Защото родителите ми са прекалено възрастни, а за капак имам брат и сестра по-малки. Когато съм се родил баща ми е бил на 40 и още е плащал издръжка, тъйкато му е втори брак. Въпреки това и въпреки според вас ужасно лошия комунизъм, не е било проблем да отглеждат 5 деца с майками, тъйкато първата му жена е била някаква пропаднала пияница.

Всъщност те май също са могли да крадат, но не са го правили, голяма грешка... А и мен така са научили, още по-голяма грешка... А най-голямата грешка е че аз наистина вярвам че не трябва да крада, въпреки че виждам, че в България няма друг начин. Но аз съм тъп и упорит и се опитвам да направя нещо с честен труд и затова ще си остана беден...

Налагало ми се е да заплаша работодател с физическа саморазправа, за да ми плати жалките 200-300 лева, там последната заплата. Точно тогава работех на 12 часови смени и при него и на още едно място, тъй като нямаше друг начин да получавам достатъчно пари. На боклука му правех по 1000 оборот на смяна... Не знам защо затвори компютърния клуб при това положение, но му свидеше последната заплата и колегите ми бяха някакви овце, не си я търсиха. Аз го изчаках 2 месеца, т.е. писна ми да лъже че ще плати другия месец... Брат ми е пребивал работодател, който не иска да му плати, като искам да отбележа че онзи му е скочил на бой, т.е. е било самозащита. Имам пък една позната, която е била пребита защото си е поискала парите... Т.е. не съм му налетял аз, той ми се отваряше, но явно е бил по-умен от този който не е искал да плати на брат ми :)

За данъците ли някой каза нещо?! В началото, поне когато можех да се добера до легална работа, ми взимаха не по-малко от 1/4 от заплатата, а дори се е случвало и 1/3 да отива в данъци. Някой написа някаква адска глупост, че щяло да ми е много гадно да ми взимат данъците от по-голямата заплата?! :roll2: Я да направим една простичка сметка, ако работя за 300 лева и ми взимат 1/3, тогава ми остават само 200 лева, но ако работя за 3000 и ми взимат 1/3, тогава ми остават 2000 - ами нямам нищо против да работя за 3000 и да получавам 2000, дори мисля че ще ми е малко по-малко гадно, отколкото да работя за 300 и да взимам 200. НЕ, вече не бих работил за 300, никога :) Айде да не казвам никога, ще кажа, ако имам избор. Та ако имам избор повече никога не бих плащал данъци, особено ако работя за 300 лева, ще гледам да се осигурявам на минимална, ако се налага...

Трябва ли да обяснявам, че на 14 години нямах право да работя и се налагаше да работя нелегално, съответно можах да си намеря работа само като хамалин, бяха ми обещани 180 на месец, но получавах по 150... Работех по 10-11 часа, 6 дни в седмицата, за тези пари... Наще не бяха много навити, докато не им обясних че просто ще ходя на фитнес и ще взимам малко пари за това, другия вариант беше те да ми плащат фитнеса, храната и т.н. Интересно обаче че тогава тези пари ми стигаха за учебници и храна и дори ми оставаше по някой лев да донеса и вкъщи. Всъщност режима ми беше следния:
1. От 6 до 7 някой се опитва да ме събуди, даже в казармата не се научих да ставам рано, ест. е много лесно да се каже че това е мързел, а просто мразех да ставам преди 9... Все пак се насилвах и го правех, защото 90% от хората са олигофрени и аз съм длъжен да се съобразявам с масата(овцете)... Всъщност в казармата се научих да си лягам сутринта... така че сега търся работа само след обяд :rofl:
2. до 7:30 съм успял да стана, да взема един душ и т.н.
3. до 8 съм ударил един спринт с колелото до работа
4. до 18 се случва да не можем да намерим по 10 свободни минути за едно ядене на бързо... предполагам не е необходимо да обяснявам колко е работата в склад за хранителни стоки на едро...
5. до 19 сме чистачки... и все се карах с колегите, че трябваше да тръгна не по-късно от 18:30 и даже да почистя целия склад, докато се къпят, така и не разбрах какъв им беше проблема да си тръгна половин час по-рано и да не ги чакам да пушат до 19, след като така или иначе затваряхме в 18 и трябваше само да се почисти след това... в крайна сметка заради това получавах по 150, вместо по 180 :dontknow:
6. цяла точка искам да отделя на това, че до сега не е имало работодател който да ме толерира заради това че съм си свършил работата по-рано или по-добре или по-съвестно... обикновено ще получава само завист и курвенски номера от колегите...
7. от 18:30 до 19 имах също един спринт с колелото и трябваше да намеря и време за 1 душ преди тренировка
8. 2-3 часа тежка тренировка, предимно бойни изкуства.
9. в 22 часа лягам и умирам
10. малко по-късо работно време и малко повече тренировки
11. неделя, задължително тичане в парка. Когато започнах маратона ми отнемаше 4 часа, не след дълго паднах на 3 часа, после доста време ми отне да падна до 2:40 преди да се откажа от тичането, освен когато трябва да свалям килограми без да имам излишни, например за да вляза в някоя категория. Все пак дори на републиканско ниво ми трябваше да падна под 2:30, а за олимпиадата ми трябваше да е под 2 часа, явно тялото ми не го позволяваше... И наистина не го позволява, просто имам прекалено тежки кости, но както казах аз съм тъп и упорит и не мога да се откажа преди да съм опитал!

И в този ред на мисли, опитал съм да работя всичко, наистина всичко. Е поне това което закона и морала позволява... След като вече съм се отказал дори да търся работа. И все още се опитвам да уча, въпреки че не вярвам в образователната ни система... Еми явно вече работа за хора без образование няма... А скоро ще разбера че и за хора с образование няма :dontknow:

Ами ако на 14 години не бях 1.80 и 70кг? Само за няколко месеца станах 80, а след няма и година вече бях 90кг само мускули. За който се чуди как се правят истински мускули без луди пари за химия и фитнес и диети и каквито и да било други простотии и накрая да се чудят защо бях непобедим :)

Имало е моменти когато съм издържал цялото си семейство. Мързелив ли съм?

П.П. Не гласувам и никога не съм гласувал, просто не виждам смисъл. За съжаление съм имал глупостта дълги години да си плащам данъците, а сега когато имам нужда от държавата, нея я няма... Тя може само да краде от мен, помощ съм търсил само веднъж, защото наистина ми се налагаше и тя ми бе отказана по изключително нелеп начин... Плюя на тази държава. НЕ на България, а на всички от 89 до сега, включително. Не мога да кажа за преди това, бил съм прекалено малък, помня само че с 1 лев джобни пари закусвах, обядвах и ми оставаха поне 50 стотинки, които стигаха за всичко което поискам... Май се равняват на 50-100 сегашни, само дето заплатите не са 100 пъти по високи, о почакай, те май са почти същите?
Аватар
zax983

Рейтинг: 971

Мнениеот zax983 » Съб Апр 30, 2011 6:06 am

bluskanie написа:
taurus13 написа:А като чуя пък някой, че се бил чупил от БГ, щото много му мрънкали и всеки обвинявал другия за нещо, направо умирам от смях - всички се чупят за кинти, спокоен живот и добра пенсия, а после дрънкат простотии през форумите.
Тая тема скоро ще я заключат...

Ами ти какво иакаш от живота? Малко кинти, стрес и несигурност?

Освен това, аз съм сигурен, че ако в България си нещастен, малко яероятно ще е различно, където и да идеш...
Въпреки всичко аз не съм нещастен :)

Лошото е че все по-рядко съм щастлив...
Аватар
zax983

Мнениеот Univer welo » Съб Апр 30, 2011 8:19 am

HARKA, здравей! :wavey: Мога ли да те помоля да ми обясниш,защо-всеки път, когато някой невинен юзер попита -кои са тези от Форума ,които притежават безплатен "НАРЪЧНИК НА АГИТАТОРА" /най меко казано , де/- с този юзер започват да се случват тъжни неща?! ... и профилът му затихва, затихва, затих... :dontknow: :popcorn:
Не ми се сърдиш, нали?
Пожелавам ти весели празници! :smash:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот Harka » Съб Апр 30, 2011 10:30 am

zax983 написа:...

С приказки като горните (частта за какво си щял да излежиш) мястото ти в този форум става все по-несигурно...
А за останалото - трябваше ли да ни споделяш всичко това, пак? Май остана да кажеш само кой номер гащи носиш...
Аватар
Harka

Мнениеот Harka » Съб Апр 30, 2011 10:39 am

taurus13 написа:Просто исках да отбележа, че е някак тъпо някой от своята удобна позиция да обвинява другите в мързел или мрънкане, особено след като не си е дал труда да провери, какви са причините за тази несправедливост.

Причините обикновено са си в самите хора. Не че те могат да променят това, де. Съответно и не е редно да се търси "виновен" за това. Нито от едната, нито от другата страна.
Седи си западняка, клати си краката и обвинява африканеца в мързел и мрънкане. Същевременно други западняци, разсипват държавата и ресурсите на африканеца, по най-безскруполен начин. Това обаче нашия индивид, дето си клати краката не го интересува.

Не съм много компетентен по въпросите за Африка, но все си мисля, че не само "лошите европейци" са виновни за положението там.
Аватар
Harka

Мнениеот PtD » Съб Апр 30, 2011 1:58 pm

@taurus, ами че има "късметлии" реститути - има. Какво да се прави. И милионери от "червените куфарчета" също има. Факт. Ама не са всички такива. Отделно за западняците, дето си били клатели краката... Имам близки наблюдения върху италианския си "шеф". Той ставаше в 7, правеше малко кросче, в 7:30 изхвърчаше за работа. Приключваше работа в 10 вечерта, хапваше нещо и буквално се изключваше. Веднъж заспа на дивана с костюм и вратовръзка. Имало е случаи да заспи в таксито. Това не ми се вързва с "клатене на краката"...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bluskanie » Съб Апр 30, 2011 5:39 pm

Какво ти клатене, братче? В родината ако те мързи или нямаш възможности или по някаква друга причина не можеш да работиш платена работа - е, ми просто нямаш пари за дрънкулки, но от глад няма да умреш. Като си навън си налягаш парцалите, щото ако не рабориш - отиваш на улицата буквално. Нямаш мама и тати, нямаш баба на село с кокошките и всички такива благини, които подценявате.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Ozzie » Съб Апр 30, 2011 6:42 pm

"Ама каква ти отпуска? Тука да не сме държавно предприятие?!?"
"Sorry, ама сега не мога да ви вдигна заплатите със 100 лв., понеже ми паднаха доходите от наемите на фирмените имоти."*

Това са думи на шефа на бившето ми гадже. От един случай генерални изводи няма да правя, но от това което слушам от колеги работили в частната сфера и такива имащи приятели и роднини работещи в частни фирми, при голям процент от въпросните фирми положението е такова.

*Касае се за персонал под 10 човека и спадане на доходите от 50000 на 35000 месечно. Ориентировъчно.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот PtD » Съб Апр 30, 2011 8:36 pm

bluskanie написа:Какво ти клатене, братче? В родината ако те мързи или нямаш възможности или по някаква друга причина не можеш да работиш платена работа - е, ми просто нямаш пари за дрънкулки, но от глад няма да умреш. Като си навън си налягаш парцалите, щото ако не рабориш - отиваш на улицата буквално. Нямаш мама и тати, нямаш баба на село с кокошките и всички такива благини, които подценявате.

Баш! :agree:

А в дивия ориент (Япония) ако си загубиш работата веднъж, шансовете да те наемат другаде са мнооооооого малки.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот eMcKu » Съб Апр 30, 2011 9:06 pm

zax983 написа:11. неделя, задължително тичане в парка. Когато започнах маратона ми отнемаше 4 часа, не след дълго паднах на 3 часа, после доста време ми отне да падна до 2:40 преди да се откажа от тичането, освен когато трябва да свалям килограми без да имам излишни, например за да вляза в някоя категория. Все пак дори на републиканско ниво ми трябваше да падна под 2:30, а за олимпиадата ми трябваше да е под 2 часа, явно тялото ми не го позволяваше... И наистина не го позволява, просто имам прекалено тежки кости, но както казах аз съм тъп и упорит и не мога да се откажа преди да съм опитал!

:clap: ХАХАХАХАХАХАХАХ
Ми то, Световният Рекорд е 2 часа 3 минути и 59 секунди. А по твое време, да е бил 2 часа и 8, 9 минути.

ПП: ти за мезе ни хвана
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот zax983 » Съб Апр 30, 2011 9:46 pm

Нищо не подценяваме :) Аз точно заради това още съм в България. Е грижа се и за възрастни и болни хора помеждодругото, много повече отколкото получавам нещо от баби и дядовци с пенсия по 100-200 лева, отдавна не могат да пращат. Пращали са когато са могли, сега аз се грижа за тях. Ако замина кой ще ги погледне? Иначе ще се оправя, няма по-лесно нещо от това, не ми трябва език за да съм хамалин, какъвто ще мога да бъда поне още няколко десетилетия, за което време и дом ще построя и семейство мога да създам, обаче малко след това и живота ми ще свърши и къде е смисъла? Трябват ми тези условия, тук и сега, всъщност не сега, а преди 10-15 години... Дори е достатъчно да ми върнат това което Костов открадна от влоговете на мое име... Имах за 2-3 апартамента, дори оставаше малко и за образованието ми, а сега имам една минимална работна заплата... Значи всичко ще е наред когато с 1 минимална работна заплата мога да си купя поне 2 апартамента в София...

Но да се върнем на темата - разбира се че предпочитам да си седя от където съм родом и да си знам езика, да не плащам квартира и т.н. Но тук няма работа, защото разни "умни" хора идват и работят за жълти стотинки, спят по кашони... Искам някой да ми обясни защо идва в София за да работи за 300-500 лева и да плаща 200 за наем и със сметки, транспорт и храна излиза винаги на минус, но продължава да подбива цената на труда... ЗАЩО?! На село е в пъти по-добре, ако имах къде, само си довършвам образованието и се забивам някъде, по ми е изгодно... Чист въздух, истинска храна... Ама първо трябва да си купя къща... А те си имат дом, имат си поминък, може да нямат пари, но не гладуват. Идват тук да ядат боклуци или направо да гладуват и пак да нямат пари - ЗАЩО?! Изключвам тези които идват тук да учат, макар че не виждам голям смисъл да имаш по-хубав университет във Варна и да дойдеш в софийския... То всъщност в момента няма читави държавни университети, не знам за частните, но нещо не са много хората които могат да отделят по 5-10 бона на семестър... И какво, идват и ни вгорчават живота допълнително, без да подобряват собствения си, ЗАЩО?! А когато ние отидем в чужбина, нима не правим същото?

Последната ми работа точно по такива причини я напуснах, каквито описва Ozzie. Мина някаква подкупна комисия и работата ми която беше втора категория труд, изведнъж стана трета и това само за да спестят по една маска и ушанки, които и без това не ни даваха, а сами си купувхме, ако можем... Абе излизат олигофрените от помещението и им тече кръв от ушите и носа, но пишат че условията на труд са просто перфектни... И какво, спестили малко данъци... Ей това е частника в България, няма грам съвест... Толкова много пари изпра, но не му стига - трябваше и предприятието да ограби... Всъщност добре, купил си го е, преебал си го е... Шитна го после на още по-големи мафиоти и тях прецака даже... Всичко това не ме интересува, освен че трябва да е в затвора, а не е и няма да бъде... Затова не искам да живея в България. Но това не е достатъчно, защо по дяволите всички откраднаха максимално и от работниците си, това за тях бяха жълти стотинки, защо са такива долни боклуци?! Буквално нищо не им коства да дават нормални заплати. Поне аз бих давал, дори да си водя предприятието изкуствено на загуба, дори да си пера парите, особено тогава, защо да не давам? А дори да разчитаха само на легалния си бизнес, какво им пречи да дават заслуженото на хората които им трупат милионите? Не е вярно че са богати защото са боклуци. Т.е. вярно е, но могат да продължат да бъдат също толкова богати и без да продължават да са такива, те са откраднали по друг начин, но могат само да крадат и си мислят че това е пътя... Защо великата ни държава не може да спре това? Аз нали заради това плащам данъци? Ако хвана да изколя и избеся всички такива, какво ще стане? Аз ще съм лошия?

После ми обяснява че не можел да ми вдигне заплатата, нищо че няма в света губещ бизнес в тази сфера, просто няма, вдига си цените на крайния продукт, без да сменя техниката, без да му поскъпва суровината, а не може да вдигне заплатата дори с обещаното... Сбогом тогава... Лъжат те 1-2 пъти и третия път баста... НО - имах колеги със заеми, останаха - черни роби останаха... Напускат хората, нови не се наемат, които остават вършат работа за 5-тима, но заплатите им не се вдигат... И какво казва работодателя по-въпроса, казва ако щеш, за мястото ти чакат хиляди... И е точно така. Дори имаше много съкратени, само защото са работили там преди да стане частно и не може да им бара заплатата, изгони хора с по 2-3 години пред пенсия, кадърни хора! Изгони Хора които си вършеха много по-добре работата от 2-ма като мен. Само защото чакат една камара олигофрени да му работят за по 300 лева, нищо че докато се научат, а повечето никога няма да се научат дори на елементарни неща, докато се научат обаче пак го ядат такива като мен, които за същите пари му вършат цялата работа. Даже накрая направиха врътка с която да прецакат заплатите на всички, винаги има вратичка да прецакаш дори хора със стаж 20 години... Месец следкато напуснах, викнали външна фирма и който не иска да преподпише с нея на минимална, пък после да му плащат точно колкото си искат, сори за него... Ама чакали сме еди кой си да умре там на машината, че да му взема мястото за някой лев отгоре, пък през това време да му работя без пари, айде няма нужда...

П.П. Тукощо разбрах че ще ме глобят до 500 лева, ако не подам някаква декларация и не платя дължимото към държавата. Искам да подчертая дължимото, защото нищо не дължа на никой. Айде да видя как ще ме глобят :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: Аз нямам нищо, искам да видя какво ще ми вземат, искам да видя как ще ме принудят да платя каквото и да било, преди да отпадне като задължение поради давност. Направиха здравните да се плащат 3 години на зад, с което загубиха всякакъв шанс някой да си плати здравните, защото за 1 година може би бих ги платил, тъкмо ми се е натрупала и съответно няколко стотин лева, айде да видим кога ще им дам 1000 лева след 3 години. Ще си ходя на частни лекари. Всъщност аз как дължа пари за "услуга"(тя една услуга), която дори не мога да ползвам. В коя друга държава го има това, аз дължа ли тези пари, разбира се че не ги дължа. А това че дълги години съм плащал здравни и не съм стъпвал на лекар, то това е без значение. Един път поисках някакви изследвания и нямало направления за тези, можело да ме пратят на други, ама да съм си платял и таксата преди това, защото явно след това няма да могат да ме накарат, като видя каква е измислица всичко, та накрая пак отидох на частно... Ами докато държавността е такава, да го духа... Никога повече и един лев няма да налея в държавата, за да плащам на някой проститутките...

Сега работя предимно за себе си, все още изкарвам прекалено малко, да не кажа нищо. Но знам че получавам точно колкото съм си изработил.

Защо не почна собствен бизнес? Не е като да нямам идеи. Спонсори няма, банките не дават... Как въобще може да има толкова лицемерни хора че да кажат че към днешна дата има начин? Я да си спомнят че когато са теглили кредити всяка банка е давала макса, независимо от другите, а сега? Ако въобще има тук някой, постигнал нещо с честен труд. Колко хора има тук със собствен бизнес и чиста съвест?! Ако има поне един поклон пред него!
Аватар
zax983

Мнениеот zax983 » Съб Апр 30, 2011 10:11 pm

eMcKu написа:
zax983 написа:11. неделя, задължително тичане в парка. Когато започнах маратона ми отнемаше 4 часа, не след дълго паднах на 3 часа, после доста време ми отне да падна до 2:40 преди да се откажа от тичането, освен когато трябва да свалям килограми без да имам излишни, например за да вляза в някоя категория. Все пак дори на републиканско ниво ми трябваше да падна под 2:30, а за олимпиадата ми трябваше да е под 2 часа, явно тялото ми не го позволяваше... И наистина не го позволява, просто имам прекалено тежки кости, но както казах аз съм тъп и упорит и не мога да се откажа преди да съм опитал!

:clap: ХАХАХАХАХАХАХАХ
Ми то, Световният Рекорд е 2 часа 3 минути и 59 секунди. А по твое време, да е бил 2 часа и 8, 9 минути.

ПП: ти за мезе ни хвана

Бате, аз съм максималист, не мога да си позволя да се занимавам с нещо, ако не съм сигурен че ще съм първи :) Точно защото световния е 2:04, аз не трябва да съм над 2:00 :) Вярвам че скоро няма да бъде свален с много, а и едва ли разликата от тогава до сега е голяма. Но дори световния тогава, за жените не можех да мина, е какво да правя тогава в този спорт... Глупаво е да се мъча да се развивам там където не ми е дадено, вместо да хвърля повечко усилия, там където имам някакъв шанс. Но ето че и днес не намерих с кой да отида до Благоевград, даже само да погледаме малко ММА, а като имаше в София, билета беше от 50 лева нагоре... Също преди лесно можех да намеря да тренирам безплатно, сега нито има къде, нито имам пари даже за менте тренировки, колкото да поддържам някаква форма, а сам си е скука... Най-малко трябва да имам противник, а не мога да бия всеки ден случайни хора :D

Преди няколко години, преди съвсем да се освиня, търсих някъде да се състезавам с колело, но навсякъде ми пробутваха само оферти да си купя доста скъпо колело от техни хора, не можело с мое, не можели и те да ми осигурят... Няма спорт вече в БГ, това е... Нищо няма, всичко все повече се срива... Някой ако нещо случайно е захапал, да е влязал в някоя ниша и още да крета криво ляво, но рано или късно бяга в чужбина или се отказва...

Ей го сега едно приятелче с лека атлетика, по 100 на месец взима... Как да се мери със световните...
Аватар
zax983

Мнениеот Daniel Panev » Съб Апр 30, 2011 10:14 pm

zax983 написа:Ако въобще има тук някой, постигнал нещо с честен труд. Колко хора има тук със собствен бизнес и чиста съвест?! Ако има поне един поклон пред него!

Е - няма нужда да ми се кланяш де...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот zax983 » Съб Апр 30, 2011 10:29 pm

Ще споделиш ли с нас, ако не е тайна разбира се. Да знам че има поне един такъв човек в България. Ест. ти не си почнал от вчера, но все пак :)
Аватар
zax983

Мнениеот fall_out » Съб Апр 30, 2011 10:30 pm

По темата - на приятел му е нужен компютър за видеообработка - Sony Vegas и подобни, засилил се е да дава към 4000 само за кашона, той не е професионалист и ще го ползва по предназначение ( :D ) 5-6 пъти в годината та ми е грешно да го оставя да даде всичките си пари за това. Ако някой има представа дали има вариант да не се набута толкова много и да вземе нещо което да работи прилично, ще съм много радостен - ей така само информативно параметри някакви, не задълбавайте в цели конфигурации.

Колкото до другото - много неща сте изписали, повечето верни - но мисля, че ви убягва най-важното. Истината е, че ние сме овчи народ и всеки може да прави каквото си иска с нас, и решението е много просто (и ужасно сложно) - ние просто имаме нужда от нова форма на управление, като казвам нова имам предвид на всички нива - до парламент - той даже не ни е нужен в тази си форма. Ние сме тази педя държава и трябва да решим какви права да дадем на управляващите и кой да допускаме там. А това "там" - е вмирисаната глава на рибата, но все пак от опашката зависи накъде ще тръгне всичко. Така, че всички тези приказки за България, чужбина и всичките лоши неща тук и там - няма какво да се жалвате - ние всички сме виновни за това, че сме го допуснали. Допуснали сме да не ни интересува защото сме "над тези неща" и защото азът е по-важен от всичко, затова сега и в бъдеще ще бъдем използвани и газени от така наречените "политици", притискани от други такива. Всичко е сбъркано в самото си начало, като се започне от начина на провеждане на избори(и нац. и местни), и как от тази дупка се започват всички проблеми, не мисля, че трябва да го обяснявам предполагам се сещате сами. Незнам каква е алтернативата на моментния модел на управление и дали има такава, предполагам не съм достатъчно умен, но знам, че това не е подходящия начин за управление за нас във времето в което живеем. Нямам политически пристрастия, не пропагандирам комунизъм или нещо от сорта - просто си мисля, че трябва да има нещо по-добро.

Колкото до мен - работя от около 15 годишен, на 22 реших, че няма смисъл от така наречената "работа" за така наречените "пари", и от около година не работя официално никъде. Парите си ги изкарвам сам (по легален начин), не живея в охолство, но имам доста повече свободно време, поради простата причина, че не имитрам дейност по 8 часа имам време да се занимавам с нещата които искам и ме интересуват. Имам образование в сферата на тузризма и съм работил доста време от съзнателния си живот в тази сфера - просто няма да го коментирам, но ми се иска да нямам никога досег до тази работа, или поне на нашите ширини. И все пак ако се наложи ще го правя, но ме е яд да работя и да гледам как парите ми се харчат за глупости от хора разполагащи с влас защото мен и Вас ни мързи да мислим.

И тъй като не съм спал последните 24 часа, не ми пука за правописни грешки, и всякакви маловажни глупости.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот did » Съб Апр 30, 2011 10:34 pm

Пак цъкнах на темата "компютър" и... пак компоти. :crap:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bluskanie » Съб Апр 30, 2011 10:52 pm

zax983, за данъците изобщо не си прав, както и за повечето неща, за които пишеш. Нямаш наблюдения, иначе може да се долови идеята ти. В чужбина нещата не седят по много по-различен начин. Ти знаеш ли например в Щатите колко милиона хора бачкат на минималната заплата, която на тебе ти се струва много висока, но живота не е като в България. Много малко хора притежават собствен имот и се налага да плащат наем, който, в зависимост от щата и града и квартала, може да е почти, колкото месечна заплата.

Данъжите ги ДЪЛЖИШ по закон. В уредена държава, ако не ги платиш - отиваш в затвора. Ето още една прчина да си седиш в България :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот zax983 » Съб Апр 30, 2011 11:29 pm

Данъците са % от дохода ми :) Който в момента е 0, а мисля че всеки процент от 0, пак е 0. Само не знам колко %-та от 0 са 20 лева за здравни...

Освен това в една уредена държава аз с кеф ще си плащам данъците. Но не разбрах защо да продължа да го правя в България?

Специално в щатите здравната система е отвратителна... Просто там е наистина само за богатите... Ще си отрежеш два пръста и ако здравната ти застраховка не го покрива, ще те питат кой искаш да ти зашият, единия ще струва 10 000, другия 50 000... Не знам само дали можеш да теглиш кредит по бързата процедура и как ще се подпишеш за заема с отрязани пръсти :D

Но подозирам че няма да ти ги зашият, ако не си платиш. Аз лично ще застрелям лекаря който ми откаже! А тук може и да не ми откажат, но тук и без това не могат да ми ги зашият както трябва, обаче искат толкова пари и те... Но дори абсолютно нищо да не могат да направят и дори да ми навредят повече отколкото да ми помогнат, въпреки това после може да се окаже че трябва да плащам... Също така в САЩ ако не си свършат работата, ще си платят прескъпо, т.е. поне знам за какво съм платил. А тук?

В Англия, Франция, Германия и почти цяла Европа, здравната система е напълно солидарна, какво като не е комунизъм? От всяко нещо трябва да се извлича най-доброто и здравната и образователната система трябва да са напълно безплатни. Аз като данъкоплатец съм съгласен ако трябва и половината заплата да ми взимат за това, но да знам че децата ни имат бъдеще! Иначе защо да плащам данъци?! Дори в изброените по-горе държави, ако си социално слаб, ще ти платят транспорта до болницата и да се прибереш после! Защото развитието на едно общество най-много си личи точно по отношението към хората в неравностойно положение...

Не може да те изнудват с образование, здраве, храна, просто не може, не и когато го наричат цивилизация! Нали забелязвате че през цялото време говоря само за нещата от първа необходимост, който иска лукс да си го постигне. Но да има възможност да го постигне!

Добре, в САЩ имат проблем с имотите, но политиката им за храната каква е... Замерят се с храна, забравили са да я ценят, толкова е евтина... Във всеки американски филм някой се замеря с храна... Щяха ли да са най-дебелата нация, ако бяха гладни? Буквално ние гладуваме за да може те да се тъпчат... А който не иска да живее под наем, да не ходи там :) Както който не иска да живее под наем да не идва в София, много ви моля, стига толкова... В САЩ е по-добре, ходете там :)

Факт е, че откакто официално сме в Европа, няма по-скапана държава там... А хората които я съсипаха още са живи и на свобода - ЗАЩО?! Аз съм много навит да ги тикнем в затвора до гроб и да им конфискуваме всичко, включително на децата им, роднините и всички свързани с тях хора. Вярвам че може да се проследи пътя на крадените пари и да се върнат с лихвите, но така да се върнат че да отидат в обрания народ! А не при друг крадец... Колко са крадците, колко са ограбените, можем да ги смачкаме с голи ръце!
Аватар
zax983

Мнениеот fall_out » Съб Апр 30, 2011 11:55 pm

zax983 написа:Ще споделиш ли с нас, ако не е тайна разбира се. Да знам че има поне един такъв човек в България. Ест. ти не си почнал от вчера, но все пак :)

Е не виждаш ли? Продава пури човека.
Аватар
fall_out

Мнениеот Daniel Panev » Нед Май 01, 2011 12:14 am

fall_out написа:
zax983 написа:Ще споделиш ли с нас, ако не е тайна разбира се. Да знам че има поне един такъв човек в България. Ест. ти не си почнал от вчера, но все пак :)

Хаха - не :beer:
Имам мъничък консултантски бизнес в областта на телекомуникациите - занимавам се с билинг системите на телекомите ;)
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот fall_out » Нед Май 01, 2011 12:25 am

Daniel Panev написа:
fall_out написа:

Хаха - не :beer:
Имам мъничък консултантски бизнес в областта на телекомуникациите - занимавам се с билинг системите на телекомите ;)

И със на онези дет им крашна миналото лято и сега дават фактури от миналата година ли? :D
Аватар
fall_out

Мнениеот ХристоС. » Нед Май 01, 2011 11:18 am

zax983 написа:Защо не почна собствен бизнес? Не е като да нямам идеи. Спонсори няма, банките не дават... Как въобще може да има толкова лицемерни хора че да кажат че към днешна дата има начин? Я да си спомнят че когато са теглили кредити всяка банка е давала макса, независимо от другите, а сега? Ако въобще има тук някой, постигнал нещо с честен труд. Колко хора има тук със собствен бизнес и чиста съвест?! Ако има поне един поклон пред него!

И на мен ли ще се кланяш? Притежавам собствен бизнес, чиито предмет на дейност е търговия с компютри и компютърни компоненти, фирмата ми е вносител на 3 марки паметови продукти за България. Никой нищо не ми е дал на готово, дейността я стартирах с малък потребителски кредит от банка и малка сума, която осигуриха роднините ми. Кредитът ми беш отпуснат въз основа на това, че в продължение на година и половина преди това работех в друга фирма със същия предмет на дейност, за да мога да добия знания за съществото на бизнеса отвътре, и получавах колкото 2 минимални заплати месечно, а ме осигуряваха на една такава. Всъщност напуснах, за да мога да разполагам с достатъчно време за висшето си образование - нещо, което при стартирането на „частна“ дейност се оказа, че няма как да стане и ми се наложи да замразя образованието, за неопределено време - докато бизнесът се развие достатъчно добре, за да няма нужда непрекъсната нужда от мен. През 2010 всички капитали на фирмата се стопиха и ако тази година не бях успял да осигуря банклово финансиране (не, не беше никак лесно - но определено не е невъзможно) - можеше и да ми се наложи да си търся пак работа на нормиран работен ден и твърда заплата; нещо, което дори може да ми предложи значително по-голяма сигурност, но пък по този начин ще подведа всички свои клиенти, които са ми се доверили и продължават да ми се доверяват вече толкова години... А не е като да не съм бил на 20, да съм живял в друг град, да съм нямал осигурена работа, да съм разчитал на 100 лв. месечна издръжка (доход от отдавана под наем собственост в София), да съм плащал наема си (60 лв), ток (когато нямах пари някой месец - плащах по 2-3 сметки накуп) и интернет (20 лв.), да си докарвам още 50-100 лв. от нерегламентирана законово търговия с употребявани компютърни компоненти, с които пари съм се прехранвал, излизал съм „на кафе“ с приятели и съм си плащал за транспорт с автобус до София и обратно поне веднъж месечно.

Не зная защо ти отговарям - и да ми се кланяш, и да не го правиш - с приказките си „на кило“ дотук не си спечелил уважението ми по никакъв начин и ми е напълно „все едно“, а и бих спестил на всеки подобно унижение - да не съм цар или мафиот?! Искаш по-висок стандарт да ти осигурят управляващите, но никога не гласуваш. Претендираш за социални облаги, но с готовност заявяваш, че не би плащал данъци на държавата и съжаляваш, че си го правил. Не си спомняш комунизма - но помниш, че „било по-добре“. Костов ти бил „откраднал“ влоговете (интересно как точно - трябва да го е направил лично, защото след времето на хиперинфлацията по времето на правителството на Жан Виденов и след падането му, по времето на мандата на Иван Костов и неговия кабинет, финансовата стабилност осигури увеличение на доходите в ПЪТИ); банките не ти отпускали необходимите средства, за да започнеш собствен бизнес (ама пък ти и беше писал в началото, че не искаш); би пожелал да причиниш вреда на човек, който се е оказал в благоприятно положение - може и да е тъп, но как е възможно въобще да си помислиш, че ТИ би могъл да бъдеш нечий съдник и да решаваш съдбата му?! В Щатите здравната система била несправедлива, в Англия образованието - безплатно (ако ми кажеш как се следва в Cambridge например, без да се плаща)... Казаха ти го много пъти - като не виждаш перспектива за развитие тук и като не ти харесва, ходи другаде - вече сме в Европа и пазарът на труда е отворен, щом можеш да предложиш знания и умения - те ще бъдат оценени подобаващо, със сигурност по-подобаващо, отколкото тук. Пък като за 2-3 години се „напечелиш“ - ще се върнеш в България и с капиала си ще реализираш някоя от идеите си за собствен бизнес, понеже ще си работил вече навън и ще си видял „как е там“ - ще можеш да приложиш западните стандарти в работата си и ще предлагаш и западни заплати на служителите си, всички най-кадърни люде ще се избиват да работят за теб и ти ще просперираш :) Ама май, с неплатени задължения към държавата, няма да те пуснат да излезеш от нея, преди да ѝ се издължиш - навсякъде из обичната ти Европа е така... Не стана дума къде в чужбина си живял (не говоря за екскурзии от по 3-5-10 дни) и имаш реален поглед над ситуацията там?

fall_out, с радост ще дам консултация във връзка с компютъра, който предстои да бъде закупен, но понеже не искам да се тълкува като реклама, а пък и в тази тема се говори за всичко друго, освен за компютри - в случай, че би желал, можеш да ми изпратиш ЛС с повече детайли за това какви точно приложения ще се ползват на машината и дали ще служи за работа (ще изкарва пари) или за обучение, за да дам оптимално, според мен, предложение.
The phoenix was reduced to ashes, from which a new, young, strong phoenix arises, reborn anew to live again.
_loading resurrection: complete
_starting rebirth: started
_metamorphosis: beta state
Аватар
ХристоС.

Рейтинг: 1511

Мнениеот Harka » Нед Май 01, 2011 12:03 pm

@ХристоС.:

:agree: :agree: :agree:
Аватар
Harka

Мнениеот skiman » Нед Май 01, 2011 12:28 pm

KiD_WiTh_GuN написа:Здравейте! Понеже не съм много на ти със компютърния хардуер пък видях, че във форума ги има такива дето разбират, ми се върти един въпрос в главата. Ето тази машина http://plesio.bg/gotovi-konfiguratsii-c ... 80316.html дали си заслужава парите, ще я вземам като отделен компютър без монитор и всичките му работи и ще се приспадне ДДС-то, защото е към фирмата, въпроса ми е дали за тези пари мога да взема нещо по-добро или това ми е оптималното решение. Също и да попитам Intel Core i5 760 този процесор дали е duo или quad! :beer:

Началото на темата :dontknow: :dontknow: :dontknow:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот Harka » Нед Май 01, 2011 7:18 pm

Без офтопици, моля (какъвто очевидно е и началото на темата).
Аватар
Harka

Мнениеот bluskanie » Нед Май 01, 2011 8:10 pm

zax983 написа:Добре, в САЩ имат проблем с имотите, но политиката им за храната каква е... Замерят се с храна, забравили са да я ценят, толкова е евтина... Във всеки американски филм някой се замеря с храна... Щяха ли да са най-дебелата нация, ако бяха гладни? Буквално ние гладуваме за да може те да се тъпчат...

Отново грешиш! Абсолютно всичката храна е по-скъпа в сащ. Дори Кока Колата е по-скъпа. Най-евтиния хляб(няма и половин килограм) е 2 долара, но той за ядене почти не става. За ресторанти и барове изобщо няма да говоря, щото е в пъти по-скъпо.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

ПредишнаСледваща

Назад към Други