Какъв е принципът на фиксиране на венците на шлици?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Какъв е принципът на фиксиране на венците на шлици?

Мнениеот novice » Сря Май 18, 2011 6:53 pm

Здравейте, колеги!

Може на някои от вас въпросът да ви се стори глупав, но никога не съм свалял заден блок на шлици. Досега съм карал венци на резба, и шлиците на новия байк не съм ги монтирал аз. Венците на резба знам как да ги сваля, но какъв е принципът на шлиците? Гледам ключът за сваляне трябва да е с по-тесни шлици от тези на венците с резба (или греша и просто шлиците на ключът ми за венци на резба са много износени и са се уширили)?

Питам защото при каране на ниска предавка отзад (под 5-а) се чува едно странно... не точно пукане, ми като незатегнат шлиц може би, който играе върху леглото си. На висока предавка не се чува. Звукът си мислех, че е от ставите на рамката или средното движение/курбелите. После се сетих друго: чудя се възможно ли е при недобър монтаж на блока венци, те да играят върху шлиците и това да се чува при ниските предавки поради по бързото въртене на ниска предавка? Че ходих във Веломанията на Мед. Академия да ми сменят задния блок и веригата, заедно с 1 спукана гума, но като гледам как си оставиха ръцете върху гумата и съсипаха новата вътрешна гума, а после и недозавиха оста на вилката, не изключвам да не са монтирали и венците като хората. :dontknow: Освен всичко целия заден блок при разтърсване с ръка като че ли има луфт спрямо оста си на въртене. А е нов, Шимано и не е от-най-евтините.

Карам РАМ АМ. Проверих всички стави на окачването на рамката, средното движение не е хлабаво или износено, курбелите са наред. Остава само да е задния блок, понеже този звук никога преди не съм го чувал при разхлопване на някоя от ставите на рамката или средното движение например.

Мерси за идеите авансово! :D
Изображение
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Re: Какъв е принципът на фиксиране на венците на шлици?

Мнениеот Evgeni » Сря Май 18, 2011 7:09 pm

И аз до вчера се питах как се монтират/демонтират.Трябва ти това http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 477&lang=2 и това http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 475&lang=2 .С камшичния ключ държиш контра, а другото го буташ в капачката, държаща най-малкото венче.И натам е лесно..отвиваш малката капачка и ги магаш(издърпваш).
royalracing злоупотребява с акаунтите на хора от форума!
Evgeni

Рейтинг: 1192

Мнениеот novice » Сря Май 18, 2011 7:12 pm

Мерси за показното!
А възможно ли е капачката, за която говориш и която се стяга чрез резба с ключа да не е натегната като хората и оттам при въртене шлиците на блока да играят върху шлиците на главината и да се чува странния звук при педалиране от това? На капачката на венците има означение да се натяга 40Nm, но дали е натегната толкова в сервиза на веломания?! :dontknow:
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот Evgeni » Сря Май 18, 2011 7:18 pm

Да, възможно е да не е стегната и да играят.
Evgeni

Мнениеот acidrain » Сря Май 18, 2011 7:56 pm

Може да са разхлабени самите шлици към главината, дигни задницата на колелото в въздуха, хвани гумата и я разклати да видиш дали има луфт.
Ако има най-вероятно е разхлабен freewheel-a (май така се казваше).Това разбира се го правиш при затегнат QR :D
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот Blaze™ » Сря Май 18, 2011 8:03 pm

http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair012
Ето ти една тема прочети има всичко необходимо.
Успех. :beer:
Изображение
Аватар
Blaze™

Рейтинг: 1253

Мнениеот SeSSion » Сря Май 18, 2011 8:04 pm

acidrain написа:Може да са разхлабени самите шлици към главината, дигни задницата на колелото в въздуха, хвани гумата и я разклати да видиш дали има луфт.
Ако има най-вероятно е разхлабен freewheel-a (май така се казваше).Това разбира се го правиш при затегнат QR :D

Freewheel- а попринцип си има лек луфт, спрямо главината.

За да ги затегнеш ти трябва само това:
Evgeni написа:http://www.bikescenter-bg.com/index.php?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=877&product_cat=477&lang=2
Без камшик.
SeSSion

Рейтинг: 2000

Мнениеот Evgeni » Сря Май 18, 2011 8:10 pm

Да, но според мен е хубаво да си вземе и камшичен ключ, за да може през месец-2 да сваля и почиства венците и мястото на главината, дето се слагат венците :agree:
Evgeni

Мнениеот acidrain » Сря Май 18, 2011 8:17 pm

SeSSion написа:
acidrain написа:Може да са разхлабени самите шлици към главината, дигни задницата на колелото в въздуха, хвани гумата и я разклати да видиш дали има луфт.

Freewheel- а попринцип си има лек луфт, спрямо главината.

Изключвам нормалния луфт.
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот novice » Пет Май 20, 2011 12:14 am

С моя ключ за другия стандарт на резба(който е с малко по-широки шлици и не влиза съвсем добре в гайката) съвсем лекичко успях да завъртя гайката на венците и... като че ли от тогава звукът, който се чува е едва доловим или въобще го няма. Извод: Като отидете на сервиз да ви извършат ремонт, проверявайте всичко след това, да не се окаже, че е по-ос*ано и от преди това! :beer:
Тези дни явно трябва да отида някъде, където знаят колко се стяга, да дозатегнат като хората или просто да си купя ключето за шлицов блок.

ПС:Мерси за статията! Супер е! :agree: :beer:
Изображение
Аватар
novice

Назад към Веломеханик