Велокомпютър и размер на гумата

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Велокомпютър и размер на гумата

Мнениеот Yeti » Пон Юли 11, 2005 2:05 pm

Наскоро си взех велокомпютър, но не съм сигерен дали съм настроил правилно размера на гумата. В упътването пише, че стандартните гуми са с диаметър 27", което съответства на 216 см обиколка. Няма таблица за други размери гуми, но пише как да си измериш обиколката - маркираш гумата, правиш един пълен оборот и т.н., ..... това ясно...
Гумата ми е 26" (=66,04 cm). Ако го сметна по формулата d*3,14 получава ми се обиколка 207,36 см. Когато обаче премеря обиколката на гумата с рулетка ми се получава 204,5 см. Гумите ми са някакви евтини, напомпани са, грайфера си е ОК. Нормално ли е да има такава разлика и от какво зависи? Кой размер да въведа в компа?
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Мнениеот did » Пон Юли 11, 2005 2:12 pm

вярвай само на рулетката. "стандартни" гуми няма.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот chokolatt » Пон Юли 11, 2005 3:54 pm

Ima zna4enie i kolko e debela gumata. Kakva marka e tozi velokomputar? Az si pazq ot moq Cateye edna tablitza s razmerite na gumite i suotvetnite nastroiki po tqh- ako ima6 interes po vaprosa moga da pomogna:beer:
chokolatt

Рейтинг: 1200

Мнениеот bikerider » Пон Юли 11, 2005 3:59 pm

[quote="chokolatt"]

Ima zna4enie i kolko e debela gumata. Kakva marka e tozi velokomputar? Az si pazq ot moq Cateye edna tablitza s razmerite na gumite i suotvetnite nastroiki po tqh- ako ima6 interes po vaprosa moga da pomogna:beer:
[/quote]

едва ли да си по-прецизен от рулетката, както вече се отбеляза ;)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот chokolatt » Пон Юли 11, 2005 4:04 pm

edva li i komputara ima opciq za vuvejdane na na stoinosti s deseti4na zapetaq- naprimer207.36:peace:
chokolatt

Мнениеот bikerider » Пон Юли 11, 2005 4:06 pm

[quote="chokolatt"]

edva li i komputara ima opciq za vuvejdane na na stoinosti s deseti4na zapetaq- naprimer207.36:peace:
[/quote]

Не сме се разбрали, имах предвид както did каза, да се премери обиколката на гумата и да се въведе.
Едва ли има по-точен начин, или? :peace:
Аватар
bikerider

Мнениеот chokolatt » Пон Юли 11, 2005 4:18 pm

E tova si e taka- po - siguren na4in qvno nqma:beer: Qvno proizvoditelite na gumi nqmat edinno mnenie po vaprosa za debelinata- tova i az sum go zabelqzal:thumbu::spin:
:offtopic:Izvinqvqm se za latinitzta:I
chokolatt

Мнениеот Phantom » Пон Юли 11, 2005 7:06 pm

има значение дали се въвежда в см или мм такаче това де спочете в описанието на компютъра или да се прецении на око :eek:.
Лесно ми е, защото се задоволявам само с най-доброто.
Phantom

Мнениеот bikerider » Пон Юли 11, 2005 7:16 pm

[quote="Phantom"]

има значение дали се въвежда в см или мм такаче това де спочете в описанието на компютъра или да се прецении на око :eek:.
[/quote]

чакай, чакай, кой говори за десетичната запетая?? ставаше дума за реалната обиколка на гумата, включително грайфера.

преразказвам накратко: ;)
Yeti се чудеше откъде идва разминаването в сметката и измерването му и did каза просто да премери обиколката на колелото в напомпано състояние и да го въведе в компютърчето. май не сме обсъждали в милиметри или сантиметри, това така или иначе няма голямо значение, въпрос на десетична запетая.

или не съм те разбрал нещо?
Аватар
bikerider

Мнениеот Cocko » Пон Юли 11, 2005 7:47 pm

НЕ искам да споря с никого, но за един километър разлика ти трябват >333333.(3) оборота, а това не е малко, така че според мен няма значение дали ще е 207.36 или 204.5. За да се получи таз разлика ти трябват >5555.5 минути въртене при скорост на педалиране 60 об/мин при предавка 1:1 или >5555.5 минути движение със скорост 12.27км/ч при същата предавка и обороти в минута на колелата. Дори да караш шосеен бегач (който, обаче е с по- големи колела), ако поддържаш скорост 36.81км/ч ще ти трябват около 30.86 часа постоянно каране. Според мен въведи измерената с рулетка обиколка и едва след години каране ще имаш значителни разлики, които обаче, ще са незначителни в сравнение с това, което си изминал докато ги постигнеш. Дотогава почти сигурно ще си сменил гумите.
П.С. не съм сигурен в изчисленията, но мисля че са достатъчно точни.
Пиши на кирлица!
Pi6i na kirilica!
Cocko

Рейтинг: 1700

Мнениеот bikerider » Пон Юли 11, 2005 11:36 pm

Абе ти си физик бе, ние тука за точни нАуки приказваме :rofl::agree::beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот Yeti » Вто Юли 12, 2005 8:48 am

Гумите ми са 26х1,95 а компютъра е Cat Eye CC-ST200. И всъщност намерих таблицата с размерите, и в упътването си я имяше (ама кой да чете), както и в сайта на производителя [url]http://www.cateye.com/en/tech_support/manual_downloads.php[/url]
Все още не съм абсолютно убеден кое е най-точно, но аз въведох това, което пише в таблицата, а и то е горе-долу каквото измерих. Относно широчината на гумата, наистина има значение (т.е. не е достатъчно май само да се измери с рулетката), според мен причината е, че различните размери гуми се сплескват различно, което не може да не промени обиколката.
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Мнениеот did » Вто Юли 12, 2005 8:58 am

[quote="Yeti"]

Все още не съм абсолютно убеден кое е най-точно, но аз въведох това, което пише в таблицата, а и то е горе-долу каквото измерих. Относно широчината на гумата, наистина има значение (т.е. не е достатъчно май само да се измери с рулетката), според мен причината е, че различните размери гуми се сплескват различно, което не може да не промени обиколката.
[/quote]

с риск да бъда обвинен че повтарям за N-ти път банални неща, които ги пише сигурно в 100 теми, пак казвам: зарежи таблиците, измери си обиколката на гумата и толкоз. Естествено че вида на гумата има значение, даже това на колко е напомпена може да се окаже някакъв фактор. всичко зависи от това каква точност търсиш. просто направ следното: на равно място заемаш изходна позиция, при която вентилът на предата гума е най-долу. с тебешир отбелязваш това място. след това се качваш на колелото и изминаваш по права линия примерно разстояние, при което гумата се завърта 5 пъти, така че накрая вентилът пак да е най-долу. мериш колко метра, сантиметра или милиметра (както ти харесва, само да не е в инчове и футове) е разстоянието между двете точки, делиш на 5 и готово. по-точна таблица от това няма.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Вто Юли 12, 2005 9:44 am

@did: май по-лесно се дели на 10, хем е два пъти по-точно ;)

[quote="did"]
...с риск да бъда обвинен че повтарям за N-ти път банални неща...
[/quote]

нема да се пуашиш - аз съм насреща :boxing::emlaugh::rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Юли 12, 2005 10:38 am

Момчета, а износването на гумите защо не го калкулирате? А?А? А тежеста на колелиста? Статичен и динамичен радиус на гумата? А? Моля да подхождате сериозно, като компетентни хора:beer::beer::beer:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Вто Юли 12, 2005 10:48 am

[quote="NovemberCharlie"]

Момчета, а износването на гумите защо не го калкулирате? А?А? А тежеста на колелиста? Статичен и динамичен радиус на гумата? А? Моля да подхождате сериозно, като компетентни хора:beer::beer::beer:
[/quote]

Бе аз си мислех за тия неща (професионално изкривяване), ама няма компютърче което да ги отчита [b]динамично[/b] => няма смисъл да се разработва динамичен модел на колелото :D:beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот GOА1 » Вто Юли 12, 2005 12:22 pm

[quote="Cocko"]

НЕ искам да споря с никого, но за един километър разлика ти трябват >333333.(3) оборота, а това не е малко, така че според мен няма значение дали ще е 207.36 или 204.5. За да се получи таз разлика ти трябват >5555.5 минути въртене при скорост на педалиране 60 об/мин при предавка 1:1 или >5555.5 минути движение със скорост 12.27км/ч при същата предавка и обороти в минута на колелата. Дори да караш шосеен бегач (който, обаче е с по- големи колела), ако поддържаш скорост 36.81км/ч ще ти трябват около 30.86 часа постоянно каране. Според мен въведи измерената с рулетка обиколка и едва след години каране ще имаш значителни разлики, които обаче, ще са незначителни в сравнение с това, което си изминал докато ги постигнеш. Дотогава почти сигурно ще си сменил гумите.
П.С. не съм сигурен в изчисленията, но мисля че са достатъчно точни.
[/quote]

Толкова объркано и неразбираемо е написано... май наистина си физик :uhh:.
При тези размери (207.36 или 204.5) като направиш "333333.(3)" оборота разликата ще е 9.533333... км. а не 1.
Не схванах какво те бъркат разни предавки, времена, скорости... :dunno:.

Нито пък успях да се сетя за чий _|_ намесихте и ширината на гумата.

Измерването по "метода на did" е най-подходящо за целта, ама не знам как ще успее някой да кара по достатъчно права линия 10ина метра. (Аз като меря обиколката хващам тубичка с боя за обувки (това имам под ръка), цвъквам на гумата, после търкалям по фугата на плочките в коридора докато се отпечати 2 пъти и меря.)
За гуми с такива размери (около 26") грешка 1cm. в обиколката дава около 0.5% отклонение в измерения пробег.
Ако не се нулира компирчето дълго време (т.е. мерят се големи дистанции) е по-добре да се зададе по-малка обиколка от измерената (при типично налягане). Както спомена чарли гумата се деформира. И естествено може само да се свива.
Има още два фактора увеличаващи грешката:

1.Скок дължина.
По време на полет гумите обикновено се въртят. Имат голям инерчен момент, малко триене при търкаляне (около оста) и форма, която има малко съпротивление с въздуха => може да се приеме че се въртят със скорост, равна на началната. Обекта човек+велосипед има "по-кофти" аеродинамична форма и се движи по балистична траектория. След кацането изминатото разстояние ще е по-малко от измереното от компютъра, като разликата зависи от ъгъла на излитане (спрямо хоризонта).

2.Лоренцово скъсяване.
...предполага се, че няма да караш толкова бързо :) .

Беее, велокомпютър съкс!
'зимайте си WADGPS или PPS на GPS или GLONASS... нещо такова.

Надявам се тоя прост въпрос да е станал още по-неясен.

ПС
забравих да спомена суркането с блокирала гума и въргалянето с/без колелото...
GOА1

Мнениеот did » Вто Юли 12, 2005 12:34 pm

[quote="GOА"]

2.Лоренцово скъсяване.
[/quote]

:cool:
:rofl:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Юли 12, 2005 1:39 pm

Брей, туй за баче ти Лоренцу ми беши исфръкналу от глъвътъ.
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Вто Юли 12, 2005 2:47 pm

Е неее, вие вече забихте в здравата теория... :clap:

Още малко и разни висши геометрии ще вкараме в употреба... баси компютърчетата :D

аз се придържам към простата рецепта на did - едва ли на някой ще му притрябва да мери грешки и отклонения при скокове и изменения в налягането... и прочие :D

Edit: btw, имам един прелюбопитен въпрос - за чий дявол тия датчици отчитат предното колело????? ами ако завивам на място, пак се мери като път на целия велосипед, така ли???

според мен това дава доста по-голямо отклонение от разликата между статичен и динамичен модел - би следвало да се отчита задната гума според мен... или? :dunno:
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Вто Юли 12, 2005 2:55 pm

[quote="bikerider"]

Е неее, вие вече забихте в здравата теория... :clap:

@GOA: сещам се и за Лобачевски, ама там вече е мътна и кървава... :lol:
[/quote]

що бе, кво му е мътното? ти права пътека или равен път въждал ли си? значи пространството е изкривено. значи Лобачевски.

даже ако сме точни, понеже повечето пътеки са каменисти, камъчетата се движат, приплъзват, значи повърхността всъщност не е с линейна, а с фрактална размерност и би трябвало да се разглежда не в рамките на евклидовата геометрия, а с методите на теорията на хаоса. следователно освен обиколката на гумата редно е в компютърчето да се въвежда и фактора на Ляпунов за съответния маршрут.

аз като си паднах преди няколко месеца на главата в реката под с.Югово и прозрях тези фундаментални истини, та сега не смея да си купя велокомпютърче.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Юли 12, 2005 3:01 pm

@bikerider - виждаш ли какво правиш - did цитира теб, а това което цитира някакси е изчезнало от поста ти:DЕеехх тоя edit!:beer:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Вто Юли 12, 2005 3:01 pm

ей затова си редактирах поста и махнах Лобачевски... само като си спомних и тръпки ме побиха :crazy2:
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Вто Юли 12, 2005 3:02 pm

@bikerider - виждаш ли какво правиш - did цитира теб, а това което цитира някакси е изчезнало от поста ти:DЕеехх тоя edit!:beer:
[/quote]

моля тишина в залата :rofl::beer:

тука стана чат-канал, човек не може мислите да си подреди... :laugh:

@did: я си кажи мнението ако обичаш за проблематиката предно vs. задно колело... :D
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Юли 12, 2005 3:02 pm

Да постнем нова тема : "Любими математически и други теории"? А?
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Вто Юли 12, 2005 3:05 pm

[/quote]

одобрявам :agree:
само дето ептен ще ни помислят за откачени :D
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Юли 12, 2005 3:07 pm

[quote="bikerider"]

[/quote]

моля тишина в залата :rofl::beer:

тука стана чат-канал, човек не може мислите да си подреди... :laugh:

@did: я си кажи мнението ако обичаш за проблематиката предно vs. задно колело... :D
[/quote]

Спестяваш жица:D
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Вто Юли 12, 2005 3:10 pm

[/quote]

аааа, не!

протестирам!

тука говорим за съвсем приложни нАучни достижения, пряко свързани с меренето на разстояния с помощта на велокомпютърчета. абстрактната математика няма място в такъв форум!

не е добре да стряскаме младежта толкова отрано. нека поне още 1-2 години блажено да си вярват, че математиката се изчерпва с функциите на калкулатора на GSM-а.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Юли 12, 2005 3:12 pm

[quote="did"]

[/quote]

аааа, не!

протестирам!

тука говорим за съвсем приложни нАучни достижения, пряко свързани с меренето на разстояния с помощта на велокомпютърчета. абстрактната математика няма място в такъв форум!

не е добре да стряскаме младежта толкова отрано. нека поне още 1-2 години блажено да си вярват, че математиката се изчерпва с функциите на калкулатора на GSM-а.
[/quote]

А велокомпютърчето калибрирано ли е?Щото ако не е значи не може да му се има вяра.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Вто Юли 12, 2005 3:13 pm

@did: я си кажи мнението ако обичаш за проблематиката предно vs. задно колело...[/quote]

:cussing:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Следваща

Назад към Архив