Моля за коментари

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Моля за коментари

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Юли 13, 2005 1:28 pm

Моля за вашите коментари по това: http://life.dir.bg/LISTS/edu_all_novini/news_705504.php
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Сря Юли 13, 2005 1:38 pm

И какво толкова има за коментиране?

Аз вчера проверих 20 кандидатстудентски теста по математика (с шаблонче само, не по същество) и с неудоволствие накрая като дръпнах чертата установих, че има само една тройка, другото не само че не са двойки (за тройка трябваха 7 точки), ами и половината от кандидатите имат отрицателни точки (тестовете бяха така нормирани, че при игране "на лотария" накрая имаш 0 точки).

Защо да очакваме, че в средното образование нещата са различни?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Юли 13, 2005 1:45 pm

[quote="did"]

И какво толкова има за коментиране?

Аз вчера проверих 20 кандидатстудентски теста по математика (с шаблонче само, не по същество) и с неудоволствие накрая като дръпнах чертата установих, че има само една тройка, другото не само че не са двойки (за тройка трябваха 7 точки), ами и половината от кандидатите имат отрицателни точки (тестовете бяха така нормирани, че при игране "на лотария" накрая имаш 0 точки).

Защо да очакваме, че в средното образование нещата са различни?
[/quote]

Ами има какво да коментираме. Като например факта, че аз като кандидатствах за гимназията, че и доста време след това такива резултати не се случваха. Въпросът е защо децата не знаят мамтематика? Та отговори на този въпрос търся. Защото утре тези деца ще влязат по същата логика в унивреситет, така и ще го завършат и ще стана програмисти, инженери и ще пишат програми, ще конструират колелета, мостове, и т.н. и т.н. Ти би ли искал да ходиш по мост направен от някой тъкъв?
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Alien » Сря Юли 13, 2005 1:49 pm

Мне, NovemberCharlie, объркал си се. Те НЯМА да влязат в университет. И няма да правят мостове.

Аз имам преки наблюдения, специално при кандидат-студентите (защото и аз съм един от тях). Еми какво да ви казвам, положението е ТРАГИЧНО. Ако сте гледали резултатите от изпитите ще знаете защо. Просто вижте статистиките от предварителните изпити (да кажем по математика) в ТУ и СУ. После си правете изводите.
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Юли 13, 2005 1:54 pm

[quote="Alien"]

Мне, NovemberCharlie, объркал си се. Те НЯМА да влязат в университет. И няма да правят мостове.

Аз имам преки наблюдения, специално при кандидат-студентите (защото и аз съм един от тях). Еми какво да ви казвам, положението е ТРАГИЧНО. Ако сте гледали резултатите от изпитите ще знаете защо. Просто вижте статистиките от предварителните изпити (да кажем по математика) в ТУ и СУ. После си правете изводите.
[/quote]

Кое те кара да мислиш, че накой закъсал за бройки университет няма да преима по оценки от диплома или просто всеки, който си направи труда да се запише и да плати някаква сума? И след няколко години отскочи да си вземе дипломата?
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Сря Юли 13, 2005 2:00 pm

Мне, Alien, объркал си се. Те няма да влезнат в университет като СУ, ТУ, ПУ или нещо такова, но почти сигурно ще бъдат изтикани от амбициозни мами и татенца в някой филиал на някой мини-ВУЗ и накрая може и да не строят мостове, но може и да строят.

Примери има бол, мога да дам и от личен опит. Преди 5-6 години на едно упражнение един момък, 130 кила поне беше, як, здрав, врат като пън на топола... Бърка едни разтвори, мери там нещо, писа, накрая ми представя протокол. Такова неграмотно писание не бях виждал мноооого отдавна, май от диктовките, които ни правеха в 3 клас. Погледнах го тоя, питам го "Абе колега, вие как стигнахте до 2 курс???". Той ми се хили насреща.

Реших да подходя радикално и му казвам. "Добре, този протокол сте го писали, докато сте работили на Спекол 11. Предлагам ви сделка. Понеже не обичам да се мъча да чета неграмотни писания като вашите, а по програма ще трябва да се срещаме тази година още 12 пъти, моля ви, напишете на този лист правилно думата [i]СПЕКТРОФОТОМЕТРИЯ[/i] и ако успеете, заверявам ви семестъра и не ща да ви видя тука, оправяйте се с доцента на изпита направо."

Момъка взе химикал, ухили ми се широко и написа "[i]СПЕКТР[b]У[/b]ФОТ[b]У[/b]МЕТРИЯ[/i]".

Преди 2 години го видях как се дипломира.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Юли 13, 2005 2:12 pm

@did Като гледам колко грешки имам в предишния пост май и аз нямаше да мина при теб:D:beer:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот PtD » Сря Юли 13, 2005 2:25 pm

[quote]
Ами има какво да коментираме. Като например факта, че аз като кандидатствах за гимназията, че и доста време след това такива резултати не се случваха. Въпросът е защо децата не знаят мамтематика? Та отговори на този въпрос търся. Защото утре тези деца ще влязат по същата логика в унивреситет, така и ще го завършат и ще стана програмисти, инженери и ще пишат програми, ще конструират колелета, мостове, и т.н. и т.н. Ти би ли искал да ходиш по мост направен от някой тъкъв?
[/quote]

Ама едно време нямаше Азис, нямаше чалготеки, нямаше кока, нямаше ганджа, нямаше дебеловрати батковци в мерцедеси на които да се подражава. Сфащаш ли? От математика не ти надебелява врато и не ти расте обиколката на бицепсо, с писане на формулки не мой си купи ВАРВЕЖНО BMW, с което да пилиш из Студентски Град и да сваляш пичета. Сфащаш ли? Ако ще и тройни интеграли по затворен обем да мойш да сметаш, тва нема да ти докара тилифон с камерка, дето да снима мувита...

Други времена, друга ценностна система. Да живей чалгоматриализма!

П.С. И освен това вече се събира първата реколта от новия технически гений - тук паднал първия етаж, там се напукала стената... А колко такива ще има в близко бъдеще, жална ни майка.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот halcor » Сря Юли 13, 2005 2:32 pm

@PtD
И аз нещо такова исках да кажа, ма бях много зле по литература, щото математиката ми беше по-интересна :)
Като е калпав модела се очаква и резултатите да са смотани.
Аватар
halcor

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Юли 13, 2005 2:34 pm

Това от една страна е така, но от друга не е ще да е единствена причина. Защото ако знаеш математика и английски/немски и т. н. , току виж си завършил MIT/Stanford/Munster/Cambridge и си започнал да печелиш повече от мутрите. Може и Министър на финансите да станеш:D. А по наше време пак имаше бензинджии, чейнчаджии, бармани и др. личности с повече финансови възможности от другите.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот hlebarka » Сря Юли 13, 2005 2:46 pm

[quote="PtD"]
И освен това вече се събира първата реколта от новия технически гений - тук паднал първия етаж, там се напукала стената... А колко такива ще има в близко бъдеще, жална ни майка.
[/quote]

Старият гений некак по-фино ги прави нещата, пуска ток по фонтаните, използва химически оръжия, без гръм, трясък и прахоляк от срутвания.
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот klmn » Сря Юли 13, 2005 3:08 pm

И яз като RtD мислим!:^:
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот Alien » Сря Юли 13, 2005 3:09 pm

Така де, прави сте, аз все забравям, че има и други университети, освен ТУ и СУ. :) Не знам, да ви кажа не ми пука кой знае колко много - да се оправят както могат, същото смятам да направя и аз. Ще си гледам моя живот, аз да успея в него... пък те да му мислят. :)

А и аз като гледам новината, която си пуснал... че то дори не е чак толкова зле? 1100 двойки по математика, ебати, при кандидат-студентите е толкова по зле.
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот biggfoot » Сря Юли 13, 2005 3:49 pm

Хората от градовете се изселват на запад, а хората от селата, които поколения наред са знаели само да гледат животни и да садят компир се изселват в градовете. Можеби затова е на мода простащината. Ако имаш малко акъл в главата или ще ти писне и ще теглиш една майна на всичко и ще емигрираш или ще станеш като другите. Поне аз така си обяснявам нещата.
Take the long road and ride it
Аватар
biggfoot

Рейтинг: 1220

Мнениеот bikerider » Сря Юли 13, 2005 3:56 pm

@NovermberCharlie:
Ноам Чомски - "КЛАСОВА БОРБА"
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот kibikoff » Сря Юли 13, 2005 4:01 pm

голям чепик
яко се изложи ... в стремежа си да станеш интересен .....
:disagree::disagree::disagree:
kibikoff

Мнениеот did » Сря Юли 13, 2005 4:01 pm

аууу, и по тая тема ще трябва да си водя записки. даже май ще трябва себе си да цитирам...

Предупреждавам, че ако продължавате с тоя краен песимизъм и [b]компир[/b]изъм, ще обърна листа и ще се намеся както аз си знам, щото толкова черногледи, начумерени и отчаяни хора, при това събрани на едно място, не понасям!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот biggfoot » Сря Юли 13, 2005 4:20 pm

Е хайде де това е лично мнение. Що ме плюете така. Ако не сте съгласни ме поправете и може да се съглася. Човек се учи. Още повече не искам да оставате с впечатлението че съм от хората които с удоволствие биха зарязали всичко което ги дразни и биха емигрирали.
p.s. и нямам нищо против хората които садят компир
Аватар
biggfoot

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Юли 13, 2005 4:21 pm

[quote="bikerider"]

@NovermberCharlie:
Ноам Чомски - "КЛАСОВА БОРБА"
[/quote]

Съжалявам, не съм я чел. Но ще я имам предвиид за следващо четиво:thumbu:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Сря Юли 13, 2005 4:28 pm

[quote="biggfoot"]

Е хайде де това е лично мнение. Що ме плюете така.
[/quote]

Кой плюе? kibikoff също изказа лично мнение.
[quote="biggfoot"]

Ако не сте съгласни ме поправете и може да се съглася.
[/quote]

Нямам време, съжалявам.
[quote="biggfoot"]

p.s. и нямам нищо против хората които садят компир[/quote]

ох, олекна ми!
[quote="biggfoot"]

хората от селата, които поколения наред са знаели само да гледат животни и да садят компир се изселват в градовете[/quote]

хм. дали все пак има смисъл да отговарям...
май не...
и все пак...
:confused:

абе biggfoot, ти доколкото знам си човекоподобно-единак, обитаващо дълбоката провинция на север, където даже компири не растат. чудя се откъде у тебе се е формирал такъв стаден инстинкт?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот MAN6 » Сря Юли 13, 2005 4:33 pm

абе, много задушно тука...

:puke:
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот biggfoot » Сря Юли 13, 2005 4:42 pm

did, не ме разбирай погрешно. Не мисля че произхода е от значение, по - скоро средата, в която си израстнал.
Не може да живееш половината от живота си на забравено от цивилизацията място където времето тече бавно всеки живее за утре и след това изведнъж да навлезеш някъде в съвсем различна среда и веднага да се приобщиш. /btw не става въпрос за мен/
Понеже не искам отново да се изложа може ли да питам защо "стаден инстинкт"?
Аватар
biggfoot

Мнениеот did » Сря Юли 13, 2005 4:51 pm

[quote="biggfoot"]

Понеже не искам отново да се изложа може ли да питам защо "стаден инстинкт"?[/quote]

защото с много лека ръка обобщаваш, склонен си да слагаш хората в чекмедженца с надписчета.

същото се отнася обаче и за цялата тема, включително за моите писания по-горе.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот biggfoot » Сря Юли 13, 2005 5:02 pm

[quote="did"]
защото с много лека ръка обобщаваш, склонен си да слагаш хората в чекмедженца с надписчета.

[/quote]
Да знам, така е. Но е вярно и че лесно се съгласявам. Въпреки това все още мисля че глобално погледнато нещата седят така. Както и да е ще гледам занапред да не ставам повод за спорове от такъв вид. Тъпо е да се обяснявам.
Аватар
biggfoot

Мнениеот mih » Сря Юли 13, 2005 5:03 pm

[quote="MAN6"]

[/quote]

значи ще вали!
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот GOА1 » Сря Юли 13, 2005 5:10 pm

[quote="did"]

Мне, Alien, объркал си се. Те няма да влезнат в университет като СУ, ТУ, ПУ или нещо такова, но почти сигурно ще бъдат изтикани от амбициозни мами и татенца в някой филиал на някой мини-ВУЗ
[/quote]

Епа я как улезнах ?
... с двойки и на двете математики, на които се <s>яв</s> разходих :xx(:.
Има и други, не съм само аз. Както имаше и дебили приети с оценката по математика, отказали се след първи или втори курс (когато половината "предмети" са математики). Оплех се, ма исках да кажа, че който има желание учи (каквото му е кеф).
Веднъж кембълът разказа единствения случай, в който му е потрябвала математика:
шапката му паднала в няква шахта, той взел една тел, изкривил я като интеграл и си извадил шапката.

Мамите и татите със сигурност нямат пръст в <s>моя гъ</s> избора на ВУЗ, поне за хората знаещи какво искат.

@did
Ела и мен да гледаш как се дипломирам, да има какво да разправяш по форумите :D.
GOА1

Рейтинг: 1200

Мнениеот boi4ka » Пет Юли 15, 2005 9:28 am

[quote="mih"]

[quote="MAN6"]

[/quote]

значи ще вали!
[/quote]

Товали цял месец:^:всеки ден си мия колелото:banghead::D
Аватар
boi4ka

Рейтинг: 1805

Мнениеот klmn » Пет Юли 15, 2005 10:14 am

[quote="biggfoot"]

Хората от градовете се изселват на запад, а хората от селата, които поколения наред са знаели само да гледат животни и да садят компир се изселват в градовете. Можеби затова е на мода простащината. Ако имаш малко акъл в главата или ще ти писне и ще теглиш една майна на всичко и ще емигрираш или ще станеш като другите. Поне аз така си обяснявам нещата.
[/quote]
Ти колко души познаваш от големите градове които са емигрирали?По скоро хората от селата се спасяват от безработицата по Гьрция и др.
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот biggfoot » Пет Юли 15, 2005 4:26 pm

[quote="klmn"]
Ти колко души познаваш от големите градове които са емигрирали?По скоро хората от селата се спасяват от безработицата по Гьрция и др.
[/quote]
Ми немалка част от младите хора заминават да учат висше или да специализират зад граница и остават да живеят там перманентно примамени от удобствата и пр.(някои от моите приятели вече са в Испания, някои в Германия, една приятелка - в Англия). Искам да кажа че си изнасяме мозъците през граница защото в други страни имат далеч по добра реализация. За какво му е на човек да е умен [b]В [/b]България за да прокопса. Мутрите, които се движат с коли, които струват кокото външния ни дълг не ми мязат на професори. Иначе и населението от селата се изселва но това има ли обратен ефект?:dunno:
Аватар
biggfoot

Мнениеот bikerider » Пет Юли 15, 2005 5:00 pm

@biggfoot:
Абе пич, ти на колко години си ако мога да попитам? Щото дрънкаш ГЛУУУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА.

[quote="biggfoot"]
За какво му е на човек да е умен [b]В [/b]България за да прокопса.
[/quote]

ИМЕННО ЗА ТОВА МУ Е - ЗА ДА ПРОКОПСА.

[quote="biggfoot"]
Мутрите, които се движат с коли, които струват кокото външния ни дълг не ми мязат на професори.
[/quote]

Това ли е за тебе прокопсване? Това ли са ти идеалите? Да прокопсаш като мутра???? Браво, пИчелиш меденка.

И изобщо, ае стига с тоя нихилизъм и тая дива генерализация, а - като не познаваш умни хора, които ЦЕЛЕНАСОЧЕНО стоят тук, не се изказвай в стил "всички са тъпи". Като не познаваш умни хора не си позволявай да ПЛЮЕШ по ВСИЧКИ хора. Такива сополанковци като тебе дето си мислят, че света е до колене щото по новините така казаха... За какво му е на човек да е умен като може да е тъп така ли?????????? Да ти имам и културтрегерската философия уважаеми...

Прекалено много телевизия гледаш - личи ти от километри, че мислиш с чужди мисли в главата.

Edit: "изнасяме си мозъците"....:dunno: Къде ги видя тия мозъци бе приятелю? Ти оглеждал ли си се напоследък? Разхождал ли си се из разни университети тук и така нататък? Знаеш ли как се завършва тук и колко е трудно? За кви мозъци ми говориш, като три-четвърти от студентите не могат един интеграл да сметнат???????
От мен един безплатен съвет - избий си клишетата от главата и започни да мислиш.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Следваща

Назад към Други