Луфт при челото

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Луфт при челото

Мнениеот rees » Сря Юни 01, 2011 8:44 am

Здравейте, преди няколко месеца си купих един твърдак. Сега преди няколко дни се сдобих с мека рамка RAM AM. Но отпред качили чашките са по-големи и колчето на вилката хлопа. Искам да попитам дали може този луфт да изчезне, и ако да, какви чаркове ми трябват за да го направя, или това не би могло да се извърши в домашни условия (имам малък технически опит). Аз гледах в един магазин какви части би могло да свършат работа. http://www.bikescenter-bg.com/index.php?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=2360&product_cat=355&lang=2
Ако трябва ще го водя на сервиз, но бих бил благодарен ако ми кажете какво точно трябва да купя.
Изображение
ХХХХХХХ написа:здравеите колеги искам да питам вилката зaшто ми оделя 3 съмтима хот на доле тяе на мало и бъздъx ие помпа до краи
Аватар
rees

Рейтинг: 1305

Re: Луфт при челото

Мнениеот bikerider » Сря Юни 01, 2011 9:11 am

Прочети статиите в сайта относно реглаж на чашки и обиране на луфта. Ако не помогне или не можеш да се оправиш сам - иди в сервиз преди да купуваш каквото и да е, там ще ти кажат какво да направиш.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот rees » Сря Юни 01, 2011 10:43 am

Намерих доста теми с луфт при чашките, но никоя не описваше моят проблем. Луфта е напред и назад, не нагоре и надолу.
Изображение
ХХХХХХХ написа:здравеите колеги искам да питам вилката зaшто ми оделя 3 съмтима хот на доле тяе на мало и бъздъx ие помпа до краи
Аватар
rees

Мнениеот shaady » Сря Юни 01, 2011 10:58 am

Чашките от твърдака ли се опитваш да сложиш?
Ако е така, предполагам, че чашките на твърдака са били нормални, а не полуинтегрирани като на АМ-а, и оттам идва на луфта, защото полуинтегрираните чашки са по-широки от нормалните.
За АМ-а ти трябват такива чашки:
http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=216 или http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=218

Обаче щом имаш малък технически опит, най-добре отиди на сервиз. :)
Аватар
shaady

Рейтинг: 1800

Мнениеот lostrider@ » Сря Юни 01, 2011 11:55 am

Предполагам, че няма да реши проблема ти, но все пак опитай да разхлабиш лапата от болта, влизащ в пеперудката на стрежена (тръбата на вилката) и болтовете/болта на самата лапа, които/който захваща/захващатт лапата за стрежена, след което извършваш обратното упражнение. Не твърдя, че това ще оправи нещата, но го споделям, защото със стара си лапа имах такъв проблем. Болтове ли изпускаха, какво ли, но ми се налагаше след всяко (по- продължително) каране да разхлабвам болтовете на лапата и да затягам отново, защото отпред всичко се разхлопваше.
За по- професионално мнение е по- добре да отидеш в сервиз. Успех. :wavey:
Аватар
lostrider@

Мнениеот bikerider » Сря Юни 01, 2011 12:50 pm

rees написа:Намерих доста теми с луфт при чашките, но никоя не описваше моят проблем. Луфта е напред и назад, не нагоре и надолу.

Луфта от разхлабени лагери е в "хоризонталната" равнина, т.е. напред-назад като клатиш рамката на спирачка. Ако си го обрал и има още луфт, огледай дали не ти липсва уплътнителния сцепен конус (между конуса на лагера и стержена).
При всички положения, обаче, ако не си елиминирал/обрал луфта в чашките, първо го обери и тогава мисли страхотии за сервизи и подмяна на чашки. Като елиминираш простите неща, ще останат сложните и тогава е времето за сервиз или допълнителни, конкретни въпроси. Сега така има да гадаем какво е.... поне една снимка да беше пуснал.
Аватар
bikerider

Мнениеот rees » Сря Юни 01, 2011 10:25 pm

Първо не се опитвам да вкарам чашките от твърдака, на АМ-то си имаше и си оставих тях. Обрах всичкия луфт, който можах и не ми липсват оплътнения. А можеби просто аз незнам, но свалих от твърдака всичко и го сложих на АМ-то по същия ред. Убеден съм че не съм загубил или объркал нещо. Снимка бих качил но луфта не се вижда. Просто напред-назад хлопа. Се едно лагерите са малки и нестават, или стержена е тясен. Просто размера на чашките е различен, и затова предполагам, че луфта идва от там. Т.е. луфта е дупка между чашката и стержена. Надявам се да съм пояснил малко за какво точно става въпрос. Благодаря за отговорите.
Изображение
Аватар
rees

Мнениеот royalracing » Сря Юни 01, 2011 10:35 pm

Аз имам подобен проблем-вчера ми се отвори малък луфт,обирах,затягах,но след време пак се отвори,карах така няколко часа и луфта се увеличи съответно се прибрах.С Head Lock система съм,чашките са ми куча марка :D и мисля,че е от тях защото чашки за 8лв...В момента не мога да направя снимка или да ходя да разглабям,намествам и подобни,но няма никаква грес по горната чашка и уплътнението и може да е от това?
Извинявам се,че пиша тук,но няма смисъл да отварям нова тема :peace:
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Рейтинг: 1180

Мнениеот SeSSion » Сря Юни 01, 2011 10:37 pm

@rees Между стрержена и тапата има ли достатъчно място за да се обере луфта?
SeSSion

Мнениеот bikerider » Сря Юни 01, 2011 10:46 pm

rees написа:Т.е. луфта е дупка между чашката и стержена.

T.e. или си с 1.5" чашки и 1.125" стержен, или си загубил сцепеното конусче.

Edit: снимай го все пак, една снимка = 1000 думи.
Последна промяна bikerider на Сря Юни 01, 2011 10:48 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот royalracing » Сря Юни 01, 2011 10:48 pm

Открих следното:при мен също луфта е оттам и разглобих набързо,но не видях никакво сцепено конусче,явно е от това.Благодаря,макар че не говореше на мен :D .
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Мнениеот rees » Чет Юни 02, 2011 6:26 am

http://www.youtube.com/watch?v=uclLYvyhUQU Постарах се да направя видео, което да показва как хлопа. Но все пак ако смятате че снимка е по-добре -> Изображение
Аз също мисля че размерът на чашките е различен, и трябва да се сложи нещо като онези предходници от първия ми пост.
Изображение
Аватар
rees

Мнениеот Gen4eca » Чет Юни 02, 2011 8:21 am

Възможно е да се е деформирала челната тръба при заваряването, на тая подсилка не и е там мястото!
Bombing for peace is like fucking for VIRGINITY!
Аватар
Gen4eca

Рейтинг: 1418

Мнениеот bikerider » Чет Юни 02, 2011 10:47 am

@rees: имах предвид да снимаш чашките разглобени или поне да се вижда луфта. Не виждам нищо ненормално в колелото ти на пръв поглед, така че иди в сервиз да ти огледат чашките. Или нещо липсва или не обираш добре луфта по някаква причина. Сигурен ли си, че стержена е по-къс от сглобката с 2-3мм, т.е. има мегдан за обиране на луфта? Напълно е възможно чашките на новата рамка да са по-нископрофилни и стержена да идва леко дълъг (ако съм разбрал правилно, че си пренесъл вилката на нова рамка). Най-лесно можеш да провериш с още един спейсър.
Аватар
bikerider

Мнениеот rees » Чет Юни 02, 2011 8:51 pm

Днес се опитах да върна вилката на твърдата рамка, и имаше милимундерски луфт. Мисля че ще ходя на сервиз скоро, защото засега нямам идея какво да правя. Ето снимка, на която се вижда луфта. ->
Изображение
Изображение
Аватар
rees

Мнениеот royalracing » Чет Юни 02, 2011 8:58 pm

Защо ли ми се струва,че липсва нещо :idea: ?Според мен няма някое уплътнение или конусче :idea:
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Мнениеот Alex Madman » Чет Юни 02, 2011 10:05 pm

bikerider написа:@rees: имах предвид да снимаш чашките разглобени или поне да се вижда луфта. Не виждам нищо ненормално в колелото ти на пръв поглед, така че иди в сервиз да ти огледат чашките. Или нещо липсва или не обираш добре луфта по някаква причина. Сигурен ли си, че стержена е по-къс от сглобката с 2-3мм, т.е. има мегдан за обиране на луфта? Напълно е възможно чашките на новата рамка да са по-нископрофилни и стержена да идва леко дълъг (ако съм разбрал правилно, че си пренесъл вилката на нова рамка). Най-лесно можеш да провериш с още един спейсър.

Не му виждаш постовете ли, мислиш, че говори глупости ли, не знам. Човекът пет пъти ти каза къде ти е проблема. :idea:
Fanatico написа:Егати тъпото колело, тема и автор.

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Рейтинг: 1495

Мнениеот bikerider » Пет Юни 03, 2011 9:53 am

Като си толкова наясно, включи се в темата и помогни с нещо. Посъветвай нещо, не се скръндзи :)
Аватар
bikerider

Мнениеот rees » Пет Юни 03, 2011 1:17 pm

Ок съжалявам, че не разбирам и затова питам, но ако ми кажете и как бих могъл да го оправя, ще съм страшно благодарен. Как точно да обера луфта, незнам какво е конус и уплънтненията ги махнах за да се види луфта, който толкова желаете всички да видите.
Изображение
Аватар
rees

Мнениеот PtD » Пет Юни 03, 2011 1:37 pm

bikerider написа:Като си толкова наясно, включи се в темата и помогни с нещо. Посъветвай нещо, не се скръндзи :)

Toва не беше реплика към теб. ;)

@rees, като не знаеш какво е конус - тичай до сервиза и престани да ни губиш времето.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Юни 03, 2011 2:40 pm

PtD написа:Toва не беше реплика към теб. ;)

Е, аз ли да внимавам кого цитирам? ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот fall_out » Пет Юни 03, 2011 6:37 pm

Малко вероятно, но дали не се опитваш да сложиш вилката с конуса от старите чашки?
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот rees » Пет Юни 03, 2011 8:27 pm

@fall_out: Ами ако конус е това, което си мисля, да. Аз слягам всичко от старото на новото, преместих го. Само чашките са различни.
Изображение
Аватар
rees

Мнениеот fall_out » Пет Юни 03, 2011 10:06 pm

Ами по принцип има един конус който върви с чашките и се набива на вилката. Намира се най-долу на стержена (тръбата на вилката) и е доста малък може би е висок около 2-3мм. По принцип различните чашки са с различни такива конуси и би трябвало щом сменяш чашки да смениш и този конус, трябва да е набит около стержена така, че ако си го свалял щеше да се сетиш защото обикновенно изиква доста човъркане с остър предмет. Направи снимка на вилката от близо на частта където стержена влиза в короната от горната страна и отделна на всички конуси които си наредил от долу на чашката и не са набити в рамката (може снимка и на конусите от горната страна). Пак не се знае дали ще ти помогнем защото аз например знам само моите как са наредени. Каквото и да правиш винаги е най-добре да отидеш в сервиз ако не си сигурен какво правиш, едва ли ще ти вземат повече от 5-10 лв. ако всички части са там и просто трябва да ги съберат.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот Alex Madman » Нед Юни 05, 2011 8:50 pm

bikerider написа:Като си толкова наясно, включи се в темата и помогни с нещо. Посъветвай нещо, не се скръндзи :)

@bikerider, упрекът не беше към теб, а към автора на темата, изразил съм се неясно. :) Просто нещо имам чувството, че повече пише, отколкото чете :beer:
Fanatico написа:Егати тъпото колело, тема и автор.

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Рейтинг: 1495

Мнениеот TheBlackPathway » Пон Юни 06, 2011 8:29 am

Бях гледал относно този проблем и в един магазин ми казаха, че се слагала пластмасова тръбва на стержена, за да се премахне такъв луфт. Дано съм помогнал! :beer:
TheBlackPathway

Рейтинг: 1208

Мнениеот bikerider » Пон Юни 06, 2011 9:30 am

@автора: Бегом в сервиз, че като гледам с всеки пост излиза по нещо ново.
:offtopic:
Alex Madman написа:@bikerider, упрекът не беше към теб, а към автора на темата, изразил съм се неясно. :) Просто нещо имам чувството, че повече пише, отколкото чете :beer:

Стават недоразумения :) :beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот rees » Пон Юни 06, 2011 8:58 pm

Оправих се в сервиз. Оказа се, че конуса не е достатъчно дълбок за тези чашки и сменихме изцяло лагерите с капсуловидни и чашките и сега всичко е наред. Благодаря за няколкото съвета, които бяха написани тук-таме, и съжалявам, че ви занимавах с моят проблем.
Изображение
Аватар
rees

Назад към Веломеханик