Ком-Витиня

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: спукана гума

Мнениеот Zuk » Чет Юни 02, 2011 9:43 pm

За спуканата гума - и аз като побутах малко си мислех дали да не прежаля и външната гума и така да си я карам при спусканията. Но реших, че ще унищожа и каплата и се отказах. Иначе външната издържа 20+ км бутане, вкл. по камънаци. После смених само вътрешната и готово.
За шума и шишарки не съм се сетил, но по-добре е да си нося каквото трябва. Вчера взех мерки!
Изображение
Взех помпа, не е от най-малките и смятам, че ще върши добра работа. Лепенки с лепило, две малки "щангички" за вадене на гума и малка разфасовка течна смазка за верига. Оказа се, че след 10-15 часа каране/бутане веригата беше абсолютно сума и почна да скърца. А не мога да нося половин литров спрей.
Остава само да си взема комплект инструменти и може би чифт накладки. За инструмента се колебая дали да дам повече пари за такъв, с който може да се разглобява/ сглобява верига. :dontknow:

Rayko написа:Явно не само мен ме дразнят клоните, нахвърляни по пътеката преди х. Пробойница. Не че не може да се мине, но защо трябва да търпим наглоста на дъросекачи ли са, бракониери ли са, или там - не ги знам какви са? На кой телефон мога да подам жалба и дали някой ще ми обърне внимание повече от Арменския поп? ...

Както се казва в по-глупавите предавания - благодаря за въпроса!
Всъщност клоните нахвърляни от дървосекачите не са приятни, но те не водят до това да загубиш маркировката и да се луташ. По-лоши са местата, където природата си е казала думата. Пътеката е обрасла и е зле.
Та още докато бях там и минавайки чупех по някоя и друга клонка, си мислех, че бих отделил време и усилия да направя нещо по въпроса. Все пак това е международен маршрут и е едно от малкото неща заради което все още има по някой пообъркал се турист от чужбина да дойде у нас.
С други думи имам желание и търся подкрепа от съмишменици. Имам автомобил, с който може да се стигне сравнително близо до проблените участъци. Имам и моторен трион. Но сам ще ми бъдат нужни много дни за да постигна видим резултат. Така, че ако има мераклии да споделим носенето на резачката, може да се организираме и да направим нещо поне за част от пътеката. Очaквам предложения в обозримо бъдеще тук в темата или на лични съобщения.
Последна промяна Zuk на Чет Юни 02, 2011 10:05 pm, променена общо 3 пъти
По-добре късно, отколкото по-късно.
Аватар
Zuk

Рейтинг: 1325

Re: Ком-Витиня

Мнениеот taurus13 » Чет Юни 02, 2011 10:35 pm

Ей, ти бързо взе мерки ;) - прав си за веригата - особено ако я мажеш с лека смазка и тръгнеш на каране при което има газене на локви с кал, започва много бързо да щрака и пука всичко и скоростите не се включват добре. Аз все още ходя на еднодневно без смазка, но затова пък я плескам с една полутечна спрей грес, която макар и да цапа не се измива лесно.
Така и така сменихме леко темата та да продължим с инструмента.
Тия мултитулове нещо не съм им фен - уж имаш всичко, ама нищо не ти е удобно. Опита досега е доказал абсолютната необходимост на следните отделни инструменти:
Шестограми - до размер 6 (ако предварително си проверяваш курбелите дали са стегнати, други големи размери по байка няма :D )
Ключ за спици - ако ти се наложи да оправяш покривена капла. Ако е много покривена, предварително се отпускат спиците, намира се някое дърво и се изправя грубо шината, след което се дооправя с натягане на спиците. Боби показва...
Машинка за верига - направо си закъсал без нея, ако скъсаш верига.
Ухо за дерайльор - ако караш РАМ, направо две си носи - правят ги от небезизвестния материал Говнолин... :lol: - досега съм присъствал на счупването на една дузина РАМ-ски уши.
Отвертки - права и кръстачка.
"Свински опашки" - за всичко могат да се ползват - дори и за шиниране на крайник. :roll2:

Ако си с V-brake спирачки, задължително и накладки(виждам, че си). Ако си с дискови обаче, нямаш нужда от резервни, макар че на Спиров наскоро му изпадна задната накладка и добре, че си имаше резервна :lol:

Не подценявай нуждата от светлина - винаги може да стане издънка и да замръкнеш. На мен вече фара не ми излиза от раницата и при най-прогнозируемото каране. Задължително и малък нож и запалки.

Относно прочистването - не върви с моторен трион - направо са те взели са бракониер :D - почистването става лесно с остри триончета - има едни китайски за гипс-картон от 5-6лв - режат твърде много и бързо всякакви клони до 5-6 см. Помага и градинарска ножица за клонки до 8-10 мм. По принцип проблема е и липсващата маркировка - трябва да се възстанови и боята, защото са изсечени много дървета на които е имало такава. Най-голям проблем са местата, където пътеките влизат в гората - основните ми лутания са винаги там, защото границата обраства жестоко. В самата гора е лесно да се следва пътеката.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот subritual » Чет Юни 02, 2011 11:09 pm

Наистина отделните инструменти са по-практични,но ако се гони тегло- това е инструмента.
Ключа за спици,гаечен ключ и машинката за верига са на една част,която се сваля.Много надеждна конструкция и здравина.
Досега не ме е предал,освен с едни курбели,дето искаха по-дълъг шестогран.
Трябва да подчертая,че мултитула е насочен към по-съвременните велосипеди.Върши ми идеална работа в гората.
За градския ми велосипед,който е по-стар не е толкова полезен.
Относно помпите,предпочитам пластмасовите,защото са по-здрави.Може да попрегрее,но поне няма да се вдлъбне,както става с алуминия.
Относно смазката, аз намерих едно малко шишенце от шампоан-50мл,което има много подходяща дупчица за нанасяне.Заедно с един парцал е неразделен спътник и тежи много малко,както и не изпуска.

taurus13 написа:но затова пък я плескам с една полутечна спрей грес, която макар и да цапа не се измива лесно.

Удобно ли е да запитам каква е?
Аз ползвам Изображение
препоръчан ми от @bikerider и съм много доволен.Само,че малко соленичък от към цена.
Zuk написа:Пътеката е обрасла и е зле....
...Все пак това е международен маршрут

А какво остава за по-затънтените места? Затова предварителната GPS подготовка е много важна по нашите земи, тъй като явно няма достатъчно туристи,които да отъпкват пътеките.
Последна промяна subritual на Чет Юни 02, 2011 11:28 pm, променена общо 1 път
Аватар
subritual

Мнениеот taurus13 » Чет Юни 02, 2011 11:27 pm

А...някаква обикновена от Бриколаж за 7-8лв - флакон от 500 или 700мл(не помня точно) - пише за вериги.
По спомен май пише Carlube на спрея.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот ivanov_id » Пон Юни 06, 2011 11:05 am

Браво, Зук! Сигурно вече познаваш снимката от моя профил :)

Пряспата, която си снимал се казва Фунията, надолу има пропаст към 1 км. и ако се сурне някой надолу, жална му майка... Много е коварно това място, май само през август няма сняг там.
Засега ходя пеша
Аватар
ivanov_id

Рейтинг: 1225

Мнениеот Zuk » Сря Авг 17, 2011 9:47 pm

"Шоуто" (похода) продължава! - Витиня-Златица
Изображение
За съжаление този път нямам снимки. Беше само каране! От Витиня до прохода Кашана се кара доста. После катеренето на вр.Свищиплаз е мъка - само здраво бутане. И то след достачасове каране, не е лесно. Направо си мислех дали има смисъл да съм с колело. Но после от х.Свищиплаз се пуснах до Златица за 20 минути и успях да хвана влака!
Ето и трака. (за Гармин - трябва да се смени разширението на .gdb)
Прикачени файлове
Vitinia-Zlatitza.txt
(32.41 KiB) 57 пъти
Аватар
Zuk

Re: спукана гума

Мнениеот dobber » Сря Авг 17, 2011 10:30 pm

Zuk написа:С други думи имам желание и търся подкрепа от съмишменици.

Привет, в този форум има хора които са правили почистване и маркиране на Ком-Емине. Сигурен съм че и там ще намериш съмишленици:

Набиране на доброволци за разчистване на пътека от Ком-Емине
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=2679
Аватар
dobber

Рейтинг: 1525

Мнениеот Zuk » Сря Авг 17, 2011 11:03 pm

Благодаря за информацията! Малко ми е далече участъка върху които работят, но ще следя темата. Може да организираме нещо подобно и за други части на маршрута.
Аватар
Zuk

Предишна

Назад към Общ форум