Въпрос за настройка на спирачки и странно скърцане от....

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за настройка на спирачки и странно скърцане от....

Мнениеот icemans » Сря Юни 08, 2011 4:55 pm

Ето и първият ми пост. Четох доста неща във форума и сайта - кое разбрах, кое не. От известно време имам един Спринт-гладиатор, който взех на старо. Сигурно не ви е добро мненето за него, но толкова са възможностите за сега. Та, четох упътването за реглаж на спирачките. Регулирах задната, но забелязах, че има едно движение на рамената в двете посоки което не виждам как може да се фиксира и по този начин в даден момента някоя от накладките опира постоянно в каплата. Не ми се отразява на вървенето, но се чудя дали е нормално. Ето и снимка на въпросните спирачки - е те това което държа се мести наляво-надясно.
Изображение
Изображение

И още 1-2 питания. От няколко дена започнах да ходя до работа с колелото (около 8км) понеже не ми остава кога иначе да го карам. От вчера забелязах обаче, че след известно време започва някакво странно скърцане от левия педал или по скоро от крубела.
Изображение
Скърца в точно определено положение само. И интересното е, че като сляза и обърна колелото за да мога да се ориентирам и скърцането изчезва. Не знам как да го опиша като звук - скърцане или претракване някакво като от пружина може би.

И последно - забелязвам, че имам лек проблем със задния дерайльор при сваляна на по-ниска предавка, но предполагам, че това ще се оправи с реглаж който смятам да направя като ми остане повечко свободно време и добия повече кураж, че да не оплескам нещата. Като свалям с една предавка и започва едно леко тракане, трябва леко да сваля още лостчето за скоростите и пак да кача за да се оправи. Т.е. при качване на скорост няма проблеми. А свалянето трябва да го правя като сваля с една скорост повече от колкото искам и кача една нагоре.

Извинявам се за дългата тема, но ще се радвам да помогнете с каквото можете :)
icemans

Рейтинг: 1220

Re: Въпрос за настройка на спирачки и странно скърцане от....

Мнениеот freebiker » Сря Юни 08, 2011 5:12 pm

1-ви проблем: Прегледай отстрани дали има болтове на самите рамена,отдолу,малко над болтовете за захващане на челюстите,ръчкай всички възможни настройки,гледай кое накъде отива,така ще разбереш как да си настроиш Ви-брейк-а. (http://www.google.bg/imgres?imgurl=http ... 66&bih=667 ВИЖ Spring Tension centering screw,това трябва да имаш :) Чрез завинтване/развиване регулираш на дясно/на ляво.

2-ри проблем: Курбела скърца само когато е под напрежение,т.е. когато понапънеш на изктариш нещо,той ще скърца повече,но когато обърнеш колелото,той не е под напън.Свали курбела и го смажи с грес.Както ти каза ''да добия кураж'',ако трябва помоли в сервиз да ти помогнат обяснят :)

3-ти проблем. По-евтините дерайльори се ''разместват'' , т.е. трябва да ги регулираш повече,дори един дерейльор от 40 лева се ''разцентрира'' след 2-3 седмици каране,зависи де.Когато съм имал Асера съм я регулирал през 2 седмици,много я жалех обаче,глезих я и си работеше супер :) . Та,значи центровка му е майката :wavey:

Поздрави :)
Аватар
freebiker

Рейтинг: 1101

Мнениеот bikerider » Сря Юни 08, 2011 6:08 pm

icemans, проблем 1 не съществува. Спирачките се използват по време на каране, а не се лашкат насам-натам в гаража. Не натягай или отхлабвай пружините излишно, това което описваш е напълно нормално. Само ако по време на каране усетиш опиране на накладката, значи трябва да центроваш спирачката чрез едно от болтчетата. Поиграй си ако искаш де, процедурата е пределно елементарна, тъкмо ще научиш всичко за този тип спирачки.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот icemans » Сря Юни 08, 2011 8:30 pm

freebiker написа:2-ри проблем: Курбела скърца само когато е под напрежение,т.е. когато понапънеш на изктариш нещо,той ще скърца повече,но когато обърнеш колелото,той не е под напън.Свали курбела и го смажи с грес.Както ти каза ''да добия кураж'',ако трябва помоли в сервиз да ти помогнат обяснят :)

3-ти проблем. По-евтините дерайльори се ''разместват'' , т.е. трябва да ги регулираш повече,дори един дерейльор от 40 лева се ''разцентрира'' след 2-3 седмици каране,зависи де.Когато съм имал Асера съм я регулирал през 2 седмици,много я жалех обаче,глезих я и си работеше супер :) . Та,значи центровка му е майката :wavey:

Поздрави :)

Благодаря Ви за топлото посрещане! Определено с крубела ще се позанимавам аз като за начало пък после ще видим. Относно дерайльора също трябва да намеря време и да го разваля, че после да го оправям :)
icemans

Мнениеот icemans » Сря Юни 08, 2011 8:33 pm

bikerider написа:icemans, проблем 1 не съществува. Спирачките се използват по време на каране, а не се лашкат насам-натам в гаража. Не натягай или отхлабвай пружините излишно, това което описваш е напълно нормално. Само ако по време на каране усетиш опиране на накладката, значи трябва да центроваш спирачката чрез едно от болтчетата. Поиграй си ако искаш де, процедурата е пределно елементарна, тъкмо ще научиш всичко за този тип спирачки.

Аз не ги лашкам излишно. Просто когато си играх да настройвам задната и ми направи впечатление, че тези рамена не стоят фиксирани в едно положение аз се местят. И когато например колелото е обърнато по седалка и въртя педалите понякога опира в каплата, понякога - не. Иначе по време на каране не усещам някакво напрежение там.
icemans

Мнениеот bikerider » Сря Юни 08, 2011 9:02 pm

Ясно. Опитай да натегнеш пружините равномерно, т.е. еднакво от двете страни. Ако след като си ги натегнал докрай рамената пак са "хлабави", тогава махни спирачката от вилката - на вилката ще видиш от всяка страна на монтажните оси по три дупчици - там влиза другия край на пружината за контра. Та с тези дупки се прави груб реглаж на натегнатостта, а с винтовете - фин. Възможно е да се наложи да разместиш и калодките. Няма абсолютно нищо сложно, просто малко игра докато нацелиш подходящите за теб настройки. Успех :agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот icemans » Сря Юни 08, 2011 9:20 pm

Само ако ми обясниш кои пружини трябва да натягам? Аз просто не мога да си обясня кое ще е това нещо което ще застопори неподвижни тези рамена като в горния си край те се държат единствено на жилото.
icemans

Мнениеот monkols » Сря Юни 08, 2011 9:30 pm

Ако са неподвижни как жилото ще ги събира към шината.С малките болчета ги регулираш наляво-надясно,но винаги трябва да се движат свободно,иначе говорим за блокирала спирачка.Ако не опират калотките в шината по-добре не бърникай :D
monkols

Рейтинг: 1245

Мнениеот icemans » Сря Юни 08, 2011 9:43 pm

Много си прав :) А какво имаш в предвид с
monkols написа:Ако не опират калотките в шината по-добре не бърникай :D
?
Дали опират в каплата ли?
icemans

Мнениеот monkols » Сря Юни 08, 2011 9:47 pm

Да
monkols

Рейтинг: 1245

Мнениеот icemans » Сря Юни 08, 2011 10:15 pm

Абе явно спирачките ще ги оставя за сега така. Остава да си поиграя с крубела и дерайльора.
icemans

Мнениеот bikerider » Чет Юни 09, 2011 5:20 am

icemans написа:Само ако ми обясниш кои пружини трябва да натягам?

Огледай хубаво спирачката, няма как да го направим вместо теб през Интернет.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Юни 09, 2011 6:42 am

Болтчетата за реглажа ги виждам с невъоръжено око на втората снимка. :magnify:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот icemans » Чет Юни 09, 2011 2:11 pm

А някое лека насока как по-лесно се сваля този крубел/ Гледам някакви клипчета където използват някакви специални инструменти за развиване на болта с обратна резба - crank puller или нещо от сорта май го наричат!
icemans

Мнениеот vleka4a » Чет Юни 09, 2011 3:37 pm

По принцип се използва такъв инструмент но ако имаш някой познат който поправя колелета по добре отиди при него той трябва да има такъв защото няма смисъл да си го вземеш за да го използваш няколко пъти.
Live for today because yesterday is gone and tomorrow may never come.
Изображение
Аватар
vleka4a

Рейтинг: 1304

Мнениеот icemans » Чет Юни 09, 2011 5:04 pm

Еми нямам такива познати. Явно ще трябва да се плаща щом няма по-лесен начин.
icemans

Мнениеот vleka4a » Чет Юни 09, 2011 5:39 pm

По принцип има и по импровизирани начини да свалиш курбелите но и те си носят рисковете.Може да развиеш болта и да опиташ да покараш малко докато усетиш че има луфт при тях достатъчно колкото да може да се свалят на ръка но пък рискуваш да прецакаш квадрата при самите курбели.Преди време бях свалял курбели с повечко сила и права отвертка но след това курбелите от вътрешната страна бяха :xx(: Все пак най-сигурно е с инструмент иди в най-близкият сервиз или някой който поправя колелета покрай вас и го питай да ги свалят не вярвам да ти искат повече от 2 3лв.

Да инструмента е еднакъв и за двата курбела просто захваща самия курбел и го избутва спрямо средното за да излезе.
Последна промяна vleka4a на Чет Юни 09, 2011 6:06 pm, променена общо 1 път
Live for today because yesterday is gone and tomorrow may never come.
Изображение
Аватар
vleka4a

Рейтинг: 1304

Мнениеот icemans » Чет Юни 09, 2011 5:42 pm

АМи ще отида. Този инструмент няма значение дали е за ляв или десен курбел, нали? Защото на мене левия ми чатка нещо.
icemans

Назад към Веломеханик