Сгрешена карта

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Сгрешена карта

Мнениеот ivanov_id » Пон Юни 06, 2011 10:53 am

От миналата година ползвам картата на БТС "Хижите в България" на английски език, мащаб 1:530000 за да си планирам маршрутите за каране. Вчера тръгнах от Костинброд - Божурище - Гурмазово - Златуша - Брезник - Ракита - Гургулят - Гълъбовци

на картата ИМА ОТБЕЛЯЗАН АСФАЛТОВ ПЪТ 4 км Гълъбовци - Храбърско

доверих се на картата и тръгнах в указаната посока, но след края на селото асфалта свърши и излязох на една "паяжина" от черни коларски пътища - туристически, селскостопански и всякакви, без маркировка, без табели, без нищо.

Естествено не успях да уцеля точния път и вместо към Храбърско се качих на билото на Вискяр и тръгнах Бог знае на къде, стана 10 ч. вечерта, наложи се да се връщам и да мина през Сливница и после по международния път Е80 едва се прибрах посред нощ.

Днес изрично проверих в Гугъл Земя - няма асфалтов път от с. Гълъбовци до с. Храбърско, още по-малко с дължина 4 км, както е отбелязано на така наречената "карта" на БТС :(!: :(!: :(!:

Има асфалтов път от гр. Сливница, който обаче е безсмислен, защото е по-обиколен от международния път Е80.

Най-неприятното нещо е, че този несъществуващ път е отбелязан и на една друга карта, която имам още от 1990 г. Явно някога са го планирани и някой ентусиаст го е отбелязал на картата, преди да са го построили, а после са се отказали да го строят.

Не знам в цивилизована европейска държава какво щеше да им се случи на ТИЯ ГАДОВЕ, КОИТО ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ЗАБЛУЖДАВАТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ и то по такъв начин, че на неподготвен и нетрениран човек ТОВА БУКВАЛНО МОЖЕШЕ ДА МУ СТРУВА ЖИВОТА. Не ми се мисли какво можеше да ми се случи в 10 ч. през нощта, ако бях стъпил накриво да си изкълча глезена по средата на нищото, на десетки километри от цивилизацията - за проклетия един път не си взех мобилния с мен и точно тогава ми се случи да се изгубя.

Докато тиках колелото нагоре, видях заек и язовец, правете си сметката колко е "цивилизовано" мястото, щом даже не разбраха, че трябва да се уплашат от мен, ами заекът ме изчака да се приближа на 3-4 м. и чак тогава драсна да бяга, а язовецът си стоеше край пътя даже когато минах на 50 см. от него с велосипеда, и изобщо не разбра, че трябва да се уплаши, и да се махне, ами ме гледаше нагло през цялото време :crazy:

АКО НЯКОЙ ЗНАЕ ЗА ДРУГИ ГРЕШКИ В ТАЗИ ИЛИ В ДРУГИ КАРТИ, МНОГО МОЛЯ ДА ГИ СПОДЕЛИ, ЗАЩОТО ТОВА НАИСТИНА Е ВАЖНО.
Засега ходя пеша
Аватар
ivanov_id

Рейтинг: 1225

Re: Сгрешена карта

Мнениеот hrissim » Пон Юни 06, 2011 1:44 pm

Най-верните хартиени карти към настоящия момент са тези на Домино
:beer:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Рейтинг: 2000

Мнениеот evilzet » Пон Юни 06, 2011 2:09 pm

Аз тия дни си имам ново хоби - бутане през тръни по несъществуващи черни пътища. Какво е необходимо - телефон с GPS и Orux Maps. Източник на забавата са руските военни карти от осемдесетте години. За времето си са били супер, имат много съпътстваща информация ( нали са топографски), обаче никой не е можел да предрече кой път ще изчезне. И в Стара планина, и тук около Варна, се сблъсках с изоставени и изчезнали черни пътища. Много интересна тръпка като си представям как някога е имало път - личи си, че няма дебели дървета, някак интуитивно си представяш къде е минавал, обаче на моменти нещата много загрубяват - в Балкана трябваше да мина около 5-6 км по някакъв стар път, но когато станаха 2 м къпини по него - нещо се поотказах.
По темата - например от Кръстец до Мъглиж няма асфалт, въпреки че на някои карти е отбелязан такъв. Пътя е стар, римски. Също и от Борущица до Кръстец. Поне там няма къде да се обърка човек.
evilzet

Мнениеот t.kyosev » Вто Юни 07, 2011 1:27 pm

:offtopic:
Понеже стана въпрос за Orux Maps. Как успя да конвертираш руските карти? Последно като се опитах успях да калибрирам изображението, но след като то минеше през OruxMapsDesctop-a дължината ставаше от източна на западна и Родопите отидоха в Атлантическият океан.

Ако знаеш за пълен архив с конвертирани карти също ще ме е от полза, понеже това ще ми спести играчката.
Изображение
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот mulltex » Вто Юни 07, 2011 3:12 pm

Каквито и хартиените карти, да съм ползвал до момента, всичките са били с множество грешки, особено в Западните Родопи. Както и на теб и аз съм губил ненужни часове в търсенето на несъщестуващи разклонения и пътища. Единственото решение, което намерих по това време и ползвам до днес и се казва Гармин. :–)

PS:
Руските карти от тук ли ги свали?
http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/index_en.html
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот evilzet » Вто Юни 07, 2011 3:57 pm

Руските карти за Орукс ги свалям от poehali.org , но е много тегаво и бавно. Вървят на чифтове - *.gif и *.map ( съдържа информация за координатите). Днес свалих 20 карти и нищо ми няма :bigeyes: . Но като за без пари - токова. После се конвертират през Orux Maps Desktop и се ползват.
evilzet

Мнениеот sailman » Сря Юни 08, 2011 7:46 am

Относно "руските" военни карти: Те съвсем не са руски, а са станали популярни тука под това име, защото са обработени в електронен вид от руснаци в руската им версия и ги сваляме съответно от руски източници.
Това са си българските ген. щабни карти с каквито работих в казармата, бидейки чертожник. В руското им издание обаче, както по-горе писах.

Относно достоверността им и актуалността към днешна дата: Последната ЧАСТИЧНА реамбулация на въпросните карти е извършена през 1981-82 г. Това означава, че са осъвременени данните за ограничен брой неизвестни нам райони и обекти, сметнати тогава за стратегически важни.
Основният масив от данни е от 1974 - 77 г. Сами си правете изводите...
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот Ozzie » Сря Юни 08, 2011 8:18 am

И сега има чат- пат нови издания на топографските карти, където има актуализирана информация, но обхващат само малки райони от площта на страната. :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Yavkata » Сря Юни 08, 2011 8:31 am

За "руските" туристически карти има и темичка във форума.
viewtopic.php?f=9&t=16633&p=589133&hilit=%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8#p589133
Вярно, че много от пътищата ги няма, но аз примерно активно ги ползавам за определяне на денивелацията, характера на терена и т.н.
И най -добрата карта може да е с грешки и не отчита бързите промени на условията по пътищата и пътеки. Все пак като планински колоездачи трябва да имаме (или да изграждаме) психика да се справяме с неочакваните препятствия- били те изчезнал път или храстинг.
Предоверяването на карти, сателити, устройсвта, може да изиграе лоша шега. За това в раницата - вода, малко храна, инструменти, помпа и гума, лека аптечка. В главата -трезва преценка, а в сърцето тръпка към неизвестното. А, грешките в картите (и хората)...по -добре да не им се дразним , а да ги превърнем в част от приключението.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот fall_out » Пет Юни 10, 2011 12:44 pm

Ами представяте ли си ако пратим един е-майл на хората които правят картата? Дали няма да има повече ефект от оплакването? Дали няма да се промени нещо в едно евентуално следващо издание?
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот k0k0 » Пон Юни 13, 2011 11:20 am

fall_out написа:Ами представяте ли си ако пратим един е-майл на хората които правят картата? Дали няма да има повече ефект от оплакването? Дали няма да се промени нещо в едно евентуално следващо издание?

Относно достоверността им и актуалността към днешна дата: Последната ЧАСТИЧНА реамбулация на въпросните карти е извършена през 1981-82 г. Това означава, че са осъвременени данните за ограничен брой неизвестни нам райони и обекти, сметнати тогава за стратегически важни.
Основният масив от данни е от 1974 - 77 г. Сами си правете изводите...

Картата е на 30-40 години. На кого да пратиш e-mail? Единственият вариант е доброволци да нанасят тракове по нея и така да се ъпдейтва, ама.. на дали, пък и по други съображения е хубаво маршрутите ни да не се разпространяват толкова свободно, че да не попаднат там където не трябва.
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот рс » Пон Юни 13, 2011 11:40 am

На кривия велосипедист пътеките му пречат.... Не се умира от сгрешена карта, спокойно. Приятните случки няма как да се случат, ако ги планирате предварително - няма да са случки. Скучно ще е без тях, нещо като съзнателна кома с предизвестен край.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот subritual » Пон Юни 13, 2011 12:03 pm

Оказва се на практика, че вече има и много нови пътища по най-затънтените места изградени по европейските проекти,които не са отразени по картите.
Последния пример е асфалтиран път след село Ваксево,Огосово.Бяхме се подготвили да слезем по хубав черен път според,който води до един манастир и 2,3 махали с популация не повече от 30 човека и нещеш ли- идеален асфалт с мантинели цъфна отпред.
Наистина е хубаво да има точна информация за наличието на път и неговото качество.Аз например се налага да определям марштута на поддържащ транспорт.Но опита показва,че за да съм сигурен се налага да попитам тук-там.Случвало се е да се обаждам в общината.
Аватар
subritual

Мнениеот ivanov_id » Пон Юни 13, 2011 1:10 pm

fall_out написа:Ами представяте ли си ако пратим един е-майл на хората които правят картата? Дали няма да има повече ефект от оплакването? Дали няма да се промени нещо в едно евентуално следващо издание?

О-о-о, това вече го направих, изложих проблема и им благослових майките до девето коляно, ама отговор няма и не вярвам да помогне.

Обадих се и в Комисията за защита на потребителите - казах им има опасна карта, ако по нея тръгне човек без подготовка може да се наложи да го свалят от планината с носилка - познайте какво ми отговориха - да сканирам картата, да я пусна по мейла и да се обадя за входящ номер в деловодството, а те за какво си получават заплатите и как "пазят" потребителите - правете си сметката.
Засега ходя пеша
Аватар
ivanov_id

Мнениеот Ozzie » Пон Юни 13, 2011 7:13 pm

Е то ако си благословил майките им до девето коляно, нормално да те оттаковат. :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот neilor » Пон Юни 13, 2011 7:19 pm

Хм.
На кривия велосипедист пътеките му пречат... Право в десятката!

Винаги ще има грешки в картите. То и в софтуера има грешки, и във вестниците, пък в избора на жена/мъж... там са грешка до грешка!

По отношение на хартиените карти. Възможно е да има грешки, няма как да се избегнат. Към авторите можете да отправите предложения за корекция, актуализации, но надали оплакване. Да са ви давали гаранции?

За ГПС-ите и "руските" карти. Да, виждал съм начертана пътека, която я няма, ама изобщо я няма. Никога не е и имало. Но това са изключения, много по-често нещата съвпадат извънредно точно. Грешките са по-често в планините, в равнината рядко има объркани пътища. Гаранции и тук няма.
Обикновено планирам маршрута по топографската карта и го коригирам ползвайки сателитните карти. Но най-добрия източник си остават реалните ГПС тракове с описание. Като минавате отнякъде, консултирайте се с местните хора, дори да сте уверени в пътеките. Не пречи.

Навигационните карти за автомобили са още по-опасни. Най-вече за хората, които си мислят че картата трябва да мисли вместо него. Освен грешките на самите карти, често срещано е да сложите неправилни настройки на устройството и то да се опита да ви прекара през черен път или да се стреми да отбягва магистралите. Там авторите дават възможност да им подадете информация и в следващото издание грешките да са поправени.

П.П. t.kyosev , ако мога да помогна с нещо за топографски (и не само) карти и ОруксМапс - пиши на лични.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот ivanov_id » Вто Юни 14, 2011 9:29 am

neilor написа:Хм.
На кривия велосипедист пътеките му пречат... Право в десятката!

Винаги ще има грешки в картите. То и в софтуера има грешки, и във вестниците, пък в избора на жена/мъж... там са грешка до грешка!

По отношение на хартиените карти. Възможно е да има грешки, няма как да се избегнат. Към авторите можете да отправите предложения за корекция, актуализации, но надали оплакване. Да са ви давали гаранции?

О-о-о, каква прекрасна идея!

Аз например като ветеринарен лекар съм си слагал подписа за десетки тонове хранителни продукти - че са безопасни и годни за консумация от хора. Сега ако сгреша и се тръшнат има-няма десетина човека в гробищата и още стотина-двеста в инфекциозна болница с остро хранително отравяне, вече знам какво да им кажа - че и във вестниците, и в софтуера, и в избора на жена/мъж - грешка до грешка, и изобщо да ходят да отправят предложения за корекция и актуализация на контрола на храните, ама без да се оплакват...

Или пък в болницата ако ви отрежат нещо "по погрешка, без да искат", пак ходете да отправяте предложения за корекция и актуализация на здравеопазването,само няма да се оплаквате...

neilor написа: Като минавате отнякъде, консултирайте се с местните хора, дори да сте уверени в пътеките. Не пречи.

Консултирах се с местните хора и те потвърдиха - да има път и е натам. Проблемът е в това, че т. нар. "път" е просто един коловоз с омачкана трева в полето И НЕ Е ЕДИНСТВЕН, а има поне още десетина като него, и човек, който отива за пръв път с карта, на която въпросният път е отбелязан като асфалтов, как да се ориентира?

За какво изобщо съм си дал парите за СКАПАНАТА КАРТА НА БТС, след като тя УМИШЛЕНО МЕ ЗАБЛУЖДАВА и трябва да правя проучване по десетина независими източника, както в епохата на Великите географски открития???
Засега ходя пеша
Аватар
ivanov_id

Мнениеот neilor » Вто Юни 14, 2011 10:19 am

Нямам намерение да влизам в лични пререкания, но надали е умишлено. Не вярвам картографите да са имали за цел да развалят на Иванов почивката.
Грешки в картите наистина има, но ми се струва пресилено да се вдига толкова шум. Според мой приятел, картата на Пирин от 80-те години съдържа умишлено грешни височини на върховете, за да заблуждават вражеските ракети. Не съм го проверявал. :)

За конкретния път - на БГМапс и в Гугъл мапс такъв път не е отбелязан. Предполагам го няма и в други карти.
Идеята да се отбелязват такива грешки е добра, но точно в този формат в този форум е излишна. По скоро издателите на картите могат да помислят за нещо подобно.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот ivanov_id » Вто Юни 14, 2011 11:24 am

neilor написа:Според мой приятел, картата на Пирин от 80-те години съдържа умишлено грешни височини на върховете, за да заблуждават вражеските ракети. Не съм го проверявал. :)

За конкретния път - на БГМапс и в Гугъл мапс такъв път не е отбелязан. Предполагам го няма и в други карти.

Идеята да се отбелязват такива грешки е добра, но точно в този формат в този форум е излишна. По скоро издателите на картите могат да помислят за нещо подобно.

Уф, аз тука ако не си повикам наволя, къде, то в БТС и в КЗП вече е ясно какво стана :smash:

Иначе не знам къде може да се споделят всички такива грешки, ама е хубаво да са на едно място, че да си знае човек.
Засега ходя пеша
Аватар
ivanov_id

Назад към Общ форум