към хижа Тъжа и Триглав от село Тъжа

Форум за обикновените карания в тесен приятелски кръг или пък такива, в които основната цел е човек да си намери компания за 1-2 дни. Хората, членуващи в клубове или неформални групи, също могат да публикуват индивидуални карания в случаите, когато не става дума за обичайните разходки с други членове на групата.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 500 / 5
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

към хижа Тъжа и Триглав от село Тъжа

Мнениеот mjjmiro » Съб Юни 11, 2011 1:34 pm

Здравейте,
Смятам на 18.06 ако времето е хубаво да карам по този маршрут. Вариантите са с преспиване на хижа Тъжа или без преспиване. Ако някой иска да се включи да пише!
Аватар
mjjmiro

Рейтинг: 1240

Re: към хижа Тъжа и Триглав от село Тъжа

Мнениеот mjjmiro » Пон Юни 13, 2011 1:01 pm

не е ли интересен този маршрут, че никой не пише?!
Аватар
mjjmiro

Мнениеот LandShark » Пон Юни 13, 2011 3:59 pm

Маршрута е ок, не мисля че това е проблем. Лично аз обаче няма да мога да се включа, просто няма да съм в Кзн в този момент.
За поддръжката на велосипедите си от години се доверявам на Н.Костадинов. И никога не съм бил разочарован.
«Че животът е рай — казва той изведнаж, — за това аз вече отдавна мисля. — И тутакси притури: — Само за това и мисля.»
Аватар
LandShark

Рейтинг: 2000

Мнениеот mjjmiro » Пон Юни 13, 2011 10:37 pm

LandShark написа:Маршрута е ок, не мисля че това е проблем. Лично аз обаче няма да мога да се включа, просто няма да съм в Кзн в този момент.

ОК, няма проблем, аз съм го решил така или иначе!
Аватар
mjjmiro

Мнениеот traveler » Сря Юни 22, 2011 3:33 pm

Какво става -кара ли? :eyebrow:
Остави впечатления ако да!
traveler

Рейтинг: 1251

Мнениеот mjjmiro » Съб Юни 25, 2011 3:31 pm

Да, от с. Тъжа до местността Смесите денивелацията почти не се усеща. На места може да се хване туристическата пътека, която съкращава пътя до хижа Русалка! От Смесите надясно става кофти, пътя е каменист и стръмен и някъде даже се наложи да бутам! До върха не можах да стигна понеже беше покрит с тъмни облаци, които се виждаха още от хижа Русалка! Тръгнах с нагласата да не спя по хижи и затова поех надолу, като на места вече беше преваляло! Целия ми маршрут беше с. Шейново-с. Ясеново- с. Скобелево- с. Тъжа към връх Голям Кадемлия - 90км горе-долу! Качил съм малко снимки - http://mjjmiro.snimka.bg/mountain/taja.602409 :beer:
Аватар
mjjmiro

Мнениеот botroid » Съб Юни 25, 2011 8:30 pm

Поздравления за това, че сам се решаваш да караш на такива дълги и не твърде леки маршрути. Все пак изкачването от с.Тъжа до вр.Триглав е около 33 км. и смятам, че не е подходящо за начинаещи и слабо подготвени колоездачи. Обичам да се мотая из масива Триглав, за мен той ми е близо и като тръгна сутринта, по обяд съм там и има време да обиколя всичките значими върхове в района. Внимателно си избирам деня в който да тръгна, защото целя времето да е слънчево и масива да не е захлупен в облачна шапка, защото иначе няма да видя гледките отгоре. А те си заслужават, при добра видимост се вижда на стотина км. околовръст. От спане по хижи няма смисъл, освен ако не си от далече или си слаб карач, маршрута спокойно се прави за един ден, ако караш с доказано най-доброто темпо за планина - умереното, без да се изсилваш, но и без да се влачиш. Жалко, че не си уцелил подходящо време, както и че никой не е изявил желание да се включи, но така се е случило. Ако друг път решиш да качваш нагоре, пиши. Следващия път може да е по-добре :)
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот mjjmiro » Съб Юни 25, 2011 9:13 pm

Аз също съм от района но от южната част - от Шейново съм. Виждам че си от Габрово, повечето колоездачи, които засичам по баирите из района са от Габрово от Казанлък и околностите досега никой не съм срещал. Преди няколко седмици качих трите върха на Триглав но пеш пак от село Тъжа и реших следващия път да е с колело. От миналото лято карам по баирите за удоволствие а и тука района е много подходящ за това. Не съм тренирал колоездене никога и предимно карам сам заради това, че ако се включа в някоя група може би няма да мога да смогвам на темпото - така си мисля. Някой път наистина може да се организираме и да покараме.
Аватар
mjjmiro

Мнениеот botroid » Съб Юни 25, 2011 9:51 pm

mjjmiro написа:Преди няколко седмици качих трите върха на Триглав но пеш...

Масива има и други върхове в източната му, малко по-ниска и скалиста част, тях най-лесно може да ги качиш през х.Соколна, откъм с.Габарево. Като човек от района, вероятно си ходил там, а ако не си, горещо ти препоръчвам. Но от хижата нагоре да е пеш, защото се катерят едни страховити скали и колелото там само ще ти пречи.
Аватар
botroid

Мнениеот mjjmiro » Съб Юни 25, 2011 10:22 pm

Към х. Соколна не съм ходил. Казаха ми, че от хижата нагоре маркировка нямало!?
Аватар
mjjmiro

Мнениеот botroid » Съб Юни 25, 2011 11:16 pm

Който ти е казал това, те е излъгал. Маркировка има. Това е един от основните маршрути през масива и редовно се използва от туристи. Като минеш скалите и излезеш на голото било, естествено че няма къде да се слага маркировка, но пък има маркировъчни колове.
Аватар
botroid

Мнениеот LandShark » Вто Юни 28, 2011 2:30 pm

Аз съм от Казанлък, но живея в София. От време на време идвам в Казанлък и правя карания - пускам постове в тази тема. Напоследък са основно в Средна гора, че обикновено имам от 2 до 4 часа общо за каране. Може да се организираме нещо като идвам следващия път?
За поддръжката на велосипедите си от години се доверявам на Н.Костадинов. И никога не съм бил разочарован.
«Че животът е рай — казва той изведнаж, — за това аз вече отдавна мисля. — И тутакси притури: — Само за това и мисля.»
Аватар
LandShark

Рейтинг: 2000

Мнениеот mjjmiro » Сря Юни 29, 2011 4:17 pm

LandShark написа:Аз съм от Казанлък, но живея в София. От време на време идвам в Казанлък и правя карания - пускам постове в тази тема. Напоследък са основно в Средна гора, че обикновено имам от 2 до 4 часа общо за каране. Може да се организираме нещо като идвам следващия път?

ОК, няма проблем! :beer: Ще следя в темата!
Аватар
mjjmiro

Мнениеот ИНОПЛАНЕТЯНИН » Пет Юли 01, 2011 7:22 pm

Страхотно маршрутче !
Аз мислех утре да поема сам от с.Тъжа до х.Тъжа, поради причини разни издирвам някаква ПЪТЕКА(маркирана)а не коларски път - без проблем ще си нося колелото по нея ;) Та ако имате информация, споделете - за колко време се стига със средно/бързо пешеходно темпо ?

ПС - Не е сигурно по-принцип, може и без колело да тръгна - тогава питанията, които отправих тук отпадат, защото ще се качваме от друго място, но не съм решил още :)
Аватар
ИНОПЛАНЕТЯНИН

Рейтинг: 1588

Мнениеот mjjmiro » Нед Юли 03, 2011 11:07 am

ИНОПЛАНЕТЯНИН написа:Страхотно маршрутче !
Аз мислех утре да поема сам от с.Тъжа до х.Тъжа, поради причини разни издирвам някаква ПЪТЕКА(маркирана)а не коларски път - без проблем ще си нося колелото по нея ;) Та ако имате информация, споделете - за колко време се стига със средно/бързо пешеходно темпо ?

ПС - Не е сигурно по-принцип, може и без колело да тръгна - тогава питанията, които отправих тук отпадат, защото ще се качваме от друго място, но не съм решил още :)

Здравей,
Понеже нямах достъп до кмп. тия дни сега виждам поста. Все пак пиша, макар и късно. За пътеката - хижарката на х. Руслка ми каза, че има пътека която тръгва от ВЕЦ-а до с. Тъжа и излиза някъде на каларския път там където се хваща за х. Триглав, по нейни думи била много стръмна. Иначе до х. Тъжа по пътя си се качваш без проблем без да буташ. Аз до хижа Тъжа не съм ходил а на разклона на около 1км преди х.Тъжа хванах надясно за връх Голям Кадемлия и там на изкачването след станцията на МВР се наложи да бутам.
Аватар
mjjmiro

Мнениеот ИНОПЛАНЕТЯНИН » Нед Юли 03, 2011 8:11 pm

mjjmiro написа:
ИНОПЛАНЕТЯНИН написа:Страхотно маршрутче !

Здравей,
Понеже нямах достъп до кмп. тия дни сега виждам поста. Все пак пиша, макар и късно. За пътеката - хижарката на х. Руслка ми каза, че има пътека която тръгва от ВЕЦ-а до с. Тъжа и излиза някъде на каларския път там където се хваща за х. Триглав, по нейни думи била много стръмна. Иначе до х. Тъжа по пътя си се качваш без проблем без да буташ. Аз до хижа Тъжа не съм ходил а на разклона на около 1км преди х.Тъжа хванах надясно за връх Голям Кадемлия и там на изкачването след станцията на МВР се наложи да бутам.

Благодаря ти за информацията, ценна е ;) ! Аз не взех колелото и си вървях с групата, но пак беше много добре. Имам си афинитет към тази х.Тъжа, защото е Русенска и защото, при първото си по-сериозно ходене на планина, това беше първата хижа, която посетих - преди 10 години ;) Нищо, че днес до обяд беше супер-мъгливо, а нощес - въпреки упорития ми инат да спя на открито - на шалте и чувал - към 3-4 сутринта като ме запръска един много здрав дъжд, трябваше да се прибера в столовата да спя, че креватите и палатките бяха заети :P Абе, емоции трябва да има :) Много красиво е това място, много...
Поздрави и благодаря за инфото за пътеката, за следващ път ще го имам в предвид :wavey:
Аватар
ИНОПЛАНЕТЯНИН

Рейтинг: 1588

Мнениеот mjjmiro » Нед Юли 03, 2011 9:15 pm

Тази пътека от ВЕЦ-а е час от Екопътека която минава през няколко тунелчета в скалите.
Забравих да спомена, че от с. Тъжа до хижа Русалка също има маркирана пътека, която пресича пътя на 3-4 места и е маркирана, няма как да се пропусне.
Аватар
mjjmiro

Мнениеот dian_kz » Съб Авг 13, 2011 3:44 pm

ако отново решите да ходите някъде пишете, ако съм свободен ще дойда ... :agree: :agree:
0878534196 / 0892797374
Аватар
dian_kz

Рейтинг: 1178

Назад към Индивидуални карания