Обиколка на Витоша 2011

Форум за обявяване, организиране и обсъждане на състезателни прояви. За да е състезателна една проява, тя трябва да включва съревнованието като предварително и официално обявен елемент.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 700 / 10
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Обиколка на Витоша 2011

Мнениеот emilaleksov » Съб Май 28, 2011 10:32 am

На 02.07.2011г. (събота) за 41-ви път ще се проведе скороходната и колоездачна обиколка на Витоша!

Състезанието се състои в пълна обиколка на Витоша по 100-километров планински маршрут.

Съвсем скоро очаквайте повече подробности около провеждането на Обиколката...

За повече информация следете http://vitosha100km.hit.bg
emilaleksov

Рейтинг: 1220

Re: Обиколка на Витоша 2011

Мнениеот boriss13 » Съб Май 28, 2011 4:37 pm

Айдеее..... :clap:
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Рейтинг: 2000

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Съб Май 28, 2011 4:51 pm

Ехеее :) ще ми е 7-ма поредна!
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот THEZOGGO » Нед Май 29, 2011 10:27 am

Ето това чаках.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Raffy » Пет Юни 03, 2011 2:11 am

Най-доброто събитие :)

Първите 5 да минат обиколката 2 пъти :D
Аватар
Raffy

Рейтинг: 1192

Мнениеот Fujitzo » Нед Юни 05, 2011 6:01 pm

Слава богу, че не е предната седмица, когато е Elevation fest :eyebrow: ... Програмата се нарежда чудесно, само да успея да си пусна отпуска.
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот Reactor » Сря Юни 22, 2011 7:46 pm

За улеснение на участниците в тазгодишното 41-во издание на "Обиколката на Витоша",
записвания могат да се правят вече и в магазина "Байк Зона" - Бисер Тошев/Нахи/.
Заплащането на таксата за участие,както и попълването на Декларацията за участие се извършват на място в момента
на записването!!!

телефон: 0878 16 85 56, 0885 168 556

работно време:
понеделник: 13:30 - 19:00
вторник-четвъртък: 10:00 - 19:00
събота: 10:00 - 17:00

КАРТА
Аватар
Reactor

Мнениеот Asen6o » Сря Юни 22, 2011 8:18 pm

:clap: :spin: :beer:
Аватар
Asen6o

Рейтинг: 1407

Мнениеот Fujitzo » Чет Юни 23, 2011 11:42 pm

Reactor написа:записвания могат да се правят вече и в магазина "Байк Зона" - Бисер Тошев/Нахи/

А освен там къде другаде можем да се записваме ? На http://vitosha100km.hit.bg/ не е отбелязано. Намерих и друг сайт, който очевидно не се актуализира - http://vitosha100.com/info.html
Там пише: Адрес: гр. София, ТД "Витоша" /ул. "Дойран" №18/ или магазин "АЛПИ" /ул. "Ворино" №19/ Предполагам това си важи ?

Освен това на въпросния сайт пише също:

1.Всеки участник е длъжен да носи личен превързочен пакет, защитно облекло
- Аз нямам нито наколенки/налакътници нито превързочни материали. Нима трябва да си купя за да участвам в състезанието ? :eek3:
2.Всеки колоездач трябва да носи предпазна каска, ръкавици и инструменти за ремонт на колело.
- Каската предполагам е задължителна - ок. Но ръкавици и инструменти не са ли препоръчителни, а не задължителни. Аз например гума не съм пукал последните 2 години и 3000 км. Гледах снимки от миналата година, почти не видях хора с раници на гърба.

Сори за тъпите на глед въпроси, просто ще ми е първо участие в обиколката :)
Fujitzo

Мнениеот bdz43r » Пет Юни 24, 2011 12:07 am

Щом не си пукал гума толкова време, значи или гумите ти са с боза, или не си карал колело извън асвалт и утъпкани черни пътища, или си имал невероятен късмет.
В планината гумите са консуматив. Друг е въпроса какво ще правиш, ако след тези 2 години спукаш гума над Чуйпетлово, точно от обратната страна на Витоша.
Ръкавиците са силно препоръчителен аксесоар, а без раница не знам къде ще държиш храна, гума, помпа, лепенки... Аптечка или елементарни лепенки, бинт, кислородна вода, ала-бала също са силно препоръчителни.
Вярно, че по трасето ще има сигурно към 200 участници, но говорим за 100 км в макар и най-населената планина, т. е. често далеч от населени места и обществен транспорт.
Аватар
bdz43r

Мнениеот kulkata » Пет Юни 24, 2011 8:35 am

Ще има ли онлайн регистрация като миналата година?
Аватар
kulkata

Рейтинг: 1354

Мнениеот GRUEL » Пет Юни 24, 2011 10:04 am

Каската и ръкавиците са задължителни, а и карането без ръкавици за мен си е мазохизъм. Наколенки/налакътници според мен в случая са излишни, стига да не стъпваш на черно за сефте... 2-3 шестограма, малка отвертка, вътрешна гума + лепенки, щангички и лепило, помпа и няколко лепенки за рани мисля не тежат толкова, но са много полезни, освен ако не искаш да буташ колелото до София. По-вманиачените си носят и резервно ухо, машинка за верига, резервни звена, течност за смазване на верига, допълнителни накладки/калодки, едно дълго жило и т.н.
Също така и хората, които са се записали и попълнили декларация не трябва да си правят планинска застраховка - щяла да се поеме от застрахователна компания - спонсор на обиколката, за записващите се на място сутринта не знам как стои въпроса...
GRUEL

Рейтинг: 1270

Мнениеот THEZOGGO » Пет Юни 24, 2011 10:20 am

Fujitzo написа:
Reactor написа:записвания могат да се правят вече и в магазина "Байк Зона" - Бисер Тошев/Нахи/

А освен там къде другаде можем да се записваме ? На http://vitosha100km.hit.bg/ не е отбелязано. Намерих и друг сайт, който очевидно не се актуализира - http://vitosha100.com/info.html
Там пише: Адрес: гр. София, ТД "Витоша" /ул. "Дойран" №18/ или магазин "АЛПИ" /ул. "Ворино" №19/ Предполагам това си важи ?

Освен това на въпросния сайт пише също:

1.Всеки участник е длъжен да носи личен превързочен пакет, защитно облекло
- Аз нямам нито наколенки/налакътници нито превързочни материали. Нима трябва да си купя за да участвам в състезанието ? :eek3:
2.Всеки колоездач трябва да носи предпазна каска, ръкавици и инструменти за ремонт на колело.
- Каската предполагам е задължителна - ок. Но ръкавици и инструменти не са ли препоръчителни, а не задължителни. Аз например гума не съм пукал последните 2 години и 3000 км. Гледах снимки от миналата година, почти не видях хора с раници на гърба.

Сори за тъпите на глед въпроси, просто ще ми е първо участие в обиколката :)

:( :( :( :( :( :(
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Yeti » Пет Юни 24, 2011 11:47 am

Fujitzo написа:Гледах снимки от миналата година, почти не видях хора с раници на гърба.

Това, че има хора без раници съвсем не означава, че не си носят резервна гума, инструмент и т.н. Всъщност карането без раница (колкото и да е лека) за мен лично е доста по-комфортно. А Обиколката го позволява, защото има подкрепителни пунктове начесто и не се налага да носиш големи количества храна и вода. Бидончето с вода и помпата долу на рамката, в чантичка от тези дето се слагат на рамката или под седалката резервна гума, лепенки, тулче. Една-две енергиини вафли в джобовете, каска на главата и ръкавици на ръцете и си готов. Все пак това не е екскурзия и колкото по-малко багаж, толкова по-добре.
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Мнениеот hitar_potter » Пет Юни 24, 2011 10:09 pm

Аууууу имам изпит по физика тогава! :bawling: :bawling: :bawling:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Reactor » Съб Юни 25, 2011 7:49 pm

hitar_potter написа:Аууууу имам изпит по физика тогава! :bawling: :bawling: :bawling:

Кажи им да го отложат :)
Аватар
Reactor

Мнениеот azze » Съб Юни 25, 2011 8:20 pm

Имам един малко глупав въпрос.Какво става,ако участник не може да продължи?Четох,че ще има патрулиращи коли.Това означава ли,че те могат да вземат отказал се колоездач?Още се колебая дали да не се пробвам,но досега не съм участвал в никакво състезание.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот silvertm » Съб Юни 25, 2011 9:30 pm

azze написа:...Четох,че ще има патрулиращи коли.Това означава ли,че те могат да вземат отказал се колоездач?

Ако съдя по досегашната практика, отговорът е "Да".
Но е хубаво човек добре да прецени дали му е по физическите възможности да кара велосипед почти непрекъснато 7-9 часа, че и повече, при това по разнообразен терен. (Или съответно да ходи почти непрекъснато около 15-18 часа)
А ремонтът на повредил се велосипед си е отговорност на велосипедиста.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот azzmaster » Пон Юни 27, 2011 8:33 am

Azze,това е прекалено тежко състезание за първо.Отиди първо на някой от мърдагаскарите или на зарата,нещо до 25 км,100 км за първо състезание е убийствено много.
Аватар
azzmaster

Мнениеот phoog » Пон Юни 27, 2011 8:59 am

Къде може да се направи регистрацията и да се плати таксата ?
phoog

Рейтинг: 1200

Мнениеот Asen6o » Пон Юни 27, 2011 9:36 am

Аватар
Asen6o

Рейтинг: 1407

Мнениеот F1-MAN » Пон Юни 27, 2011 11:34 am

Смея да кажа, че Обиколката на Витоша далеч не може да се нарече тежко състезание. Продължително да, но тежко не. Трасето е караемо на почти 100% от всеки с някякъв опит в планинското колоездене. Маршрутът е дълъг, но през голяма част от него можеш просто да се возиш, без голямо натоварване. Необходимата техническа подготовка също не е по-различна от тази за 20 километрово каране, само едно масълце за веригата е хубаво да се носи. Важното е човек да не се надценява и ако не познава възможностите си в дълго каране първите 30-40км да не се претоварва, за да може спокойно да стигне до Ярема(65-70км), където реално велосипедистите са почти на финала, тъй като оставащите километри са равни или с лек наклон надолу.

Това разбира се не оправдава хората, които се опитват да вземат обиколката с подобия на планински велосипеди, без да носят дори помпа и опит само в парковото каране.

Едит: Разбира се, ако завали и глината около яз. Студена се покаже нещата леко се променят...
Аватар
F1-MAN

Мнениеот doodko » Пон Юни 27, 2011 12:05 pm

И аз имам едно питане, защото не съм участвал досега в подобни състезания, вкл. и това. За трудността мисля, че добих бегла представа, но как е маркировката по трасето? Необходимо ли е да се ползва карта, GPS или има указателни знаци и добра маркировка навсякъде? Че да не стане обиколката на Рила, Плана или нещо друго свободно избираемо :lol:
Усепх на всички участници! :beer:
Аватар
doodko

Рейтинг: 1355

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пон Юни 27, 2011 12:25 pm

doodko написа:И аз имам едно питане, защото не съм участвал досега в подобни състезания, вкл. и това. За трудността мисля, че добих бегла представа, но как е маркировката по трасето? Необходимо ли е да се ползва карта, GPS или има указателни знаци и добра маркировка навсякъде? Че да не стане обиколката на Рила, Плана или нещо друго свободно избираемо :lol:
Усепх на всички участници! :beer:

Маркировката е сравнително добра (достатъчно добра, макар и не най-добрата, която съм виждал!
Просто прочети описанието на маршрута - има няколко разклона, които могат да се изпуснат, ако не си запознат!
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот crib » Пон Юни 27, 2011 1:10 pm

ъ, вчера го минавах трасето с GPS (за първи път сам, и за втори изобщо) - и направих 12км загубване, като при Железница - ако едни добри хора не ми бяха показали от къде минава пътеката - никога нямаше да я намеря, и след като минах едно желязно мостче в Драгалевци установих, че пътеката е с 50м по-нагоре по склона и трябваше да се качвам обратно до нея. Миналата година или карах с някого, или чаках по разклоните да ме настигне някой - иначе със сигурност щях да се изгубя.
crib

Мнениеот silvertm » Пон Юни 27, 2011 1:59 pm

И аз го минах вчера трасето.
Калта е кът, дори локвите край "Студена" ги няма. Кара се без слизане за носене и над Чуйпетльово.
Ако се сбъднат прогнозите да не вали тази седмица на Витоша, за събота ще е просто чудесно.
Като бонус дори има прясно положен асфалт между Ярема и Железница (само там, като по поръчка), при което няма и дупки по асфалта - скоростите тук са зашеметяващи.
Единствено не минах по моста над Железница, а заобиколих по пътя до пътеката, която се изкачва край реката (точно 1 километър бутане нагоре), но така и не можах да приема калта от пръст и говежди тор, размесена от хиляди кравешки копита в тази отсечка.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот GRUEL » Пон Юни 27, 2011 4:39 pm

И на мен ще ми е за сефте. Доста се чудех, но реших да се пробвам - и то с купчина желязо за 200 лева от кварталния магазин :rofl: ...пък докъдето я докарам. Ако се откажа по-рано съм си уредил агитка и кроскънтрито ще премине в кроскръчми :beer: .
GRUEL

Рейтинг: 1270

Мнениеот Fujitzo » Пон Юни 27, 2011 10:12 pm

Аз мин седмица направих импровизирана половин обиколка на Витоша - 50км общо (+ карането в София) . Обаче много гадно се загубих/замотах над село Кладница - загубих 1-2 часа. Маршрута бе следния: Бояна - белята вода - златни мостове (по познатата пътека) - пътеката за хижа Панчо Томов(Малинка или Еделвайс - всички са в една посока) - малко след хижата се отбивам надясно по асфалтов път до хижа Острица, след нея започвам да се спускам по разбита технична пътека която води до село Кладница. При първите къщи от селото завивам надясно по незабележима пътека в тревата, която след преминаване на малко долче с рекичка излиза на голяма поляна, на която никакви пътеки не се виждат. И тук започнаха проблемите - тръгнах да се ориентирам по картата на витоша на Домино , обаче по едно време неусетно съм свил по черен път който след 5км се изгуби в едно сечище :(!: .. айде бутай обратно нагоре :( Въпросната пътека която трябваше да хвана мисля че е част от обиколката просто аз я търсех откъм Кладница, където тя се губи. Накрая я намерих , изприпках по нея (на места с трудно носене на колелото на рамо) и излезнах на макадамов/каменист път, който в последствие премина в асфалт и в крайна сметка излезнах с бясна скорост във Владая, не ми се катереше повече към тихия кът, затова продължих да се спускам и излязох на главен път Е79 - оттам е ясно. Споделям преживяванията си, защото много гадно се залутах на връщане от с. Кладница. Дано Обиколката да не преминава по пътеки, които се губят в трева и на кръстопътите да има табели..
Fujitzo

Мнениеот ИНОПЛАНЕТЯНИН » Пон Юни 27, 2011 11:12 pm

azzmaster написа:Azze,това е прекалено тежко състезание за първо.Отиди първо на някой от мърдагаскарите или на зарата,нещо до 25 км,100 км за първо състезание е убийствено много.

Ако човека е карал това разстояние като продължителност и километри (дори и по-асфалт) преди, няма никакво значение, че му е първо състезание - освен ако наистина не го възприема като такова !
На мен обиколката на Витоша ми беше първото състезание - 2009г., колелото ми тогава беше на два месеца още :love:
и обиколката не ми беше проблем, само дето не го карах със много спортно темпо.... Изминах си я без да си давам толкова зор - 8.30ч....сега като се замисля, това е непосилно за мен, поради простата причина, че не карам, поради разни причини.......... :V: :combust:
Аватар
ИНОПЛАНЕТЯНИН

Рейтинг: 1588

Мнениеот azzmaster » Пон Юни 27, 2011 11:47 pm

Като казвате че състезанието е леко,това може да е вярно за по леките състезатели,които напр. не са карали колело до сега,но играят футбол и други спортове от време на време,да , те може да издържат.Както и да е обаче има различни хора,с различна спортна подготовка,килограми и психическа нагласа.Не ги подлъгвайте.
По същият начин миналата година по форума се подлъгах че "Мургаш " е по леко състезание от "черни връх",но реалноста се оказа друга и доста тежка,като за 2ро състезание едвам финиширах със сетни сили на ръба на възможностите си.последен.
Повечето новобранци тук може да са карали колело в парка,но баирите в планината са си нещо съвсем различно.ю

Въпрос извън коментираното по горе в поста ми:
Някой може ли да ми каже колко е общата денивелация за обиколката на витоша ?
Аватар
azzmaster

Следваща

Назад към Състезания