Превъртане на оста

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Превъртане на оста

Мнениеот BaFTa96 » Съб Юли 02, 2011 7:51 pm

Здравейте! Днес си купих нова капла (шина, главина, спици...абе всичко). Човека ми я сложи и като стигнах до блога си викам "Дай да пробвам да карам на една гума." Вдигам кормилото и врътвам малко по-рязко и падам. Пробвах пак и тогава усетих, че отзад нещо превърта. Чудя се кое?

Идеи?
BaFTa96

Рейтинг: 1200

Re: Превъртане на оста

Мнениеот Вилката » Съб Юли 02, 2011 8:39 pm

Ако си сигурен, че превъртането е отзад, ми идват 4 идеи:
Идея 1 - Износени задни венци и верига. Разрешение - смяна и на двете.
Идея 2 - не добре настроен заден дерайльор/команда. Ако е така, ще имаш и шум при въртене без напрежение. Разрешение - настройване.
Идея 3 - ако ти се случва на малките задни венчета, може да е от настройката на винта b-tension на дерайльора. Разрешение - отвиване на винта b-tension с толкова обороти, че веригата да хване поне още един зъб от малкото колелце на задната касета.
Идея 4 - прецакано свободно движение. При по-хубавите главини то се намира в нея, а при по-старите модели и ниски класове, то е в касетата. Щом ти е сменена задната главина с нова, има вариант да си със свободно в касетата и неработещи "кученца". Разрешение - разглобяване, почистване, смазване на свободното.
Вариантите 1, 2 и 3 са ако веригата ти "отскача" от касетата при по-голям натиск. При вариант 4 превъртането е вътрешно, без отскачане на веригата, усеща се малко по-различно, но тва няма как да се опише.
:beer:
Аватар
Вилката

Рейтинг: 2000

Мнениеот BaFTa96 » Съб Юли 02, 2011 10:36 pm

Ами да ти кажа нито едно не е. Венеца ми е чисто нов, веригата е стара, но не съм забелязал да скача. Всичко си му е наред...Няма значение, няма да го зоря много ;)
BaFTa96

Мнениеот Gasolin » Нед Юли 03, 2011 10:35 am

BaFTa96 написа:Ами да ти кажа нито едно не е. Венеца ми е чисто нов, веригата е стара, но не съм забелязал да скача. Всичко си му е наред...Няма значение, няма да го зоря много ;)

Oт веригата е. Когато сложиш стара верига на нови венци прескача. Става така понеже веригата е разтегната, но е била изхабила старите венци по същия начин и тогава не е имало проблем. Сега, когато сменяш едното, започва прескачането. Смени веригата с чисто нова преди да изхабиш венците неправилно.
Аватар
Gasolin

Рейтинг: 1271

Мнениеот sidewinder » Нед Юли 03, 2011 9:40 pm

Само за протокола. Зъбен блок се сменя заедно с веригата. Едни плочи издържат на два зъбни блока, понеже са с по-голям диаметър и се въртят по-бавно от венците, респективно се износват 2 пъти по-бавно.
sidewinder

Мнениеот axelmax » Вто Юли 05, 2011 11:29 pm

Вземи си и две вериги(една марка и един модел) и си ги сменяй периодично.За период не мога да те посъветвам.Купи си едно раздвижено звено,за да ги слагаш/махаш лесно и да не разнитваш веригата на различни места,което би я отслабило.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Назад към Веломеханик