DSLR-а не прави снимките - той просто дава възможност за по-лесно боравене с нкои функции, както и повече възможности (понякога) - основното възможността за хубави "специализирани" стъкла.
Познавам хора, дето със "турбо DSLR-и" правят снимки като от сапунерка на 8 години и се мислят за PRO-та... само защото снимката им е излязла от матрица вградена в тяло за няколко хил. лева

Освен това за да имаш по-прилични снимки с DSLR-а ти трябват хубави обективи - такива дето струват по няколко сапунерки единият... И аз си мислих, че снимките дето правеше моя са УАУ в началото, докато не видях снимките, когато съм ползвал хубави обективи.
В същото време макар и не можейки да сравняваме качеството - сапунерките са много по-мултифункционални в отношение на mm например 28-392.
Всъщност това е "рекламният трик" с оптичният zoom - 392/28=14 понеже хората се кефят да им е голям zoom-a а това 28-392 нищо не им говори

При стъклата на DSLR-ите zoom-а (ако го има) се върти около 3, нещо за което обаче ич не е показател, но ще го ползвам само за сравнението на това какво ти позволява сапунерката като палитра от възможости в това отношение - достигането на което с DSLR ще ти трябва раница със стъкла...
Другото освен това в какви mm снима, е това да не се подвежда човек по мегапикселките - повече от тях не значат по-добро качество. Даже считам за безсмислено, сапунерка да има повече от 12... даже може би колкото повече толкова по-лошо качество може да се получи.
Изобщо ако трябва да избирам фотоапарат, с който искам да правя прилични снимки, който да мъкна с мен по време на каране и целта да е основно удоволствието от карането - ще избирам единственото между някакви сапунерки. Ако целта е да се правят снимки и те да... абе те и качеството им да е важото - DSLR, но цената ще е на куп сапунерки не заради цената на тялото, което може да си намериш наистина евтино, ами заради цената на стъклата, която не се променя особено, а при тях пари не могат да се пестят, ако се гони качеството

Да не забравяме и теглото - под 300 грама за един (даже по-скоро малко над 200), спрямо започващи от около 500 за нов апарат с "лошо" стъкло... до разни килограми