Мнения, коментари, предложения- цифров фотоапарат

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнения, коментари, предложения- цифров фотоапарат

Мнениеот 5roff » Чет Юли 21, 2011 9:44 pm

Здравейте колеги :wavey:

След като посъбрах една сума (450лв) реших да си закупя дигитален фотоапарат*. Смятам сумата за достатъчна за приличен такъв. Изисквания- поне 8 оптично приближение, 10 мегапиксела и функция за панорамна снимка (все пак ще го ползувам в планината :D ).

*далече съм от мисълта за професионални такива, става дума за компактен фотоапарат.

Това на което съм се спрял:

Sony SyberShot DSC-H70

Olympus SZ-10

Надявам се на сериозни и обективни мнения, каквито съм сигурен, че мога да получа тук.

Държа да отбележа! Питам в нашия форум, а не в фото форума, защото не смятам за необходимо да правя регистрация и нов потребител за едно питане. Мисля, че тук има хора запознати добре с материята и такива, които ползват подобна техника- респективно имат впечатления.
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Рейтинг: 1944

Re: Мнения, коментари, предложения- цифров фотоапарат

Мнениеот Ozzie » Чет Юли 21, 2011 10:05 pm

PowerShot SX 130

Макар за мен да е необяснимо, защо все още не се предлага с литиева батерия.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот taurus13 » Чет Юли 21, 2011 11:00 pm

Сериозни и обективни мнения, можеш да получиш по фотографските сайтове - разгледай Фото форума - там има и ревюта на апарати. Също така ревюта на доста апарати има и на DP review
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Юли 21, 2011 11:23 pm

Моето скромно мнение би подкрепило Ozzie в предложението му за Canon. Имам наблюдения над конкретния модел използвал съм го известно време, дори и предоставен от приятел. Останах с добри впечатления, качеството е удивително, функциите са повече, от колкото можеш да използваш/като любител/, предлага достатъчно настройки дори и за първи стъпки в сферата на 'истинската' фотография.
Относно батериите - понякога е плюс този тип захранване. Когато си в планината за седмица, нямаш под ръка екстри да заредиш батериите, не си Хамстер да си носиш по 15 резервни заредени батерии, винаги можеш да си вземеш няколко Дюрасел-чета в раничката или да извадиш от фенера батерийка, за да заснемеш глупостите на твоите другари...
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот Ozzie » Чет Юли 21, 2011 11:34 pm

EccentricMOTION написа:Относно батериите - понякога е плюс този тип захранване.

Да чакаш 15-16 часа заряд (за 2500 mAh) и да не си сигурен дали ще има ток, като решиш да го ползваш?
Не, благодаря.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пет Юли 22, 2011 12:22 am

taurus13 написа:Сериозни и обективни мнения, можеш да получиш по фотографските сайтове - разгледай Фото форума - там има и ревюта на апарати. Също така ревюта на доста апарати има и на DP review

Абе точно във фото форума МНОГО трудно може да намериш сериозно, камоли обективно мнение...

@5roff
8-те пъти оптично приближение са нещо много относително :)
Все пак много зависи какво умножяваш... :)
Мегапикселите при сапунерка също са доста пренебрежими;

Добре е да има широк обектив - да започва от 24-28(еквивалентни) милиметри;

Конкретното Сони е адски приятна машинка!
Вади доста прилични снимки ( като за сапунерка )
Има ръчни настройки и RAW формат
Хубаво видео с пространствен звук
face detection-a работи, а панорамния режим е използваем (и въпреки това бих сглабял панорамите в домашни условия)

Единствения по-сериозен недостатък - ползва memory $tick, макар в комплекта има
Другото нещо, което бих взел предвид - 3" дисплей ще харчи доста ток; няма да е зле да набавиш 2-ра батерия от тук например :)

Ето и едно предложение от мен:
SAMSUNG DIGIMAX WB-600
399лв в Техномаркет
от миналата година имам известна слабост към техните сапунерки - оказаха се доста стабилни като "цялостен пакет" от цена/качество и фунцкии.

Съветвам те да видиш на живо... и да вземетш това, което ти заспи в ръката;
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот 5roff » Пет Юли 22, 2011 4:30 pm

Ozzie написа:PowerShot SX 130

От прочетеното по разни ревюта, останах с впечатлението за досадно краткия живот на батериите. Имах фото, което "страдаше" от този проблем- досадно е. Разбира се немога да съм 100% сигурен до колко е обективен този "слух". Благодаря за предложението :agree:

HepBeH_XaMcTep написа:Все пак много зависи какво умножяваш... :)
Мегапикселите при сапунерка също са доста пренебрежими;

:agree:

HepBeH_XaMcTep написа:Добре е да има широк обектив - да започва от 24-28(еквивалентни) милиметри;

Конкретното Сони е адски приятна машинка!
Вади доста прилични снимки ( като за сапунерка )
Има ръчни настройки и RAW формат
Хубаво видео с пространствен звук
face detection-a работи, а панорамния режим е използваем (и въпреки това бих сглабял панорамите в домашни условия)

Все на там ми клонят везните...

HepBeH_XaMcTep написа:Единствения по-сериозен недостатък - ползва memory $tick, макар в комплекта има

Какъв е недостатъка при ползването на memory $tick?

HepBeH_XaMcTep написа:Другото нещо, което бих взел предвид - 3" дисплей ще харчи доста ток; няма да е зле да набавиш 2-ра батерия от тук например :)

Ще го имам на ум. :agree:

HepBeH_XaMcTep написа:Ето и едно предложение от мен:
SAMSUNG DIGIMAX WB-600
399лв в Техномаркет
от миналата година имам известна слабост към техните сапунерки - оказаха се доста стабилни като "цялостен пакет" от цена/качество и фунцкии.

Съветвам те да видиш на живо... и да вземетш това, което ти заспи в ръката;

Благодаря за обективния отговор, за евентуалните следващи отговори :) и за предложението и съветите.
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Мнениеот Alpina » Пет Юли 22, 2011 4:59 pm

5roff написа:
HepBeH_XaMcTep написа:Единствения по-сериозен недостатък - ползва memory $tick, макар в комплекта има

Например цената ;)
Не знам как са и със скоростите...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот motomarzel » Пет Юли 22, 2011 6:31 pm

Ozzie написа:Макар за мен да е необяснимо, защо все още не се предлага с литиева батерия.

Ами обяснението е следното - консумацията на фотоапарата не е малка и дори две литиево-йонни батерии понякога може да се окажат недостатъчни, докато батерии размер АА се продават навсякъде, дори и да останеш без заряд - винаги може да намериш от къде да си купиш, а ако трябва да зареждаш, ще ти се наложи да поизчакаш(поне 40-50 минути) докато батериите се заредят...и ако има къде да ги заредиш...
Аватар
motomarzel

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Нед Юли 24, 2011 10:23 am

Alpina написа:
5roff написа:

Например цената ;)
Не знам как са и със скоростите...

Цената, и скоростите... твърде са скъпи за това, което предлага!

И най-вече това, че не може да кажеш на някой "дай памет на заем"

@motomarzel
Консумацията на малката ми сапунерка е по-голяма от тази на SX серията, а тя има малка литиева батерия!

Просто става въпрос за пазарна ниша - Канон си имат целева група за такъв тип фотоапарат с АА батерии! :)
Изображение
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот 5roff » Сря Юли 27, 2011 7:55 pm

И аз като онзи дето го питали: "-ракия или вино?- а той отговорил: и бира и бира", та поразгледах, попрочетох и реших да помисля и за този сапунер- Canon PowerShot SX210 IS

Като изработка изглежда доста по-прилично от посоченото Сони (Олимпуса въобще не влиза в тази графа)...

- Искам да попитам- какво означава скорост на затвора?... има ли смисъл да обръщам внимание на тази характеристика, при този клас фотоапарати?
- Искам да попитам- светлосила на обектива (примерно при Сони-то със светлосила f/3.5-4.6), каква "роля играе" тази характеристика в ползването?

Какво бихте казали Вие?
Аватар
5roff

Мнениеот frantishek » Сря Юли 27, 2011 8:29 pm

Аз съм с такъв канон. Скоростта на затвора ще ти трябва ако искаш да снимаш примерно бързодвижещ се обект. И снимката ти да има рязкост. За второто ти питане тези сапунерки са направени за използване на вън и да се снимат пейзажи затова и апертурата им е малко по-голема. Но тези неща не трябва да те плашат. Апарата си има отлични мързеливи настройки. И прави много добри както снимки така и HD клипчета. Ето в този албум снимките са правени с този канон като съм използвал в повечето мързеливите настройки. http://latzi.snimka.bg/mountain/zima-v-rila.568972.22323602.big Единственото което ме дразнеше в началото е че светкавицата му е тип поп-ап. Но бързо се свиква с това и вече не ми прави впечатление. А ето и eokf клипче направен с него http://www.youtube.com/watch?v=V6xItAVEj7A
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот 5roff » Сря Юли 27, 2011 8:39 pm

frantishek: Благодаря за инфото, снимките са ярки и контрастни...* харесват ми :agree:

* мерси за зимното усещане, липсва ми в летния задух и жега
Аватар
5roff

Мнениеот frantishek » Сря Юли 27, 2011 8:42 pm

Няма проблем! Дано съм ти бил полезен. :beer:
Аватар
frantishek

Мнениеот 5roff » Вто Авг 09, 2011 2:17 pm

Благодаря на всички! Вече съм собственик на Canon PowerShot SX210 IS... След първото каране и снимане ще се похваля от съпунера :D

frantishek :agree:
Аватар
5roff

Мнениеот agent_Jekov » Пет Авг 12, 2011 4:07 pm

За да не отварям нова тема, купих си този апарат:

http://www.dpreview.com/reviews/olympussp500uz/

Взех го за 200лв. в добро състояние. Какво ви е мнението за него и струва ли си парите според вас? Сега идва ред и на тъпия въпрос, който искам да задам. :) Като цяло съм доволен от качеството на снимките, но има 1 нещо, което доста ме дразни. Когато снимам някоя панорамна гледка доста често фокусът ми се измества на нещо близо до мен (дали клонче или нещо друго в някой край на снимката, дърво наблизо или пък направо нищо) и всичко останало на заден фон стои едно мътно, леко замазано, извън фокус. Интересното е, че веднъж го прави, друг път не, но само на компютъра после успявам да видя разликата. Има ли оправия това, до настройка на фокуса ли е? Доста съм бос в тази сфера и се извинявам. :beer:
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот frantishek » Пет Авг 12, 2011 9:54 pm

Както се казва: Вече си се набутал? В смисъл нали си дал парата!? То се пита дали е хубаво едно нещо преди да се купи. След това е свършен факт. Иначе така като обясняваш за фокуса трябва малко боб да хвърляме. Като снимаш панорамните гледки го включи на Landscape.
Аватар
frantishek

Мнениеот taurus13 » Пет Авг 12, 2011 10:00 pm

Мога да ти кажа много неща, но ти имаш нужда от едно прочитане на една книжка за начинаещи снимачи. В сайта на фото-форума имаше една в популярен вид написана от Бони... виж първо там. Много е вероятно да не си си настроил правилно автофокуса.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот denises26 » Пет Авг 19, 2011 7:52 pm

Виждам, че автора е писал, че търси компактен фотоапарат, но дали за тези пари не може да се купи ДСЛР втора ръка? Не е ли това по-доброто решение? :popcorn:
Аватар
denises26

Рейтинг: 1402

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пет Авг 19, 2011 9:22 pm

@5roff честито и със здраве!

@denises26 - то че може - може!
Но определено ще е някой по-стар и ограничаващ ( най-вече за новак в занаята)
Изображение
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот Alpina » Пет Авг 19, 2011 10:03 pm

denises26 написа:Виждам, че автора е писал, че търси компактен фотоапарат, но дали за тези пари не може да се купи ДСЛР втора ръка? Не е ли това по-доброто решение? :popcorn:

Зависи за какво мисли да го ползва. Ако е за снимане по време на каране - "сапунерката" не просто е препоръчителна, но се превръща в почти задължително условие. DSLR и особено по-стар - за мъкнене по време на каране не си е работа...
Освен това компактните фотоапарати са "вадиш от джобчето му на презрамката, снимаш и прибираш" без дори да спираш, а при DSLR-а.... абе не си е много работа... :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот denises26 » Съб Авг 20, 2011 8:18 am

Снимал съм обаче известно време с ДСЛР и снимките бяха УАУ. Сега имам сапунерка, но съм пред дилема. Смятам да взимам нещо по-добро и се чудя дали да е турбосапунер или ДСЛР втора ръка? Въобще има ли турбосапунерка, която да се доближи по качество до ДСЛР (говорим за по-евтините ДСЛРи)? :dontknow:
Аватар
denises26

Рейтинг: 1402

Мнениеот Alpina » Съб Авг 20, 2011 8:43 am

DSLR-а не прави снимките - той просто дава възможност за по-лесно боравене с нкои функции, както и повече възможности (понякога) - основното възможността за хубави "специализирани" стъкла.
Познавам хора, дето със "турбо DSLR-и" правят снимки като от сапунерка на 8 години и се мислят за PRO-та... само защото снимката им е излязла от матрица вградена в тяло за няколко хил. лева :)
Освен това за да имаш по-прилични снимки с DSLR-а ти трябват хубави обективи - такива дето струват по няколко сапунерки единият... И аз си мислих, че снимките дето правеше моя са УАУ в началото, докато не видях снимките, когато съм ползвал хубави обективи.
В същото време макар и не можейки да сравняваме качеството - сапунерките са много по-мултифункционални в отношение на mm например 28-392.
Всъщност това е "рекламният трик" с оптичният zoom - 392/28=14 понеже хората се кефят да им е голям zoom-a а това 28-392 нищо не им говори :)
При стъклата на DSLR-ите zoom-а (ако го има) се върти около 3, нещо за което обаче ич не е показател, но ще го ползвам само за сравнението на това какво ти позволява сапунерката като палитра от възможости в това отношение - достигането на което с DSLR ще ти трябва раница със стъкла...
Другото освен това в какви mm снима, е това да не се подвежда човек по мегапикселките - повече от тях не значат по-добро качество. Даже считам за безсмислено, сапунерка да има повече от 12... даже може би колкото повече толкова по-лошо качество може да се получи.

Изобщо ако трябва да избирам фотоапарат, с който искам да правя прилични снимки, който да мъкна с мен по време на каране и целта да е основно удоволствието от карането - ще избирам единственото между някакви сапунерки. Ако целта е да се правят снимки и те да... абе те и качеството им да е важото - DSLR, но цената ще е на куп сапунерки не заради цената на тялото, което може да си намериш наистина евтино, ами заради цената на стъклата, която не се променя особено, а при тях пари не могат да се пестят, ако се гони качеството :)

Да не забравяме и теглото - под 300 грама за един (даже по-скоро малко над 200), спрямо започващи от около 500 за нов апарат с "лошо" стъкло... до разни килограми :)
Последна промяна Alpina на Съб Авг 20, 2011 8:58 am, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот taurus13 » Съб Авг 20, 2011 8:47 am

Евтиния ДСЛР, може да снима съвсем като по-скъпия(при еднакъв размер матрица), стига да му завинтиш правилен обектив. Същевременно има обективи за ДСЛР, които стават основно за капачка на тялото, за да не ти влиза вътре прах :lol: Обаче засега не съм виждал сапунера, която да работи толкова бързо колкото евтиния ми ДСЛР - много софтуер, много нещо има при тях. Аз лично за това някак не мога да се върна на сапунера и си мъкна в раницата токмака. Също е очевидно, че няма как на ЛСД екран да кадрираш толкова бързо, както при реал-тайм визьора на ДСЛР. Предимството на компактния апарат е едно - компактен е...толкова. Ако те вълнуват снимки основно от типа - "виж къде бяхме", си взимаш "сапунера".
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Alpina » Съб Авг 20, 2011 9:25 am

Скорост, когато сравнваш докато двете са изключение в ръката ти. Но ако са прибрани?
Компактният - цип - бутон On - снимка - бутон Off - цип... DSLR по-често седи в раницата и за ваденето му е нужно спиране, изкарване от раницата, вадене от чантата му...
Относно кадрирането - то става вкъщи :) На място само се композира - а за това дори не е нужно да погледнеш през визьора както се казва.
Освен това на LCD дава достатъчно добра възможност за преценяване на снимката. В не малко случаи много повече от тази на визьора, защото той те ограничава в отношение на това че трябва да погледнеш през него - нещо което често е на практика невъзможно.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hitar_potter » Съб Авг 20, 2011 10:16 am

Alpina написа:Освен това на LCD дава достатъчно добра възможност за преценяване на снимката. В не малко случаи много повече от тази на визьора, защото той те ограничава в отношение на това че трябва да погледнеш през него - нещо което често е на практика невъзможно.

На мен по-често ми се случваше да гледам през визьора на сапунерката поради невъзможност за използване на LCD-то, отколкото ми се е случвало да включвам live view-то, заради невъзможност да гледам във визьора. Иначе си прав, че не трябва да се подценяват така сапунерките, но DSLR-а си е DSLR..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот frantishek » Съб Авг 20, 2011 10:42 am

denises26 написа:Снимал съм обаче известно време с ДСЛР и снимките бяха УАУ. Сега имам сапунерка, но съм пред дилема. Смятам да взимам нещо по-добро и се чудя дали да е турбосапунер или ДСЛР втора ръка? Въобще има ли турбосапунерка, която да се доближи по качество до ДСЛР (говорим за по-евтините ДСЛРи)? :dontknow:

Има. Примерно Canon S95. Аз си бях поръчал такъв но не можеха да смогнат с доставките и ме моткаха две седмици. Та го отказах и взех друг. Вече има и още по турбо сапунерки. А огледалните в комбинация с карането на колелото си е мъка. Затова сапунерка с роу и после в къщи оформяш.
Аватар
frantishek

Мнениеот Alpina » Съб Авг 20, 2011 10:51 am

hitar_potter написа:На мен по-често ми се случваше да гледам през визьора на сапунерката поради невъзможност за използване на LCD-то, отколкото ми се е случвало да включвам live view-то, заради невъзможност да гледам във визьора.

Би ли споделил за какъв фотоапарат става въпрос :)

hitar_potter написа:...но DSLR-а си е DSLR...

Не виждам спор с това - както и защо трябва да се коментират постулати един вид :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hitar_potter » Съб Авг 20, 2011 10:54 am

За повечето сапунерки на canon има CHDK, което добавя доста нови функции, както и възможност за снимане в RAW формат. По този начин можеш доста евтино да правиш по-creative кадри..

Би ли споделил за какъв фотоапарат става въпрос

Ярко слънце + Canon A580 / Ярко слънце + Sony H2. Също така, когато снимам с канона докато караме, пак гледам през визьора. Така съм по-близко до точния момент, в който да снимам (не че му свикнах някога на тайминга..)

Не виждам спор с това - както и защо трябва да се коментират постулати един вид

Мисля, че схвана какво имах предвид :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот frantishek » Съб Авг 20, 2011 11:54 am

CHDK е лекинко тъпа работа. Слагах го на 210-та но не видях чудеса. И снимането в роу с CHDK нещо не става. Поне аз не се справих. Уж е направена снимката но после не можах да я отворя с нито една програма за да видя какво е станало. Така че мойто мнение относно CHDK + SX210 е негативно. За други сапунерки на канон може и да работи. Така че по удачния вариант е сапунерката без CHDK да може да снима в роу.
Аватар
frantishek

Следваща

Назад към Други