Съвет относно "upgrade" на колело

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Съвет относно "upgrade" на колело

Мнениеот Morewood » Чет Юли 28, 2011 1:31 pm

Здравейте всички :D ,

Имам едно градско колело, което си карам и съм решил да го позасиля от към монтаж.
Тъй като не разбирам много, а и не съм в България в момента, искам да се допитам до вас за съвет преди да предприемам действие.Колелото не е пред мен, но горе долу знам частите му.

А ето и въпросите, които имам и ще се радвам ако отговорите по отделно на тях:

1.Мога ли да сложа команди например Alivio, преден деклашор Alivio, капсулована касета Alivio, задна главина Deore(подходяща за дискова спирачка), венци Deore, верига Deore, оптегач Deore и всичкото това да работи добре на колелото като монтаж?

2.Имам предна дискова спирачка Avid 5 (ротор 160) старичка, но ми върши работа, мисълта ми е, може ли да си купя комплект задна същата спирачка, но с ротор 185 и да сложа големия ротор (185) отпред на старата спирачка, а малкия (160) отзад на новата?

3.Вилката на колелото ми е Marzocchi Dirt Jump 3 2007 в което не съм абсолютно сигурен, но я купих 2008 година втора ръка и мисля, че е тази година.Въпросът ми е, карана е 3 години или около 700-800 км само градско и малко по паркове, но без никакви издевателства, (чистя си тръбите редовно с едно готино масло купено от BAS) има ли нужда или хубаво ли е да и направят профилактика, смяна на маслото и т.н. в някои магазин например BAS?

4.Това може би ми е най-важния взпрос, мога ли да закупя всички тези части (от взпроси 1 и 2) от небезизвестните близнаци до НДК, при които сам ходил да си купувам няколко пъти гуми и сам оставал доволен от съотношение качеството на работа, качеството на продуктите и цената им? Демек търся си сервиз, в който се работи добре, цените да са добри и може да ми продаде и монтира частите (въпроси 1 и 2), бюджета ми е около 500 лв (за момента) за части + работа?

Приемам всякакви съвети за части, сервизи и общо взето всичко тъй като не съм запознат добре. :eyebrow:

Поздрави,
Talibana

П.С.Ако темата ми не е за този раздел, се извинявам предварително.
Аватар
Morewood

Рейтинг: 1240

Re: Съвет относно "upgrade" на колело

Мнениеот beattrix » Чет Юли 28, 2011 5:43 pm

Отиди в някой bike shop, кажи им какво имаш (като части), какво искаш да се направи, с какви пари разполагаш и би трябвало да ти направят някаква оферта за дадена сума да ти го сглобят направо и в съответната сума да си добавят и труда съответно. Има един Bike Center в младост 1, там има и части втора ръка и работят кадърно и съвестно момчетата. Това им е сайта http://www.bikescenter-bg.com , като в него цъкни "сервиз" и там има online форма за запитване, където можеш да ги питаш за всичко и отговарят бързо (макс 1 ден) на мейл. Аз си сглобих мойто колело по същата схема, занесох им само една гола рамка, казах им какво искам ново и какво бих искал ТЕ да ми потърсят втора ръка, и след по-малко от....абе след 4 дена си го взех, като после сметнах разходите и се оказа че за труд са си взели минимална сума, почти незначителна :) Аз съм доволен от тях !
Конкретно на твойте въпроси:
Можеш да сложиш каквото си поискаш като части, мисля парите ти стигат за Alivio-то и Deore-то специално. Но стига да пасват на карането/колелото ти.
Препоръчвам ти предната да е с 160 ротор, а задната с по-големия, за да не си разлуфтваш вилката.
Хубаво ще е да си сервизираш вилката, ако държиш да е в изправност още дълго време. Това е по желание дет се вика.
Ако караш леко колело и главно XC (в което се съмнявам , съдейки по вилката) - продавам кормило и лапа Scott заедно са 450 гр. Мн. леки и здрави. Пиши ако нещо.
Поздрави ! :beer: :beer:
Изображение
Аватар
beattrix

Рейтинг: 1200

Мнениеот Morewood » Чет Юли 28, 2011 7:20 pm

Благодаря за бързия и изчерпателен отговор колега beattrix :beer:
Ще изпратя едно запитване до този сервиз за да видиме какво ще предложат хората :agree:
Добре спомена начина ми на каране.Аз съм 1,70 висок, 72 кг и карам предимно градско като определено ме влече Витоша, но преди да тръгна нагоре искам да си пооправя монтажа на колелото, а и да си купя шлем който ако става и за борд ще е идеално. :eyebrow:
Колелцето в момента ми е на основа Спринт Аполон 2007, като съм посменил някой неща и се получи приятно за София.
Казваш, че мога да повредя вилката с този по голям ротор, значи ще си остана на 160мм и ще си свиркам :D И за вилката ще те послушам и ще я занеса да я освежат.
Кормило и лапа си имам, благодаря за офертата.
Идва ми следния въпрос, курбелите ми са Truvativ Five - D, мисълта ми е при смяната на останалите компоненти които сам иъброил, проблем ли е ако не ги сменя тях, защото са запазени? :dontknow:
Аватар
Morewood

Мнениеот beattrix » Съб Юли 30, 2011 11:44 am

Идва ми следния въпрос, курбелите ми са Truvativ Five - D, мисълта ми е при смяната на останалите компоненти които сам иъброил, проблем ли е ако не ги сменя тях, защото са запазени? :dontknow:

Ако курбелите са с плочите заедно и не може да се свалят, ако смениш задните венци и веригата, ще трябва да ги смениш, иначе ще ти прескача веригата.
А ако венците ти се свалят от курбела, можеш да смениш само тях и да си използваш курбелите. Но това е на теория, на практика като ходиш до сервиз да го гледат/правят ги попитай и за това - те ще ти кажат най-добре какво да направиш. Като ако може да се използват твойте курбели, няма да ти кажат да взимаш нови само за да си ги купиш от тях. Коректни са в това отношение (Младост 1 Bikescenter ) :beer:
Изображение
Аватар
beattrix

Рейтинг: 1200

Мнениеот Morewood » Съб Юли 30, 2011 12:20 pm

Отново благодаря колега beattrix :beer: ,
Курбелите са със сменяеми плочи, но са стар модел и мисля, че май ще взема нови.
Офертата която ми пуснаха от Младост ми допадна като цена и ще отида при тях. :agree:

Попрочетох уж нещо, но ми изниква следният въпрос:
Какво ви е мнението за този оптегач - http://www.bikescenter-bg.com/index.php?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=2285&product_cat=77&lang=2 или нещо близко до него като цена? И какъв да взема, с дълго или късо рамо? :dontknow:

Поздрави,
Talibana

П.С. Колеги, колегата beattrix е много точен, но дайте някое мнение, например някой който е сложил скоро такъв монтаж (Deore) на колелото си, или си е купил такова XT :) ще ми е от полза :popcorn:
Аватар
Morewood

Назад към Веломеханик