Въпроси за Sr. Suntour Duro D

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпроси за Sr. Suntour Duro D

Мнениеот boybetterknow » Пон Авг 01, 2011 7:31 pm

Здравейте. Зачудих се защо от дясната страна на вилката има регулатор за твърдостта, като там няма пружина, а има маслен патрон, какво регулира този регулатор? Другият ми въпрос е, знам, че заводското масло на Duro D е 5W, имам вкъщи някво хидравлично, изглежда тънко, не го знам колко "W" е, но мисля да го сменя с него. Какво ще се промени, ако е по-дебело, примерно?
boybetterknow

Рейтинг: 1154

Re: Въпроси за Sr. Suntour Duro D

Мнениеот Evgeni » Пон Авг 01, 2011 7:32 pm

И аз съм със същата вилка.Тапата не играе никаква роля, щом си махнал пружината от дясната страна.Ако сложиш по-тънко масло-ще връща по-бързо.Ако сложиш масло с по-голям вискозитет, ще връща по-бавно. :agree:
royalracing злоупотребява с акаунтите на хора от форума!
Evgeni

Рейтинг: 1192

Мнениеот boybetterknow » Пон Авг 01, 2011 7:55 pm

Evgeni написа:И аз съм със същата вилка.Тапата не играе никаква роля, щом си махнал пружината от дясната страна.Ако сложиш по-тънко масло-ще връща по-бързо.Ако сложиш масло с по-голям вискозитет, ще връща по-бавно. :agree:

Точно така си мисля и аз. Трябва ли това масло да се сменя през някво време, защото вилката е на 2-3 години и не е пипано това масло?
boybetterknow

Мнениеот Ozzie » Пон Авг 01, 2011 8:07 pm

boybetterknow написа:Трябва ли това масло да се сменя през някво време

Трябва.
На сайта на "SUNTOUR" има много добра техническа секция. Документация, клипчета кое как се прави...
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот boybetterknow » Пон Авг 01, 2011 8:16 pm

Ozzie написа:
boybetterknow написа:Трябва ли това масло да се сменя през някво време

Трябва.
На сайта на "SUNTOUR" има много добра техническа секция. Документация, клипчета кое как се прави...

Имаш ли няква идея колко пари ще ми вземат в сервиз за смяната на маслото?
boybetterknow

Мнениеот Evgeni » Пон Авг 01, 2011 8:23 pm

5-10лв макс.Това е елементарна продцедура.Ако искаш да вземеш хляба на веломеханика, драсни ЛС.
П.С.@ozzie, никъде не мога да намеря как се профилактира дурото точно описано...
Пише, че трябва да се налее 90cc масло, сиреч 90мл но те идват АДСКИ много за вилката и не прави целият си ход. :xx(:
Evgeni

Мнениеот boybetterknow » Сря Авг 03, 2011 1:16 pm

Смених маслото с хидравлично, което беше доста тънко, на допир беше горе-долу като заводското. Проблема е, че сложих 90мл, които дойдоха до горе на патрона. Разбирасе потопих парцал за да обере масло, обра около 30мл., значи сега има около 60мл. масло в резервоара. Заводското имам чувството, че беше 10-20мл. супер малко изтече, като една плюнка.. сега вилката ми работи по-меко, но ме притеснява, че като натисна здраво предната спирачка и влиза почти цялата, което е хубаво за момента, но така ли трябва да е или е станала прекалено мека. Питам, защото до сега не съм карал чисто ново Дуро за да знам как е... :dontknow:
boybetterknow

Мнениеот -VoltagE- » Сря Авг 03, 2011 7:09 pm

boybetterknow написа:Смених маслото с хидравлично, което беше доста тънко, на допир беше горе-долу като заводското. Проблема е, че сложих 90мл, които дойдоха до горе на патрона. Разбирасе потопих парцал за да обере масло, обра около 30мл., значи сега има около 60мл. масло в резервоара. Заводското имам чувството, че беше 10-20мл. супер малко изтече, като една плюнка.. сега вилката ми работи по-меко, но ме притеснява, че като натисна здраво предната спирачка и влиза почти цялата, което е хубаво за момента, но така ли трябва да е или е станала прекалено мека. Питам, защото до сега не съм карал чисто ново Дуро за да знам как е... :dontknow:

Моята е на 2 седмици и прави половината ход когато стисна здраво :D
Аватар
-VoltagE-

Рейтинг: 1182

Мнениеот boybetterknow » Сря Авг 03, 2011 7:14 pm

-VoltagE- написа:
boybetterknow написа:Смених маслото с хидравлично, което беше доста тънко, на допир беше горе-долу като заводското. Проблема е, че сложих 90мл, които дойдоха до горе на патрона. Разбирасе потопих парцал за да обере масло, обра около 30мл., значи сега има около 60мл. масло в резервоара. Заводското имам чувството, че беше 10-20мл. супер малко изтече, като една плюнка.. сега вилката ми работи по-меко, но ме притеснява, че като натисна здраво предната спирачка и влиза почти цялата, което е хубаво за момента, но така ли трябва да е или е станала прекалено мека. Питам, защото до сега не съм карал чисто ново Дуро за да знам как е... :dontknow:

Моята е на 2 седмици и прави половината ход когато стисна здраво :D

Колко кила си? Аз съм 72 и я сгъвам.. е като я назлобя доста де. На един приятел Дуро-то беше така.. правеше ход до някъде и в един момент забиваше и не искаше да направи повече ход... странна работа.
boybetterknow

Мнениеот Evgeni » Сря Авг 03, 2011 10:25 pm

За твоят приятел-сипал е повече масло от необходимото.За теб-скоро ще се втвърди :crap:
Моята снощи я отварях.Днес покарах 2-3 часа и пак си се втвърди леко.Аз съм 59кг и я сгъвам малко повече от половината на равно. :agree: като я карам с 2-те пружини.
Evgeni

Мнениеот boybetterknow » Сря Авг 03, 2011 11:35 pm

Evgeni написа:За твоят приятел-сипал е повече масло от необходимото.За теб-скоро ще се втвърди :crap:
Моята снощи я отварях.Днес покарах 2-3 часа и пак си се втвърди леко.Аз съм 59кг и я сгъвам малко повече от половината на равно. :agree: като я карам с 2-те пружини.

Чак да се втвърди за 2.3, не вярвам... ти както каза и за греста, че ти изсъхва бързо, не знам... аз карам по 2-3 месеца с едно смазване. :beer:
boybetterknow

Мнениеот boybetterknow » Нед Авг 07, 2011 3:08 pm

Ето и как работи вилката ми с новото масло:
http://www.youtube.com/watch?v=HxTNlx-Qzt8
boybetterknow

Мнениеот dimcho » Сря Авг 10, 2011 6:31 pm

boybetterknow написа:Ето и как работи вилката ми с новото масло:
http://www.youtube.com/watch?v=HxTNlx-Qzt8

:bigeyes:

Същата вилка, толкова не мога да я сгъна никога, с такова подскачане :dontknow:

А 90 кг. съм...
Аватар
dimcho

Рейтинг: 1215

Мнениеот Evgeni » Сря Авг 10, 2011 7:02 pm

Вече и моята така работи. :^: (като на клипа).Дори на дъжд днес цялата се намокри и не се забележи никакво вдървяване.
Evgeni

Мнениеот dimcho » Сря Авг 10, 2011 10:35 pm

Нещо ми убягва.
Питам като лаик:

Evgeni написа:Вече и моята така работи. :^: (като на клипа).Дори на дъжд днес цялата се намокри и не се забележи никакво вдървяване.

Тва значи ли, че мойто Дуро не работи добре?
Кога една вилка пружинира добре?

Настроил съм рибаунда да не хлопа при средната твърдост и така, само при най-стръмните ми забивания на предницата, почти до край се събира, но все пак остават около десетина мм.
Аватар
dimcho

Мнениеот Evgeni » Сря Авг 10, 2011 11:01 pm

Да, не работи добре.Трябва като седнеш(без да натискаш) да се сгъне 2-3 см.Това силно се влияе от това как си профилактираш вилката.И какво хлопа при теб?Аз съм 59кг и работи много добре при мен.Докато щом ти си 90кг и не се сгъва добре, значи е тегава работата.. :crap:
Evgeni

Мнениеот drumboy » Сря Авг 10, 2011 11:09 pm

Evgeni написа:Да, не работи добре.Трябва като седнеш(без да натискаш) да се сгъне 2-3 см.Това силно се влияе от това как си профилактираш вилката.И какво хлопа при теб?Аз съм 59кг и работи много добре при мен.Докато щом ти си 90кг и не се сгъва добре, значи е тегава работата.. :crap:

Щом нямаш достатъчно акъл за себе си недей раздава на другите
Това е дж вилка очаква се да е по-твърда.
Какви глупости говориш 2-3 см да влиза като седнеш .
Точно това дуро работи отвратително то клипа.
Основен проблем на света е,че глупаците са уверени в себе си,а умните хора са пълни
със съмнения!
Аватар
drumboy

Рейтинг: 1103

Мнениеот boybetterknow » Сря Авг 10, 2011 11:21 pm

drumboy написа:
Evgeni написа:Да, не работи добре.Трябва като седнеш(без да натискаш) да се сгъне 2-3 см.Това силно се влияе от това как си профилактираш вилката.И какво хлопа при теб?Аз съм 59кг и работи много добре при мен.Докато щом ти си 90кг и не се сгъва добре, значи е тегава работата.. :crap:

Щом нямаш достатъчно акъл за себе си недей раздава на другите
Това е дж вилка очаква се да е по-твърда.
Точно това дуро работи отвратително то клипа.

Кое му е отвратителното? Че имаш вилка отпред, а не дърво, с което може да ти паднат ръцете? Хубаво е DJ вилка, ама като гледам "бойните" твърдаци по Витоша, половината са с Дуро и си правя равносметка колко човека карат вилката за дърт и колко за някъв вид спускане.... 80% спускане и 20% дърт... :beer:

Който, както иска да си я кара.. мен така ми харесва. Вече на 2-ма човека я направих така и са много по-доволни, пък не знам кое И е отвратителното.
boybetterknow

Мнениеот dimcho » Сря Авг 10, 2011 11:30 pm

- Вилката е на две години. Каране за това време - около 1000 км. само ХС с нормално прахолясване и кал.
- Профилактика за това време - почистване и смазване със спрей за вилка. Не е разглобявана.
- Под "хлопане" имам предвид, че съм настоил с рибаунда връщането да е адекватно в ненатоварено състояние, т.е. когато предната гума е във въздуха да не пада свободно, т.е. да не "хлопа".
- При 90 кг, когато предницата ми пропада в дупки дълбоки из камъните, вилката се сгъва почти до край, но поема натоватването. А не, когато подскачам с колело на място на шосето.
Последна промяна dimcho на Сря Авг 10, 2011 11:41 pm, променена общо 1 път
Аватар
dimcho

Мнениеот Evgeni » Сря Авг 10, 2011 11:40 pm

Крайно време е да се отвори за цялостно почистване+смазване.
П.С.
drumboy написа:Щом нямаш достатъчно акъл за себе си недей раздава на другите
Това е дж вилка бла-бла...
Точно това дуро работи бла-бла.....

Момче, ти виждал ли си тази вилка на живо??Описанията в интернет нямат нищо общо със самата вилка.За дърт, ама друг път.За това на етикета пише: XC & АМ
Всяка читава вилка си има SAG.Ама понеже нямам достатъчно акъл, няма да ти обяснявам. :crazy:
Evgeni

Мнениеот dimcho » Сря Авг 10, 2011 11:51 pm

Evgeni написа:Крайно време е да се отвори за цялостно почистване+смазване.

За това спор няма.

Иначе, при дълги калдаръмени спускания твърдостта се усеща осезаемо от ръцете, но не е болка за умиране... , щото често изникват и прагчета :liplick:

Благодаря за съветите.
Аватар
dimcho

Мнениеот Evgeni » Сря Авг 10, 2011 11:56 pm

Evgeni

Мнениеот drumboy » Чет Авг 11, 2011 10:09 am

Евгени нали се сещаш ,че тази вилка е минала покрай ам.
Така работеща при всяко скокче на повече от 20 см ще прави ботъм, а ти я хвалиш на 90 кг човек
При него ще си стои в ботъм ,без да излиза .
Айде няма да ти обясням ти нали си заклетия доун хилар пукал 1000 рамка кво да споря
Основен проблем на света е,че глупаците са уверени в себе си,а умните хора са пълни
със съмнения!
Аватар
drumboy

Мнениеот Evgeni » Чет Авг 11, 2011 10:15 am

Абе човеко.......ти не вдяваш за к'во иде реч и пак се изказваш неподготвен.Аз съм МАХНАЛ едната пружина(тази от масления патрон), защото съм по-лек.Той ще си я запази.Айде помисли малко, преди да се правиш на велик, а?
Evgeni

Мнениеот drumboy » Чет Авг 11, 2011 10:19 am

Evgeni написа:Абе човеко.......ти не вдяваш за к'во иде реч и пак се изказваш неподготвен.Аз съм МАХНАЛ едната пружина(тази от масления патрон), защото съм по-лек.Той ще си я запази.Айде помисли малко, преди да се правиш на велик, а?

Махнал си пружината и до ся му обясняваш ,че вилката му е по-твърда, защото е развалена кефиш !
със съмнения!
Аватар
drumboy

Мнениеот Evgeni » Чет Авг 11, 2011 3:51 pm

Въй...ти си уникален случай.К'ва развалена вилка к'ви 5лв...просто съм я махнал, за да ми е по-мека.Но дори с 2-те пружини НЕ Е нормално да работи дървено и да влиза тегаво.Току-що сложих и 2-рата пружина и на равно се сгъва около 7-8см.Като скоча-12 см някъде.Това с 2-те врътки максимално развити(на най-меко тоест).
Evgeni

Мнениеот drumboy » Чет Авг 11, 2011 3:55 pm

Не ти просто си супер и не можеш даже да разбереш кво ти пиша
(въй ама лек все пак аз съм от Бургас)
със съмнения!
Аватар
drumboy

Мнениеот wingmanz » Чет Авг 11, 2011 5:03 pm

Абе тия вилки ги отваряте през ден :banghead: :banghead: :banghead: :crazy:
Какъв е толко тоя зор :bigeyes:
Изображение
Аватар
wingmanz

Рейтинг: 1233

Мнениеот botroid » Чет Авг 11, 2011 9:23 pm

wingmanz написа:Абе тия вилки ги отваряте през ден! Какъв е толко тоя зор?

Ако имаш евтина вилка на Suntour, трябва да я отваряш колкото се може по-често, да й правиш тунинги и експерименти с масла и греси, само за да я накараш да работи горе-долу задоволително. Това е зора.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот wingmanz » Чет Авг 11, 2011 9:38 pm

Имам евтина вилка Suntour и не я отварам през ден да я ебавам пък си работи и то доволно... :D
Изображение
Аватар
wingmanz

Рейтинг: 1233

Следваща

Назад към Веломеханик