Тази година, по време на ПВ5 даже се разбрахме принципно с няколко кривоспици да направим една такава ваканция, та може би е време да поговорим за детайлите.

Аз лично ще мога и за 3, и за 4 дни - например от четвъртък до неделя. Който желае, може да дойде и само за събота и неделя, но на мен това ми е малко и, в зависимост метеорологичната обстановка, не мога да гарантирам, че точно в тези два дни ще са най-интересните маршрути. Така че препоръчително е да се организираме за 3 или 4 дни направо - там има каране поне за два пъти по толкова!
Нощувки - в района има различни опции. Аз лично мисля да се спра на една от най-добрите като съотношение цена/удобство/атмосфера, а именно: едни бунгала в една гора до станцията на УАСГ, които са евтини (спал съм зимата за нещо от сорта на 10-15 лв. на вечер), всяко събира по 3-4 души, всяко си има собствен санитарен възел и условията вътре са нормални, със сигурност по-добри от хижа. Някои от бунгалата имат и остъклена "кухненска" част, в която през зимата трябваше да стоим добре облечени, защото не успяхме да запалим печката (прекалено влажни дърва), но сега би трябвало да е доста приятно.
Друг вариант са едни по-луксозни бунгала, които обаче са без възможност за приготвяне на собствена храна - към тях има механа.
Трети вариант са хотелите - "Бор" (по-евтин) и "Рила" (по-скъп и луксозен).
На мен лично първите бунгала са ми напълно достатъчни и мисля да се настаня в тях, като не мога да поема организацията на нощувките за всеки желаещ. Просто като се види колко хора сме, ще изровя телефоните и ще ги публикувам тук, като ще се организираме в малки групи и всяка ще си запази където желае и за дните, които желае.
Основното, което трябва да решим, са датите: 11-14 август или 18-21 август?
Това ще се реши от първите няколко души, които пишат в темата и са сигурни отсега в присъствието си, като с предимство са Кривите спици, тъй като с тях съм говорил предварително за тази ваканция.
Иначе някои от поставените като цел маршрути са:
1. Семково - хижа "Грънчар" - по билото към Рибни езера - спускане към хижа "Семково" по една пътека от билото. Труден целодневен маршрут, включващ много техничен терен и много обширни панорами.

2. Семково - жиха "Македония" - Семково. Изкачване по горния път, спускане по туристическия маршрут в долината. Не е много дълъг, нито много тежък във физическо отношение. Пътеката надолу в началото е технична и обрасла - не е ясно дали ще може да се кара. После става черен път.
3. Семково - Добърско и обратно. По картата се виждат маркирани туристически маршрути, следващи предимно черни пътища. Би трябвало да е лек като техническо натоварване и среден или дори целодневен като разстояние и денивелация.
4. Семково - Белица - Семково - ако успеем да намерим една пътека (може да се окаже и черен път). Недостатък е, че първо се спускаме, а после се качваме. Може да минем и през парка с мечките.
Има още няколко резервни варианта за половин/цял ден, а на място има и доста заигравки - кратки обиколки с дължина 2-3-5 км, включващи яки пътечки - по които можем да се забавляваме например привечер.
Няма да е проблем да сме смесена група от хора с повече опит по трудни терени и такива, които предпочитат по-леки карания, но сред вторите трябва да има поне един, който да може да се оправя добре с карти, GPS и т.н., за да може една такава група да кара самостоятелно, ако се наложи.
Очаквам включвания!