Значи….в голяма дилема съм изпаднал от две недели…последната я прекарах с приятели спускайки се по Мусаленската пътечка и търкаляйки 18 годишен Favorit с ход на вилката около 50 мм. Няма такава чешка стомана – желязно колело във всеки смисъл на думата. От оригинала е останала само рамката, но за съжаление геометрията й не позволява по-голям ход на вилката. Пък и направих грешката да пробвам един Драг Ръш за малко….та стана една жестока зарибявка за това да си купя колело с двойно окачване, абе закачих се зверски за идеята и знам какво може да ме откачи – зимата да си купя колело като останат пари и продам едно две МПСта

Предишната седмица направих и грешката да мина през веломанията на хигиената. Исках да пробвам Ф6 и Ф7, защото покарах малко един РАМ АМ от новите на градинката пред БАС. Принципно съм към 178-180 см висок и към 75-76-77-78 кила, но не знаех кой размер ще ми пасне на телосложението. Отговора на въпроса бързо дойде като се качих на Ф7 след като седнах и на Ф6…..еми Ф7 ми заспа от всякъде с размер на рамката L, което отговаря на 19 инча по каталог - Ръша го чувствам откровено малък за мен когато въртя на равно, при спускане е друго, ама искам и да въртя все пак.
В крайна сметка желанието ми е да имам Ф7, пасна ми перфектно, обаче…с тая цена от 2800 хич не ми хареса, пък и за момента не мога да я понеса честно казано. Дори с 20% предполагаема коледна отстъпка пак ми идва нанагорно и не бих си го позволил за момента. Важното е, че желанието ми се клистализира и знам какво искам, а именно:
Рамка, която да може да понесе ход на окачването максимум 160 см. Като за начало може да е с 140 мм вилка и да знам, че ако се наложи да надграждам колелото няма да съжалявам, че съм взел нещо хубаво.
Сега основния въпрос е какво да правя с бюджет от 1500 лв.????? Дали да търся готово колело, с не чак дотам хубави компоненти, но добра рамка, на която да добавям в последствие или да почвам да мисля вариант да купувам всичко по отделно.

Принципно съм се спрял на следните модели колела, които мога да намеря в ебай за близък до този бюджет при малко късмет. А те са:
Specialized Enduro
Specialized Stumpjumper FSR (мисля, че тук е възможна максимална вилка 140мм)
Specialized Pitch (този модел е по-евтиния вариант на Ендуро на Специализед, доколкото разбирам)
Trek Remedy 8
Trek Fuel EX 8
Cannondale Prophet
Giant Anthem
Santa Cruz Blur XC
Сега, честно казано знам, че някои от списъка са на цена малко над 1500. Всъщност диапазона е около 2000 за някой от изброените, а Ремеди си върви и над тази цена.
За вилка съм се спрял на Fox 32 Talas RLC 140mm, а за шок на Fox RP 23.

Идеята ми е тази в тема да стане дискусия за нискобюджетен АМ байк, който да не бъде за пренебрегване, така че всякакви коментари, мнения и препоръки са изключително ценни и няма да бъдат пренебрегнати.
Топ модела, който ми е на сърцето е Specialized Enduro 2008 Pro, само не мога да разбера защо са толкова променени рамките на модела през 2009, 2010 и 2011