Избор на АМ колело до 1500 лв. - съвети, мнения и препоръки

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на АМ колело до 1500 лв. - съвети, мнения и препоръки

Мнениеот Чичка » Пет Авг 05, 2011 4:18 pm

Привет на всички!

Значи….в голяма дилема съм изпаднал от две недели…последната я прекарах с приятели спускайки се по Мусаленската пътечка и търкаляйки 18 годишен Favorit с ход на вилката около 50 мм. Няма такава чешка стомана – желязно колело във всеки смисъл на думата. От оригинала е останала само рамката, но за съжаление геометрията й не позволява по-голям ход на вилката. Пък и направих грешката да пробвам един Драг Ръш за малко….та стана една жестока зарибявка за това да си купя колело с двойно окачване, абе закачих се зверски за идеята и знам какво може да ме откачи – зимата да си купя колело като останат пари и продам едно две МПСта :evil:

Предишната седмица направих и грешката да мина през веломанията на хигиената. Исках да пробвам Ф6 и Ф7, защото покарах малко един РАМ АМ от новите на градинката пред БАС. Принципно съм към 178-180 см висок и към 75-76-77-78 кила, но не знаех кой размер ще ми пасне на телосложението. Отговора на въпроса бързо дойде като се качих на Ф7 след като седнах и на Ф6…..еми Ф7 ми заспа от всякъде с размер на рамката L, което отговаря на 19 инча по каталог - Ръша го чувствам откровено малък за мен когато въртя на равно, при спускане е друго, ама искам и да въртя все пак.

В крайна сметка желанието ми е да имам Ф7, пасна ми перфектно, обаче…с тая цена от 2800 хич не ми хареса, пък и за момента не мога да я понеса честно казано. Дори с 20% предполагаема коледна отстъпка пак ми идва нанагорно и не бих си го позволил за момента. Важното е, че желанието ми се клистализира и знам какво искам, а именно:

Рамка, която да може да понесе ход на окачването максимум 160 см. Като за начало може да е с 140 мм вилка и да знам, че ако се наложи да надграждам колелото няма да съжалявам, че съм взел нещо хубаво.

Сега основния въпрос е какво да правя с бюджет от 1500 лв.????? Дали да търся готово колело, с не чак дотам хубави компоненти, но добра рамка, на която да добавям в последствие или да почвам да мисля вариант да купувам всичко по отделно. :dontknow:

Принципно съм се спрял на следните модели колела, които мога да намеря в ебай за близък до този бюджет при малко късмет. А те са:

Specialized Enduro
Specialized Stumpjumper FSR (мисля, че тук е възможна максимална вилка 140мм)
Specialized Pitch (този модел е по-евтиния вариант на Ендуро на Специализед, доколкото разбирам)
Trek Remedy 8
Trek Fuel EX 8
Cannondale Prophet
Giant Anthem
Santa Cruz Blur XC

Сега, честно казано знам, че някои от списъка са на цена малко над 1500. Всъщност диапазона е около 2000 за някой от изброените, а Ремеди си върви и над тази цена.

За вилка съм се спрял на Fox 32 Talas RLC 140mm, а за шок на Fox RP 23. :deal:

Идеята ми е тази в тема да стане дискусия за нискобюджетен АМ байк, който да не бъде за пренебрегване, така че всякакви коментари, мнения и препоръки са изключително ценни и няма да бъдат пренебрегнати.

Топ модела, който ми е на сърцето е Specialized Enduro 2008 Pro, само не мога да разбера защо са толкова променени рамките на модела през 2009, 2010 и 2011 :dontknow:
Ако мислиш, че всички са срещу теб, поогледай се… може да караш в насрещното.
Аватар
Чичка

Рейтинг: 1360

Re: Избор на АМ колело до 1500 лв. - съвети, мнения и препоръки

Мнениеот codename47 » Пет Авг 05, 2011 7:52 pm

oт ибей няма как да знаеш как ще завършат търговете освен ако не си гледал стари да се ориентираш горе-долу. Може от пинкбайк нещо но доколкото видях набързо за до 2000лв няма нищо подобно.
Ето едно мое предложение, най-евтиното качествено, видяно от мен досега:
http://translate.googleusercontent.com/ ... V7-3BzqkWw
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Рейтинг: 2000

Мнениеот xcrider » Пет Авг 05, 2011 8:05 pm

Ето нещо българско като предложение http://store.trueriders.bg/bike/complet ... -am-2.html
Само, че надхвърля бюджета ти с към 200лв.
Все пак ако си много на зор може да се уговориш за цена със собственика - Дойчин Дойчинов, ако те интересува де.
Евентуално може да промениш някой компоненти, за да стане по-евтино, примерно скоростната система. :beer:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот codename47 » Пет Авг 05, 2011 9:11 pm

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Pr3d4t0R » Съб Авг 06, 2011 2:32 pm

И аз съм се оглеждал за добра мека рамка за малко пари - единствения шанс е да е на повече от 3 годишна, което на мен лично хич не ми допада. Другите варианти са около 1000 лв. за рамка и между 2000 и 3000 за цяло колело в зависимост от компонентите.

За тези пари обаче можеш да сглобиш качествен твърдак ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот taurus13 » Съб Авг 06, 2011 3:18 pm

Май при ръст от 178см, размер L на F7 ще да ти е дълъг. Ти сега сравняваш старото си колело, което не си карал в планина много, с едно съвсем планинско. По принцип за планина се ползват по-ниски и къси рамки съвсем нарочно, та съобрази се с препоръките на продавача или някой разбиращ, при избора на размер, за да не се тюхкаш след някой друг месец, като задобрееш по пътеките :agree: Все пак Мусаленската си е друслив черен път, но има и истински планински пътеки. И добре дошъл в отбора - няма да съжаляваш за това хоби - колкото повече караш, толкова по-яко става.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Чичка » Пон Авг 08, 2011 12:34 pm

oт ибей няма как да знаеш как ще завършат търговете освен ако не си гледал стари да се ориентираш горе-долу. Може от пинкбайк нещо но доколкото видях набързо за до 2000лв няма нищо подобно.
Ето едно мое предложение, най-евтиното качествено, видяно от мен досега:
http://translate.googleusercontent.com/ ... V7-3BzqkWw

В момента гледам около 80 търга, малко ми иде да си изям ушите за един Спешалаизд Ендуро 2009/2010, който се е продал за под 700 паунда, Шок FOX RP23, вилка 140мм, пак Fox. За останалите компоненти не съм питал, защото нямама кеша в момента. Иначе линка ще го видя вкъщи, че тук не го отваря :eek3:

Ето нещо българско като предложение http://store.trueriders.bg/bike/complet ... -am-2.html
Все пак ако си много на зор може да се уговориш за цена със собственика - Дойчин Дойчинов, ако те интересува де.
Евентуално може да промениш някой компоненти, за да стане по-евтино, примерно скоростната система.

Братле, аз от Дойчин вече и мръсно коте не взимам, пък нека ми обяснява, че е бенгалски тигър :rofl: :crazy:

И аз съм се оглеждал за добра мека рамка за малко пари - единствения шанс е да е на повече от 3 годишна, което на мен лично хич не ми допада. Другите варианти са около 1000 лв. за рамка и между 2000 и 3000 за цяло колело в зависимост от компонентите.
За тези пари обаче можеш да сглобиш качествен твърдак ; - )

Аз не се оглеждам за рамка за тези пари, а за цяло колело. Плюс това, ако исках да дам 2000-3000 лв. за колело да си бях взел за 1000 паунда Трек Топ Фюел 9.9. карбон. Вярно на 3 години, ама какво колело :clap:

taurus13 написа:Май при ръст от 178см, размер L на F7 ще да ти е дълъг. Ти сега сравняваш старото си колело, което не си карал в планина много, с едно съвсем планинско. По принцип за планина се ползват по-ниски и къси рамки съвсем нарочно, та съобрази се с препоръките на продавача или някой разбиращ, при избора на размер, за да не се тюхкаш след някой друг месец, като задобрееш по пътеките :agree: Все пак Мусаленската си е друслив черен път, но има и истински планински пътеки. И добре дошъл в отбора - няма да съжаляваш за това хоби - колкото повече караш, толкова по-яко става.

Може да е оказало влияние и това, че като побвах Ф7 в магазина, шока не беше напомпан и това може да е повлияло на усещането ми, но реално имах чувството, че рамката ми е като по калъп. Просто седнах и разбрах, че на ф7 се чувствам много, много добре :clap:

Иначе за Мусаленската съм съгласен - там и твърдака се справяше много добре, но Драг Ръш се справяще още по-добре. Пък и като се сетя за пътеката от Черни връх, или за тази която изминавах от хижа Марица към хижа Заврачица на път за Белмекен в събота...еми не е същто с твърдак и с шок дето да поема каманяците отзад :slaphap: Пък и не съжалявам за хобито...просто се надявам да не продължа серията от трявми дето съм я почнал тази година :praying:
Аватар
Чичка

Мнениеот xcrider » Пон Авг 08, 2011 10:37 pm

Чичка написа:
Евентуално може да промениш някой компоненти, за да стане по-евтино, примерно скоростната система.

Братле, аз от Дойчин вече и мръсно коте не взимам, пък нека ми обяснява, че е бенгалски тигър :rofl: :crazy:

Така е, на голям мошенник ми мяза.Говорим си с познати за ЦРЦ в магазина му(стария бас) и тоя ми обяснява как ако не сме купували от бг магазини или по-специално от неговия нямало да ги има скоковете в борисовата (и това ми го казва ето така"там дето ходите да скачате"), а в същото време дори не ми погледна колелото или по точно рамката - 20" представям си как скачам и как правя трикове с нея. :thumb: И след тва каза, че от спечелените мангизи дал 10000 за скоковете в борисовата дето въобще не ме греят. А пък нито си представям как ей така е дал 10бона за някви си скокове. :dontknow: Еми като сме бедна държава е ясно, че всеки и за 20 стотинки ще почака или ще се разходи до на майна си, за да го вземе.А в случая говорим за разлика от ... само 70лв на спирачка :crazy: :popcorn:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Чичка » Сря Авг 10, 2011 11:28 am

Не искам да злословя по адрес на БАС/Дойчин просто казвам, че лично аз пазарувам с едно наум от там, защото съм патил. :nono:

Иначе, малко ме е яд, че нямам по-голям бюджет, защото преди няколко дни се е продал един Санта Круз Номад за около 2500 лв., а подобно колело бих купил и без да съм го виждал на живо.

Сега основния въпрос, който ме притеснява е дали да заложа на класиеска АМ схема с рамка като Specialized Enduro или да се насоча към по-агресивни модели ХС колела като Specialized Stumpjumper FSR, на което може да се сложи и 140 мм вилка без да наруши управляемоста на колелото. Как мислите?
Аватар
Чичка

Мнениеот PowerSlide » Сря Авг 10, 2011 6:39 pm

Чичка написа:Сега основния въпрос, който ме притеснява е дали да заложа.......

Чичка се пишеш, мислиш като пишлеме. Престани да философстваш, вземай нещо за 1500лв (най-добре твърдак да е) и бегай в горите!!!
Колелото е средство, не цел :peace:
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот Чичка » Чет Авг 11, 2011 12:03 pm

PowerSlide написа:
Чичка написа:Сега основния въпрос, който ме притеснява е дали да заложа.......

Чичка се пишеш, мислиш като пишлеме. Престани да философстваш, вземай нещо за 1500лв (най-добре твърдак да е) и бегай в горите!!!
Колелото е средство, не цел :peace:

:lol: щото от пишлме съм чичка :lol: :rofl:

Твърдак имам - не е лошо, и аз моем, и тате мое, ама козата си сака пръч :eyebrow:

Иначе вече избрах - Specialized Enduro - така ще имам и ендуро без двигател :fire:
Аватар
Чичка

Мнениеот Чичка » Сря Авг 24, 2011 3:27 pm

Пичаги, харесъл съм много една рамка и се колебая дали да не си направя сам колело.

Въпроса е, че след като я купя биха ми останали около 800 лв. за останалите компоненти...дали ще успея да го окомплектовам що годе добре за тези пари (с опцията през времето да надграждам туй-онуй) ???
Аватар
Чичка

Мнениеот edinmilion » Чет Авг 25, 2011 10:43 am

Ако в тези пари влиза и вилка няма да успееш. НО всичко зависи от компонентите, които ще използваш.
Само за пример - Sram X7 10-spd drivetrain Цена: 980.00лв.

http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=570
edinmilion

Мнениеот penmark » Съб Авг 27, 2011 8:19 am

http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... -2011.html

п.п.Извинявай, чак сега прочетох целият ти пост.
Аватар
penmark

Мнениеот Чичка » Пон Авг 29, 2011 3:50 pm

penmark написа:http://screambikes.eu/bg/velosipedi-planinski-s-okachvane/7366-velosiped-drag-f6-2011.html
п.п.Извинявай, чак сега прочетох целият ти пост.

Няма проблем :D Аз така или иначе го тествах F6 още преди две седмици, но не съм много въодошевен за тези пари, които му искат. Виж, ако беше до 1600 лв. ново щях да се замисля.

Но пък в събота пробвах като твоя Крос - за тези пари е повече от перфектен, онзи беше и със сликове на асфалт - медено братче :clap:
Аватар
Чичка

Мнениеот penmark » Пон Авг 29, 2011 3:52 pm

И моя е със сликове вече. :D :beer:
Аватар
penmark

Мнениеот Чичка » Чет Сеп 01, 2011 4:09 pm

Изпадна ми един доста запазен Iron Horse 6.4 за 2 бона, та се чудя дали си заслужава 500те лева отгоре и 2те кила над Спешалаизд Ендуро :idea:
Аватар
Чичка

Мнениеот SPA » Чет Сеп 01, 2011 4:38 pm

Чичка написа:Изпадна ми един доста запазен Iron Horse 6.4 за 2 бона, та се чудя дали си заслужава 500те лева отгоре и 2те кила над Спешалаизд Ендуро :idea:

Ако приоритета е въртене то от кончетата МК3 е най-добре. Иначе който се е качил на конче лоша дума трудно ще каже....
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот hitar_potar » Пет Сеп 02, 2011 2:16 pm

Чичка написа:Изпадна ми един доста запазен Iron Horse 6.4 за 2 бона, та се чудя дали си заслужава 500те лева отгоре и 2те кила над Спешалаизд Ендуро :idea:

ЗЕМАЙ! ЗЕМААААААЙЙЙ!!!! Земай, докато не са те преварили - 1 пич наскоро стана 15-ти от общо 34 състезатили на крос-кънтри състезание, мисля в Кралството... карайки Съндей - модела за спускане. :bowdown: А 6point си заслужава отвсякъде както 500-те лв отгоре, така и 2-те кила над Ендуро! Окачването е просто върха - преди 30 минутки тъкмо приключих едно мноооого дълго кръгче върху Съндей - никакво люлеене, страхотна работа, а на външен вид е просто чудно. :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Чичка » Пон Сеп 26, 2011 12:46 pm

За съжаление ме предвариха, но нямаше как да се съглася на тази цена, дето я искаха. :bigeyes:

След известно колебание и няколко счупени неща по сегашното ми колело реших, че ще си строим сам...така де, на части пък каквото стане.

Е хубаво де, ама от вчера съм собственик на Intense 5.5 EVP рамка с шок Манитоу Суингър. :nuts: За съжаление няма как да пусна снимки, че ги имам само на компа тук, не и в нета. Хубавото е, че идва с комплект за монтиране на шок Фокс(което май ще стане в бъдеще).

Ще съм благодарен на всеки, който изкаже мнение относно окомплетовката на байка. Размера е М, модела е от 2008, пък като дойде на живо тук обещавам да го наснимам и покажа.

П.С. Забравих да добавя, че намерението ми за заден шок беше Фокс 5.0 ДХС въздушен, но идея си нямам дали ще стане, защото след доста търсене не намирам никой да кара с такъв този модел.
Аватар
Чичка

Назад към All Mountain/Ендуро продукти