Лека, може би и красива, но най-вече УДОБНА седалка...

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Лека, може би и красива, но най-вече УДОБНА седалка...

Мнениеот Metel » Пет Апр 01, 2011 9:10 pm

Дойде време и аз да направя запитване по тема, която много не ги разбирам нещата... Така, тъй като мойта седалка е безкрайно неудобна ( SDG i-Fly), искам да си купя някаква друга която да е под 200 грама, да има визия и да е удобна. Под удобна разбирам да има каналче по средата, защото иначе си е мъчение да се върти с такава седалка която няма. Бюджета ми е от 0 до 130-140 лева някъде, няма значение откъде ще я взимам, само да не е извън Европа.
Аватар
Metel

Рейтинг: 1751

Re: Лека, може би и красива, но най-вече УДОБНА седалка...

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Апр 01, 2011 11:09 pm

Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот Metel » Съб Апр 02, 2011 3:49 am

Тази не е лоша да... Щях да я взимам преди време, но нещо се отказах не знам и аз защо. Жалко, че май вече я няма, поне аз не я намирам никъде.
Аватар
Metel

Мнениеот fffdt » Съб Апр 02, 2011 11:13 am

http://screambikes.eu/bg/sedalki-mtb/37 ... anium.html :agree: проблемът е , че не е с каналче ..
Аватар
fffdt

Рейтинг: 1247

Мнениеот GECKO » Съб Апр 02, 2011 10:23 pm

Откровено мога да препоръчам ТОВА чудо на техниката. Изненадах се как нещо толкова леко може да е толкова удобно, единственият минус е материята - колкото и да е прекрасна и удобна се къса за под 1 година, но тапицери има достатъчно по тоя свят и теглото дори с прясна кожа отгоре не се повишава драстично. Теглото е истинско а удобството учудващо.

Разбира се това остава седалка и трябва да се избира със задник та... пробвай, може да се окаже твоята :)

Другият ми фаворит е Selle Italia - Octavia, но не се произвежда вече. Blade-a обаче, въпреки по-острият си вид учудващо се закача и се пречка по-малко от иначе меко-оформената Selle italia... за това и Octavia-та ми остана за ХС веосипедО.

Успех с търсенето ;)
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот dEcLiNe » Съб Апр 02, 2011 10:44 pm

ДАЙ МУ ГАЗ КРИСТЯНЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот crossenduro2 » Нед Апр 03, 2011 1:30 pm

Не е скъпа, но адски удобна и донякъде красива седалка: http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 711&lang=2. Теглото е точно 221 грама, а не 217 както пише! :beer:
Изображение
crossenduro2

Рейтинг: 1225

Мнениеот Metel » Нед Апр 03, 2011 4:38 pm

GECKO написа:Откровено мога да препоръчам ТОВА чудо на техниката.

Тази ми грабна окото... Ще я имам в предвид, а иначе достатъчно ли е здрава да си закачаш колелото на лифта с нея?
Аватар
Metel

Мнениеот airborneone » Нед Апр 03, 2011 8:03 pm

Metel написа:
GECKO написа:Откровено мога да препоръчам ТОВА чудо на техниката.

Тази ми грабна окото... Ще я имам в предвид, а иначе достатъчно ли е здрава да си закачаш колелото на лифта с нея?

Янко както мене закача на седалка, така че да.
Ако търсиш малко по-лек вариянт потърси Селе италия СЛР 135гр.
Не бих казал, че е удобна, но това си зависи от г*за. Теглото е проверено на 2 седалки, отклонението е до 3гр.
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот FEAR » Нед Апр 03, 2011 9:40 pm

Ако става въпрос за удобство бих заложил на тази - от личен опит мога да споделя, че това е една от най-удобните и здрави седалки на пазара. Даже е намалена и поне според мен е красива. Но основния проблем с нея са тези 300+ грама, които са доста повече от тези на останалите ''дх'' предзначени седалки.
По-леки седалки като тази пък лично на мен са много неудобни, ако въртиш из града или си по-често седнал. Ако караш само надолу и цениш много всеки грам бих заложил на
Селе италия СЛР 135гр.
eksa написа:Е,ако под един к*р над земята разбираш 5 метра ,тогава евала. :D
Аватар
FEAR

Рейтинг: 1112

Мнениеот lusi5001 » Пон Апр 04, 2011 5:15 pm

EccentricMOTION написа:Само като идея:
Selle Pro Griffon TA
http://lh6.ggpht.com/_D0elhVA-E7E/TTm4yspug5I/AAAAAAAAIMU/YqabD30icSc/DSCF7026.JPG

тази ти я препоръчвам
1 приятел има такава и е адски удобна :)
Много искам нова рамка ! ...
Аватар
lusi5001

Рейтинг: 872

Мнениеот Capoeira » Вто Апр 05, 2011 5:01 pm

Аз имам такава и да удобна е, да лека е, но...
Покритието отстрани и отпред на седалката се протърква точно от едно кално каране. 5 спускания на Златица миналата година в началото на сезона и от тогава отстрани седалката е гола. Хубавото е че като се протрие там не се отлепя или поврежда останалата част но пак си мисля че DH седалката трабва да е с малко по подсилена като покритие отсрани в заданта част, където се търка доста агресивно в крачолите.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот airborneone » Вто Апр 05, 2011 10:05 pm

Забравих да пиша.
Ако можеш да "преглътнеш" стотина грама
Fizik Goby Desert MX е най-удобната седалка която някога съм ползвал.
"Страниците и опашката" на самата рамка са изработени така, че се огъват леко и не ти правят поражения по г*за.
В продължение на 2 години закачах само на седалка и почти нямаше следи от износване.
230гр е по спомен, но е супер удобна и всеки път като сядам на слр-а съжалявам, че я махнах :agree: :beer:
Аватар
airborneone

Мнениеот Metel » Сря Апр 06, 2011 2:48 am

Бях вече готов да "преглътна" 100 грама, защото си бях харесал една, но тъй като съм решил да свалям тегло няма как да взема такава "тежка" седалка :D За сега съм се спрял на селе италия слр 135 грама. Имам приятели с такава и викат, че била много удобна, въпреки че е толкова лека/тънка и няма каналче. Явно е така конструирана, че няма нужда от него. Не отказвам все още други предложения!
Аватар
Metel

Мнениеот dob111 » Сря Апр 06, 2011 10:52 am

Да вметна и аз в темата едно питане - има ли съществена разлика (в усещането за това колко те ръби седалката) от това да въртиш седнал на седалката със специален колоездачен клин и с обикновени спортни дрехи?
Също искам да сменям седалка. Сега съм с тази: http://www.profile-design.com/titec/pro ... xpert.html Много неудобна.
Търся нещо за ХС, до 260г, бюджет- под и около 100лв. Да е удобна.
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот biker-kj » Пет Апр 08, 2011 1:01 pm

Аз мисля да заложа на тази в скоро време : http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=52887 :agree:
Аватар
biker-kj

Рейтинг: 1941

Мнениеот outfaced » Пет Апр 08, 2011 10:48 pm

dob111 написа:...има ли съществена разлика (в усещането за това колко те ръби седалката) от това да въртиш седнал на седалката със специален колоездачен клин и с обикновени спортни дрехи?

e извинявай, ама те клиновете баш за това са измислени ... разбира се че има разлика .
Аватар
outfaced

Мнениеот dob111 » Вто Авг 09, 2011 11:49 am

А тази седалка Fizik? http://screambikes.eu/bg/sedalki-mtb/73 ... -flex.html
Някой има ли впечатления от нея? Забелязвам, че седалките Fizik нямат видим анатомичен канал, що така?
Аватар
dob111

Мнениеот Stancho » Вто Авг 09, 2011 6:41 pm

http://screambikes.eu/bg/sedalki-mtb/5474-majka-sedalka-za-velosiped-selle-smp-evolution.html Ето това е седалката за мен и нищо друго не ми е било така удобно. Не ти изтръпват задните части, пази ти всичко отдолу от притискания, има възможност за настройка по цялата дължина на релсите (нещо което не се среща при други фирми) и е от естествена кожа и е красива. :eyebrow: А и да не забравяме, че за разлика от почти всички Fizik и Selle Italia седалки, които трябва да се сменят на до 2000 км каране, Selle SMP я дават до 20 000 км. И теглото е доста приемливо, като ако искате ниско тегло изцяло карбоновата версия е 100 грама. Само, че и парите не са и малко...
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот dob111 » Вто Авг 09, 2011 9:02 pm

Как да се сменят на 2000км, колега? :dontknow: Аз толкова ги карам за 45дена лятото... Може би има значение и стилът на каране - аз карам ХС, а и също така по асфалта джасам. А седалката, която си публикувал като линк е скъпа! Има ли по евтина версия, която да кажем е същата като функция, но някой грам по тежка...?
Аватар
dob111

Мнениеот rarekin » Вто Авг 09, 2011 9:23 pm

Stancho написа: .... почти всички Fizik и Selle Italia седалки, които трябва да се сменят на до 2000 км каране ......

Що?

:popcorn:

EDIT:
The life of the product can depend the type of use, weather conditions, road surface, the weight of the rider and your actions when riding. The product may become damaged in case of falls, blows, impacts or mistreatment. Any type of flaw, deformation or change in colour in the areas subject to greatest stress indicate that the product has reached the end of its useful life, and therefore must be replaced. For safety reasons, Selle Italia recommends replacing the product 10 years after its purchase, or whenever there are signs of structural degradation, or in any case after it has been used for 15000 Km.

?????????????????
Последна промяна rarekin на Вто Авг 09, 2011 10:08 pm, променена общо 1 път
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Stancho » Вто Авг 09, 2011 9:52 pm

Защото така препоръчва пройзводителя за леките карбонови седалки (информацията съм я научил от продавачи)... :dontknow: Все пак ако не е поне с карбонови релси трудно ще слезе под 200 грама, но не споря - ако искате да разберете се разровете в сайтовете или питайте дистрибуторите.

@dob11-да има, само че не и налични в момента. http://screambikes.eu/bg/search?orderby=position&orderway=desc&search_query=smp&submit_search=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8-цялата серия.
Аватар
Stancho

Мнениеот dob111 » Вто Авг 09, 2011 10:10 pm

Не споря, но да си сменяш седалката на 2000км(особено ако караш ХС и шосе) ме се струва абсурдно. А 2000км шосейките ги правят за няма месец...
Аватар
dob111

Мнениеот airborneone » Сря Авг 10, 2011 9:29 am

Stancho написа:: Все пак ако не е поне с карбонови релси трудно ще слезе под 200 грама,

Ti релси, карбонова подложка, кожа - 134гр на кантар :popcorn:
Аватар
airborneone

Мнениеот Stancho » Сря Авг 10, 2011 12:14 pm

Прав си колега - моя грешка, но поне мисля че това с 2 000 км се отнася за седалките с карбонови релси, но стига съм гадал.
Аватар
Stancho

Мнениеот crib » Сря Авг 10, 2011 12:29 pm

Nisene имам аз, и е най-удобната седалка която имам. Както всички други седалки на Fizi:k, страхотна твърдост, хубава, дълга седалка, по коята да можеш да се местиш, широк и мек нос, на който може да се седи много удобно, добра здравина, добра ширина (поне за моя гъз, това вече е индивидуално).

Специално Nisene модела има и сравнително дълбок нос покрит с велур, който на спусканията удобно се стиска между бедрата и дава отличен контрол над колелото. Освен това пластмасата под носа е така оформена, че да можеш да нарамиш колелото там и да го носиш така. Малко седалки го позволяват, и ако рамката ти е не е много удобна за носене, е страхотен плюс.

Nisene-а идва и с протектори за падане, и без никакви изгъзици в изработката, така че седалката е здрава и определено става за МТБ. Аз я карам втора година и е буквално като нова. SLR-a и SMP-тата са шосейни седалки - при едно по-неприятно падане ще се издерат жестоко и може да ти убиват и/или да ти прокъсват дрехите.

Това за смяната на седалките (а и за каски, протектори, и много други компоненти) на ХХХХ км или години е изгъзица, измислена от производителите да прибират парички. Никой не го прави в реалния живот. Познавам хора, които карат 10-15 годишни седалки с карбонови релси, релсите надрани, с падащ лак - не се притеснявайте. Освен това, байкърски седалки с карбонови релси няма.

Липсата на канал по седалките е защото:
1) Цялата работа с каналите е повече мит от колкото истина
2) Много от модерните седалки са с по-мека средна част под покритието, т.е. канал има, но не се вижда
3) Предполага се, че караш с колоездачен клин с памперс - всички клинове с читав памперс имат канал.

Един съвет - недей да броиш грамовете на седалката. Ако искаш да спестиш тегло - спести от движещите се части на велосипеда, там теглото наистина има значение. Седалка ти е "работното място" и трябва задължително да е удобна - т.е. със неудобна седалка от 100 грама ще си много по-бавен и изтощен, от колкото с удобна седалка за 400 грама.

И последно - ако живееш в София, в момента Веломания и Fizi:k предлагат (златната) възможност да тестваш седалките им, направи го задължително!
crib

Мнениеот airborneone » Сря Авг 10, 2011 1:08 pm

crib написа: Един съвет - недей да броиш грамовете на седалката

1) Съвета за кой се отнася? Пуснали темата кара дисциплина спускане т.е. Не е като да използва много седалката...
2) Играта за пестене на грамове, явно или не си я играл или не я играеш както трябва.
Тегло се пести от всякъде стига да не застрашава личната сигурност
т.е.
Здравина / цялост на велосипеда/велосипедиста по време на използване.
Аватар
airborneone

Мнениеот crib » Сря Авг 10, 2011 3:16 pm

@airborneone

отговарям на dob111, той търси XC седалка и просто е попитал в същата тема. А тегло може наистина да се пести от всякъде (при неограничени ресурси), но в случая условието на задачата е добра XC седалка за около 100 лева.
crib

Мнениеот mover » Сря Авг 10, 2011 3:19 pm

crib написа:Това за смяната на седалките ...........
.... да тестваш седалките им, направи го задължително!
:agree: - умно и полезно и за мен мнение, (визирам втората половина, защото не познавам седалките Nisene).

Искам да допълня, че едва ли от една проба може да се направи успешен избор.
Преди няколко месеца исках да пробвам колче с изнасяне и на една "Хисариада" взех к-т колче със седалка за около 1 час. Седалката беше с гел и отначало седнах като във фотьойл, направо си "лепнахме", но след 10-15мин. усещането се промени тотално и имах чувството, че усещам металната конструкция да стърже кокалите ми.
В продължение на 1,5год карам със седалката, която dob111 не харесва http://www.profile-design.com/titec/pro ... xpert.html, а на мен ми е страшно удобна, НО това стана чак след 3-4 месеца каране и взаимно "напасване". Единствено имах проблеми при продължително каране без клин по равен терен (асфалт) и в града - изтръпване на крака и некомфорт в "корена". Затова си купих един калъф с гел (много тежък, м/у другото) и го слагам за дълго градско или асфалтово каране без памперс. Не е универсално решение, но на мен този калъф помага за компромис между добрата твърда седалка за ХС и удобната мека седалка за градско и за разходка по асфалт.
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот hitar_potar » Сря Авг 10, 2011 10:46 pm

crib написа:Nisene

Аз пък карах Nisene Sport на трактора си... докато не му гръмнаха релсите. :banghead: Сложих нови и я преместих на крос-кънтри твърдака. Потвърждавам - страшно удобна седалка, страхотно покритие, почти като нова след 2 години ползване. Смених я с Fizi:k Alliante - още по-удобна, буквално лепне по задника ми. Проблема е, че ей сега този уикенд и нейните релси се опърдяха, след почти година ползване - имам съмнения, че е имало дефект, понеже няма как Ki:um релси просто ей така да се счупят без удар. И се чудя сега да пиша ли на Физик евентуално за някаква рекламация... :dontknow:
Независимо от това, в момента при мен везните май накланят към смяна на марката, независимо че Физик бяха блян за мен в продължение на 4-5 години, докато получа възможността да си купя техен продукт. Кофти е да ти се наложи да мислиш за отказване от своя мечта, колкото и дребничка да е била, щото те е разочаровала. :V:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Следваща

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд