пак въпрос за велобагажник

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

пак въпрос за велобагажник

Мнениеот alive » Сря Авг 03, 2011 12:43 pm

Здравейте,
моля за помощ. Трябва да взема за подарък велобагажник. Дилемата ми е съвсем конкретна:
1) Thule Free Way 968, или
2) Peruzzo Venezia

Колите са:
1) Alfa Romeo 156 Sportwagon (combi, произв. между 2000 и 2003), и
2) Peugeot 307 (hatchback, произв. между 2001 и 2004).

Кой от двата багажника да взема, за да става и за двете коли?
Гледах таблицата за съвместимост на Thule - пише, че не е подходящ за Alfa, т.к. има пластмасов спойлер... А пък в Peruzzo не дават инфо за този модел Alfa....

Благодаря
alive

Рейтинг: 1200

Re: пак въпрос за велобагажник

Мнениеот Insight » Сря Авг 03, 2011 1:04 pm

Перуцото е от 3 подвижни една спрямо друга части, което го прави по-гъвкаво и универсално решение.
Тхуле-то май е по-подходящо за седани.

airborneone написа:
Insight написа: Тхуле-то май е по-подходящо за седани.

Нито един от двата не е "подходящ за седани"...

Прав си за Тхулето - вярно, че погрешно съм го преценил, но пък перуцото:
1.JPG
1.JPG (4.93 KiB) Прегледано 5737 пъти
Последна промяна Insight на Сря Авг 03, 2011 1:58 pm, променена общо 1 път
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот airborneone » Сря Авг 03, 2011 1:49 pm

Insight написа: Тхуле-то май е по-подходящо за седани.

Нито един от двата не е "подходящ за седани"...
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот alive » Сря Авг 03, 2011 2:06 pm

airborneone написа:Нито един от двата не е "подходящ за седани"...

благодаря за мненията, в случая седаните не ме интересуват :offtopic:
alive

Рейтинг: 1200

Мнениеот ngtodorov » Сря Авг 03, 2011 2:09 pm

Хората се чудят как да ги продадат тия багажници ти ще подаряваш :bigeyes: Толкова са зле, че не мога да ги опиша след като видях щетите от такъв багажник. Най-добрия вариант е на теглича, но теглич след като няма единствено на покрива което излиза доста по скъпо. Само човек който не е виждал злополуките от тия багажници може да иска да купува....
ngtodorov

Рейтинг: 1108

Мнениеот k0k0 » Сря Авг 03, 2011 3:07 pm

ngtodorov написа:Хората се чудят как да ги продадат тия багажници ти ще подаряваш :bigeyes: Толкова са зле, че не мога да ги опиша след като видях щетите от такъв багажник. Най-добрия вариант е на теглича, но теглич след като няма единствено на покрива което излиза доста по скъпо. Само човек който не е виждал злополуките от тия багажници може да иска да купува....

Единствено малко се изтърка при мен черната пластмаса на номера, не е кой знае какво.
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот vpravov » Сря Авг 03, 2011 9:43 pm

Между другото да споделя и това бюджетно предложение за комби. Взех си го преди "пенпердикулярната" и за момента съм очарован.
Предимства:
1)светлините остават открити;
2)лесно се "накичват" колелата;
3)багажа в комбито остава достъпен, дори и с колелата на багажника;
4)рискът от надирания и тн. по колелата е минимален;
5)колелата са достатъчно високо, че при лек удар отзад да не пострадат(поне се надявам да е така).
6)доста добра цена, спрямо еквивалентите си.

Недостатък:
поради това, че колелата са по-високо, страдат от недостатъците на горните багажници. Налепват се с мушички в горната си част и усещането, че си закачил парашут го има.

Прегледайте снимките в обявата за по-добра представа. :agree:
Изображение
Аватар
vpravov

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Сря Авг 03, 2011 10:19 pm

vpravov написа:Между другото да споделя и това бюджетно предложение ...
Недостатък:
поради това, че колелата са по-високо, страдат от недостатъците на горните багажници. Налепват се с мушички в горната си част и усещането, че си закачил парашут го има.

Като гледам, никак не е трудно да бъдат смъкнати и по- надолу. :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот vpravov » Сря Авг 03, 2011 10:25 pm

Ozzie написа:Като гледам, никак не е трудно да бъдат смъкнати и по- надолу. :)

Така е! Но ще елиминираш предимства 1 и 5. :beer:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот Ozzie » Сря Авг 03, 2011 10:36 pm

Колко т.1 е предимство, зависи и от автомобила. Някои комбита (дори и стари модели) са с високо разположени светлини.
:beer:
т.5... То си е до късмет. Ако те нацели някой висок, все тая...
Нека не разводняваме темата излишно. На мен ми хареса това което си показал, сега остава да си го намеря на цена приемлива за джоба ми. :emlaugh:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот hitar_potar » Пет Авг 05, 2011 8:57 pm

хммм, интересен багажник - 1 приятел има такъв и е доволен. Може би ще се наложи да се насоча към такъв, след като вчера, паркирайки на паркинга на хотел Рила в Боровец, ми стана ясно, че ще правя капак на багажник, като се върна в Русе. :bawling: :bawling: :bawling: Нагънати ламарини, паднала боя - ташака е пълен!!! :banghead: А да попитам - виждал съм багажник от по-различен тип, при който байковете стоят отзад, но изправени, все едно карате на задна гума - фактически над колата се подава единствено предната капла и кормилото, при това насочени напред, тей че съпротивлението не е голямо. Но мисля, че е багажник за теглич. Правилна ли е логиката ми и някой, който ме е разбрал, може ли да ме насочи с някакъв линк към цена на подобен модел? Тотално незапознат съм с марките за багажници и не съм сигурен къде и какво точно да търся.... :beer:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Insight » Пет Авг 05, 2011 9:29 pm

hitar_potar написа:хммм, интересен багажник - 1 приятел има такъв и е доволен. Може би ще се наложи да се насоча към такъв, след като вчера, паркирайки на паркинга на хотел Рила в Боровец, ми стана ясно, че ще правя капак на багажник, като се върна в Русе. :bawling: :bawling: :bawling: Нагънати ламарини, паднала боя - ташака е пълен!!! :banghead: А да попитам - виждал съм багажник от по-различен тип, при който байковете стоят отзад, но изправени, все едно карате на задна гума - фактически над колата се подава единствено предната капла и кормилото, при това насочени напред, тей че съпротивлението не е голямо. Но мисля, че е багажник за теглич. Правилна ли е логиката ми и някой, който ме е разбрал, може ли да ме насочи с някакъв линк към цена на подобен модел? Тотално незапознат съм с марките за багажници и не съм сигурен къде и какво точно да търся.... :beer:

човека по-горе е посочил от къде - http://www.bagajnik.com/index.php?p=view&id=241, обаче ти на каква кола и какъв багажник си слагал, че си отнесъл такива щети... имам усещането за тотална грешка при монтажа ... или при избора на багажник ... или при избора на кола.

Случайно да не караш КИА?
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Ozzie » Пет Авг 05, 2011 9:43 pm

не, Форд
Аватар
Ozzie

Мнениеот airborneone » Пон Авг 08, 2011 1:38 pm

hitar_potar написа: А да попитам - виждал съм багажник от по-различен тип, при който байковете стоят отзад, но изправени, все едно карате на задна гума - фактически над колата се подава единствено предната капла и кормилото, при това насочени напред, тей че съпротивлението не е голямо.

Да за теглич е.
Само в щатите се предлага.
Цената дори за там е висока, с транспорта се сещаш в крайна сметка какво става....
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот delPierro » Пон Авг 08, 2011 10:25 pm

Хммм..... тогава самоделка :)
Pic 1.jpg
(506.4 KiB) 307 пъти
delPierro

Рейтинг: 1390

Мнениеот frantishek » Вто Авг 09, 2011 9:05 am

Самоделката е интересна. Дай снимки само на нея и къде я закачаш към колата. От какъв материал си я направил.
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот hitar_potar » Вто Авг 09, 2011 6:48 pm

frantishek написа:Самоделката е интересна. Дай снимки само на нея и къде я закачаш към колата. От какъв материал си я направил.

Ауууу, точно такова нещо ми се върти из празната кратуна. Можеш ли наистина да дадеш малко повече инфо относно багажника, снимки без байкове, горе долу на какви разходи ти стъпа? Изглежда чудно! :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Ozzie » Вто Авг 09, 2011 7:27 pm

Само дето скрива номера, евентуално и светлините, според автомобила. ;)
Аватар
Ozzie

Мнениеот frantishek » Вто Авг 09, 2011 8:07 pm

Аз вече съм писал в друга тема какъв багажник съм си направил и ползвам. Но се дразня че е за две колела. Тази зима възнамерявам да го модифицирам за три. Така хем трима души като сме в колата няма чак толко хем да ни е скучно хем да тежи на колата хем колелата пак няма да са отвън и да пречат и на аеродинамика ако щете и на номера. Че и аз ако направя такъв външен багажник като на колегата с реното само номера няма да е забележим. Имам пикасо и то е същото отзад като сеника и светлините си се виждат при такъв багажник. А и пък нищо не пречи да се изкарат допълнителни светлини на самият багажник и да си се свържат към основните светлини. Няма да струва скъпо. Все пак безопасността е на първо място. Това е идея за тези които ще си направят такъв багажник и ще е ограничена видимостта към задните им светлини на колата.
Аватар
frantishek

Мнениеот delPierro » Сря Авг 10, 2011 6:46 pm

Здравейте отново. Багажника е направен от квадратни стоманени профили 16х1,5 чрез огъване, заваряване и сглобки с болтове. В случая сложната част е направата на закрепването към колата. При мен това става чрез конструкция от винкел и два профила 20х1,5 , в които влизат профилите на багажника за закрепването в долната част (снимки 4 и 5) като тези неща са хванати на предвидените за теглич точки. Това е и носещата основната тежест част. На тавана също има конструкция за фиксиране на такива профили към него (пристяга се към стърчащите перца ламарина, за които се захващат по принцип гредите на покрива ) - снимка 3. Багажника се фиксира с 4 болта за тези профили и това отнема към 5-6 минути. След това колелата се връзват с ластици. Спокойно се събират 5 колела, като може би има достатъчно място и за 6, но ме притеснява че масата става голяма и не съм пробвал. Недостатък е наличието на леко скърцане при минаване по лош път и дупки и невъзможността за отваряне на багажника (при Сеника това не е чак такъв проблем :) ).

http://dox.bg/files/dw?a=768914d97a

@ hitar_potar - относно цената 3 пръчки по 6 м профил за багажника е към 20 лв, винкела за отдолу ще да е към 5-6лв и другите неща са дреболии. В случая проблема е трудоемкостта (3-4 дни работа при мен) и да се измисли и направи закрепването за конкретната кола

@Ozzie - при светлините проблема не е толкова голям тъй като можеш леко да ги разместваш колелата по ширината на колата и да ги нагласиш така че да не пречат. Относно номера - досега не сме имали проблеми (три дълги пътувания над 500 км включително Гърция и доста към Рила).
delPierro

Рейтинг: 1390

Мнениеот Ozzie » Сря Авг 10, 2011 6:55 pm

Относно номера - досега не сме имали проблеми...

Не са се сетили...
Изображение
Аватар
Ozzie

Мнениеот frantishek » Сря Авг 10, 2011 6:59 pm

delPierro Благодаря за инфото. :agree:
Аватар
frantishek

Назад към Общ форум