С колело в метрото

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: С колело в метрото

Мнениеот Сашо » Съб Юли 30, 2011 12:00 am

xcII написа:Не ме разсмивай и внимателно използвай думата "винаги". За пример как ти се струва разстоянието Сф - Бургас, не е много късичко, нали? И макар, че ни продадох билети за колела, и че на смотания им сайт пишеше, че има товарен вагон за колела за този влак, и макар че изрично питах лелката убавелката, която ми ги продаде дали има товарен вагон , ТОВАРЕН ВАГОН НЯМАШЕ!

Опс, взимам си думичката "винаги" на зад. Обаче така, както го описваш по-горе всичко ми изглежда нормално. Не виждам драма. Хората са ви освободили място и сте стигнали. Нормално е и да си поразглобите малко колелата. А за това, че ти се е надрало колелото в кенефа си си виновен само ти, защото изглежда не си го стабилизирал както трябва.
Аз си оставам фен на БДЖ. Само то може да си ме прибере от Пичковци или да ме закара до Свиленград.

subritual написа:Що се отнася до товарния вагон,дали е достатъчно безопасен за колелата?...

Не е. Това лято два пъти си возих колелото на такъв вагон и двата пъти отказаха да ми издадат товарна разписка.
Аватар
Сашо

Рейтинг: 1660

Мнениеот xcII » Съб Юли 30, 2011 3:24 pm

всичко ми изглежда нормално. Не виждам драма.

Почти нищо нормално за 21 век не намирам в БДЖ.. :nono: А това, че на теб ти се вижда нормално, само значи че не знаеш как се предвижват колела с влак в други държави, или ако знаеш, ти е все едно дали се предвижваш с каруца или совалка, да речем :D

Също така, може би не си пробвал да си качиш байка в съботния сутрешен влак за дефилето...

Не е. Това лято два пъти си возих колелото на такъв вагон и двата пъти отказаха да ми издадат товарна разписка.

Тук съм съгласен с теб. Единственият път, когато все пак успяхме да си качим колелата на товарния вагон, не само че не ни дадоха разписка, но директно ни казаха че не могат да поемат отговорност (то как и да носят, без документ). Иначе нищо не изчезвало, да не се притесняваме..

Така като гледам, обаче почна да добива размери за една отделна тема или анкета, напр. "Избройте 3 нормални неща за БДЖ", а темата тук бе все пак за метрото.. Верно е, че аз дръпнах дискусията в offtopic посока, та аз спирам за БДЖ
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот hitar_potter » Съб Юли 30, 2011 5:34 pm

Предвид цената на услугата, предвид условията по принцип за пътниците, не мога да се оплача от БДЖ специално за превоза на велосипеди..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот THEZOGGO » Нед Юли 31, 2011 9:24 pm

hitar_potter написа:Предвид цената на услугата, предвид условията по принцип за пътниците, не мога да се оплача от БДЖ специално за превоза на велосипеди..

Обаче нещо ти обягва, когато за даден влак пише че има така наречения пощенски вагон, и си правиш сметките, разчета на времето заради този влак, защото искаш колелото ти да пътува как да кажа по удобно и какво става ако тоя влак който трябва да има пощенски вагон, всъщност се оказва че няма такъв. Причните са неизяснени и трябва да бързаш да си качи колелото на последния вагон, а още по интересно става когато си на междинна гара от която се качват адски много хора, чакаш си влака с пощенския вагон, влака идва, ама пощенски вагон няма и ти се чудиш както по дяволите става. Абе имам такива преживявания в родното БДЖ че да не се впускам в детайли...
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот the7one » Нед Юли 31, 2011 9:58 pm

Днес решихме с един приятел да се качим на метрото. Отиваме на станция западен парк и казваме на продавачката да ни даде два билета- за колело и за нас. И старата бабичка ми сочи надписа, че не е позволено качването на велосипедисти в метрото. Аз и обясних, че вече е приет такъв закон, да имаме правото да се качваме в метрото. Тя извика полицая и ние му казахме, ако не вярва на това, да дойде долу на метростанцията, за да му покажем на компютрите дадената новина. Показахме му новина от вестник и той каза : "Вестниците не ме интересуват", а пък искаше да му покажем тази новина и така не ни пуснаха в метрото, след като имаме това право. :crazy: Не знам какво да правя. Някъде има ли я тази заповед, за да отида при тая тъпа продавачка и тоя сдухна полицай, за да им я покажа. Ще потърся разни телефони на министерството на транспорта или нещо такова, за да си потърся правата :(!:
the7one

Рейтинг: 965

Мнениеот THEZOGGO » Нед Юли 31, 2011 10:43 pm

http://www.facebook.com/#!/groups/22083 ... p_activity

Четете, информирайте се, интересувайте се повече. В изчакване сме да го публикуват официално. До тогава бараме дедовия и нищо не може да направим.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот evin » Вто Авг 09, 2011 9:25 am

Аз абсолютно подкрепям забраната за велосипеди в метрото. При авария (не дай си боже!) един 15-килограмов велосипед във вагона ще се превърне в снаряд и ще размаже пътниците. Същото важи и за големи куфари и всякакъв друг обемист и твърд багаж.

Освен това е смешно, при наличие на велосипед, да се врете по градския транспорт.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот Daniel Panev » Вто Авг 09, 2011 9:39 am

evin написа:Аз абсолютно подкрепям забраната за велосипеди в метрото. При авария (не дай си боже!) един 15-килограмов велосипед във вагона ще се превърне в снаряд и ще размаже пътниците.

Значи 15 килограмови велосипеди не може, а 150 килограмови лелки - може, така ли?
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот evin » Вто Авг 09, 2011 11:06 am

150-килограмовите лелки са... меки. Ако не вярвате, пипнете някоя (отзад) :D

Докато ако се разлети 15-килограмов метален велосипед (чист винкел), пораженията ще бъдат със сигурност доста повече

Във влаковете в Холандия има обособена специална част от пътническите вагони за велосипеди. Не знам дали е във всички влакове, но в такъв влак съм се возил (снимките са от Дойче бан):

http://www.seat61.com/images/Germany-Nachtzug-bike.jpg
http://www.seat61.com/images/Germany-ci ... -bikes.jpg
Аватар
evin

Мнениеот lusi5001 » Вто Авг 09, 2011 11:38 am

И във българия пускат колела във влакове но тук не е като в чужбина ... (:
Последна промяна lusi5001 на Вто Авг 09, 2011 11:40 am, променена общо 1 път
Много искам нова рамка ! ...
Аватар
lusi5001

Рейтинг: 872

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Вто Авг 09, 2011 11:40 am

lusi5001 написа:И във българия пускат колела във влакове но си има отделен вагон за тях :)

А когато няма такъв вагон - колелото може да се държи единствено края на последния вагон в композицията!
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот PtD » Вто Авг 09, 2011 12:02 pm

evin написа:Аз абсолютно подкрепям забраната за велосипеди в метрото. При авария (не дай си боже!) един 15-килограмов велосипед във вагона ще се превърне в снаряд и ще размаже пътниците. Същото важи и за големи куфари и всякакъв друг обемист и твърд багаж.

Пълна глупост каза.

Освен това е смешно, при наличие на велосипед, да се врете по градския транспорт.

Смешно ти е сега. Като станеш на 50-60 ще видим как ще се смееш.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот evin » Вто Авг 09, 2011 12:37 pm

То от правене на глупости си стоим в Анадола.
Белите хора в Европа първо мислят за безопасността, после за всичко останало...
Аватар
evin

Мнениеот lusi5001 » Вто Авг 09, 2011 1:24 pm

HepBeH_XaMcTep написа:
lusi5001 написа:И във българия пускат колела във влакове но си има отделен вагон за тях :)

А когато няма такъв вагон - колелото може да се държи единствено края на последния вагон в композицията!

:agree:
Аватар
lusi5001

Мнениеот jd » Вто Авг 09, 2011 4:16 pm

В събота ползвах метрото от Младост до Опълченска (защото бях капнал след едни 100+ км въртене по шосе) и реших да си спестя оставащите до вкъщи още ~10км. В метрото хората на касите бяха много любезни, дадоха инструкции за последния вагон. Въобще всичко беше идеално, чак да не повярва човек ;)

Така че нещата могат и да се случат, както се доказа. Сега остава на хората/велосипедистите, които ще ползват метрото да покажат, че имат култура на ползване. Само при наличието на таква ще може да се ползва тази услуга и занапред, нормално!
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот Alpina » Вто Авг 09, 2011 4:56 pm

evin написа:150-килограмовите лелки са... меки. Ако не вярвате, пипнете някоя (отзад)

evin написа:Докато ако се разлети 15-килограмов метален велосипед (чист винкел), пораженията ще бъдат със сигурност доста повече

Би ли подкрепил изказването си с малко повече от "бе в главата ми е някаква каша, ама все си мислим дека 15кг железо, са по-тежки от 150 памук"? :D
Освен това не знам виждал ли си снимки от инциденти, но колелото ще е най-малкият проблем.
Да не споменаваме, че то може да е в предната част на последният вагон и тогава ми е интересно на къде ще лети... А ако кажеш че пак било опасно - те и пилоните о преградите не са особено безопасни, ако едно тяло полети към тях... Освен това в метрото хората си превозват какво ли не, което също може да се превърне в опасен предмет, по време на инцидент. Изобщо ако почнеме да, трябва да забраниме и използването на шалове и вратовръзки, в него, че може да стане сакатлък с тях... :crazy:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот xcII » Вто Авг 09, 2011 5:11 pm

evin написа:То от правене на глупости си стоим в Анадола.

абе пич, ти кога си бил У бели държави и ако си бил ми изброи неколко, щото бая се съмнявам, май некой ти е разкавал. Имай предвид, че аз ще ти изброя неколко, в които съм бил и знам как е. В допълнение, те съветвам да вземеш малко да се поосведомиш за тази инициатива и да разбереш, че както обикновено не сме първи да открием топлата вода, например тук:

http://velobg.org/bike-library/bike-docs/bikes-in-metro-sofia/application-1 Обърни внимание в кои градове се дават примери. Ако за теб те са Ориентъ, нещо си сбъркал с географията!

Ич не ми е смешно, след като се върна от планината към 23ч. на ст.В.Левски, карал цял ден байк в планината, да се прибирам по Цариградско (абе не ме кефи парка на челник! ( с 15кг. раница ) и да чекам некой прокурорски нещастник да ме размаже щото си прави гонка с некой друг кретен!!! :(!:

Изобщо, аз НЕ карам в тоя шибан за колоездачи град, ползвам такси и метро, ок?? Ама байка няма как да си кача на тъпия бакшиш на главата му, макар че ме кефи идеята! Иначе, ако бехме Амстердам или Базел, та дори и Лондон (!), сигурно щях да карам до работа, но не сме и никога нема да бъдем и никви пикливи от 500м алеи нема да ме убедят в обратното!!! Ама ти ми мязаш на онея, които си джиткат на челници в Сф на лъскавия си планински байк и затва се чудиш що..

За съжаление, рядко ще мога да се възползвам от това, че ще мога да си качвам байка в метрото след велопоход, щото обикновено си е прилично кален, но понякога не е и тогава с голям кеф ще го направя, пък кой кво ще да си мисли за мен :smash:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
Аватар
xcII

Мнениеот Burned » Вто Авг 09, 2011 6:48 pm

evin написа:Освен това е смешно, при наличие на велосипед, да се врете по градския транспорт.

Щом ти е толкова смешно явно не знаеш какво е да пукнеш гума или нещо друго се развали някъде далеч от дома ти. Каквото и да е ползването на такъв тип транспорт за колела понякога просто е наложително, искаш или не.
Последна промяна Burned на Вто Авг 09, 2011 7:28 pm, променена общо 1 път
Аватар
Burned

Рейтинг: 1620

Мнениеот PtD » Вто Авг 09, 2011 7:22 pm

evin написа:То от правене на глупости си стоим в Анадола.

Можеш ли да ми развиеш една сметчица каква ще е кинетичната енергия на велосипед, ако влакът вземе та се блъсне в срутване в тунела? И каква ще е кинетичната енергия на телата на хората, които ще летят и ще се размазват в стените на вагона? И да сравним тези две стойности?

Дрънкаш ама пълни глупости, за неща, дето си нямаш хал хабер идея. :smokin:
Аватар
PtD

Мнениеот evin » Сря Авг 10, 2011 10:50 am

Имате право на всякакви коментари по мой адрес :)
Против съм за качване на велосипед в метрото и ГТ без да има ясни правила къде ще се постави и как да се обезопаси!
Ако има правила, подкрепени с табели/стикери/стрелки, че велосипедът трябва да е в предната част на последния вагон (примерно), единствено и само там - не виждам никакъв проблем! В никакъв случай не искам да развалям кефа на пенсионерите с велосипеди да ползват ГТ :D
Аз също съм бил в нЕкои държави и то доста годинки съм работил и живял там, за разлика от туристите с мнение наоколо.
Също така който не вярва, че удар с 500-грамов гол винкел нанася повече поражения от удар с 5-килограмово дебело подплатено желязо, веднага мога да демонстрирам лично. Не на мой гръб, естествено.

Очаквам да се появят и желаещи да си качват велосипедите в самолетите, ама в салона с пътниците. Каква е разликата с метрото?
Аватар
evin

Мнениеот xcII » Сря Авг 10, 2011 12:25 pm

Аз също съм бил в нЕкои държави и то доста годинки съм работил и живял там
Явно не си бил У държавите, посочени за пример как се решава въпросЪ с байкове в мЕтрото :D но, виждам че си запознат как е в Анадолъ :D

[url]да развалям кефа на пенсионерите с велосипеди да ползват ГТ :D[/url] На 38г. не се чувствам пенсионер, а тея неща с винкелите си ги лафи другаде :D
Аватар
xcII

Мнениеот Burned » Сря Авг 10, 2011 3:37 pm

evin написа:Също така който не вярва, че удар с 500-грамов гол винкел нанася повече поражения от удар с 5-килограмово дебело подплатено желязо, веднага мога да демонстрирам лично. Не на мой гръб, естествено.

Малко offtopic, но да не си от Перник?
Аватар
Burned

Рейтинг: 1620

Мнениеот kriisoo » Сря Авг 10, 2011 7:34 pm

evin написа:Също така който не вярва, че удар с 500-грамов гол винкел нанася повече поражения от удар с 5-килограмово дебело подплатено желязо, веднага мога да демонстрирам лично. Не на мой гръб, естествено.

Чакай, чакай, чакай малко... Винкел е П - образен метален профил... Аз не знам, за колело, чиито тръби да са П - образни ама айде ти да си кажеш :agree:
Аватар
kriisoo

Рейтинг: 1254

Мнениеот PtD » Сря Авг 10, 2011 8:49 pm

Не съм виждал напоследък колело от винкел. Може би в държавите, където си живял и работил, да са предимно такива, но тук говорим за софийското метро, а в България практически всички велосипеди са от стоманени/алуминиеви/въглеродни тръби. Второ, както намекнах, най-големи повреди хората ще понесат от стените на вагона, дръжките, ръбовете на седалките, лактите, колената и зъбите на другите, нежели от нещастния 15-килограмов байк, който на всичко отгоре ще се движи с тяхното ускорение. Но, явно в тези държави, където си живял и работил, физиката има друг фундамент.
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Сря Авг 10, 2011 9:06 pm

evin написа:Очаквам да се появят и желаещи да си качват велосипедите в самолетите, ама в салона с пътниците. Каква е разликата с метрото?

В самолет дали ще те оставят да си държиш ръчния багаж в краката, или да качиш в салона нещо, което не може да се прибере в предвидените за целта места? Виждал ли си детски колички в салона му? Изобщо по-неуместно съпоставяне не успя ли да измислиш?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот lusi5001 » Сря Авг 10, 2011 9:10 pm

В неделя вечерта се бях скапал от каране и ползвах метрото от сердика до мусагеница
ПУСНАХА МЕ! :D
Много се кефих защото изобщо не ми се въртеше до дървеница
Бяха много любезни,инструктираха ме , само че хората ме гледаха много странно и ме рогаеха ... :( :(!:
Аватар
lusi5001

Мнениеот xcII » Сря Авг 10, 2011 10:40 pm

lusi5001 написа:В неделя вечерта се бях скапал от каране и ползвах метрото от сердика до мусагеница
ПУСНАХА МЕ! :D
Много се кефих защото изобщо не ми се въртеше до дървеница
Бяха много любезни,инструктираха ме , само че хората ме гледаха много странно и ме рогаеха ... :( :(!:

Да не ти дреме от хората... шом не им пречиш! Те хора много... всекви
Аватар
xcII

Мнениеот evin » Чет Авг 11, 2011 9:21 am

kriisoo написа:Чакай, чакай, чакай малко... Винкел е П - образен метален профил... Аз не знам, за колело, чиито тръби да са П - образни ама айде ти да си кажеш :agree:

Винкел е желязо под прав ъгъл. Може да е Г, може да е П, може да е О с прави ъгли. Загледай се в горната тръба на рамката на Drag C1/Climber, ако не си виждал "винкел" във велосипед :D
Аватар
evin

Мнениеот Antares » Чет Авг 11, 2011 10:08 am

Абе човек, стига си смука от пръстите абсурдни доводи. Защо не отговори на въпроса с кинетичната енергия - тоест, съпоставката на Ек на човек и Ек на велосипед с еднакви скорости? Като правим експерименти - не искаш ли от един метър да пуснат върху теб колело и след това - да скочи от същата височина върху теб един 150 килограмов кит? Да видим от кое ще те заболи повече...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Daniel Panev » Чет Авг 11, 2011 10:15 am

:offtopic: Що бе - мен за Gruber няколко пъти са ме питали дали не съм си заварявал рамката сам от винкели :dontknow:
Ontopic: Интересно ще ми е някой дали може да намери статистика колко процента от курсовете на влакчетата на метрото годишно завършват с удар в предното влакче или, да не дава Бог, в срутен тунел?
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

ПредишнаСледваща

Назад към Други