скърцаща седалка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

скърцаща седалка

Мнениеот krach » Вто Авг 16, 2011 10:14 am

Имам следния "проблем". Купих си нова седалка и след седмица каране седалката започна да скърца. Като огледах хубаво ми звучеше така сякаш звука излиза от мястото където металните рамки (на седалката) се свързват с тялото на самата седалка. Та питането ми е, има ли лек за този дразнещ проблем? Мислех си с някакъв вид силикон да тествам да напълня където успея или някакво подобно монтажно лепило което е еластично.
krach

Рейтинг: 1451

Re: скърцаща седалка

Мнениеот Niksancho96 » Вто Авг 16, 2011 10:29 am

Пробвай да затегнеш релсите на седалката с колчето, хубаво. Предполагам, че си го направил вече, но от друго не виждам да се появява това скърцане от седалката. :dontknow:
Ozzie написа:Няма да ти слагам иконка с бири, 'щото предполагам нямаш 18 години, за да имаш право да консумираш алкохол, но пък нямаме иконка с бутилка лимонада или боза, така че... :thumb:
Аватар
Niksancho96

Рейтинг: 1193

Мнениеот rocked scientist » Вто Авг 16, 2011 2:26 pm

Имах подобен проблем преди време, като и аз си мислех, че идва от мястото, на което релсите влизат в седалката. В крайна сметка при мен се оказа, че скърцането идва от мястото, на което колчето на седалката влиза в седалковата тръба на рамката.

Решението, което сработи при мен:
Извадих колчето и го избърсах хубаво от прах и замърсявания. Свалих скобата, която затяга колчето и също я почистих хубаво. Почистих и седалковата тръба на рамката (от вътрешната страна) докъдето успях да стигна. След това сложих малко смазка на подобния на QR механизъм на скобата - тънък слой грес би трябвало да сработи най-добре, но последния път го направих с моторно масло и пак се отстрани скърцането. Освен това нанесох и тънък слой грес (или някаква друга смазка) и по колчето на седалката в частта, в която влиза в рамката. Монтирах всичко по обратен ред и повече скърцане не чух.

Дано това да помогне и в твоя случай!
Аватар
rocked scientist

Рейтинг: 1317

Мнениеот krach » Вто Авг 16, 2011 2:32 pm

Самото колче не мърда стегнато е яко (там където влиза в рамката) а пък дали грес по тръбата е добра идея. При по голямо друсване да не вземе се прибере колчето в рамката предвид намаленото триене?
krach

Мнениеот rocked scientist » Вто Авг 16, 2011 2:50 pm

Позволих си да препоръчам такова решение само защото при мен работи без проблеми. Аз пък го "откраднах" от велосервиз, където отидох именно със скърцаща седалка, а си тръгнах със смазано колче и без повече скърцане :) Все пак скърцането си се появява отново след време и след обилно каране в неблагоприятни метеорологични условия, но като приложа гореописаната процедура пак изчезва. Първоначално изпитвах подобни притеснения на твоите, но за повече от година нито веднъж не съм "потъвал" надолу. Реално можеш да си позволиш и да пропуснеш частта със смазването, ако те притеснява, и да останеш само с почистването. Не съм сигурен доколко ще е успешно решението тогава, но поне няма да си сторил нищо непоправимо и можеш да изчакаш и други мнения по въпроса.

Можеш да пробваш да изолираш проблема и по друг начин - извади си колчето от рамката и прилагайки усилие в различни посоки върху седалката, виж дали ще проскърца. Примерно сложи седлката на земята, понастъпи я леко и пробвай да раздвижиш колчето насам натам - импровизирай. Ако и така скърца можеш да пробваш да пръснеш малко смазка върху контактните точки на релсата на седлката с колчето.
Аватар
rocked scientist

Рейтинг: 1317

Мнениеот subritual » Вто Авг 16, 2011 3:00 pm

Грес не е нужно да слагаш,просто измий добре всичко.Скърцането често идва от песъчинки,които се раздробяват в тръбата.
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот evin » Вто Авг 16, 2011 3:10 pm

Грес се слага на стягащата пластинка на скобата на колчето. В много от случаите именно скобата скърца, защото натискът на колчето се стреми да я отвори.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот royalracing » Вто Авг 16, 2011 3:35 pm

Здравейте,при мен също има едно доста досадно скърцане и от много време на какво може да се дължи(пак идва от седалката),но при мен ми се струва,че идва от Релсите,скобата ми е нова,НО колчето ми е по-малко с някакви милиметри и в рамката има кенче което е затегнато от скобата-класика,и смятам,че и това е вариант?В момента нямам грес,а само масло :crap: ,но ако намажа колчето или скобата,имам чувството,че ще издъхне на прекрасните ни Драгалевски лифтове...
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Рейтинг: 1180

Мнениеот royalracing » Вто Авг 16, 2011 4:45 pm

Така и не разбрах от къде идва скърцането и направих следното:Смазах QR-a на скобата,почистих колчето,и съвсеем мъничко релсите.Вече няма никакво скърцане ! :^:
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Рейтинг: 1180

Мнениеот krach » Вто Авг 16, 2011 7:37 pm

Реших проблема. Оказа се че седалката съм я хванал много в единия край. Сиреч колчето съм го фиксирал много в единия край на "релсичките" на седалката.
https://picasaweb.google.com/113187742884731282058/Sedalka?authkey=Gv1sRgCMTQ75GIwLDdNQ&feat=directlink#5641508130047302402
След като попреместих седалката да се захваща по към средата скърцането изчезна.
В десния край се вижда къде е била фиксирана преди това.
krach

Назад към Веломеханик