Позволих си да препоръчам такова решение само защото при мен работи без проблеми. Аз пък го "откраднах" от велосервиз, където отидох именно със скърцаща седалка, а си тръгнах със смазано колче и без повече скърцане

Все пак скърцането си се появява отново след време и след обилно каране в неблагоприятни метеорологични условия, но като приложа гореописаната процедура пак изчезва. Първоначално изпитвах подобни притеснения на твоите, но за повече от година нито веднъж не съм "потъвал" надолу. Реално можеш да си позволиш и да пропуснеш частта със смазването, ако те притеснява, и да останеш само с почистването. Не съм сигурен доколко ще е успешно решението тогава, но поне няма да си сторил нищо непоправимо и можеш да изчакаш и други мнения по въпроса.
Можеш да пробваш да изолираш проблема и по друг начин - извади си колчето от рамката и прилагайки усилие в различни посоки върху седалката, виж дали ще проскърца. Примерно сложи седлката на земята, понастъпи я леко и пробвай да раздвижиш колчето насам натам - импровизирай. Ако и така скърца можеш да пробваш да пръснеш малко смазка върху контактните точки на релсата на седлката с колчето.