Съвет за челния ъгъл на глори фр

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвет за челния ъгъл на глори фр

Мнениеот msniki » Сря Сеп 07, 2011 12:04 am

Здравейте!
Малък въпрос относно здравината на челото на Гиант глори фр (старите).
Понеже имам намерението да докарам 63 градуса челен ъгъл при нормален 67 градуса.
Има ли опасност за челото на рамката ?
Говоря за пукнатини или нещо такова.
:dontknow:
Аватар
msniki

Рейтинг: 1407

Re: Съвет за челния ъгъл на глори фр

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Сря Сеп 07, 2011 9:22 am

msniki написа:Здравейте!
Малък въпрос относно здравината на челото на Гиант глори фр (старите).
Понеже имам намерението да докарам 63 градуса челен ъгъл при нормален 67 градуса.
Има ли опасност за челото на рамката ?
Говоря за пукнатини или нещо такова.

а как смяташ да постигнеш 63 градуса челен ъгъл на тази рамка?
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Рейтинг: 2000

Мнениеот naskoj » Сря Сеп 07, 2011 9:25 am

или с по-малък шок или с вилка с много голям ход около 300 мм
naskoj

Рейтинг: 1083

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Сря Сеп 07, 2011 9:38 am

naskoj написа:или с по-малък шок или с вилка с много голям ход около 300 мм

:bigeyes:

С по-малък шок ще ореш в земята!
Това е рамка, която има сравнително ниско средно движение...

Вече да слагаш Super Monster T или нещо подобно би било извращение!
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот naskoj » Сря Сеп 07, 2011 9:44 am

друг начин за такъв челен ъгъл не мисля че има .

ако някой знае такъв би ли ме светнал :dontknow: :dontknow:
naskoj

Рейтинг: 1083

Мнениеот Fanatico » Сря Сеп 07, 2011 9:47 am

@naskoj, спри да пишеш, по дяволите. Като не знаеш, чети.

@Хамстер, няма ли да стане с чашки?
Последна промяна Fanatico на Сря Сеп 07, 2011 9:51 am, променена общо 1 път
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот gilb » Сря Сеп 07, 2011 9:50 am

и аз това щях да пиша :agree: Имаше тема във форума (от Spoiler ако се не лъжа) за преправянето на чашки с цел смяна на челния ъгъл.

Намерих го - viewtopic.php?f=4&t=84566&p=746298&hilit=+%D1%87%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%8A%D0%B3%D1%8A%D0%BB#p746298 :agree:
:turtle:
Аватар
gilb

Рейтинг: 1841

Мнениеот Daniel Panev » Сря Сеп 07, 2011 10:03 am

gilb написа:и аз това щях да пиша :agree: Имаше тема във форума (от Spoiler ако се не лъжа) за преправянето на чашки с цел смяна на челния ъгъл.

Намерих го - http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.p ... BB#p746298 :agree:

Е то това ОК, ама AngleSet-а ти дава корекция до 1.5 градуса. Айде - в темата пише за 2.5, ама върти-сучи - от 67 до 63 са си точно 4 градуса...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот gilb » Сря Сеп 07, 2011 10:10 am

О..явно не съм прочел внимателно :bigeyes: съжалявам в такъв случай.
Аз лично нямам никакви други идеи :confused:
:turtle:
Аватар
gilb

Рейтинг: 1841

Мнениеот shaady » Сря Сеп 07, 2011 10:22 am

Чувал съм за едно момче от Пловдив прави чашки за намаляване на челния ъгъл.
При него Младен от Чета++, си направи чашки -4,5 градуса, като съм чувал, че дори може дори още по-малък челен ъгъл да се направи.
Аватар
shaady

Рейтинг: 1800

Мнениеот dEcLiNe » Сря Сеп 07, 2011 1:08 pm

Свържи се с точния човек от Пловдив и ще получиш чашките, които искаш. :)
ЛС
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот msniki » Сря Сеп 07, 2011 4:55 pm

HepBeH_XaMcTep написа:а как смяташ да постигнеш 63 градуса челен ъгъл на тази рамка?

Този въпрос го очаквах, но не смятах да отговарям.
С чашки -4 градуса. :agree:
Рамката въобще не е с ниско средно движение- 36 см ниско ли е?
naskoj написа:или с по-малък шок или с вилка с много голям ход около 300 мм

Ти нямаш ли си работа? А тези 300 мм ход си ги заври да не казвам къде.....
dEcLiNe написа:Свържи се с точния човек от Пловдив и ще получиш чашките, които искаш. :)
ЛС

Точно!
Но нямаше нужда да го споменавате...
Аватар
msniki

Мнениеот hitar_potar » Сря Сеп 07, 2011 7:53 pm

Абе аз докато не видя чашки -4,5 градуса, не вервам - те тия чашки ще са ебати извращението. По принцип има чашки до -2,5 градуса, но са за Tapered чело. За твоето 1,5 чело максимума е -2 градуса купешки. Също така можеш да повдигнеш вилката си на максимум, това ще намали още мъничко ъгъла. И последното, коено можеш да направиш - можеш да направиш офсет втулки на шока, но имаш ограничение - твоята рамка може да поеме до 4мм общо намаляне на дължината на шока чрез такива втулки. Повече и ще има реална опасност рамката да ботъм-аутва преди шока - много кофти вариант. При 6мм (всяка втулка с изместване от 3мм центъра й) се постига 1 или 2 градуса намаляне на челния (взависимост от модела на рамката) и до около 1,5 см смъкване на средното. И да, 360мм е сравнително ниско средно за фрирайд-рамка. Недей почва да изпадаш в някакви луди състояния за ниски средни - хубаво е да е ниско, но всичко си има граници. ;)
За повече инфо относно числата, които ти казах - насочи си въпросите към Крис (Глори 2010, от Варна). Той може да те светне много интересни неща. ;)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот DTD » Чет Сеп 08, 2011 8:40 pm

На 67 градуса челен ъгъл -4.5 чашки биха дошли идеално. Челото е доста здраво, има къде, къде по-кекави рамки, които се карат с толкова малък челен ъгъл, без проблеми.
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот msniki » Чет Сеп 08, 2011 11:25 pm

DTD написа:На 67 градуса челен ъгъл -4.5 чашки биха дошли идеално. Челото е доста здраво, има къде, къде по-кекави рамки, които се карат с толкова малък челен ъгъл, без проблеми.

:agree:
ЕДИНСТВЕНИЯ отговор по темата....
Нататък ако коментирам ще получа банн за думите си. Така че, ще си премълча.
Хора които попринцип мислех че разбират се изложиха......
Разочарован съм от форума...... :banghead:
hitar_potar написа:.........

Уважавам мнението ти, но тук грешиш.
Първо: До -3 може да се направят без проблем.
Второ: Ако вдигна вилката вдигам средното. ;)
Знам че рамката е била доста време пред теб , но грешиш. Няма как да направи ботъм-аут преди шока.
Примерно нали като седнеш на мека рамка , шока се свива все едно е по - малък размер.
Е как ако сложа 216мм шок - рамката да се ботъм-аутва преди шока- няма как просто. Посочих нарочно 216мм(222мм-6мм=216мм).
Не съм манияк но искам да падне поне до 34.5 см.
Махнах шока днес да видя кога удря рамката ботъм. Докато направи хода си самата рамка, шока(222мм) е направил пълния си ход и на рамката остават още 4-5 см.
:beer:
Аватар
msniki

Мнениеот hitar_potar » Пет Сеп 09, 2011 8:01 pm

DTD написа:На 67 градуса челен ъгъл -4.5 чашки биха дошли идеално. Челото е доста здраво, има къде, къде по-кекави рамки, които се карат с толкова малък челен ъгъл, без проблеми.

За садо-мазо изпълнения, нали?
Мда, ти щото си я пробвал вече с -4,5 градуса и знаеш от опит.... :dontknow:
msniki написа:Уважавам мнението ти, но тук грешиш.

:beer:

Все си мисля, че има някаква причина все още да не се произвеждат за продан чашки с повече от 2,5 градуса. :dontknow:
А ако вдигнеш вилката, колко точно ще вдигнеш средното??? И като говорих за офсет втулки, нали не забравяш, че фактически дължината на шока се намаля, дали на 216мм както искаш ти, или на 218, както ти казвам аз, но хода на буталото на шока си остава все така 70мм. И рамката ще продължи да си прави 8 инча отзад. А и да ти кажа, нещо си объркал с меренето - не виждам как ще е възможно след ботъм-аут на шока на рамката да й остават още 4-5 см... Ако това е вярно, ти ще можеш да си направиш теоритично офсет втулки с изместване от 1,5см на всяка или общо 3см, и пак нямаше да имаш проблем, а реалната дължина на шока ти щеше да е около 190мм.... като на АМ рамка. :roll2:
Аааа, да, и аз ти уважавам мнението! :beer:
Последна промяна hitar_potar на Пет Сеп 09, 2011 8:12 pm, променена общо 1 път
Аватар
hitar_potar

Мнениеот PRobably » Пет Сеп 09, 2011 8:05 pm

За какво си си купил рамка,след като челния ъгъл е с 4,5 градуса по голям от това което искаш? И какви са тия чашки който ще смъкнат толкова мнооооооооого и то от 1,5 чело ?
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Мнениеот DTD » Пет Сеп 09, 2011 8:32 pm

Васко, не знам за какви садо - мазо изпълнения говориш, ако поне малко разбираше от геометрия за спускане и ако беше експериментирал със различни геометрии, щеше да знаеш за какво говоря. Причината да произвеждат до -2.5 чашки до някъде е, че малко хора биха си купили рамка с 67 градуса челен ъгъл /за freeride/ и биха почнали да й преправят геометрията за спускане... Но в случая някой се е хванал, изчислил го е и е направил -4.5 градуса чашки, които вършат работа в този случай... Не виждам за какво са всички тия философии и т.н. Челото на рамката трябва да издържа на големи натоварвания със мека задница и напълно твърда вилка, щом издържа на това, би трябвало да издържи и на ~63 градуса челен ъгъл.
DTD

Мнениеот hitar_potar » Пет Сеп 09, 2011 8:55 pm

DTD написа:...ако поне малко разбираше от геометрия за спускане и ако беше експериментирал със различни геометрии, щеше да знаеш за какво говоря. Причината да произвеждат до -2.5 чашки до някъде е, че малко хора биха си купили рамка с 67 градуса челен ъгъл /за freeride/ и биха почнали да й преправят геометрията за спускане... Но в случая някой се е хванал, изчислил го е и е направил -4.5 градуса чашки, които вършат работа в този случай... Не виждам за какво са всички тия философии и т.н. Челото на рамката трябва да издържа на големи натоварвания със мека задница и напълно твърда вилка, щом издържа на това, би трябвало да издържи и на ~63 градуса челен ъгъл.

Отлично знам за какво говориш - точно и затова го наричам садо-мазо извращения. А не ми се е налагало да експериментирам с различни геометрии, щото когато си купувах рамка, вложих малко елементарна мисъл и си избрах рамка с първоначален челен ъгъл от 64,5 градуса, който лично на мен ми е идеален.
Хаха, колко наивно казано!
Аватар
hitar_potar

Мнениеот DTD » Пет Сеп 09, 2011 9:33 pm

Наивно, ненаивно... Ако имаш по-добро решение за 34.5 средно със 63 челен, давай! Ако не издържи на това, означава, че ако си караш вилката много твърда и шока много мек - ще ти се счупи челото. ХА-ХА
DTD

Мнениеот hitar_potar » Пет Сеп 09, 2011 9:36 pm

Имам, да - 64,5 - 65 челен и 35-36см височина на средното. За 63 челен и 345 средно първо трябва да видим "Giant Glory FR" в секция пазар.... ;)
Аджеба, що за идиот трябва да бъдеш, че да си караш вилката много твърда, а задницата - изключително мека?!?
Двойно ХА-ХА! :P
Аватар
hitar_potar

Мнениеот DTD » Пет Сеп 09, 2011 9:38 pm

Може да се постигне и с тази рамка, просто трябва малко повече да си поиграе човек... Никито да си решава какво да прави.
hitar_potar написа:Аджеба, що за идиот трябва да бъдеш, че да си караш вилката много твърда, а задницата - изключително мека?!?
Двойно ХА-ХА! :P

Можеш ли да гарантираш, че няма такива и че някой такъв няма да си купи такава рамка? Хората са променлив фактор и не можеш да кажеш, че всички ще са такива или такива.
DTD

Мнениеот msniki » Пет Сеп 09, 2011 10:55 pm

hitar_potar написа:Все си мисля, че има някаква причина все още да не се произвеждат за продан чашки с повече от 2,5 градуса. :dontknow:
А ако вдигнеш вилката, колко точно ще вдигнеш средното??? И като говорих за офсет втулки, нали не забравяш, че фактически дължината на шока се намаля, дали на 216мм както искаш ти, или на 218, както ти казвам аз, но хода на буталото на шока си остава все така 70мм. И рамката ще продължи да си прави 8 инча отзад. А и да ти кажа, нещо си объркал с меренето - не виждам как ще е възможно след ботъм-аут на шока на рамката да й остават още 4-5 см... Ако това е вярно, ти ще можеш да си направиш теоритично офсет втулки с изместване от 1,5см на всяка или общо 3см, и пак нямаше да имаш проблем, а реалната дължина на шока ти щеше да е около 190мм.... като на АМ рамка. :roll2:
Аааа, да, и аз ти уважавам мнението! :beer:

Айде да се обзаложим че ще го направя(34.5 средно и 63 челен) без да продавам Глорито. И да го продавам ще е заради друга причина... :D
Карал ли си с 34 -35 средно че да ми говориш че 36 е добре ?
Прав си донякъде.... Айде питай сега Крис как кара със 216 Шок но с 70 мм ход на буталото и рамката му е още здрава?!?!
За меренето си прав може би. :D
Айде без сарказъм!
:lol:
Аватар
msniki

Мнениеот hitar_potar » Съб Сеп 10, 2011 1:22 am

DTD написа:Можеш ли да гарантираш, че няма такива и че някой такъв няма да си купи такава рамка? Хората са променлив фактор и не можеш да кажеш, че всички ще са такива или такива.

Виж сега - за да стигнеш до 4 градуса промяна на челния чрез твърда вилка и мек шок, разликата помежду им трябва да е толкова голяма, че индивида, който кара така, да заслужава да му гръмне челото. :crazy: Карал ли си с много твърда предница и много мека задница? Щото аз да... и не го препоръчвам на никого - комбинацията е отвратителна! :xx(:
msniki написа:...

Абе що ли не те оставя сам да си чупиш главата (или Глорито)? По скайп ми говориш едно, у форума - друго... Нито ще усетиш разликата между 63 и 64, нито тази между 345мм и 360мм.....
Айде питай Крис как кара шок с 216мм дължина и ход на буталото 70мм, и го питай кога се сети да си направи офсет втулки, вместо да си играе да модва шока по толкова сериозен начин! ;) Да не говорим, че точно това сме коментирали и сравнявали с Крис - неговото Глори с точно твойто Глори. И ако си мислиш, че двете са почти еднакви рамки, нямам какво повече да кажа, освен да се посмея едно хубаво! :P :clap:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот n3k01 » Съб Сеп 10, 2011 9:19 am

hitar_potar написа: Нито ще усетиш разликата между 63 и 64, нито тази между 345мм и 360мм.....

Абе да ви кажа аз много добре усетих разликата от 360мм на 343мм и от 66 на 63.3, но все си мисля, докъто чета темата, че освен тези неща и другите цифрички дето ги дават като характеристика на дадена рамка имат значение за да ти е удобна и да има смисъл от тези характеристики, вие къ мислите :dontknow: .
n3k01

Рейтинг: 1252

Мнениеот DTD » Съб Сеп 10, 2011 4:17 pm

Да твърдиш, че разликата между 360мм и 345мм средно и от 66 на 63 челен не се усеща е смешно. Ако караш в парка сигурно наистина ще ти е все тая дали ти е високо средното и голям челния.
DTD

Мнениеот hitar_potar » Съб Сеп 10, 2011 6:51 pm

Бате, хайде по-сериозно вече - прочети ми пак мненията да видиш кво точно твърдя. Нямам намерение да повтарям едни и същи неща 15 пъти като някоя развалена латерна! :xx(:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот msniki » Съб Сеп 10, 2011 10:55 pm

hitar_potar написа:
DTD написа:Можеш ли да гарантираш, че няма такива и че някой такъв няма да си купи такава рамка? Хората са променлив фактор и не можеш да кажеш, че всички ще са такива или такива.

Виж сега - за да стигнеш до 4 градуса промяна на челния чрез твърда вилка и мек шок, разликата помежду им трябва да е толкова голяма, че индивида, който кара така, да заслужава да му гръмне челото. :crazy: Карал ли си с много твърда предница и много мека задница? Щото аз да... и не го препоръчвам на никого - комбинацията е отвратителна! :xx(:
msniki написа:...

Абе що ли не те оставя сам да си чупиш главата (или Глорито)? По скайп ми говориш едно, у форума - друго... Нито ще усетиш разликата между 63 и 64, нито тази между 345мм и 360мм.....
Айде питай Крис как кара шок с 216мм дължина и ход на буталото 70мм, и го питай кога се сети да си направи офсет втулки, вместо да си играе да модва шока по толкова сериозен начин! ;) Да не говорим, че точно това сме коментирали и сравнявали с Крис - неговото Глори с точно твойто Глори. И ако си мислиш, че двете са почти еднакви рамки, нямам какво повече да кажа, освен да се посмея едно хубаво! :P :clap:

Хм по скайп ти писах друго след като публикувах мнението.
До колкото знам шока на Крис е моднат а не е с офсет втулки.
Не са еднакви естественно глоритата, но пак е маестро окачване.
Просто няма какво да сравняваш нова технология със стара...... :eek3:
Аватар
msniki

Мнениеот hitar_potar » Съб Сеп 10, 2011 11:18 pm

Тей. Не мислиш ли, че ако се беше сетил навреме, Крис щеше да си направи просто офсет втулки, а не да модва шока? Кое е по-простичко решение според теб и в кое има повече логика?
А относно рамките - никакво значение няма, че е все Маестро окачване. Щото по твоята логика мога да кажа, че и Търнър DHR и Съндей са еднакви, Пивот Феникс и Съндей са еднакви, V-10 и Интенс М6 са еднакви... Новото Глори е съвсем различно от старото!
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Holz » Съб Сеп 10, 2011 11:28 pm

hitar_potar написа:... Нито ще усетиш разликата между 63 и 64, нито тази между 345мм и 360мм.....

Тук вече се изложи :wavey:
не, а ти ?
Аватар
Holz

Рейтинг: 1864

Следваща

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд