Аз пък мисля да отида малко по-далеч, пък ако ще и пак да ме обявят за хейтър, пак да кажат, че съм човека, обясняващ на децата, че няма дядо мраз...
Гледам те, че си на 14 години, не знам с какво телосложение си, не знам какви са ти гените, ама ако почнеш да практикуваш сериозен DH на тази възраст, на 20 може и да си глиган. Спускането определено е силов спорт. Няма да забравя какво каза преди време NC на Ева - "ти преди всичко си жена". Хубаво е да се заимслиш и на тази тема.
Иначе за колелото ти - инвестирането... тоест не, не е и инвестиция, щото инвестицията говори за възвращаемост, изсипването на пари в настоящето ти колело е, като да лееш кофи вода в пустиня. Повечето компоненти по този велосипед са несъвместими с по-качествените рамки. За да сложиш дискови спирачки, което не е ясно до колко е нужно, освен ако не си вече глиган (колко тежиш?), ще трява да смениш вилката. Смяна на вилката би било глупост - тази рамка и качествените рамки са с различен размер на
челната тръба - тоест, ако някой ден купиш нещо по-сносно - вилката ще е неизползваема. За да сложиш дискови спирачки ще трябва да сложиш и други
главини - тоест на тези не можеш да монтираш спирачен диск.
Преди четири години бях изправен пред същата дилема - карах
този велосипед и мечтаех да карам планинско колело. Липсата на пари също ми беше сериозен проблем. Моя подход беше следния - спестявах, спестявах, спестявах и в рамките на една година събрах колелото насипно, купувайки частите втора употреба. Тогава направих грешката и базирах велосипеда си на Drag F4, вярвайки, че има евтини мекици. Беше грешка, за която платих с доста нерви и потрошени чаркове.
Така че, моя съвет е, събирай пари, по настоящото не инвестирай нищо и го ползвай само за транспорт и лееееко каране, гледай пазара, следи за части, сравнявай цената на даден компонент с цената му по online магазините и преценяй дали си струва, вероятно и хората тук биха помогнали, макар и да прочетох доста дебилни съвети в темата ти и малко по малко може да събереш колело. Или - събирай пари и чакай да изскочи цяло колело на оферта - за теб, вероятно това ще е по-добрия вариант, тъй като едва ли ще можеш сама да сглобиш колелото (не че аз моето сам го сглобих, изсипах чарковете не MAN6-а :] ).
Последно - стила, който караш е нещо много относително. Дали караш XC или DH зависи не от трасето, по което караш, а по стила, който караш. По начина, по който минаваш дадено трасе. Щото и аз съм спускал пътечките под лифта на Драгалевци, ама съм ги пускал, като баба ми и на спирачки - демек - чисто ХС. За един сезон няма да станеш спускач. За тази грешка и надценяване аз платих със сериозна контузия. Така че, като за начало и обикновено колело би ти вършило работа, под обикновено имам предвид някое Онтарио, HT1/2, тоест твърдак. И ако не си много тежка - и V-brake-ове ще ти вършат работа. Иначе за родителите - ако успееш да ги убедиш, че не е някое временно увлечение, ако успееш да им докажеш, че твърдо смяташ да се занимаваш с този спорт, ако не са тотални темерути - би трявало да те подкрепят
Успех!
П.П. Прегледай сега пак първия абзац