Въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпроси

Мнениеот cross97 » Нед Сеп 11, 2011 8:36 pm

Здравейте.От скоро се запалих по планинското колоездене и спускане :popcorn: .Проблемът е,че съм момиче и родителите ми не са никак съгласни да се занимавам с това :bawling: .
Колелото ми е Крос Номад и тук прочетох доста негативни мнения.Събирам си пари за части,защото родителите ми не са съгласни като си събера пари да ми купят ново колело.Проблемът е,че този боклук е купуван 2003 или 2004 и нито има дискови спирачки и освен това е с 18 скорости.Знам,че ще ми кажете че не си струва да се прави,знам,но за момента само това мога да направя.Та като за начало искам да попитам възможно ли е да му се монтират дискови спирачки.Знам,че едни качествени дискови спирачки струват повече от моя боклук,но... :banghead:.Бих искала за в бъдеще да му осигуря вилка,но да не е прекалено скъпа,защото както казах просто аз си събирам парите.Като за начало ще му осигуря дисковите спирачки,ако могат въобще да се монтират на тоя боклук :banghead:
cross97

Рейтинг: 1220

Re: Въпроси

Мнениеот Inzagi » Нед Сеп 11, 2011 8:48 pm

Ако предположим че сега си на 14 години и този крос е купуван преди 6-7 години ,когато си била на 7-8 години се чудя не е ли много малък за теб този велосипед ? :)
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот cross97 » Нед Сеп 11, 2011 8:49 pm

Кроса го караше баща ми,аз имах детско колело,но миналата година си присвоих Кроса,когато баща ми си купи друго колело.Това е също причина да не ми дават като си събера пари да си купя качествен байк.

http://prikachi.com/images.php?images/271/3805271j.jpg
Последна промяна cross97 на Нед Сеп 11, 2011 8:54 pm, променена общо 1 път
cross97

Мнениеот the_biker98 » Нед Сеп 11, 2011 9:02 pm

Можеш да инвестираш в курбел, обтегач и неща които можеш да прехвърлиш на новото колело.
Don't worry, be happy!
Аватар
the_biker98

Рейтинг: 1200

Мнениеот cross97 » Нед Сеп 11, 2011 9:13 pm

Ако някога след години ми позволят да си купя ново колело.Просто смятат,че колоезденето е мъжки спорт и биха инвестирали в спорта ако имало смисъл :eek3: .Аз не искам да ходя по състезания,а просто да ми е нещо като хоби.Вкъщи все се караме във връзка с това :banghead:
Можете ли да ми препоръчате дискови спирачки,ако могат да се монтират въобще такива,че от дни само това ми е на главата.Чух,че не на всички колелета могат да се сложат и направо вече :confused:.Вярно ли е?
П.п.И колко г/д струва монтирането им,ако е възможно :popcorn:
cross97

Мнениеот Ozzie » Нед Сеп 11, 2011 9:18 pm

Не искам да те отчайвам, но на тази рамка и на тази вилка не могат да бъдат монтирани каквито и да е било дискови спирачки.
Също така, не можеш да смениш вилката с качествена, рамката не позволява.
Та ако държиш да караш читав велосипед, събирай си парички за вилка, рамка (желателно твърда), чашки, колче за седалката, лапа.
Другите неща от този "Крос" криво- ляво могат да бъдат прехвърлени, но не гарантирам.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот cross97 » Нед Сеп 11, 2011 9:25 pm

Мерси за отговора.Ще събирам пари и ще мрънкам на родителите ми,но едва ли скоро ще ми позволят ново колело.Рамка+вилка(качествени) сигурно излизат доста повече от един приличен планински велосипед.Могат ли поне да се сменят(не знам точното наименование,извинявам се) тези "ръкохватки",с които се сменят скоростите?
cross97

Мнениеот icko0o » Нед Сеп 11, 2011 11:09 pm

cross97 написа:Мерси за отговора.Ще събирам пари и ще мрънкам на родителите ми,но едва ли скоро ще ми позволят ново колело.Рамка+вилка(качествени) сигурно излизат доста повече от един приличен планински велосипед.Могат ли поне да се сменят(не знам точното наименование,извинявам се) тези "ръкохватки",с които се сменят скоростите?

Да могат,полцови команди ли искаш?А и някъква твърда рамка от рода на клаймър не е чак толкова много пари,а и някоя вилка като за начало може да си вземеш нещо от рода на XCM или по-добрия вариант XCR. :)
Последна промяна icko0o на Нед Сеп 11, 2011 11:34 pm, променена общо 1 път
Аватар
icko0o

Рейтинг: 1342

Мнениеот Bace_kz » Нед Сеп 11, 2011 11:24 pm

Една идейка и от мен :peace: Ако наистина ти харесва колоезденето като спорт, просто започни да го практикуваш по-често, прочети как да си настройш байка така, че да ти е удобен за каране и да не ти чупи краката, покажи, че си сериозна и тогава вече леко по леко нещата ще се случат :) Не се залъгвай, това е спорт, а всеки спорт си иска своето, но с желание всичко става :)
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот PtD » Пон Сеп 12, 2011 9:21 am

cross97 написа:Здравейте.От скоро се запалих по планинското колоездене и спускане :popcorn: .Проблемът е,че съм момиче и родителите ми не са никак съгласни да се занимавам с това :bawling: .

Като за начало можеш да ги изработиш по тънката линия - кажи, че се интересуваш от каране по черни равни пътища в планината, а не от спускане. Така има по-голяма вероятност да ти разрешат (и дори да ти купят, ако изиграеш добре сценката за сигурността и безопасността) ново колело. А един читав твърдак, с известна предпазливост, може да се ползва за много неща ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Сеп 12, 2011 7:54 pm

Инвестирай в екипировка първо, за да има кой да кара новото колело след време. Набави си каска, ръкавици и поне наколенки. Комплекта стартира от около 100лв с каска-половинка, ако имаш възможност и наистина се спускаш, набави си шлем.
За велосипеда - стреми се към универсална рамка като за начало, hardtail, който да можеш да приспособиш за различни дисциплини/добра инвестиция е рамката на C1, може да бъде приспособена за спускане, скокове, с по-дълъг колец може да си позволяваш и да въртиш по-дълго време/
Ако сглобяваш, ще ти излезне по-скъпо. Вземи си една касичка, буркан дори и всички допълнителни парички ги събирай там. До другия сезон ще си посъбрал някой лев, сега зимата така или иначе трудно се кара, а и тепърва предстой НГ, Коледа...все доходни празници ;)
Успех, по-добре бъди търпелив и събери парички за истинско колело. А до тогава - вземи си едно спрейче за смазване, пръсни малко вътре в броните на спирачките и скоростите, настрой скорости, настрой спирачки, почисти и смажи веригата. Ще усетиш разлика веднага :)
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот cross97 » Пон Сеп 12, 2011 7:55 pm

Днеска помърморих на нашите,те казаха без състезания(не че искам да се състезавам) и само каране.Миналото лято карах всеки ден.Това лято карам да не кажа,че от сутрин до вечер не спирам :^: .И така,постигнах някакво споразумение аз да си събирам пари за истински байк.Утре ще ходи на поправка за дребни повреди.Тоест имам предвид преглед и каквото е нужно някоя дребна част да се смени.Искам да сменят дръжките,но кой вид ще ми препоръчате,тоест от този,с които е в момента или палцови?И колко пари горе долу трябва да си приготвя и за двата вида.Мерси предварително :D
cross97

Мнениеот cross97 » Пон Сеп 12, 2011 8:00 pm

Имам ръкавици.Преди време гледах каски за по 30-40 лева,но не знам дали са качествени.И тази рамка+вилка горе долу колко ще излезе?
cross97

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Сеп 12, 2011 8:18 pm

Пазарувай само от специализирани магазини за велосипеди. Не купувай части от метро, билла, от пазара.
30-40лв за каска половинка е прилична цена, начален клас каска.
30-40лв за каска фуллфейс - по-скоро не, започват от около 100-120лв нагоре.
Не инвестирай във велосипеда си към момента.
Цената за нова рамка + вилка не включва само това. Към тях ще са ти необходими също така:
Рамка C1: 160лв
Вилка: XCR /от базовия клас започваме/ на цена 100лв
Средно движение: квадрат, VP 20лв
Чашки: 20тина лв
10лв за нови брони и жила
20лв за колче за седалка
-------------------------------------------------------------
350лв тотал като бюджетно решение, ако събереш още 200лв ще имаш 550лв за чисто нов цял велосипед C1, който със сигурност ще е с пъти по-качествени скорости, спирачки, капли и периферия от твоя.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот cross97 » Пон Сеп 12, 2011 9:00 pm

Мерси за отговора.Ще спестявам от джобните и както казахте коледа и нова година :D.Ще събирам пари и след това ако пак не ми позволяват ново колело може да инвестирам в стария боклук,но ще мрънкам за ново :D.
Кои са по-добри палцовите команди или обикновените?И колко струват разбира се.
cross97

Мнениеот vvvaaal » Пон Сеп 12, 2011 9:18 pm

Палцовите команди са много по-добри като вариант. По-лесно се работи с тях и няма шанс като друснеш случайно да си смениш скороста, както е при тези с врътките, но като гледам отзад си със 6 скорости, а не съм виждал палцова за 6. Варианта е или да останеш с тези, или да вземеш командите, но да имаш едно на ум, че са ти за 1 скорост повече, или да смениш и касетата отзад със 7-ца или 8-ца.
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот xcrider » Пон Сеп 12, 2011 9:47 pm

cross97 написа:Мерси за отговора.Ще спестявам от джобните и както казахте коледа и нова година :D.Ще събирам пари и след това ако пак не ми позволяват ново колело може да инвестирам в стария боклук,но ще мрънкам за ново :D.
Кои са по-добри палцовите команди или обикновените?И колко струват разбира се.

и все пак в това колело те съветвам да не си убиваш спестяванията.
45 лв струват палцови команди...
от тук нататък сметни заслужава ли си да дадеш в това колело и към "спестовната сметка" :beer:
най-добрия вариант е : спестяваш пари и не влагаш нищо в това колело , ако смяташ, че събирането на 500лв за ново колело ще отнеме дълго , то в пазара можеш да откриеш велосипеди със същите компоненти за по 300-350лв, което ще ускори купуването
отделно веднага щом ти останат 60-70лв за събиране (примерно за ново си събрала 480-90, или за втора ръка 280-90) се пробваш да продадеш сегашното за 60-70лв в пазара на форума и си докарваш набързо остатъка от парите.
това е от мен :beer:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот PtD » Пон Сеп 12, 2011 10:37 pm

xcrider написа:най-добрия вариант е : спестяваш пари и не влагаш нищо в това колело , ако смяташ, че събирането на 500лв за ново колело ще отнеме дълго , то в пазара можеш да откриеш велосипеди със същите компоненти за по 300-350лв, което ще ускори купуването

+1 :agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Шлек_народен » Вто Сеп 13, 2011 8:55 am

cross97 написа:Кои са по-добри палцовите команди или обикновените?И колко струват разбира се.

За 3 х 6 скорости палцовите команди струват 12-15 лв .Но не търси из нета :) Някой магазин за по-обикновени колела. Обаче трябва и гриповете(ръкохватките) да сменяш, щото сегашните ще са къси. Да кажем още 5 лв - станаха 20.
500 лв за колело ...може и за по-малко да се намери читаво.Има и по 300-350 дето стават за каране. Е, може някой чарк да се смени, ако много напреднеш със "материала" :)) Но поне като основа е добро.Иначе за втора употреба трябва да си наясно с много неща, та да купуваш, ако не искаш да вземеш някоя барака. Което в случая май не е така.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот Antares » Вто Сеп 13, 2011 9:15 am

Аз пък мисля да отида малко по-далеч, пък ако ще и пак да ме обявят за хейтър, пак да кажат, че съм човека, обясняващ на децата, че няма дядо мраз...
Гледам те, че си на 14 години, не знам с какво телосложение си, не знам какви са ти гените, ама ако почнеш да практикуваш сериозен DH на тази възраст, на 20 може и да си глиган. Спускането определено е силов спорт. Няма да забравя какво каза преди време NC на Ева - "ти преди всичко си жена". Хубаво е да се заимслиш и на тази тема.

Иначе за колелото ти - инвестирането... тоест не, не е и инвестиция, щото инвестицията говори за възвращаемост, изсипването на пари в настоящето ти колело е, като да лееш кофи вода в пустиня. Повечето компоненти по този велосипед са несъвместими с по-качествените рамки. За да сложиш дискови спирачки, което не е ясно до колко е нужно, освен ако не си вече глиган (колко тежиш?), ще трява да смениш вилката. Смяна на вилката би било глупост - тази рамка и качествените рамки са с различен размер на челната тръба - тоест, ако някой ден купиш нещо по-сносно - вилката ще е неизползваема. За да сложиш дискови спирачки ще трябва да сложиш и други главини - тоест на тези не можеш да монтираш спирачен диск.

Преди четири години бях изправен пред същата дилема - карах този велосипед и мечтаех да карам планинско колело. Липсата на пари също ми беше сериозен проблем. Моя подход беше следния - спестявах, спестявах, спестявах и в рамките на една година събрах колелото насипно, купувайки частите втора употреба. Тогава направих грешката и базирах велосипеда си на Drag F4, вярвайки, че има евтини мекици. Беше грешка, за която платих с доста нерви и потрошени чаркове.

Така че, моя съвет е, събирай пари, по настоящото не инвестирай нищо и го ползвай само за транспорт и лееееко каране, гледай пазара, следи за части, сравнявай цената на даден компонент с цената му по online магазините и преценяй дали си струва, вероятно и хората тук биха помогнали, макар и да прочетох доста дебилни съвети в темата ти и малко по малко може да събереш колело. Или - събирай пари и чакай да изскочи цяло колело на оферта - за теб, вероятно това ще е по-добрия вариант, тъй като едва ли ще можеш сама да сглобиш колелото (не че аз моето сам го сглобих, изсипах чарковете не MAN6-а :] ).

Последно - стила, който караш е нещо много относително. Дали караш XC или DH зависи не от трасето, по което караш, а по стила, който караш. По начина, по който минаваш дадено трасе. Щото и аз съм спускал пътечките под лифта на Драгалевци, ама съм ги пускал, като баба ми и на спирачки - демек - чисто ХС. За един сезон няма да станеш спускач. За тази грешка и надценяване аз платих със сериозна контузия. Така че, като за начало и обикновено колело би ти вършило работа, под обикновено имам предвид някое Онтарио, HT1/2, тоест твърдак. И ако не си много тежка - и V-brake-ове ще ти вършат работа. Иначе за родителите - ако успееш да ги убедиш, че не е някое временно увлечение, ако успееш да им докажеш, че твърдо смяташ да се занимаваш с този спорт, ако не са тотални темерути - би трявало да те подкрепят

Успех!

П.П. Прегледай сега пак първия абзац ;)
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот obelix » Вто Сеп 13, 2011 9:45 am

Antares написа:ама ако почнеш да практикуваш сериозен DH на тази възраст, на 20 може и да си глиган. Спускането определено е силов спорт.

:crazy: :crazy: :crazy:

Story time.

На световната купа в Шампрей, Фабиен Барел е 10-ти. Карайки с четири счупени ребра, той е по-бърз от 80 човека, повечето от които са с 10 години по-млади от него.

За мен това прави спускането техничен спорт.

Но от друга страна, всички редовно четем за бивши борци с нанесени телесни повреди от препили състезатели по спускане из разни нощни клубове. Също така, сега се сетих, примерно Димитър Гайдов и Росен Ковачев какви бичета са. Тъй че човек никога не знае. :propell:
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот cross97 » Вто Сеп 13, 2011 11:08 am

Отложих днес смяната на командите,прави сте,каквото и да купувам на стария болкук,все ще си е боклук.Събирам пари за ново.Това едва ли ще ми разрешат да го продам и да си запазя парите,тъй като все пак е на баща ми.Е,нека той да се радва на тази тенекия,но поне да ми позволи на 100% да си купя колело.
Сетих се за тези капли,които са 4 спици,разстояние(не съм сигурна дали са 4)по добри ли са?Или да знаете някои по-здрави капли,за в бъдеще може и да си купя,стига да не са прекалено скъпи.
П.П.Висока съм 169см и тежа 47-48кг.
cross97

Мнениеот Wheeler » Вто Сеп 13, 2011 11:56 am

Според мен за да си струва да инвестираш в планинско колоездене, без значение какъв стил, първо трябва да си запалена по планината и да обичаш да си навън сред природата. Човек на твоята възраст бърза прескача от интерес на интерес, така че помисли хубаво дали това е нещото, за което би дала парите си. Докато събереш необходимата сума спокойно може да си правиш излети с приятели по планините и горите, и така ще добиеш представа дали това ти харесва или не. Виж темата за Ком - Емине, има момче, което е направило похода с колело горе-долу от твоя ранг. Не казвам, че трябва да излизаш в планината с твоето колело, а че за да се занимаваш с това си трябва известна воля и отдаденост. Започни да се занимаваш с планинарствo, покажи на родителите си, че това наистина ти харесва и е важно за теб, а не само прищявка защото си видяла няколко DH клипчета в youtube.
Wheeler

Рейтинг: 1365

Мнениеот Шлек_народен » Вто Сеп 13, 2011 12:17 pm

cross97 написа:...прави сте,каквото и да купувам на стария болкук,все ще си е боклук...

Нещо не ми харесва отношението ти към колелото!Аз карам различни колела - нови, стари,
"тенекиени", със части произведени още преди да си се родила , но нито едно от тях не бих нарекъл "боклук" ! Уважявай колелото което караш и то ще ти служи както трябва!Не колелото прави колоездача...доброто колело помага, но не то е най-важното! По-важни са твоите умения да въртиш педалите и да го управляваш!
Преди година или две, едно момче със желязно колело и твърда вилка беше на 2-ро място на 24-часовото.Не че нямаше и по за няколко хиляди колела там...
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот xcrider » Вто Сеп 13, 2011 12:31 pm

може би ще повторя колегите но :
КАЧИ СЕ ВЕДНЪЖ В ПЛАНИНАТА и прецени харесва ли ти, смяташ ли да караш често там или 5 -пъти на годината като едни мой приятели, един от, който кара DRAGOMIR RUSH(1600лв струва за информация) и го върти мързеливо из града, просто му се вижда много трудно да катери пътеките и т.н.(все пак колелото му е за АМ, не за ДХ, така че при ам се качваш сам, а не с лифта, това е идеята де, не че не можеш и с лифта), ИМАШ ЛИ ХЪС да караш , нагоре, защото определено дх стил с практикува с доста по-висок клас колела и дори с новото, ако наистина почнеш и се научиш да караш дх, колелото няма да издържи. :idea:
с две думи, преди да купиш колело помисли ще го караш ли както и за където е направено или ще го въртиш из града, защото при второто смисъл да купуваш ново колело - няма. :agree:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Antares » Вто Сеп 13, 2011 12:38 pm

@Шпек - абсолютно съм съгласен с теб! Не колелото прави колоездача. Същото момче тази година го спечели маратона. И както тогава, и сега - усмивката му не слизаше от лицето. Човек, който показа, че се наслаждава на всеки миг върху колелото си.

@obelix, примера ти е крайно неуместен - карането потрошен говори за воля, издържливост и най-вече - добри болкоуспокояващи. Нищо общо няма техниката. Не е нужно да си биче, за да се занимаваш със силов спорт. Определено не познавам спускач, който да не е здрав в ръце/рамене.

Иначе и xcrider и Wheeler дадоха доста добри теми за размисъл, съветвам те да се замислиш. Остави тотално това колело. Почни да мислиш за ново. V-brake спирачки на този етап и тези ти умения ще са ти напълно достатъчно, предвид и килограмите ти. И също е хубаво да се замислиш първо да покараш ХС - ще ти помогне да изградиш умения, усет... основна база, която да ти помогне да продължиш да развиваш себе си и колелото в желаната насока. Рейчъл Атертън не е станала изведъж машината, която е сега. И повечето, ако не и всички професионални спускачи тренират и на шосе и на ХС колела.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот cross97 » Вто Сеп 13, 2011 12:49 pm

От съвсем малка ходя с родителите си по планините.Ходили сме 2 пъти до Рилските езера,първият път бях на 5-6 години и не помня много добре. :D,Имаме си групичка от училище и през учебната година всяка събота се качваме до хижата,а лятно време има лагери.Лятото много пъти съм се качвала и с колелото по пътеките до нашата хижа и съм се спускала или по пътя или обратно по пътеките.Ако не обичах планината и карането на колело едва ли щях да тръгна да спестявам за колело.За пример ще дам някои момичета от моя клас.Та те не знаят как "работи"едно колело и дори една от тях се гордее с това,че не може да кара.Аз от малка съм си запалена и преди карах доста дълго за едно дете с баща ми.Дори сме ходили посред зима до селото на баба ми с колелета.Просто съм сигурна,че това е моя спорт,макар и карането да ми е само хоби.
cross97

Мнениеот obelix » Вто Сеп 13, 2011 1:25 pm

Antares написа:@obelix, примера ти е крайно неуместен - карането потрошен говори за воля, издържливост и най-вече - добри болкоуспокояващи. Нищо общо няма техниката.

Според мен, когато си потрошен, капацитета ти за силови изпълнения намлява значително, поне при мен е така. Не забравяй и момента с годините. Ако въпреки това караш добре, остава единствено техниката като причина.
Antares написа:Не е нужно да си биче, за да се занимаваш със силов спорт.

Може би тук просто ни се разминават понятията. За мен тежката атлетика е силов спорт и там са точно бичета.
Antares написа:Определено не познавам спускач, който да не е здрав в ръце/рамене.

Навярно и в краката също. Ти на това ли викаш глиган? Рейчъл Атертон, която ти сам спомена, глиган ли е?

Да, когато жена се занимава активно с какъвто и да е спорт, това сериозно ѝ пречи да изглежда като анорексичка. За мен глиган значи друго.
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот cross97 » Сря Сеп 14, 2011 8:46 pm

Капли като на това колело добри ли са(стига да не са прекалено скъпи) http://www.moto-room.com/images/bikes/Doberman.jpg?
Иначе от предишния ми клас ми се присмиват,че карам колело,тоесто като ги видя все съм с колелото и започнаха съвсем да се правят на идиоти,може би защото единия път яко скърцаше и започнаха да ми крещят зад гърба :banghead:.Сега ще съм в нов клас,имам възможност да ходя с колело на училище,но ме е страх,че защото съм момиче и новите ми съученици(само една моя приятелка познавам)ще започнат и те.
cross97

Мнениеот Ozzie » Сря Сеп 14, 2011 8:50 pm

бегай като дявол от тамян от такива капли :)
търси нещо нормално, 32 или 36 спици
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Следваща

Назад към Общ форум